Care este reacția Chinei la negocierile ruso-americane

Reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Fu Cong, a declarat luni că țara sa salută acordul dintre SUA și Rusia de a începe negocierile de pace cu privire la Ucraina, deși consideră „imperativ” ca Europa să fie parte a acestui proces, întrucât războiul „se produce pe pământ european”, informează marți EFE.

„Sperăm că toate părțile implicate în criza din Ucraina se vor angaja în procesul de dialog pentru pace și vor ajunge la un acord echitabil, durabil și obligatoriu, acceptat de toate părțile”, a afirmat Fu luni în cadrul unei sesiuni dedicate acestei probleme la Consiliul de Securitate al ONU, a cărui președinție rotativă este deținută de China în februarie.

Declarațiile lui Fu, preluate marți de presa de stat din China, sunt primele ale unui reprezentant chinez privind acordul dintre SUA și Rusia, ai cărui miniștri de externe, Marco Rubio și, respectiv, Serghei Lavrov, se întâlnesc marți la Riad, întâlnire care ar putea duce la un summit între președinții Donald Trump și Vladimir Putin.

Diplomatul chinez și-a exprimat speranța că părțile ‘vor aborda cauzele profunde ale acestei crize prin negocieri și vor găsi un cadru de securitate echilibrat, eficient și durabil pentru a obține o stabilitate durabilă în regiune’.

Fu a amintit că țara sa „a susținut în mod constant soluționarea pașnică a disputelor și conflictelor globale prin dialog și consultare”, lucru care „se aplică problemei Ucrainei’, în care Beijingul ‘a fost implicat activ prin mediere diplomatică”, menținând în același timp contactul cu toate părțile.

El a justificat totodată propunerea înaintată de China în urmă cu doi ani, o inițiativă în 12 puncte care pleda pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor națiunilor, dar lua în considerare și „preocupările legitime de securitate” ale țărilor.

Propunerea a fost întâmpinată cu scepticism de o mare parte a comunității internaționale din cauza ambiguității manifestate de China în timpul conflictului, în condițiile în care multe țări occidentale consideră că Beijingul a sprijinit în mod tacit Rusia, ignorând în același timp solicitările de a-și folosi relația bună cu Moscova pentru a ajuta la încheierea războiului.

„Evoluția situației a arătat că propunerea Chinei este obiectivă, corectă, rațională și pragmatică, reflectând consensul larg al comunității internaționale”, a argumentat ambasadorul chinez.

Recomanda 6
Author

10 Comentarii

  1. În primul rând: dl. Fu nu a declarat că Europa trebuie să fie parte a acestui proces [de negociere] ci că părțile „implicate” trebuie să fie la masă („Europa” este implicată în război și nu știam noi? Dacă e implicată, atunci liderii săi trebuie să înfunde pușcăria, iar dacă nu e implicată, n-are ce căuta la masă).
    În al doilea rând, aceasta este o declarație de presă care în China este trecută la „și altele” – adică e la fel de importantă ca o știre despre cățelul dlui Xi, pentru că nu se găsește pe niciun site oficial unde China publică mesaje importante.

  2. Latra si el ca orice pekinez. Totusi n-ar fi rau ca americanii lui Trump sa inceapa sa invete limba chineza. Le-ar prinde foarte bine in viitorul apreopiat……[Rumburak]

  3. Fu Cong … nepotul lui Fu Manciu
    stie ca UE va fi impartita intre USA si BEIJING … comercial-bancar !
    in urmatoarele DECENII de dupa DOLLAR (si desfiintarea EURO din motive politice inca in cincinalul asta!)
    🙂

  4. Ce diferenta intre abordarea Chinei si Sudului Global a discutiilor dintre FR si SUA, si ce jenibila prestanta are UE care se vrea „Vest civilizat” „democratii” „valori europene” „drepturile omului” si alte vorbe goale.

  5. Sandu, ai cetățenia americană ca să susții că americanii protestează împotriva binomului Trump-Musk? Nu am văzut demonstrații în SUA…dar la ura pe care o ai față de pace nu mă surprinde minciuna ta. Îți pierzi jobul confortabil dacă va fi pace în Ucraina. Finanțarea prin USAID s-a terminat, pune osul la muncă!

  6. Clubul Diktatorilor are un nou membru, Trump
    Si noi care credeam ca dictatura- formă autocratică de guvernare caracterizată de un lider sau un grup de lideri care dețin puteri guvernamentale cu puține limitări -nu atinge SUA! Naivi mai eram,Trump este esenta dictaturii!

  7. Aiurea: Rusia tot în Europa este, si participarea UE la acordurile de pace le-a toxifica (din cauza UrSSulei si clicii woke).

  8. Într-un fel e corecta concluzia privind Europa dar țările europene sunt aproape devastate economic și nu pot susține ukraina din niciun punct de vedere. Cât despre China, fraților, e in jilțul lor liniștit, se extinde cu afacerile in toată Europa, în România, se extind de zici că e tara lor și mă refer in provincie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.