Când dolarul se duce, puterea SUA se duce cu el

Guvernatorul băncii centrale a Italiei a ținut recent un discurs în care a făcut apel la o ”schimbare radicală”, oferind un model pentru obținerea ”autonomiei strategice” a UE. Fabio Panetta, guvernatorul Băncii Italiei, spune că UE ar trebui să-și reducă dependența de cererea externă (asta însemnând o reducere a exporturilor pe care se bazează acum Germania sau Olanda), că ar trebui să se axeze pe securitatea energetică (aceasta însemnând un soi de protecționism în materie de energie verde), să impună taxe mai mari pentru importuri și să ofere subsidii mai mari pentru companiile europene (protecționism), să reglementeze fluxurile migrației (primirea imigranților doar acolo unde economia are nevoie de ei), întărirea apărării (aceasta însemnând fonduri uriașe pentru apărare) și investiții europene comune (prin emiterea de obligațiuni europene, așa cum s-a întâmplat pentru prima dată după pandemia covid-19 și accentuarea tendințelor de federalizare).

Mai mulți analiști arată că proiectul guvernatorului băncii centrale a Italiei arată că sistemul global se apropie de o schimbare structurală masivă. Nu numai Europa, ci și țările Sudului Global încearcă să reacționeze la schimbările majore, scrie Financial Times. Consiliera economică a președintelui Braziliei, Adriana Abdenur, a vorbit recent despre marea ipocrizie a puterilor economice occidentale, care ”își apără politica industrială” în timp ce ”fac presiuni pentru ca instituțiile financiare internaționale să impună aceeași politică neoliberală a Consensului de la Washington” în economiile emergente. Adică FMI și Banca Mondială cer în continuare statelor din Sudul Global să aplice măsuri de austeritate pentru reducerea datoriilor și să privatizeze ce a mai rămas al statului, în timp ce marile economii occidentale aplică măsuri protecționiste și acumulează datorii uriașe. Pentru Financial Times este limpede că ”a început trecerea la o nouă paradigmă economică. Unde va duce, încă nu este sigur”.

Marea schimbare este la fel de prezentă și în SUA, însă este mai puțin vizibilă datorită amplorii pe care a luata-o aici industria financiară, care produce active financiare care îngrașă marile companii, în timp ce restul societății este destabilizată, la fel și sistemul global. ”Deja ați pierdut proprietate asupra conturilor voastre bancare, a investițiilor și pensiilor. Proprietatea voastră se reduce la permisiunea de a va folosi aceste active până când intermediarii financiari care le controlează încep să aibă probleme. În acel moment, conturile încetează să mai fie proprietatea voastră și devin proprietatea creditorilor intermediarilor care dețin conturile, fie ei Merrill Lynch, Wells Fargo sau Schwab. Deposedarea se face discret, de mai mulți ani, prin agențiile care reglementează piața financiară. Asta înțelegea Klaus Schwab, de la Forumul Economic Mondial, când spunea «nu veți mai avea nimic»”, scrie Paul Craig Roberts, fost oficial în administrația Ronald Reagan.

 

Boala de care suferă sistemului internațional de după Al Doilea Război Mondial, dominat de SUA, are mai multe simptome. Una dintre ele este inflația din acest moment. Inflația aceasta nu este o coincidență, ci este o politică. ”Guvernele, împreună cu așa-zișii lor experți, încearcă să convingă lumea că inflația are alte motive decât cel evident – tipărirea de dolari și euro în cantitate mult mai mare decât sectorul privat cere, erodând astfel puterea de cumpărare a monedei și creând un transfer anual de bogăție de la salariile reale către cuferele guvernelor”, scrie economistul spaniol Daniel Lacalle. ”Prețul petrolului nu este o cauză, ci o consecință a inflației. Creșterea prețului carburanților este un semnal al devalorizării monedei emisă în cantitate excesivă. Singura cauză reală a inflației ține de cheltuielile guvernamentale. Statul emite mai multă monedă pentru a-și ascunde dezechilibrele și pentru a se auto-împrumuta, folosindu-se de legislație și coerciție pentru a impune folosirea monedei respective”.

