Câmpul tactic trecut pe persoană fizică

Situația generalilor Coldea și Dumbravă nu poate fi desprinsă de instituția în care au lucrat. SRI cu siguranță a știut cu ce se îndeletnicesc cei doi, dar de când a izbucnit scandalul tace ca mortul în păpușoi. Nici liderii politicii nu se prea înghesoaie cu declarații. Multora le-a intrat frica în oase și așteaptă să vadă dincotro bate vântul. Unii sunt în solda SRI-ului, alții au nevoie de voturi la tabletă, iar alții se tem că, în plină campanie, vor ieși la iveală scheleții de prin propriile dulapuri.

Peste toate, presa cu epoleți lansează insidios teoria că ordonanța DNA este apă de ploaie, întrucât în faptele de care sunt acuzați cei doi generali nu este nimic ilegal. Probabil că se va ajunge cândva la o instanță care va decide.

Nu știm ce conțin denunțurile care s-au mai făcut la DNA ulterior izbucnirii scandalului. Poate că sunt doar reflexul unor frustrări adunate în timp. Sau poate că, dimpotrivă, mai adaugă ceva bolovani de gâtul împricinaților.

Chiar dacă generalii vor fi găsiți complet nevinovați, modul lor de operare și încrengăturile toxice din care fac parte nu mai pot fi ascunse sub preș. Mai ales că apar tot mai multe declarații izolate, care întăresc concluziile DNA.

Încă înainte de a se pensiona, gl. Dumbravă dădea consultații juridice pentru inculpata F.M. din Brașov, dirijând-o spre o avocată din rețea care știa cum să-i rezolve dosarul. După ce a stat vreo 6 luni în arest, respectiva a fost achitată sub motivația că „fapta nu există”.

În februarie 2000, gl. Coldea a participat la ceremonia de recepție a unei corvete construită de olandezii de la „Damen” Galați pentru Forțele Navale ale Pakistanului. Lumea se întreba atunci ce căuta Coldea la acea ceremonie, dar explicația a apărut abia acum: firma lui de consultanță „Strategic Sys”-SRL era angajată de „Damen”, care se afla la concurență cu „Naval Group” din Franța pentru câștigarea unui contract cu MApN de 1,2 miliarde de euro.

Mult după ce Adrian Năstase ieșise din închisoare, Băsescu s-a simțit obligat să-i spună, când s-au întâlnit întâmplător la recepția de la o ambasadă, că nu el „i-a făcut dosarele, Coldea ți le-a făcut”. Năstase i-a răspuns că „nu înțelege”, întrucât Coldea „n-avea niciun interes direct”, dar poate că a fost „unealta prin care s-au făcut dosarele”. Fostul premier l-a întâlnit mai târziu pe Coldea „la o înmormântare, era prima dată când îl vedeam” și i-a relatat spusele lui Băsescu, că „tu ai făcut dosarele”. „Mi-a spus: ^Știu, o să bem cândva o cafea^. Încă n-am băut cafeaua aceea cu Coldea”, a mai spus, cu binecunoscuta-i ironie, fostul premier.

Pe când o anchetă la destinatarii plicurilor galbene?

Generalii Coldea și Dumbravă nu s-au apucat de matrapazlâcurile „consulting”-ului a doua zi după ce s-au pensionat. „Cercul relațional” al respectivilor era constituit cu multe înainte de pensionare.

Culoarele spre justiție, pe care ajungeau plicurile galbene cu sentințe prefabricate în alte locuri decât sediul instanțelor, erau bătătorite demult. Terminațiile din instanțe erau bine stabilite. O anchetă penală serioasă nu poate ocoli aceste scaune marțiale de pe care se pronunțau sentințe scrise de procurorii și securiștii binomului.

Câmpul tactic pe care ofițerii SRI „arau” din greu, de la plasarea microfoanelor pe sub paturi și a camerelor video prin băile țintelor până la supravegherea redactării soluțiilor în instanțe, a reprezentat fundalul pe care generalii în cauză și-au construit soclul de rezolvitori atotputernici de dosare.

