Cancerul, depistat în numai 10 secunde

Un dispozitiv de mărimea unui pix poate identifica țesutul canceros în numai 10 secunde, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Texas, potrivit BBC. Acesta ar putea transforma biopsia în istorie, pentru că noul dispozitiv va ajuta chirurgii să îndepărteze o tumoră mai repede, mai sigur și mai precis. Oamenii de știință spun că această metodă ar putea evita situațiile neplăcute în care ar mai putea rămâne în organism urme de țesut bolnav. „Dacă vorbești cu pacienții bolnavi de cancer după operație, unul dintre primele lucruri pe care aceștia le vor spune este: «Sper ca medicul să scoată tot cancerul». Tehnologia noastră ar putea îmbunătăți șansele ca medicii chirurgi să îndepărteze fiecare urmă de cancer în timpul operației“, spune Livia Schiavinato Eberlin, profesor asistent de chimie, care a condus lucrarea.

Testele publicate în Science Translational Medicine sugerează că tehnologia este precisă în 96% din cazuri. Aparatul folosește o picătură de apă pentru a face analiza și nu necesită nicio bucățică de țesut tăiată, spun cercetătorii. Echipa a proiectat acest pix și a programat un spectrometru de masă pentru a detecta compușii care fac diferența între tumorile pulmonare, tiroidiene, ovariene și mamare și țesuturile sănătoase. „Noi asta vrem să obținem de fiecare dată: un proces chirurgical precis, rapid și mai sigur“, spune James Suliburk, șeful chirurgilor endocrinologi de la Baylor College of Medicine. „Această tehnologie le face pe toate trei. Ne permite să fim mai preciși în ceea ce privește țesutul pe care îl eliminăm și cel pe care îl lăsăm în urmă.“ Echipa a testat dispozitivul pe mai mult de 250 de mostre de tumori umane, calibrând semnătura moleculară a fiecărui tip de tumoră. Celulele tumorale au activitate diferită de cea a celulelor normale, iar cercetători din întreaga lume au lucrat zeci de ani pentru a folosi spectrometria de masă pentru a încerca să identifice aceste diferențe mai rapid. „Celulele canceroase au un metabolism neregulat pentru că se măresc necontrolat“, spune unul dintre medici.

În prezent, cea mai folosită tehnică pentru a pune diagnosticul de cancer este biopsia, când un patolog se uită, la microscop, la o mostră de țesut înghețat. Este o metodă care consumă timp și care poate produce și erori. Așteptarea răspunsului unui patolog poate pune nervii medicului la încercare. Ca să nu mai vorbim de cei ai pacientului, căruia ar putea să i se spună că nu a fost îndepărtată întreaga tumoră și că trebuie să intre într-o nouă operație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.