 

Un alt simptom al bolii sistemului internațional dominat de SUA este datoria uriașă acumulată de guverne. Opiniile economiștilor sunt împărțite cu privire la modul in care poate fi gestionată datoria suverană a marilor economii, dincolo de o anumita limită. Unii consideră ca acest lucru este imposibil. Amintitul Paul Craig Roberts, fost adjunct al secretarului Trezoreriei SUA, consideră că datoria suverană americana este perfect gestionabilă, ba chiar este ”premiul victoriei în Al Doilea Război Mondial” – transformarea dolarului în valută de rezervă a întregii lumi. În acest fel, datoria americană echivalează cu creșterea rezervelor în dolari în sistemul bancar mondial; cu cât băncile centrale ale lumii își doresc mai multe rezerve, cu atât crește cererea pentru mai multă datorie suverană americană.

Acest privilegiu al marii puteri americane poate să dispară atunci când dispare încrederea restului lumii în dolar. Or, în opinia lui Paul Craig Roberts, acest lucru a început să se întâmple, ”din cauza impunerii prostești și nesăbuite a sancțiunilor economice, sancțiuni care, în mod natural, sunt ocolite prin renunțarea la dolar ca valută de rezervă”. Băncile centrale sancționate se vor axa pe aur sau pe alte monede internaționale, iar cererea pentru datoria americană se va reduce, ajungându-se, pentru prima dată în istorie, în situația în care finanțarea datoriei publice americane va fi o mare problema.

Singurul motiv pentru care dolarul este în pericol să-și piardă valoarea sunt sancțiunile lui Biden, care îndepărtează țările lumii de dolar. Datoria SUA poate deveni o problemă doar ca urmare a abandonării dolarului ca monedă a lumii. Problema nu este că datoria nu poate fi plătită. Problema este că, în timp ce Federal Reserve poate tipări dolari pentru a plăti datoria, nu poate să tipărească monede străine cu care să cumpere dolari pe piețele financiare. Dacă creditorii SUA își pierd încrederea în dolar, ei vor vinde moneda americană, iar cantitatea uriașă de dolari își va pierde valoarea. Când se va întâmpla asta, companiile americane care produc în Mexic și în Asia pentru a-și vinde apoi produsele în America sub forma de importuri, vor produce inflație în țările respective și asta va duce la renunțarea la dolar. Cu alte cuvinte, este un scenariu mortal, unul produs de Federal Reserve, de economiștii incompetenți sau corupți din SUA și de nesăbuința guvernului american și a presei financiare americane”, scrie Paul Craug Roberts. În secunda în care dolarul se duce, puterea americană se duce cu el. O mare parte din lume abia așteaptă acest moment.

 

Schimbarea hegemonului capitalist global este un fapt normal la scară istorică. Dominația americana actuală este o mică parte din dominația occidentală, care pălește ca durată în fața trecutei dominații a Asiei. De la orașele italiene, la Provinciile Unite olandze, apoi la Anglia, hegemonul global s-a schimbat constant. Vârsta de aur a Provinciilor Unite s-a încheiat odată cu afirmarea mercantilismului Imperiului Britanic, care a pălit după Primul Război Mondial și a cedat în fața industriei financiare din America, în special după victoria în Al Doilea Război Mondial și pe fondul îndatorării Europei de Vest, acolo unde SUA au pus bazele actualei Uniuni Europene.  Schimbarea hegemonului s-a făcut prin război economic, fie prin război real. Asta pare să se întâmple și acum: pe de o parte, avem războiul din Ucraina și un război în așteptare în Marea Chinei de Sud, iar, pe de altă parte, avem războiul economic al sancțiunilor americane (nu neapărat cele impuse Rusiei, ci Chinei – prin interzicerea accesului la tehnologia semiconductorilor, prin taxe de import tot mai mari și prin Legea americana pentru Reducerea Inflației, care afectează în egală măsură și economia aliaților europeni).

Întrebarea este cine va putea fi noul hegemon global. ”SUA nu mai pot ține lumea pe umeri, iar succesorul lor, oricare ar fi el, nu va mai fi importatorul net al întregii lumi, nu va mai putea oferi active financiare pentru toți cei care vor sa economisească și nu va mai fi nici jandarmul mondial pentru toți cei care-I vor cere asta”, scrie Michael Every, de la banca olandeză Rabobank.

În opinia lui, viitorul hegemon va trebui ”să fie mai mare și mai puternic decât sunt acum SUA.

