
Vineri, 15 septembrie, Comisia Europeană a închis vineri în mod oficial Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România, ce fusese introdus în 2007, la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei, indică un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
Executivul european a abrogat acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism şi va continua cooperarea cu Bulgaria şi România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.
Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani. Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare. Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre.”
Vicepreședinta pentru valori și transparență Věra Jourová a spus: „Mă bucur că astăzi putem face următorul anunț oficial: Bulgaria și România și-au îndeplinit obiectivele de referință stabilite în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare. Hotărârea de care au dat dovadă și colaborarea strânsă cu Comisia de-a lungul anilor au dat roade. Va fi important să se mențină această dinamică și să se continue eforturile în cadrul ciclului anual privind statul de drept. Este o zi de bun augur nu numai pentru Bulgaria și România, ci și pentru întreaga Uniune Europeană.”
La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul și Parlamentul European că intenționează să închidă în mod oficial MCV pentru Bulgaria și România, toate angajamentele specifice formulate în concluziile rapoartelor MCV fiind acum puse în practică. Potrivit deciziilor de instituire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile anunțate astăzi reflectă concluzia Comisiei potrivit căreia această constatare este valabilă în prezent pentru ambele state membre.
Comisia așteaptă cu interes continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.
Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia Comisiei, spunând este „o mare reușită” a României.
„Este o zi fericită pentru România astăzi. Probabil ați aflat: este oficial, este înscris. MCV pentru România s-a finalizat. Este notificarea Comisiei Europene de astăzi. După părerea mea este o mare reușită a României. A durat mult, s-a lucrat mult și intens și în final am reușit”, a spus Klaus Iohannis, la sediul Ministerului Justiției.
Context
La 1 ianuarie 2007, data la care au aderat la UE, Bulgaria și România mai aveau încă progrese de realizat în ceea ce privește reforma justiției și măsurile anticorupție, precum și, în cazul Bulgariei, în ceea ce privește combaterea criminalității organizate. Comisia a instituit MCV ca măsură tranzitorie pentru a ajuta cele două țări să remedieze aceste deficiențe. Activitatea din cadrul MCV a început în 2007 și, în tot acest timp, a încurajat și a monitorizat procesul de reforme pe baza obiectivelor de referință. Astfel cum se prevede în deciziile privind MCV din 2006, acest mecanism se închide odată ce sunt îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință.
În ianuarie 2017, Comisia a efectuat o evaluare cuprinzătoare a rezultatelor obținute în cei zece ani de existență a mecanismului, evaluare care a oferit o imagine clară a importantelor progrese realizate. Comisia a adresat o serie de recomandări specifice care, dacă sunt îndeplinite în mod ireversibil de ambele state membre, ar fi suficiente pentru a încheia procesul MCV.
În raportul său din octombrie 2019, Comisia a concluzionat că Bulgaria a îndeplinit în mod satisfăcător recomandările rămase din cadrul MCV și a înregistrat suficiente progrese în ceea ce privește concretizarea angajamentelor asumate la momentul aderării sale la UE, drept pentru care toate obiectivele de referință pot fi închise, considerându-se că au fost îndeplinite în mod satisfăcător. Bulgaria trebuia să ia în continuare măsuri pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile raportului, care a fost finalizată în iunie 2023. De atunci, Bulgaria nu mai face obiectul monitorizării sau al rapoartelor din cadrul MCV, monitorizarea sa desfășurându-se în cadrul ciclului anual privind statul de drept odată cu Raportul anual al Comisiei privind statul de drept.
În mod similar, în raportul privind MCV din noiembrie, Comisia a concluzionat că progresele realizate de România sunt suficiente pentru a considera că angajamentele asumate la momentul aderării sale la UE sunt îndeplinite și că toate obiectivele de referință sunt realizate în mod satisfăcător și pot fi închise. România trebuia să ia în continuare măsuri pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile raportului, care a fost finalizată în iunie 2023.
După ce a informat Consiliul și Parlamentul, în iulie 2023, cu privire la intenția sa de a închide MCV, Comisia a adoptat astăzi două decizii de abrogare a Deciziilor 2006/928/CE și 2006/929/CE ale Comisiei, punând astfel capăt în mod oficial acestui mecanism.
Evoluția situației statului de drept în Uniune a creat un nou context pentru cooperarea Comisiei cu Bulgaria și România. Îndeosebi ciclul privind statul de drept, lansat de Comisie în 2019, a asigurat un cadru continuu care permite o perspectivă pe termen lung pentru a însoți reforme durabile, împreună cu Bulgaria și România, precum și cu alte state membre. În cadrul acestui ciclu, Raportul anual al Comisiei privind statul de drept, care, începând din 2022, include și recomandări adresate statelor membre, acționează ca instrument cu rol preventiv, aprofundând dialogul și conștientizarea comună a aspectelor legate de statul de drept. Acesta permite și monitorizarea punerii în aplicare a multora dintre reformele convenite de Bulgaria și România. Progresele înregistrate de acestea au fost monitorizate, după caz, și în cadrul semestrului european.
Gretoasa fotografie. 2 javre.
Deci, 13 ani MCV a fost ilegal! Alo, DNA-ule, poate le deschizi dosar penal pentru abuz in serviciu titularilor dreptului de politica externa – Basescu si Iohannis -, precum si titularilor portofoliului justitiei (in frunte cu ministrul perpetuu Predoiu)! Numai ca asa ceva nu se poate intampla in colonia esuata ROMANIA!
CE a încălcat aquis-ul comunitar, refuzând să admită faptul că MCV a devenit caduc după 3 ani de la intrarea RO în UE.
