Care-i șmecheria cu autonomia Ținutului Secuiesc?

Cînd mirosea mai tare a cetină de brad și a cozonac, cînd sute de mii de români se îndreptau spre casă și făceau cozi la granițe, pac, înaintea Crăciunului ne-am trezit cu un mare bolovan în mijlocul Constituției.

Cică în 27-29 decembrie, anul Ciolacu, în Camera Deputaților se va dezbate Proiectul de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc! Parcă secuii nu s-ar pregăti de Crăciun și de  Revelion, parcă  ar fi stopat producția de kurtos kalacs și au sărit pe neașteptate să ne ia de gît pe subiectul autonomiei Ținutului Secuiesc.

Mie îmi miroase a altceva!

Citiți cu atenție adresa de înaintare a propunerii legislative.

 

Este semnată de Kulcsar Terza Iozsef Gyorgy și Zakarias  Zoltan din  grupul parlamentar al UDMR. Sunt două nume de  care n-a auzit nimeni niciodată. Nu președintele sau vicepreședinții Uniunii, nici personaje cunoscute. De teamă? În mod normal, udemeriștii mai cunoscuți ar fi trebuit să și-l asume și să se bată cu pumnii în piept. Și pentru UDMR urmează o campanie electorală. În fața co-etnicilor, pentru lideri, susținerea documentului ar fi fost o mîndrie. De ce să lase două persoane no name să culeagă roadele unei asemenea inițiative?

În același timp, să nu-mi spună cineva că doi unguri anonimi, secui sau nu, scot din burta lor un proiect de lege și îl depun la Camera Deputaților ca un cadou de Crăciun pus la ușa UDMR-ului! Nu merge! Proiectul este o operă destul de  complexă a întregului grup UDMR, ba aș fi gata să cred că are și  contribuția (ca să nu zic și sprijinul) unor experți de la Budapesta.

Priviți foaia de înaintare către Biroul Permanent al  Camerei Deputaților! Nu se poate să nu vă surprindă data.

Poartă numărul 968 și este din 20-12-2023. Știți cînd a fost asta? La începutul săptămînii trecute. Ajunul Crăciunului a fost duminică, 24 decembrie,  iar Proiectul a fost depus miercuri, cu două zile  înainte de intrarea tuturor instituțiilor publice în minivacanța de Crăciun. Și se va dezbate pe 27-28 decembrie anul acesta, nu anul viitor. Adică poimîine. Nici achiziția de armament de la partenerii noștri strategici, nici problema drogurilor ajunsă la CSAT, nici scandalul păcănelelor n-au avut o asemenea viteză.

Parlamentul țării noastre nu a mai  cunoscut o asemenea viteză de reacție nici cînd minerii  veneau spre București și nici cînd țara a fost  împinsă în spaima covidului sau cînd armatele Rusiei au intrat în Ucraina. De data aceasta, Alfred Simonis a luat „docomentul” și-a început să urle pe holurile Camerei, „urgență, urgență!”, deși la fel de bine am putea presupune că omul nu era în Capitală. O fi fost deja la Timișoara sau pe cine știe unde prin vacanță. Nu pare a fi omul atît de gijuliu și nici atît de riguros încît din buza vacanței să lanseze o asemenea bombă.

Să  citim cîteva paragrafe din Proiectul de Statut. Merită, pentru că așa putem înțelege cam ce vor cei doi (adică UDMR-ul) și ce fel de consecințe ar putea produce în caz de adoptare.