–          Poate că SUA nu vor reuși să se adapteze la schimbările din sistemul global, iar China va deveni noul hegemon, însă asta va presupune haos geopolitic, pentru că America nu se va retrage în liniște;

–          Poate că SUA vor reuși să se adapteze și lumea va urma America;

–          Poate că menținerea hegemoniei americane va presupune o alianță amplă cu Japonia, Coreea de Sud, Canada, Mexic, Australia, poate și cu Marea Britanie și cu o Uniune Europeană schimbată la față așa cum o vede guvernatorul Băncii Italiei. Însă asta implică o lume bifurcată și cu o mulțime de hopuri de trecut;

–          Poate că SUA vor prefera ceea ce Karl Kautsky numea ultra-imperialism”: o înțelegere globală cu China și Rusia, cu stabilirea unor sfere de influență și impunerea unor reguli de oligopol în beneficiul celor trei mari puteri. Care va fi situația Europei într-o asemenea lume? Cel mai probabil, foarte inconfortabilă.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

35 de Comentarii

 1. important este sa nu ai stapani. important este sa fii LIBER. SUVERAN. INDEPENDENT. libertatea se asuma si cere sacrificii. educatie…altfel, SCHIMBAREA STAPANILOR, BUCURIA NEBUNILOR.

 2. Dolarul a murit! Traiasca Rubla!
  [KktkuM0tZ: pandar in Statul Major de pazit papusoiul CAP-ului]

 3. da, aceeasi viziune inutila pentru o lume viitoare care sa semene cu asta de azi….
  iar aceasta viziune inutila pleaca de la asta: „Întrebarea este cine va putea fi noul hegemon global.”

  incetati a mai desena o lume a suferintei: una agresiva si pradatoare!

  sper ca noul hegemon global va fi bunul simt, iubirea, empatia si altruismul.

 4. Soarta lumii se va decide curand in razboiul termo-nuclear total care este deja inevitabil. Inarmarea e buna doar daca include inarmarea nucleara. Multe alte arme sunt inutile shi nici macar nu vor fi folosite in razboiul termo-nuclear total inevitabil. Cine cashtiga shi cine supra-vietzuieshte vom vedea foarte curand.

 5. Cum o dai Ioropa tot cu capul in jos pică.Pentru că are cei mai prosti conducători din istorie .Oepurele Ucraina e pus anume ca sa distrugă Ioropa .Iar fraerii aleargă după el.

 6. Guvernatorul unei banci centrale ,indiferent de tara, nu se joaca asa usor cu predictii fata de puterile financiare.Judecata ca US va preda stafeta nu este chiar o profunzime ci mai curand o evidenta. Bancarii adevarati nu ciripesc chiar daca inteleg.Puterea financiara conducatoare trebuie legata mai intai de puterea militara determinanta.Poti sa fii cel mai bun: economic,financiar,social -toate se pot darama fara protectie militara care costa.

 7. Mark Kiev Vici nu poate atzipi de grija dolarului american…Nu intelege datorita dogmatismului ca PUTEREA nu are nicio LEGATURA CU BANII!!! Adevarata putere o da IDEOLOGIA…IDEOLOGIA GENOCIDULUI atat de draga cititorilor sai…
  Cea mai mare TAMPENIE, a unui individ citat de Mark Kiev Vici, fiind legatura dintre inflatie si cresterea pretului carburantilor
  care e IMPUSA de TARILE EXPORTATOARE si colateral de MACELURILE BOLSEVICE locale, regionale, continentale si mondiale!!!
  INFLATIILE, ca si CRAH-urile bancare sunt provocate de ILEGALII Comintern legendati ca MILIARDARI ROSII!!!
  AGENTII care COMBAT CONTRA COST/BANI pot TRADA oricand in favoarea CUIVA CARE DA MAI MULT!!! In schimb SPALATII STEFANGHEORGHISTI PE CREIERE NU VOR TRADA NICIODATA!!! Doar la ORDIN!!!
  Dependenta de INSTITUTELE FINANCIARE MONDIALE BOLSEVICE a STATELOR Lumii poate fi INLATURATA simplu, ANULAREA TUTUROR DATORIILOR printr-o REZOLUTIE ONU sau, daca anterior nu sunt inlaturati ILEGALII care o conduc, prin DECIZII SIMULTANE ale tuturor STATELOR
  Lumii!!!