Pensionarea celor doi n-a făcut altceva decât să treacă pe persoană fizică preocupările lor din perioada când erau activi. Sub adăpostul unei legi care nu interzice, deci permite, au privatizat același modus operandi din activitatea lor securistică, cu o ușoară nuanță: în perioada activă, lucrau mai ales să bage oameni înăuntru; iar după pensionare, folosind aceleași culoare bătătorite spre justiție, lucrează mai ales pentru firme care au nevoie de acces la fondurile statului sau pentru cei care au căzut pe bec.

În cazul lui Hideg mai există un detaliu care seamănă cu taxa de protecție pretinsă de mafioți. Unul dintre contractele dintre Hideg și biroul avocatului Trăilă avea ca obiect ridicarea controlului judiciar sub care se afla afaceristul. Hideg avea nevoie să fie liber pentru a merge după bani la firma sa din Emirate, bani necesari inclusiv pentru a-și plăti contractele cu grupul Coldea. El reușise să plătească doar o primă tranșă de 100.000 euro.

Generalii n-acceptă țepele

Conform ordonanței DNA, Hideg a declarat procurorilor că „principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 „va fi liber” și faptul că i s-a creat convingerea că „era o problemă pe care ei o puteau rezolva”.

La termenul respectiv, Trăilă a trimis la instanță pe unul dintre asistenții săi din birou, care a avut o prezență pur formală. Controlul judiciar s-a menținut și Hideg n-a mai plătit și cealaltă jumătate de 100.000 euro, fapt care i-a enervat la culme pe Coldea et Co.

Explicația dată de Trăilă și Dumbravă acestui non combat în instanță este terifiantă: grupul s-a temut că, dacă lui Hideg i se ridică controlul judiciar, acesta pleacă din țară și nu se mai întoarce, iar ei rămân doar cu suta de mii și buza umflată pentru restul!

Adică avocații plătiți să-i ridice lui Hideg controlul judiciar au renunțat să mai ceară acest lucru în instanță de teamă că vor rămâne fără bani! „Mie mi-a fost frică o perioadă și d-aia v-am tot bătut la cap, că dacă plecați în perioada aia nu mai veniți înapoi”, i-a explicat Trăilă lui Hideg.

Dar pentru a-și obține restul de bani trecuți în contract și pentru a-l determina pe Hideg să renunțe la intenția de a face denunțul, cei din grup „au exercitat acte de constrângere psihică asupra acestuia și au declanșat procedura de executare silită atât împotriva sa ca persoană fizică, cât și împotriva firmei SC Sanimed Internațional Impex SRL”. Pe această cale a executării silite și cu acele contracte beton, n-ar fi exclus ca firma lui Hideg să fie preluată prin hotărâre judecătorească de firma de avocatură a lui Trăilă.

Cu toată propaganda celor care au sărit brusc din bocanci în apărarea respectivilor, cu toată prezumția de nevinovăție ce le trebuie acordată, cu toată așa-zisă „subțirime” a dosarului și, nu în ultimul rând, cu tot scepticismul că respectivii ar putea ajunge vreodată la pușcărie, episodul în cauză generează destule întrebări.

Începerea acțiunii penale împotriva celor doi generali este rezultatul acțiunii SRI, nava-amiral a luptei anticorupție, care detestă asemenea preocupări, sau este efectul unei dispoziții venite dinafara Serviciului?

Martorul denunțător, care are propriile sale bube în cap, și-a asumat un risc pe cont propriu ieșind la trântă cu cei mai puternici oameni ai regimului Băsescu-Iohannis sau a fost ales ca fiind instrumentul cel mai potrivit pentru declanșarea cutremurului?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Octavian Știreanu 201 Articole
Author