Graba (viteza) cu care a fost depus acest proiect mă face să mă pierd în tot felul de bănuieli. Nu cumva el este rezultatul unei înțelegeri cu Marcel Ciolacu? Și așa i-a zis Iohannis că el a vîndut Ardealul ungurilor. Abia un asemenea refuz, o respingere a Proiectului, să-i prilejuiască un discurs bombastic, patriotic, de combatere a UDMR și de reafirmare a patriotismului de tarabă. O intervenție fermă a lui Ciolacu l-ar ajuta să treacă peste toate aiurelile cu măsurile de diminuare a cheltuielilor, cu bugetul, cu cash-ul, cu pensiile, cu „păcănelele“ și cîte și mai cîte a chiflat covrigarul de Buzău în ultimele luni. Și ar ajuta și UDMR-ul în prag de campanie. Ar arăta electoratului său și Budapestei că Uniunea se străduie, dar majoritatea românească o boicotează.

Și, încă un lucru. Cîteva clipe m-am gîndit că Proiectul s-ar putea să treacă. O mobilizare puternică a PSD-ului, a UDMR și USR și chiar a liberalilor ar duce la validarea lui. Și?

Marcel Ciolacu ar arăta Comisiei Europene și partenerilor strategici că este gata să cedeze orice și că se poate conta pe el!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 46

152 de Comentarii

 1. pai Nistorescule…atunci jurnalistii ar trebui sa tipe mai tare…sa trezeasca opinia publica…un articol singular nu face primavara stoparii tradatorilor din guvern….

 2. Slugile care ne conduc ar mai trada inca odata Romania pentru a-si asigura o functie. Dar asta a vrut poporul niste slugi care sunt agreate de UE si US. Nu unii care sa se certe cu liderii straini atunci cand negociza pentru romani asa cum face Viktor Orban. Fiecare popor are inclinatiile sale. Ungurii spre libertate, romanii sa fie milogi care cer Schengen zilnic, ucrainenilor le place sa-i urasca pe rusi. Si fiecare traieste ca atare.

 3. Daca tot au venit mai multi romani , ar fi bine ca pe 27 decembrie sa-i „colinde” romanii pe alde tov. Marcel Ciolacu, Kulcsar Terza Iozsef Gyorgy ,Zakarias Zoltan , tovarasii din grupul parlamentar UDMR, USR , PNL impreuna cu tov. Ciuca (Jardel al nost’).

 4. PSD PNL USR partide de slugi și trădători iar UDMR simte bine că e momentul profitului… România nu a avut niciodată la conducerea ei asemenea hahalere

 5. Nistorescu face analiza unei fumigene, de fapt Ciolace vrea sa scape de cartoful ars al autonomiei in anul electoral 2024, toată lumea știind că un astfel de demers este doar o chestie moartă și pur electorală! Probabil asta a fost ordinul pe unitate și autorul s-a conformat, ce să facă ?

 6. DINCOLO de diverse Interpretatiuni, Chestia GRAVA este Lipsa de Rushinare a Maghiarilor din Romania.
  Ei sunt cam 1,7 Milioane de Indivizi si vor sa faca taraboi cu Bataie LUNGA, deranjand OBRAZNIC, cu Tupeuu’ GROFILOR, pe Restul Cetatenilor ROMANI,
  dandu-se persecutati, desi in NICIO Tara Europeana, Minoritatile NU au atatea DREPTuri.
  Pentru a -i mai rusina in Pic, DE CE se pastreaza aceeasi Taacere IDIOATA dpdv. POLITIC asupra Intregii Istorii a Ispravilor CRIMINALE al a Maghiarilor in Transilvania,
  Vreme de o Mie de Ani, cand au UCIS, UCIS, UCIS mereu la Romanii facuti IOBAGI cu Fortza SALBATICA bashkireza, mentinuti apoi „Intr-o ASPRA Disciplina” cu Tzeapa SI Spanzuratoarea, pe care fisteCARE Grof (Domn de Pamant) o putea aplica discretionar, ca NICAIERI in Europa Catolica, totusi.
  Cestia cu „ASPRA Disciplina”a tinut, cu SCURTE, da’ CRUNTE Plati facute de Romani GROFILOR, la Bobalna in 1437 si apoi Rascoala unui … SECUI, Ghiorghi DOSZA la care au participat SI Iobagi ROMANI, SI … Iobagi UNGURI, ca Grofii se lacomisera SI la BAZA lor Genetica,
  dar mai ales pana la 1784, la Rascoala lui HOREA, Restituor Daciae … …
  Atunci Trufia GROFEASCA li s-a … fleshcait, speriata si … 😊 inhibata de AIA a Iobagilor ROMANI care au razbunat partial, o MIE de Ani de Asuprire SALBATICA de Tip „UMAN” Bashkirez …
  SPERIATI, de unde pana atunci sustinusera cu Mare Mandrie ca
  – au LUAT cu Armele (mai cu Armele, mai Matrimonial, mai cu Amenintarea Catolica) Tara ROMANILOR pe care i-au gasit IN TRANSILVANIA
  – il credeau pe Notarul ANONIM al Regelui Bela, cel care sustinea IN SCRIS Adevarul Invaziei Maghiare in Transilvania LOCUITA de Romani si Slavi,
  Brusc,
  Deodata,
  Instantaneu,
  au Schimbat NARATIVA Adevarata intr-una Mincinoasa la Extrem, cu NeRushinarea Specifica …