 8. Asa zice si propaganda cominternista,asa zicea si Hrusciov si Brejnev,si uite azi, 1 dolar=100 ruble :)))
  Mai radem,mai glumim,dar tot dolari visam…

 9. Bine mai Charlie!
  Acum, că mai-marii lumii știu de la tine ce trebuie să renunțe la debitele tarilor sărace,prin decizii simultane, se vor executa prompt!
  Bravo!
  Stai jos!

 10. Zimbabwe a lansat recent moneda ZIG care este garantată cu aur. Toate monedele trebuie garantate cu metale prețioase. Doar așa se poate relua controlul economiei.

 11. Asa guvernator ca al Bancii Italiene ar trebui sa aiba si rRomanica-bramburica pentru ca s-ar face luntre si punte sa repatrieze lingourile de aur ale tarii care sunt depozitate pe fundul Tamisei!
  Italienii, ei de ce tin toate lingourile de aur in tara lor iar noi pe la altii, platind o chirie babana anuala?!?

 12. Sper sa apuc vremea cand o sa ma sterg la dos cu dolarul,colonistul amerloc este dat afara macar din toata Europa si s-o vad cum ajunge,vorba lu’Petre Tutea,o mare Albanie,ei,si de ce nu, stapanii lor israelieni care se pregatesc sa se mute masiv in „Noua Ucraina” si cam toata Europa de E!

 13. @ Prostanul ingropat de Rusia : Bai Lae , sa evaluezi paritatea monedei si PIB-ul fara a lua in discutie si datoria externa , e prostie crasa ! Parol ! La 01.01.24 , datoria externa a Rusiei era de 326,6 mlrd dolari ! Datoria externa a USA se apropie cu viteza de Kinzhal de 35 000 mlrd dolari ! Multe tari din Europa au PIB apropiat sau mai mare decat al Rusiei ! Asa , si ? Pib Rusia 2022 , 2 410 mlrd dolari ! Datorie externa 326 mlrd dolari ! Paritate moneda : 1 dolar = 100 ruble ! /// Italia PIB , 2 255 ( aproape cat Rusia ) mlrd dolari ! Datorie externa 2 600 mlrd dolari ! Paritate moneda : 1 dolar = 0,93 euro ! Mishto , n’asa ? Italia , cea mai tare din parcare !

 14. spunea inca din 2021 ca asta v-a urma
  si la fel ca multe alte stranii prophetii NEASTEPTATE rational (precum „solutia finala”,GENOCID-ul la palestiniieni „ghicit inca din „7 octombrie” ora 19)
  si prophetia:

  „NINGE PE FED!” se vede ca pre-semn in PRETUL AURULUI azi !
  (atentie la sf-mai … atac in 3 urmeaza ! e de rau pentru ca s-a deja aprobat ! 🙁 ! 🙁 )

  PS: „ochii pe butelie” (NIRDSTREAM 2-oua explozii) … nu spunea misteaux ca PUTIN v-a castiga GLOBAL ? (urmeaza… 🙁 )

 15. Cel mai greu …insa nu imposibil le va fi „lor” sa
  schimbe paradigma ideologic-„democratica” din capul actualei generatii care s-a dedta cat-ce-cat la o libertate relativa
  comparatic super-IMPERIALISMULUi care e prin „federalism”(0un nou nume orwellian al IMPERIALISMULUI supra-statal in defavoarea majoritatii populationale din FEDERATIE=IMPERIU)

  ISTORIA religiei popoarelor … prin schimbari brute de crez (vezi doar CATHOLICISMUL ANGLICAN 🙁 ) arata ca
  NU E IMPOSIBIL
  insa azi GREU de crezut ca USA v-a mai reusi redresarea !
  IN LACOMIA BELICOS INVESTITIVA (de la 911 – Afghanistan si „primaverile arabe” + certa cu Russia care n-a cedat Syria Israelui 😐 dimpotriva si-a facut BAZA MILITARA acolo scotand americanii evrei din ecuatie 🙁 )
  DOLLARUL a ajuns sa apese cu 32 000 de MILIARDE de dollari LIPSA(!) pe increderea globala in el !