25 de Comentarii

 1. NU COMENTAȚI..? -SUBIECTELE SUNT FĂCĂTURI POLITICE! DA CU CE VREȚI SĂ SE OCUPE SRI-UL ? CU TEHNOLOGIA DEZVOLTĂRII CULTURII PORUMBULUI-CE POCNEȘT? NU PE HOȚI ȘI TÂLHARI,NU PE TRĂDĂTORI TREBUIE SĂ- MONITORIZEZE? IAR DACĂ CEI CE DAU MITĂ -CAUTĂ,CAUTĂ -CAUTĂ SĂ DEA PENTRUCĂ SUNT VINOVAȚI ! MAI BINE SĂ NE GÂNDIM -CE ALCEVA SE ASCUNDE ÎN SPATELE ACESTUI SPECTACOL ZGOMOTOS -LA NIVELUL ȚĂRII BATE UNTOLDUL ! CE SĂ FIE ,CE SĂ FIE-EU UNUL PROPUN SPRE DEZBATERE: DECLARAȚIA DE RĂZBOI ȘI K.W.J.= PREȘEDINTE PÂNĂ CE :ORI CÂȘTIGĂ UCRAINA ????? ORI NE SPULBERĂ RUSIA ȘI NU MAI RĂMÂNE CINEVA SĂ MAI AIBĂ VREO NEVOIE!!!

 2. ”Situația generalilor Coldea și Dumbravă nu poate fi desprinsă de instituția în care au lucrat. SRI cu siguranță a știut cu ce se îndeletnicesc cei doi,”
  Au stiut si mai marii tarii si SRI-ul. Si ce daca se distruge o tara?! Si-au zis.

 3. ma repet… era previzibil ca in trecerea timpului undeva se vor produce fisuri… chiar si stapanii au memorie selectiva si prostul obicei de aii uita pe cei care le-au adus tot felul de servicii… vezi cazul basescu. si in plus poti minti o data, de doua ori dar nu tot timpul pe toata lumea… am tot spus ca vor da seama mai ales cei din SRI care aveau in fisa postului protectia. au preferat sa vinda gratii celui care a platit mai mult periclitind viata fiecaruia dintre noi si a arealului pe care-l numim Romania. borfasi, mincinosi, calici, hoti, criminali, se gasesc exact in aceeasi proportie in absolut toate structurile decidente indiferent de numele insitutiei! traim vremuri diluate moral, fara valori in care a avea, a fi calic este virtutea maxima. asta e lumea lor, a celor din poza si nu numai. e valabil incepind cu iohannis, continuind cu guvernul, justie, parlament, servicii, curte constitutionala etc.

 4. Urmeaza operatiunea ne-am spalat pe maini, problem solved. Fapta nu exista ca atatea cazuri de dosare „beton”, pana se termina campania.

 5. razbunarea hotilor si sustinatorii lor din Presa retelling decemvirilor

 6. Dosarul în care sunt cercetați sub control judiciar, pentru trafic de influență, foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă este instrumentat de procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga, care de la începutul acestui an conduce Secția de combatere a corupției din Direcția Națională Anticorupție. Ea a lucrat la DNA din mandatul lui Daniel Morar, iar în 2017 a fost revocată de șefa de atunci a direcției Laura Codruța Kovesi, pe care a dat-o apoi în judecată.
  Ulterior, în 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter
  PS CSM i-a dat aviz negativ la numirea in 2024 a acestei procuroare prietena cu ministrosa Alina Gorghiu
  nul dintre cazurile instrumentate în perioada în care a lucrat la Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) a fost cel al Sorinei Săcărin, fetița adoptată în 2019 de o familie de români din SUA, caz care a ținut la acea vreme agenda publică.

  În iulie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că Parchetul General a încălcat dreptul la liberă circulaţie al Sorinei Săcărin. Instanța a pronunțat această decizie după ce familia adoptivă a fetiței a depus o plângere împotriva procurorului de caz Mihaiela Moraru Iorga și a procurorului general de la acea vreme Bogdan Licu, reclamând, printre altele, reținerea pașaportului copilei.
  Ochii pe Iorga ca pe butelie,pe cat ca o mermeleste?!

 7. Se poate intui ce-i la umbra lodenelor dacă se pune micrometrul peste puseul de epatare al inginerului social- general al României și se măsoară egotismul ergotismului în frotiul celor din serviciul activ al SRI: un tur cu Ferrari pentru care dai toată seria plus CNP-ul. În realitate viața bună începe abia după ieșirea din serviciu, nu e mult de așteptat și a fost creat motorul și șasiul pentru prototip; sunt multe modele care au deja numere de înmatriculare și ambalează fără să aștepte măcar Direcția.