 7. CONTINUARE, CA SOFTUU’ NU MA INCAPE LA DIMENSIE (TELECTUALA) …

  Ca Romanii au venit de Undeva din SUDul Dunarii, desi Nimeni NU a gasit f’o Urma de aceasta Trecere MASIVA a unui INTREG Popor si Ungurii Marinimosi i-au TOLERAT in Ardeal … 🙂
  Ciudat SI Sarbii, Si Bulgarii spun ca de la Ailalti au plecat Romanii din SUD de Dunare, inspre Nord de Dunare.
  Sarbii ca de la Bulgari.
  Bulgarii ca de la Sarbi …
  Aiureli Istorice ISTERICE, de la Unguri si Austrieci …
  IMEDIAT dupa Anul NOU, am sa trimit CE am rezumat dintr-o Carte al domnului Profesor Ion Coja.
  „Invincibile Argumentum” in care duipa ce anuleaza elegant NeBuniile Istorice Maghiare despre Transilvania, aduce pe Invincibilul ARGUMENT :
  LIMBA ROMANA, o Limba UNITARA ca NICIUNA din Europa, Dovada Sup[rema ca Ronanii NU au plecat NICAIRI, NICIUNDE, NICICAND de AICI …
  De altfel se afla pe NET si in Editie eBook.
  INCA ma mir de Idiotenia POLITICA de a NU lumina BOBORuu’ Roman despre Istoria SA, sub Cuvant TAMPIT ca Istoricii COMUNISTI au falsificat Istoria Nationala!
  CUM SE vrea a SE apara Romania de Amenintarile PERMANENTE de Spargere, mai ales DUPA CE Dobbitockuu’ de Gorbaciov,
  LENIN DeGenerat, in Mizerie TOTALA s-a lasat pacalit ca Danila Prepeleac, plecat la Targ cu un Car su Doi BOI Voinici a ajuns Acasa cu o Turbinca (Traista … 🙂 , nici macar a lu’ Ivan, sa bage Moartea Tarii LUI in Dansa, Turbinca Fermecata … 🙂

 8. CONTINUAREa CONTINUARII , CA SOFTUU’ IAR NU MA INCAPE LA DIMENSIE (TELECTUALA), O FI „CUSUT(A)” …

  Treziti-va-ti, BHEYiii Politicieni Barati …
  Sloboziti Istoria ADEVARATA din Cusca Prostiei POLITICE si Lasitatii de SLUGI Tematoare de Averile din Bancile Zmeckers … 🙂
  OriCUM Aia, alde Zmeckers NU vi le vor da !

 9. Nu cumva e un ” bluff” menit sa ne atraga atentia de la altceva mai urit ? Ca ai nostri ” ca brazii” sunt in stare.Da’ Joh ANNUSSUL undei cu al sau : ” Io nopot kivanok PSD” ?