  Cine crede ca dollarul e „altfel”
  sa faca bine sa studieze ISTORIA LIREI STERLINE si GIGANTICA CRIZA interna din Marea Britaniei dupa ww2 cand s-a
  intors FOSTA valuta trezoriera a lumii inapoie in tara tiparnitei ei IFLATIONAND pana la RAZBOI CIVIL
  Marea Britanie … Margaret Thatcher = DOAMNA DE FIER a trebuit sa chinuie societatea pentru a inghiti GIGANTICA PIERDERE a decadentei LIREI STERLINE !

  „NINGE PE FED!” — urmeaza curand ! (Deindata ce USA intra in orice razboi …DOLLARUL gaunos prin 34 de TRILIOANE LIPSA-N-BUGET …se va surpa !

  FIAT MONEY = nimic altceva decat intredere societala ! = fara valoare intrinseca reala ! = „INCREDERE” doar
  nu ca la AUR sa MARFA sau BOGATII NATURALE nationale ca garant !

  USA ca imperiu LACOM a ars prea iute ! Asta se vede-n „investitiile” de 34 TRILIOANE (de dupa 911 – revolutia yankeie)
  LIPSA … azi ! (sf. lui mai 2023 atac in 3 ? e de rau !) 🙁

  IQ=?

 16. Ostap Bender Sa compari SUA cu Rusia…ce minte ingusta ai. Dar ai orgasm ?Unora propaganda rusa va face din prostovani si mai prostovani.SUA inseamna de fapt AUKUSA plus multi alti aliati. Japonia,Coreea de Sud,Taiwan,da si Europa vestica.Intrun cuvant Occidentul.Toate tarile au datorii bai teleaca.Zi-mi tu o tara fara datorii.O fi un trib de pri Africa care nu are cu ce garanta.

 17. Pkly Pentru ca Ro nu este o tara de incredere. Ia sa via o alta dictatura la voi dacii liberi.Nici aur nici prosperitate.Esti total dezorientat si dezinformat.Mi-e sila sa-ti expun situatia cu Italia. Ai naibii Google,nu mai pune botul la toate trompetele.

 18. @Prstia ingroapa…
  Puisor, cumpara dolari. Multi. Te rog io. N-ai ambatz daca nu o faci. Oricum va fi penurie de hartie igienica. Iar comparatia ta cum ca 1 dolar = 100 de ruble e pur si simplu tembela. Mai draga, tu ai trecut pe la scoala doar ca sa bei apa, n-asa? Repeta dupa mine: Noi, atuncea cand facem comparatii, ne uitam la cat e salariul mediu si cat e cosul minim de cumparaturi. Basca cat ne costa pe noi una bucata litru de benzina/motorina functie de cat e salariul. Apoi noi comparam si cata lume are un acoperis in dicatura lu’ Putin si cata lume locuieste la cort in comuna San Francisco sau Detroit a lu’ democratia lu” tataia. Basca cat ne costa pe noi in dimacrasi o operatie de apendicita sau o plomba la dimacrasi si cat la bad dictatorship.

 19. Sa vezi val de sinucideri dupa razboiul termonuclear, moartea provocata de radiatii e cam neplacuta si dureroasa…

 20. @ Zamolxis: Din istorie aflam ca Zamolxis era un spirit independent si suveran, calitati care ii confereau libertatea de a fi in contact cu divinitatea. Iar tu?
  Gandesti ca un sclav, nici n’ai scapat bine de un stapan si iti pui problema noului stapan.
  De ce nu ai curajul sa gandesti si sa fii tu insuti, liber si nu doar o sluga subordonata?

 21. Un flacau fara identitate, traficant de valuta forte, m-a acrosat in batjocura convins ca-si face datoria cu brio…Nu a facut decat sa demonstreze ca nu a inteles nimic din mesajul meu, fapt care nu ma mai mira…
  In ultima fraza a comentariului meu am spus clar: „(…) sau daca nu sunt INLATURATI ILEGALII care o conduc(pe ONU!!!) prin decizii SIMULTANE ale TUTUROR STATELOR Lumii!!!”.
  Se SUBINTELEGE ca aceasta conditie de mai sus, INLATURAREA ILEGALILOR Comintern, trebuie indeplinita si la nivelul statelor Lumii, asa cum DORESC sa se intample INCEPAND cu Romania!!!