 8. Domnu Coldea, nu am dubii că asta.i un joc cu care îi vei înfunda definitiv pe cei care vor sa te acuze, prezentand informații și dovezi incontestabile ,stranse și deja puse la seif ,pentru zile grele,ale furaciunilor și nelegiuirilor,celor care vor sa te înfunde,după ce ai vrut să curați tara de Comuniști grandomani nesătui de furat și JECMANIT săracul popor românesc !😉😁

 9. Si inca o intrebare : judecatorii si procurorii care faceau/fac parte din banda cine sunt ? Pe ei nu-i intreaba nimeni nimic ? Eu sunt curios ce o sa se intample dupa ce inceteaza imunitatea lui Basescu la Parlamentul European.

 10. @ Ăștia alocă spații de formatori de opinii la independența justiție, care solicită salarii și pensii de independenți neinfluențabili, deci un fel de ”licitații” de la presă pentru creșterea salariilor și pensiilor la justiție, probabil că ăștia de la presă își permit să le crească salariile și pensiile cu opiniile lor, deci, presa nu dă trasee ca ale lui Dumbravă, dă trasee de proști la justiție, justiția fiind în cauză să stabilească în funcție de propriile interese de independență, reflectate în nivelul pensiilor și salariilor, conform criterilor promovate de către cei care au funcții la justiția independentă, ?

 11. Servicoo de inteligența lu Pește , ășiti securiștii de rit nou racolați de ameeicani și vest nu de bat mai mult de câmpul tactic al unor celebri maneliști Dani Mocanu și Țancă Uraganu. Minaare de cripto in campult tactic. Ofiteri superiori din armata de culegatori de porumb si strgatori de paioase dupa glorii pe camp. La fel si ghenetalul de popota liberala inlpxuitor de Ciolannis, alt cocalar profesor. Daca vine Putin aștia apară flancul estic ? Achiziționează tot câmpul tactic la bucată. Cei mai corupți oameni din Români s-au strâns la inteligenți în armata condusă de al-de Coldea cu judecători, Koveși, DNA, binome, Portocală, procurori etc O porcărie de inteligență

 12. De ce se vorbeste doar de „Codlea” si de „Dumbrava Minunata” ? Nu se vorbeste deloc de asociatul lui Codlea la profit in sereleurile de spalat rufele murdare, generalul „Sosesc Cocorii” ? Apoi, iar nu se vorbeste despre alt ge’al, Antonel Mugurash ROGulescu, cybernetician de profesie geolog la facultatea de geografie cu rector Geo Borza ! Si asta si-a facut un serele si santajeaza institutiile statului roman sa-i plateasca taxa de protectie „informatica”, garantand ca-cu el nu va mai „asculta” nimeni, adica doar El ! Asta pe ce tema a dat doctoratul obligatoriu pentru a ajunge ge’al: pe geologie, pe cybernetica sau pe dezinformare ? Statul roman este sublim, plateste bani de la buget pentru dezinformare poporului care l-a numit ! Hai, continuati, pe loc repaus !

 13. Interesante comentarii! Jegoșii ăștia au plătit postaci. Ce denotă asta?

 14. „la o înmormântare”

  Cultul acestui neam salbatic pentru inhumari de cadavre umane este ceva de necrezut, ai zice ca e basm daca nu ar fi aievea.

 15. Orice ar spune oricine, un lucru simplu ar trebui să fie foarte clar, serviciile de informații, indiferent cum se numesc, nu ar trebui să aibă nicio legătură cu nicio instanță; să depună dovezile la parchete, dacă le au și cu asta-basta. Mai departe, este sarcina procurorilor să facă rechizitoriul. Plicuri de culoare cafe-ole nu au ce căuta în instanță!

 16. Eu cred că singurii care ar putea rezolva măcar parțial situația asta ar fi judecătorii care primeau verdictele în plic. Pentru justiție ar fi suficient, pentru opinia publică însă ar trebui să o lase și ei mai jos cu pensiile speciale. Renunțarea totală la ele ar fi cea mai mare prostiei, dar sunt totuși prea mari pentru România. Vrei avere, te faci avocat.

