Capitală culturală europeană lansată fără ”înaltul patron”

Proasta inspirație a administrației Fritz de a programa lansarea programului ”Timisoara Capitală Europeană a Culturii 2023” într-o zi de weekend a făcut ca președintele Klaus Werner Johannis, sub al cărui ”înalt patronaj” se desfăsoară evenimentul din Capitala Banatului, să fie absent.

La capitolul absențe importante, ce pot fi luate ca un semnal, consemnăm și lipsa Comisarului european pentru cultură, Mariya Gabriel, motiv pentru care premiul ”Melina Mercouri”, decernat Timișoarei pentru pregătirea ”Capitalei Culturale”, a fost înmânat Primarului Fritz de către europarlamentarul român Adina Vălean(!).

Colac peste pupăză, deși a fost prezent la lansare, timișoreanul Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena, a părăsit manifestarea, indignat de calitatea slabă a unora dintre artiștii care au concertat în deschiderea ”Capitalei Culturale”.

Timișoara a câștigat competiția internă cu alte 13 orașe candidate pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii, cu un program intitulat ”Luminează orașul prin tine”. În faza finală a competiției, din anul 2016, Clujul și Bucureștiul au pierdut finala împotriva Timișoarei.

Iată ce spune despre evenimentul aflat, în aceste zile, în plină desfășurare, Simona Neumann, cea care a condus timp de 9 ani Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

”Ideea a aparținut unor oameni vizionari, intelectuali și reprezentanți ai administrației locale, care în anul 2010 s-au deplasat la Bruxelles, ca să afle cum ar putea Timișoara să candideze pentru acest titlu, inspirați fiind de Sibiu-2007. De acolo a început călătoria , care, mai apoi, s-a dezvoltat de-a lungul anilor pentru a putea ajunge la sărbătoarea deschiderii. Timișorenii au așteptat cu mândrie acest moment pe care îl merită din plin. Am văzut entuziasmul lor de-a lungul anilor, implicarea lor atunci când a fost greu, când finanțarea era, uneori, scadentă și incertă. Mândria lor este astăzi mulțumirea mea și recunoștința că am făcut parte din schimbarea orașului în bine”, a declarat Simona Neumann pentru Cotidianul.ro (ulterior declarația sa, în extenso, a fost publicată și pe pagina personală de Facebook).

În urmă cu un an, Simona a fost ”exmatriculată”, prin demisie, din conducerea asociației care a câștigat titlul de Capitală Culturală, după ce asupra sa s-au exercitat numeroase presiuni, atât în media #rezist, cât și de la nivelul conducerii USR-iste a Primăriei Timișoara.

Mai mult ca sigur, administrația Fritz se va ”îmbălsăma” cu acest titlu, pentru alegerile locale de anul viitor. Până atunci, programul merge mai departe, iar în Timișoara vor avea loc sute de menifestări culturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Sergiu Miat 307 Articole
Author

10 Comentarii

 1. Doar „prostii si idiotii se mandresc cu intunericul”! Si ce aroganta avea plasatul strain la timisoara cand grohaia!.

 2. Doamna a venit, de fapt, pe la … Căcărău .
  Se pregătește șmenul pentru alegeri 2024 !

 3. Care cultura? Cultura vitei de vie? Huuuo! Până și numerologia a devin meserie cu acte în regulă! Cititorii in stele și în numere ne pun viața pe gard! Succesuri Romania educata! Huuo jigodiilor inculte!

 4. Sergiule, ai dreptate de două ori: 1. Friți-piți din Timisoara a dat-o în bară cu înaltul „patron” – doar e uichend și trebuie mers altundeva (nu prea mai avem vești despre activitatea lui). 2. Evident că același Friți-piți se va folosi de evenimentele de la Timișoara în campania electorală care urmează, și probabil va avea destui votanți în general mari amatori de feisbuci și tic-toc…

 5. Mda … inutilul de la Cotroceni a preferat, decit sa-si „piarda vremea” la „Timisoara, capitala culturala europeana”, mai bine sa participe la evenimentul saptaminal „Sibiul, capitala gastronomica judeteana” ! Cum poti sa rezisti la mirosul de „Sauerkraut mit Wurst” pregatiti de prima doamna a Marginimii Sibiului, cind acest miros se simte deja de pe Valea Oltului ?!

 6. Nu este problema, #rezist nu se supara, il inteleg pe trantor, doar sunt la fel. Si pe bune, ce aport putea sa aduca semianalfebetul penalis 6 case acestui eveniment?

 7. Intr-o Europa care aluneca din ce in ce mai mult in dictatura, mizerie si razboi, toate aceste „actiuni” nu fac decat sa reinterpreteze petrecerile disperarii de dinaintea celor doua razboaie mondiale. Nimic nou sub soare.

 8. Cultura prostiei, cultura analfabetismului, cultura hotiei, cultura escrocheriei, a fabricarii actelor cu continut fals, a mimciunii, a manipularii, cultura educatiei saraciei mentinute in intunericul profund al prostiei si infractiunilor pe banda rulanta.

 9. Adina Valean nu e europarlamentar, ci comisara europeana, iar premiul Melina Mercouri e acordat de Comisia Europeana. Deci nu avea cine sa il inmaneze decat un comisar european.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.