 22. Charlie, ia-ți medicamentele!
  Pai ce mai, Mizdrache, ONU este condus de către ilegali?
  Du-te atunci la NY și fă o plângere la ușă lor.
  Că doar, nu-i așa, ONU se afla pe tărâmul libertății, USA, cele aflate în conflict cu bolșevicii legendati pe care ii toți pomenești tu aici.
  Și fii mai atent, nu te mai lasă acroșat chiar de către oricine!
  Fii rău, mușca!

 23. O intrebare pentru toti fanii lui Lavrov: Voi aveti impresia ca FED nu isi bazeaza puterea dolarului amerloc si pe aurul din rezerva federala a SUA? Cine v-a minjit creierele cu noroi de balta statuta, sa credeti ca dolarul SUA se bazeaza doar pe petrolul din Golf?! Voi stiti ce cantitati uriase de aur au ajuns in rezervele Bancii Federale Americane, doar in ultimele decenii? Credeti ca doar Rusia, China si India cumpara aur?
  V-am mai spus, si repet, pentru cei care nu au inteles: DOLARUL SUA ESTE SUSTINUT DE PUTEREA DE CUMPARARE INTERNA A CETATENILOR AMERICANI, SI GARANTAT DE REZERVA URIASA DE AUR A FED SI DE BOGATIILE DIN ALASKA! Iar pentru ajutorul militar acordat Ucrainei SUA UTILIZEAZA BUGETUL APARARII, CARE ESTE ORICUM CHELTUIT PE ARMAMENT SI ACTIUNI ARMATE, SI NU BUGETUL DE STAT, CUM FAC RUSII CEI NEBUNI! De aceea in SUA criza este generata doar de urmarile COVID, in vreme ce in Rusia criza este generata de cheltuielile uriase pentru sustinerea razboiului infect al lui Lavrov, si de cheltuielile enorme ce trebuie sustinute de statul rus pentru a administra regiunile ocupate, ce nu mai pot produce practic nimic!
  Nu stiu unde gaseste Marchievici pacalicii astia pe care ii tot citeaza ca fiind experti economici sau militari, dar cred ca frunzareste des CARTEA RATATILIOR! Sa crezi ca SUA se prabuseste doar pentru ca ofera un imprumut militar ridicol deb mic, e o dovada de ageamism politic! Daca era asa, pierea SUA inca de la inceputul Razboiului Rece!

 24. 2- Si cum am mai precizat si altadata, principalul sustinator extern al dolarului american este chiar China, care nu are niciun chef sa distruga o piatza atit de mare si importanta pentru economia chineza cum este cea a SUA. Desi aportul incasarilor din SUA nu pare foarte mare, in realitate prabusirea puterii de cumparare a americanilor ar duce intreaga economie mondiala in pragul colapsului, inclusiv cea chineza! Nu uitati ca criza din 2008 a fost declansata de pierderea a cca 20% din valoarea dolarului, ca urmare a razboiului idiot lansat de administratia lui Bush Junior!
  Deci, China nu este deloc interesata ca dolarul sa isi piarda prea mult valoarea, chiar daca ambitiile secrete ale conducerii chineze este de a inlocui in viitor dolarul cu yuanul chinezesc! Jinping e un bun economist, si de aceea nici nu a ajutat direct razboiul lui Putin, desi se jura ca e etern prieten al Rusiei Eterne! Pentru interesele chineze SUA trebuie sa piarda treptat puterea , raminind in continuae o piatza foarte importanta pentru produsele chineze, si nu sa devina o tzara ruinata! Caci de exporturile in SUA si UE depinde economia chineza!
  Deci, nu mai visati aiurea!

 25. Uiti istoria LIREI STERLINE (mai ales ca Marea Britanie avea aur, dupa castigarea ww2 / TOTUSI enorma cantitatea de FIAT MONEY = LIRA STERLINA a sufocat pana dupa TATCHER Margaret economia insular britanica … moarta/in-coma dupa cedarea HONG KONG-ului 🙂 )

  DOLLARUL v-a avea soarta LIREI STRELINE (pentru uituci reamintesc America de Sud si decaderea LIREI STERLINE 🙁 post ww2) !)

  TAIWAN-ul odat pierdut de USA inseamna si … pierderea JAPONIEI ca „protectorat” yankei post-ww2 ! 😐

  E de rau ! Multi nu inteleg ca USA traieste surpriza caderii URSS-ului … imperiul comunist care la fel NU PAREA CAPABIL sa PIARDA ! (Inzestrat ATOMIC fiind !)

