Camera de Comerț a lui Daraban vrea terenul de la Romexpo

Camera de Comerț și Industrie a României cere să obțină dreptul de proprietate pe terenul de la Romexpo și se angajează să nu îl vândă timp de 30 de ani sau mai mult, în funcție de decizia legiuitorului. Astfel, CCIR, instituție condusă de Mihai Daraban, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, are posibilitatea să demareze fără opreliști megaafacerea de 2,87 miliarde de euro pe care a anunțat-o împreună cu omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul grupului Iulius, la Centrul Expozițional din nordul Capitalei. ”CCIR dorește reglementarea juridică a terenului în sensul transmiterii acestuia în proprietate, fără a avea dreptul să-l înstrăineze pe o perioadă de 30 de ani sau chiar mai mult, în funcție de opțiunea legiuitorului. CCIR dorește să investească astfel în dezvoltarea activității Romexpo pentru ca acesta să fie integrat pe deplin în circuitul internațional, pe o piață competitivă. O astfel de dezvoltare, atât de complexă și completă, are capacitatea de a oferi ceea ce lipsește Capitalei, de la o sală multifuncțională, concepte culturale, facilități publice, până la pol de dezvoltare economică și de sprijin pentru antreprenori”, susțin reprezentanții CCIR.

Camera de Comerț și Industrie a României este acționar majoritar al Romexpo S.A., cu un procent de 91,26 %, societate care are în patrimoniu toate clădirile, construcțiile anexe și platformele aferente Centrului Expozițional Romexpo. Potrivit HG nr. 1907/2004 și, respectiv, HG 2127/2004 CCIR are recunoscut dreptul de folosință gratuită asupra terenului pe o perioadă de 49 de ani, fiind în fapt același teren pe care Romexpo își desfășoară activitatea de mai bine de 47 de ani. În baza legislației actuale, CCIR nu poate valorifica dreptul său de folosință gratuită în vederea demarării amplelor obiectivelor investiționale propuse. Legislația privind autorizarea executării lucrărilor de construcții limitează decisiv potențialul de dezvoltare al terenului de către CCIR în baza actualului drept de folosință. Terenul de 42 de hectare se află în proprietatea RAPPS.

CCIR și Iulius vor să ridice pe terenul de la Romexpo 14 turnuri, cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall. Romexpo a inițiat un Plan Urbanistic Zonal prin care și-a arătat intenția de a realiza proiectul, iar acesta a primit deja aviz de oportunitate de la Primăria Capitalei. În toamna anului 2017, o firmă parte a Grupului Iulius, controlat de Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-ului de lângă Palatul Culturii din Iași, a semnat un acord cu CCIR și Romexpo prin care s-a angajat să dezvolte proiectul imobiliar la Romexpo. Proiectul este unul ambițios, în condițiile în care în București în ultimii 30 de ani nu s-au construit atâtea turnuri.

În paralel, CCIR dorește să continue proiectele inițiate cu Primăria Capitalei, inclusiv cele care vizează transformarea pavilionului central în sală polivalentă, precum și alte facilități publice, pentru care își exprimă convingerea că pot fi găsite soluții eficiente și o colaborare orientată exclusiv spre impactul pozitiv produs în comunitate. ”Demersul propus nu poate fi văzut ca o simplă dezvoltare imobiliară, ci ca un parteneriat care oferă multiple oportunități pentru mediul de business național, implicit, pentru Stat. Terenul nu este oferit gratuit investitorului. Acesta își va achita obligațiile financiare privind folosința terenului către Camera de Comerț și Industrie a României, fonduri care vor fi direcționate pentru programele de susținere a mediului de afaceri autohton”, au spus oficialii CCIR.

Comisia economică din Senat a amânat la începutul acestei săptămâni votul privind trecerea terenului Romexpo în proprietarea Camerei de Comerţ. Este o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari PMP pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România, Legea 335/2007, care prevede în esență trecerea gratuită a terenului pe care se află Complexul Expoziţional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în scopul dezvoltării şi modernizării zonei. Parlamentarii PMP vor ca terenul statului să fie cedat gratuit Camerei de Comerț pentru ca organizația condusă de Mihai Daraban să poată face parteneriatul cu Iulius Group. Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, a spus că există ”impedimente” legate de transferul gratuit al proprietății. „Camera de Comerţ doreşte dezvoltarea zonei împreună cu un dezvoltator privat. Există impedimente în legătură cu transferul acestei proprietăţi. Am invitat primarul general astfel încât să se găsească o formulă prin care Primăria Capitalei, Camera de Comerţ şi Industrie şi cu un dezvoltator de proiect să creeze o înţelegere tripartită prin care toate entităţile să dezvolte propriile interese: să avem o sală de concerte şi o sală de sport, Camera de Comerţ să îşi modernizeze pavilioanele, iar partea privată, dezvoltatorul, să creeze un business care să aducă beneficii tuturor”, a spus Daniel Zamfir, citat de Agerpres. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că vrea ca Romexpo să respecte parteneriatul semnat cu Primăria București la începutul mandatului său, document prin care se propuneau investiţii în pavilionul central cu cupolă al Romexpo şi în celelalte suprafeţe adiacente pentru a dezvolta zone de expoziţii, culturale, industriale, cercetare, entertainment și alimentaţie publică.

