Caracatița corupției din vamă: Rețineri în rândul polițiştilor

Cristian Mancaş, subcomisar de poliţie, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, şi alţi doi agenţi au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru mită, a informat, miercuri, DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de miercuri, a lui Cristian Mancaş, subcomisar de poliţie, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, pentru comiterea a nouă infracţiuni de luare de mită.

Totodată, anchetatorii au dispus reţinerea lui Gabriel-Alexandru Bertea, agent de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, pentru luare de mită (şase fapte), dare de mită şi complicitate la luare de mită, dar şi a lui Iulian-Teofil Baciu, agent de poliţie în cadrul aceluiaşi Punct de Trecere a Frontierei, pentru luare de mită şi dare de mită.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada 7 iulie – 8 noiembrie, Cristian Mancaş, Gabriel-Alexandru Bertea şi Iulian-Teofil Baciu, în calităţile menţionate, în mod repetat, ar fi pretins şi primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 de euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activităţi de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene.

„În schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, cei trei poliţişti de frontieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul peste graniţă a anumitor cantităţi de mărfuri/produse accizabile”, spun anchetatorii.

În acelaşi context, DNA arată că inculpatul Cristian Mancaş, în calitate de şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins şi primit de la o parte dintre subordonaţii săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către poliţiştii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei menţionat.

Joi, cei trei urmează să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

 1. banii lor, sunt ca și scăpați. Judecătorii își vor cere și scuze!
  Baa, vor primi și despăgubiri, eheeeei!

 2. Da-i înjurăm pe austrieci că nu ne vor România în Schengen cu Moldova și Ucraina care o înconjoară.

 3. asta e, s-a petrecut si pe viitor sa se abtina…nu se merita inchisoare pentru cativa lei
  ce le doresc insa acum politistilor din vama este ca pe viitor sa verifice la sange toate TIR urile…
  coada de 15 km de tiruri moldovenesti care transporta ilegal marfa ukraineana,cu acordul guivernului romanesc, sa devina o coada de 100 de km…sa se duca toate prin polonia si sa lase romania in pace…
  ne-am saturat de ukrainei cersatori si pretentiosi

 4. NICIODATA,
  NICICAND,
  NICIUNDE,

  CoRUPTZIA NU va fi eliminata TOTALsi Irevocabil pe Calea NeDREAPTA a SistemuluiCapitalist NeINFRANAT de catre STAT.

  Pentru ca NU se ajung cu Banii, in MOD Special ASHADE Putini SI sunt ATATEA Tentatii expres aratate :

  SI TU POTI SA TRAIESTI CA AIA BOGATII !

 5. Coruptia e Boala grea si netratabila , poate usor si vag ameliorata !
  Totusi, o solutie cu efecte palpabile ar putea fi sanctionarea drastica a faptasilor – functionari publici NU cu puscarie ci cu destituirea imediata din functiile detinute, interdictia angajarii in functii publice si pierderea tuturor beneficiilor viitoare prevazute in drepturile de pensie ! aceasta sanctiune ar trebui prevazuta explicit in Contractul de munca!!
  Sanctiunea penala- sa zicem un 6 luni – este doar ptr. Cazier iar arhivarea acestei sanctiuni ar trebui sa fie evidentiata fara termen ! Statul nu ar trebui sa cheltuiasca prea mult cu acesti borfasi !!

 6. @Cetatzeanuu’ …

  ASHADE mult s-a intins ca o Vomna a DREACuu’ peste SOCIETATEA Capitaiista cu Capitalismuu’ REGE in Loc de MIJLOC de Progres,ca NU mai ai ATZI, daca ii intromisionezi in PUSHCARIA.

  SINGURA Solutie, STIUTA de Initiatorii EXTERNI ai acestui Mod de Organizare a SOCIETATII, DAR incriminata perfid ca fiind InUMANA, ar fi

  EXECUTIA a unui NUMAR de CRIMINAI Economici, mai UCIGASHI si Distrugarori de Societate si Tara – prin Consecintze Teribile – dar NeInregistrate nicaieri, niciunde, nicicum, decat Criminalii Banali, plezniti din Nashtere.

  SUNT in Numar suficient, da’ NU pot fi ATINSI …

  DACA te iei de EI (CINE si CUM ?”imediat dispar la Mama lu’ DREACuu’, care ii apara si protejeaza …
  EI sunt Sculele DREACuu’ AICI.
  DECI Singura SOLTIE Globala ar fi o Intelegere GLOBALA a Celor DOI, TREI Caftangii GLOBALI sa se termine cu ASHACEVA si sa NU aiba UNDE disparea precum MAGARII in Ceatza … 🙂

  IO, cu TOT Respectuu’ am INDRAZNIT sa prezint o SUMA de Idei DE PEREZENTAT de OAMENI GREI „in Orash” … :), NU de un Simplu Cetatzean ca mine, Jupanului LOCAL, care ACUM este America …

  Le-am prezentat si chiar au aparut pe ZILNICuu’, la Forum, desigur … 🙂

  CE pot pentru a face IO, mai mult ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.