Când scad ratele la credit?

Banca Națională a României va menține neschimbată dobânda de politică monetară la ședința Consiliului din 12 ianuarie, estimează economiștii-șefi din băncile comerciale, care anticipează că prima scădere de dobândă se va produce abia în primăvară, potrivit Economica.net.

Dobânda-cheie ar putea să meargă sub 6% abia spre sfârșitul anului.

ROBOR scade constant, însă economiștii sunt de părere că va ajunge sub 6% doar dacă BNR va umbla la dobândă. În schimb, efectele asupra IRCC se vor vedea abia din Trimestru 2 din 2025.

Valentin Tătaru, economist-șef al ING Bank, se numără printre cei care anticipează că BNR va menține neschimbată dobânda-cheie la ședința de vineri.

„Anticipăm că prima scădere de dobândă va veni în perioada aprilie-mai și estimăm că până la finalul anului dobânda cheie va ajunge la 5,50%. În privința cursului de schimb este puțin probabil să vedem modificări semnificative, deși credem ca în a doua parte a anului vom depăși marginal nivelul de 5 lei pentru un euro. Avem o prognoză de 5,05 pentru finalul lui 2024, însă aceasta rămâne dependentă în primul rând de evoluția inflației și într-o mai mică măsură a fluxurilor valutare, ceea ce face ca riscurile la adresa prognozei să fie orientate mai degrabă în jos, spre un curs mai stabil”, a explicat Valentin Tătaru, citat de Economica.net.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Cel mai bine este sa nu faci Credit ! Iar daca nu ai bani de Mâncare cumperi o Pâine si un Pateu de 2 lei si Mănânci de 5 lei pe zi !

  2. Se poate prepara si supa de Cartofi cu 3 cartofi intr-un Ibric de 1 litru si jumătate si Borsh Magic de 4 lei 1 plic si este de Mâncare pentru o Zi !

  3. Ratele le credite pentru romanii normali (nu „tanti Nuti-Udrea” si nu „fata lu’tata Base) nu scad niciodata !!!
    Sekuristul Manole/Isarescu e tinut in fuctie ca sa nu scada profiturile bancilor !!!

  4. Vor scădea când vrea cucul lui Isărescu. UE și guvernul și jucat la prețul energiei, au creat inflație, Isărescu a majorat dobânzile că sa domolească inflația, inflație care nu era cauzata de consum, economia s-a contractat radical, colectările de taxe sau dus în cap, idioții din guvern majorează taxele și inventează unele noi, cum dracu sa nu mai fuga 1 milion de romani. Asta e țară? Asta e jaf cu legea in mână.

  5. Romania în care un guvernator cu cap permite 2 indici de referință la credite. Pai diferența înseamnă milioane profit la bănci. Cat despre stabilirea dobânzii, nu exista o conexiune cu realitatea. E doar ceea ce vrea BNR. Adică eu declara inflație de 10-15% iar creditele sunt majorate și cu 70%.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.