 17. urmeaza iohanis? cica se uita cineva pe hartiile referitoare la el…

  o sa fie distractiv… politica, servicii, putere… numai minicnosi, psihopati, schizofrenici si narcisisti… dna Dorina Coldea, aproape sefa de promotie, sint sigur ca-mi va da dreptate… cei care urmaresc puterea pentru a o exercita dupa propria lor perceptie nu pot sfirsi decit in ceea ce propriul ego le asterne la drum. adica intentia initiala este mereu acolo iar toate actiunile lor sint consecintele acestuia. inconstient iti urmezi drumul pierzaniei… cind se mai supara si stapinul…

  asa ca, daca astia care s-au urcat in scaune nu au fost constienti ca au apucat drumul pierzaniei si au crezut ca stapinesc lumea iar acum afla ca tocmai s-au dat cu capu de zid… oameni slabi, fricosi, gretosi, mincinosi… mi-e mila de generalii SRI si toti genralii care se cred generali… mi-e mila de presedinti si prim ministri si toti astia care se catara spre virful puterii… rataciti, pierduti in propria lor existenta. psihopati, schizofrenici, narcisisti…

 18. Toți care au ceva de ascuns sar la gâtul ofițerilor SRI. Eu nu am auzit de un om sarac si cinstit să aibă ceva cu Coldea! După ce c.c. a anulat protocoalele de colaborare, marii hoți zburda liber!

 19. Dacă junta militară securistă a optimizat actul de justiție până l-a făcut câmp tactic mai putem vorbi despre stat de drept?

  Dar dacă ne vom trezi că alegerile comasate au fost şi ele optimizate am mai putea vorbi despre democrație?

  Apropos! Unde este societatea civilă „în civil” în aceste zile? Încă n-au primit ordinul pe unitate? Banii de la Soros n-au intrat încă în conturi? Unde este războinicul luminii democrației Tudor Chirilă? Unde sunt tinerii frumoşi şi liberi?

 20. ” Renunțarea totală la ele ar fi cea mai mare prostiei”

  Asta e de nivelul: lgbtq+ nu sunt bolnavi mintal, ceilalti sunt.

  Eu zic s-astepti tgv-ul pe linie.

 21. Democratia este o inventie a you.pins (sau youden, in germana).
  In sistemul de vot cenzitar, national, ei nu aveau sanse sa-si impuna tembelismele, precum cireasa de pe tort lgbt+, cu mutilarile de gen si sex vroite a fi la cea mai mica vpârsta posibila (ca asa le-a zis mamona/moloh). Asa ca s-au gândit hais a dam drept de vot tuturor, sa fim ca fratii.
  Si uite ca suntem: cei ce se opun – morti sau inchisi.
  De aceea „societatea civila”, prin guralivii ei, se aduna drepti doar in „momente critice”. Fiecare tara este facuta sa piara pe limba ei. Sus-numitii se contopesc in sistemele unei tari date pâna ii invata toate slabiciunile, apoi o distrug. Asa au facut cu SUA. Asa au facut cu Rusia, numai nu prea le-a mers. In China au terminat jumari. Aici, in Romania, e joaca de copil, si totusi ceva este ce nu se poate distruge.
  Alienatii conduc. In Vest, debandada este totala.

 22. SERVICIUL ROMÂN DE INTELIGENTA RECRUTA SI FOLOSEA IN FIRMELE DE CONSULTATĂ AVOCATI CA TRĂILĂ?1 .)ERA INCOMPATIBIL CA AVOCAT SIMEMBRU COMISIEI DE ARBITRAJ A FRF CA SI PRESEDINELE ACESTEIA, STEFAN IUSTIN!2.) ESTE DIVORTAT DE DEPUTATA TRAILĂ doar in acte pt păstrarea averii ilicite 3.) taxele si impozitele plăite de av TRAILĂ se regasesc la Barou, cinea controlat veniturle incaate si taxele și impozite plătitelegal??4.)frf – angajează avocati ca traila pt a subtiliza milioane de euro, cand STEFAN IUSTIN e avocatul frf???unde s-au dus banii frf??5. cluburile și televiziuile păgubite si falmentate prin excluderea licitatei si preluarea transmisiunilor decatre o singura televiziune , a unei etape =4 zile, vineri, sambata, duminică, luni=monopolsi concurenta neloială.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.