Încă din anii 1972-1973 terenul a fost trecut în administrarea Camerei de Comerț și Industrie a R.S.R. în scopul dezvoltării Târgului Internațional București.

Astfel, prin Decizia nr. 1146/1972 a Biroului Permanent al Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului București (C.P.M.B.), s-a decis (în temeiul Decretului nr. 409/1955 și a Dispoziției Consiliului de Miniștri nr. 92/1961), „trecerea în administrarea Camerei de Comerț a R.S. România, a terenului în suprafață de 464.900 mp situat în București, sectorul 1 (Piața Scânteii), cuprins între: piața Scânteii, bulevardul Expoziției, bulevardul Poligrafiei și Administrația parcurilor a C.P.M.B. De asemenea, prin Decizia nr. 152/1973 a aceluiași C.P.M.B., urmare cererii CCIR, prin care se solicita transmiterea în administrarea sa a unei suprafețe de teren de 37.912 mp, situat în aceeași locație, în scopul dezvoltării Târgului International București, s-a decis, potrivit Decretului nr. 409/1955, transmiterea terenului în suprafață de 37.912 mp, din administrarea Administrației Parcurilor, în „administrarea Camerei de Comerț”.

În anul 1973 a fost înființată Întreprinderea de Târguri și Expoziții (I.T.E.) cu obiect de activitate organizarea în țară și în străinătate a participării unităților expozante la târgurile și expozițiile economice, pentru promovarea activității de comerț exterior – Camera de Comerț a fost autorizată să transfere, concomitent cu înființarea noii întreprinderi, fondurile fixe și mijloacele circulante necesare funcționării acesteia.

Anterior înființării I.T.E., activitatea de târguri și expoziții era desfășurată exclusiv prin intermediul Camerei. Potrivit Dispoziției nr. 92/1961 a Consiliului de Miniștri al R.P.R. privind executarea lucrărilor din prima etapă, pentru construirea “Expoziției Economiei Naționale a R.P.R.” s-a aprobat amplasamentul Pavilionului Expoziția Realizărilor Economiei Naționale a RPR – actualul Pavilion Central al Complexului Expozițional Romexpo, și s-au dat în administrare, după terminarea și darea în folosință a lucrărilor expoziției, către Camera de Comerț și Industrie a României construcțiile și spațiile descoperite destinate expunerii corespunzătoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

6 Comentarii

  1. … ce „tun” urias cu terenul Romexpo ! … nu ma mira ca initiatorii masurii legislative respective sunt parlamentarii PMP (presedintele lor fondator este expert in … comertul cu terenuri)

  2. Citim si ne crucim!Deci”Mihai Daraban, fiul ratacitor al „echipei Mazare”(cum era declarat de presa din Constanta) este ‘apropiat „al presului Iohannis?Frate,nu va mai saturati de gulgute..Sau poate e un alt Daraban???

  3. Totusi, sper sa nu faceti sa dispara TIBCO ! E locul in care pionierul Klaus din Sibiu merge regulat, cu ocazia tirgurilor internationale si acum ca are sapca, ca sa colectioneze insigne si pixuri de plastic de pe la expozantii chinezi !

  4. Mafia subterana globalista prin intermediari face un World Trade Center pentru bisnitarii lor ca sa poata fura toata Romania cu „hotarari judecatoresti”!
    Toate parcurile si pietele din Romania sa fie numai Malluri!!!
    Toate aprobarile merg ca pe ata!
    Populatia e fericita ca e sufocata de betoanele lor, sa nu mai ramana nici un centimetru de verdeata, numai birouri de bisnitari care sa ia banii poporului din suta in suta de metrii!

  5. Ce GIGA-tunuri au mai dat de Klauss și clanul de mafioți PNLul Meu.

  6. Camera de Comert este o stuctura asociativa privata. Cum sa primeasca gratuit un teren proprietatea statului? Actul prin care a primit terenul in administrare ar trebui anulat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.