Canicula saltă foarte mult prețul curentului

Marți, piața de energie electrică va atinge noi culmi, înregistrându-se cel mai ridicat preț mediu zilnic de peste 1.000 lei sau 200 euro pe MWh, precum și cel mai mare preț orar de peste 2.000 lei sau 400 euro pe MWh. Canicula din regiune a crescut consumul și cererea de energie, în special în Croația și Ungaria, unde prețurile sunt chiar mai mari decât cele din România.

Prețul mediu al energiei tranzacționate pentru ziua de marți pe piața operațională de OPCOM, care acoperă aproximativ 40% din consumul autohton, a atins nivelul maxim din acest an, ajungând la 1.012 lei/MWh sau 203 euro/MWh. De asemenea, prețul pe intervale orare a atins un nou record, depășind 2.000 lei/MWh sau 400 euro/MWh în intervalul 19-22, cu un vârf de 2.100 lei/MWh sau 421,9 euro/MWh în intervalul 20-21. Cererea ridicată provine în special din vestul României, iar prin mecanismul de cuplare european, România exportă către Ungaria și importă din Bulgaria.

Prețul mediu al energiei din Ungaria este mai mare decât cel din România, ajungând la 224 euro/MWh, dar este depășit de prețul din Croația, care a fost afectată de o pană de curent recentă în Balcani, unde prețul ajunge la 289 euro/MWh. În comparație, prețurile energiei din Germania și Franța sunt mult mai mici decât cele din România, , conform datelor analizate de Profit.ro.

Chiar și cu producția de energie eoliană și solară, consumul ridicat din cauza căldurii majorează prețurile, iar prosumatorii contribuie la presiunea pe cerere. Acesta nu este cel mai mare preț orar din timpul verii, cum a fost în 2021 și 2022 în timpul crizei energetice din Europa. Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se află în revizie de o lună, iar până la 25 iunie, Nuclearelectrica produce doar la jumătate din capacitate, 700 MW pe oră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4777 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Noi dam energia „instantanee si neregulata” pe gratis, ca sa descarcam retelele, si acum veniti sa spuneti ca a crescut pretul la energia gratis, exact la orele la care bate Soarele si vantul ! Eu inteleg ca pensionarii trebuie omorati, dar incercati cu otrava, cum spunea ziaristul japonez.

  2. Vai nu este energie și, în același timp, apartamente/case/birouri moderne cu aer condiționat. De ar fi atît de rău nu ar mai lăsa să se vîndă. Iar ne mint ca să ne fure scumpid curentul.
    Altveva, clădiri moderne din sticlă ce nu țin căldură iarna și nu țin răcoare vara, sere. Nu vi se zbate neuronul?

  3. Fiţi pe pace, fratilor, nu vă faceţi griji! Oricât de scump plătiţi voi curentul pe care-l consumaţi, curentul donat Ucrainei şi Moldovei tot pe gratis va fi! Aşa că nu aveţi niciun motiv de îngrijorare!

  4. De unde știi că le dau pe gratis?
    PS Cred că minciuna cu datul pe gratis vine de la cei ce ne sărăcesc scumpind din pix curentul.

  5. „De unde știi că le dau pe gratis?”

    Reteaua trebuie descarcata, eneria electrica nu poate fi acumulata, deci, in cel mai bun caz o livram gratis. Altfel, poate vom ajungem sa platim sa scapam de energia inutila obtinuta cand clientii n-au nevoie de ea.

  6. Eu plătesc Curentul 35 de lei pe Timp de Vara si 50 de lei pe Timp de Iarna !

  7. Canicula este vinovată vara și frigul iarna. Primăvara și toamna este din vina lui Putin… Despre speculă nicio vorbă!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.