  USA e sortita sa piarda din interior …dupa 911 cand „specialii” au pus mana pe puterea politic-administrativa a USA , distrugand-o prin LACOMIE (cica: „Primavara Araba” 😐 )

  Cu NORDSTREAM-ul i-a enervat si pe nemti … rau ! Bancile din FRANKFURT inregistreaza massive pierderi ! 🙁

  IQ=?

  PS: Problema FIAT MONEY-lor e ca au in spatele lor doar increderea … USA nu are marfa care sa acopere imensa cantitate de dollari care-a invadat (cu saturatie azi 😐 😐 :|) pietele financiare ale lumii = USA nu mai poate vinde …DOLLARI tipariti
  pentru ca in spatele lor e o imens-colossala datorie care DOAR creste ACCELERAT ! 34 TRILIOANE de koko ! 🙁

  QUO VADIS USA ?

 26. Mishteaux, te sfatuiesc sa lasi dracului analizele economice si sa prezinti horoscopul pe la vreun tabloid! Unde dracului ai vazut tu ca lira sterlina s-ar fi prabusit? Singura data cind lira a pierdut din valoare a fost cind a fost atacata de Soros, dar la ora actuala sterlina e una dintre cele mai importante si puternice valute mondiale!
  Daca americanii ar fi tiparit , cum spui tu si alte dihanii intratabile, dolari fara acoperire, era deja o inflatie uriasa in SUA, iar dolarul nu mai avea nicio valoare! Poate ai probleme cu limba romana si nu pricepi ca dolarul e gaantat in primul rind de consumul intern urias, apoi de rezerva imensa de aur si in final de bogatziile din Alaska! Datoria nu are nicio greutate asupra puterii lui de schimb!
  Dimpotriva, jalnica rubla nu mai are acoperire in aur, iar consumul intern rusesc este foarte anemic, la cit de mare este Rusia. De aceea Rusia nu poate rezista la o datorie intern si externa prea mare. Degeaba se scalda rusii in petrol, daca numarul de posesori de masini este foarte mic! In conditiile in care Rusia nu mai poate vinde productia direct, pierde enorm la schimb, si economia pica, chiar daca se anuntza cresteri economice! Dar sint cresteri economice generate de economia de razboi si destinate razboiului, deci ruinatoare!
  Si ce mai fac lunetistii aia care urmau sa te lichideze pe 18 aprilie? Aaaa: uitasem: nu ai precizat anul! lol

 27. Înduioșătoare perseverența acestui Doran , narod pe invers , sau prostovan de-adreptul , cum apare el tot timpul să schimbe pamperșii unei Americi intrată în rahat până-n gât , datorită celor care-au pus stăpânire pe ea și o duc ca pe-o vită la abatorul globalist !
  După ce-au aruncat Rusia în brațele Chinei , în loc să păstreze relații de amiciție măcar cu Europa au reușit s-o ducă și pe asta-n pragul falimentului și dacă nu se trezește la timp și acum e momentul, ca toată șlehta Ursulei să fie trimisă în judecată pentru toate crimele sociale întreprinse în ultimii ani, și Europa va avea soarta Americii, mai bine zis Euro, soarta dolarului și de aici toate războaielele, culminând cu cel nuclear ! 😎

 28. Radu’ mamii, vezi-ti de analizele tale fleșcăite , și nu mai te chinui să prostești lumea! Dolarul rămîne, tu te duci, cu tot cu rublă!

 29. Vinzatorule de dolari, îți ofer eu o bancnotă de 50 de ruble, care vor avea o valoare colosală în curînd, contra a 50 de dolari de-ai tăi, fără nicio valoare în viitor! Facem afacerea?
  Țu vei fi în cîștig, cu siguranță, căci dolarul își va pierde orice valoare , cum susțin Mishteaux și Radu Tudor… ăăă… Radu Humor! Dar eu sînt dispus să risc să pierd copios, și îți cumpăr și cinci mii de dolari contra a cinci mii de ruble foarte valoroase! Ba și zece mii de dolari, pentru care îți ofer o adevărată avere: ZECE MII DE RUBLE!!!
  Aștept răspunsul tău, urgent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.