Când va pune Israelul capăt războiului în Fâşia Gaza

Israelul nu va pune capăt războiului său în Fâşia Gaza până când Hamas nu va elibera ostaticii, a declarat luni la Washington ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru o „încetare a focului imediată”, potrivit AFP.

„Nu avem dreptul moral să oprim războiul atât timp cât mai sunt ostatici în Gaza”, a declarat Yoav Gallant înaintea unei întâlniri cu consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi cu secretarul de stat american, Antony Blinken.

Guvernul israelian a apreciat luni că abţinerea SUA în timpul votării rezoluţiei ONU în favoarea unei încetări a focului năruie eforturile sale de război şi de eliberare a ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, premierul israelian Benjamin Netanyahu decizând în acest context să nu trimită o delegaţie israeliană aşteptată la Washington.

„Această retragere năruie atât efortul de război, cât şi eforturile vizând eliberarea ostaticilor, pentru că aceasta dă speranţe Hamas că presiunea internaţională îi va permite să obţină o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noştri”, susţine într-un comunicat biroul premierului Netanyahu.

După cinci luni şi jumătate de război, Consiliul de Securitate al ONU a cerut pentru prima oară o încetare imediată a focului, după abţinerea de la vot a SUA, aliat al Israelului, care s-a opus prin veto proiectelor de rezoluţii anterioare.

Preşedintele american Joe Biden i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să trimită o delegaţie la Washington pentru consultări cu privire la planurile Israelului de a lansa o ofensivă pe scară largă asupra oraşului Rafah din Fâşia Gaza, căreia Washington i se opune.

SUA s-au declarat luni „extrem de dezamăgite” faţă de anularea vizitei delegaţiei israeliene de rang înalt, o decizie care ar putea tensiona şi mai mult relaţia deja tensionată între Israel şi marele său aliat, notează AFP.

În acest context, SUA au afirmat luni că vor găsi o cale de a avertiza Israelul împotriva unei ofensive la Rafah. „Credem că acest tip de invazie pe scară la largă ar fi o eroare”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, subliniind că secretarul de stat Antony Blinken va discuta despre Rafah cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, care se află la Washington.

Citeste si  Cererea ONU provoacă cea mai puternică confruntare între SUA și Israel

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Intrebare :Când va pune Israelul capăt războiului în Fâşia Gaza?
    Raspuns:Niciodata,e razboi biblic,dureaza de 3000 de ani

  2. GENOCIDUL NU RAZBOIUL MAI CRIMINAL COMUNIST PSIHOPAT,FRATELE LUI BRUCAN ,ASTA!

  3. Prin teroare s-a infiintat statul Israel si tot prin teroare se va desfiinta. Partea nasoala este ca-n acel moment nimeni dintre vecinii lui nu vor mai avea mila de israelieni. Dupa principiul bine faci bine gasesti, rau faci cu rau de rau te vor trata.

  4. propuneti eliberarea ostaticilor contra retragerii tuturor colonistilor evrei di Cisiordania si ierusalism est fiti cinstit

  5. in lume nu erau probleme de genul asta cind exista statul Palestina. e cazul sa fie reinfiintat prin recunoasterea furtului si restituire. iar teritoriile americane redate controlului bastinasilor si nu importurilor primitive care au inundat zona si au degradat-o.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.