Romanii nu vor in Shengen!
Daca vroiau in Shengen erau 2 mil in strada in Piata Victoriei!
Sunt? Nu. Inseamna ca nu vor.
Pana acuma am fost tinuti la cozi la gardul Schengen pe motiv de MCV. Acuma MCV nu mai avem dar tot la cozi stam la gardul Schengen.
Totusi, de ce, cu ce se lauda de fapt Iohannis?! Nu ar fi preferabil sa fim in Schengen cu MCV cu tot? Cu MCV sau fara viata mea e aceasi. Fara Schengen e de rahat, stai cu orele in vami.
Pe asta s-o rezolve.
Partidele aflate in opozitie nu vor mai avea subiecte electorale pe masura ce aceasta noua formula politica pune in aplicare toate dorintele cetatenilor si pe masura ce , cu ajutorul FBI si al structurilor de Inteligence din Ucraina vor aparea multe dezvaluiri ce ne vor arata un anume partizanat filorus.Cresterea pensiilor si impozitarea pensiilor asa zise speciale , reformele din administratie si cele teritoriale , eliminarea bonusurilor concomitent cu cresterile salariale , vinzarea activelor neperformante ce apartin statului , oferirea unor avantaje materiale si in anul 2024 cetatenilor defavorizati , intrarea partiala in Schengen , inlaturarea , din viata publica, a persoanelor ce sprijina mediatic Rusia asa cum deja face administratia din Rep.Moldova , ajutorul acordat Ucrainei , modificarea legilor din Ucraina pe segmentul etnic acolo unde se va oferi si romanilor, cetateni ucrainieni, noi avantaje , scoaterea recenta a UDMR de la guvernare ,legile ce nu vor mai permite aparitia unor atacuri mincinoase in Media ,sprijinul total al SUA si pe segmentul militar dar si in cel economic si de Inteligence , noile atitudini pro europene ale tuturor Institutiilor ce apartin sistemul Judiciar romanesc , enumerarea unor fosti sau actuali politicieni ce sustin voalat Rusia , noi legi ce privesc accesul in AGA , obtinerea in integralitate a banilor din PNRR si a unor sume adiacente , toate la un loc si multe altele vor avea un impact major in rindul votantilor ce vor veni in numar mare la vot .Romania tacuta , va erupe in 2024 si va sprijini aceasta noua Alianta democratica .Sondajele actuale au in cuprins doar partea de cetateni ce doresc sa se exprime adica unde spre 30 de procente ele neavind nici o forma de realitate cuprinsa in cifrele afisate ..Nu putem sa ne prefacem ca nu vedem aportul extraordinar al Romaniei transpus in fapte prin deciziile Presedintelui tarii /
A trebuit sa chinuiti justitia timp de 16 ani sa o puteti distruge iremediabil, infractorilor din politica! De asta e tara un haos de nu mai poti schimba nimic! Ce urmeaza cretinilor, in acest haos si dupa? In niciun caz ceva bun pentru tara si cetatenii care traiesc in Romania.
Acest MCV a fost prelungit nejustificat cu ajutorul nemijlocit al procuroarei ceausiste,o lingaua nenorocita a lui Petrov,penala care aproape a omorat un om dand vina pe victima ! Aceasta (editat) ordinara care a facut atata rau Romaniei trebuia dusa la Targoviste,impreuna cu tot grupul infractional organizat al lui Petrov !!
Ultimele dezvăluiri pe line de cocoloșirea de către poliție și justiție a traficanților de droguri at determinat “ziua fericită” când Comisia Europeană a închis vineri în mod oficial Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România. Tot românul terminat financiar de rechizitele copiilor, hoție cât casa, care iese azi sau sâmbătă de la cumpărături cu ceva în coș va exclama “Oh, happy day că s-a ridica MCV-ul”. Unde l-au găsit și ales serviciile și l-au lăudat filo germanii să-l pună în fruntea țării peste noi 10 ani?
Daca asta e justitia europeana si statul de drept, era mult mai bine pe vremea lui Ceausescu…
ha ha ha ha ha
mcv-ul a fost un instrument de presiune pe care fraierii de guveranti in loc sa-l repudieze, l-au imbratisat. s-au ocupat de justitie slugi obediente sorosiste care au satisfacut interesele acestuia in detrimentul intereselor Romaniei si al cetatenilor romani. s-au folosit institutii capuse precum dna, parchetul, serviciile pentru a da masura tradarii intereselor Romaniei. eterna reforma care se face in Romania si despre care vorbeste clasa politica este o iluzie porninta dintr-o minicuna. am fost si sintem mintiti, ni se ascund compromisuri grave facute de puteri, care cad apoi pe umerii nostri. tradarea este instrumentul pe care decidentii l-au utilizat in vorbele si manifestarile lor.
Instrumentul de santaj cu MCV-ul s-a transformat in instrumentul de santaj cu intrarea in Schengen. Practic justitia fiind 100% in mainile sistemului sorosist mondial nu mai au ce sa critice. Ca doar n-o sa-si acuze proprii procurori si judecatori ca nu sunt independenti!
16 ani de „reforme” si lupta „anticoruptie”… ma intreb ce parere au rromanii de cum arata, lucreaza si e perceput sistemul juridic azi. Ahh, da, nu stim, ca agentiile voastre de sondaj a opiniei pubice nu au mai intrebat despre justitie, magistrati, militie si DNA de vreo 8 ani de zile. In 16 ani porcusorii si judecatorii au devenit stat in stat, incontrolabili, inamovibili si putred de bogati… si tara plina de criminali, pedofili si interlopi.