 10. Scuzati-ma, dar mi se par elucubratii.Cel mai probabil,UDMR s-a angajat pe undeva, ori fata de cineva ca in 2023 vor depune acest proiect de autonomie. Asa ca, apropiindu-se sfarsitul anului,l-au depus. Probabil ca si respingerea trebuia bifata pe undeva, asa ca soarta actuala a demersului chiar ca nu are nici o importanta pentru nimeni.Nici macar pentru Ciolacu si PSD,care aU renuntat tacit la ocazia de a face tambalau pro natie si neam.De o fi ceva serios- mai incolo, cand s-o vedea ce si cum in Evropa.

 11. esti’prea mic pentru un razboi asa de mare’domnule NIstorescu,pozitia dumitale constant antinationala se dupa 1990 te descalifica din start
  Nu ai inteles niciodata miza iredentismului maghiar ,nici nu ai cum ,pacat ca te declari Hunedorean,o ‘tara’de legenda pentru mine
  pentru dumneata obiectuivitatea jurnalistica se reduce la bani si multa ura aiurea adunata
  pacat de talentul dumitale de reporter

 12. UE nu poate admite Ucraina până când nu se asigură că pe frontul ucrainean vor muri doar ortodocși. Ar fi interesant dacă s-ar folosi și această cheie pentru a explica demersul. Mai ales dacă ținem cont de evenimentele din Serbia și de opinia (acum am citit-o) domnului Caramitru de la „salvatori”.

 13. Imperiul Austro-Hungar trata shi el diferit Tzinutul Sekoyesc. Cum a-tzi vrea sa fie altfel? Totushi noi avem Constitutzie, shi lumea de astazi nu se poate lua dupa ursarul Orbete&gashka lui=Tribul nr.13=Ghinionul lor!!!
  O zi buna.
  Con

 14. ‘Guvernul de la Budapesta a anunțat oficial că va iniția proiectul unui monument dedicat Tratatului de la Trianon, monument ce va costa 5 miliarde de forinți (circa 15 milioane de euro). Va fi amplasat în apropierea Parlamentului de la Budapesta și va consta într-o rampă lungă de 100 de metri (simbolizând o sută de ani de la Tratatul de la Trianon). Pe această rampă de granit vor fi inscripționate toponime din Ungaria istorică, iar în partea superioară va fi un bloc de granit unde va arde mereu o flacără. Directoarea Casei Terorii, muzeul crimelor comunismului din Budapesta, apropiată guvernului Viktor Orban a declarat că ”nici într-o mie de ani nu se poate digera o tragedie precum Trianonul”.(articol cotidianul’2019)

 15. Blogul Hungarian Spectrum scrie că proiectul amintit a stârnit o polemică în Ungaria. A început de la o postare pe Facebook a unei adolescente. Ea a comentat scurt știrea privind monumentul Trianonului: ”Să trecem peste asta”. Presa de dreapta din Ungaria a atacat-o imediat pe eleva de liceu, susținând că este o victimă a ideologiei de stânga.Aceeași sursă notează că puținele editoriale care au analizat inițiativa guvernului au fost în general negative. ”Este o întoarcere la revizionismul interbelic. Creează o iluzie nostalgică care nu duce nicăieri”, scrie istoricul Andras Gero, altfel un apropiat al actualei guvernări. El a venit cu ideea ca pe monumente să nu apară denumirea maghiară a localităților ce acum fac parte din România, Slovacia, Croația sau Serbia, ci nume ale familiilor ce au trăit în Ungaria Mare, fapt ce ar sublinia caracterul multinațional al Ungariei istorice.Filozoful Gaspar Miklos Tamas, născut la Cluj Napoca și o vreme un exponent al comunității maghiare din România, susține și el că proiectul de la Budapesta nu este binevenit. El a amintit că poziția Budapestei față de comunitățile etnice conlocuitoare în perioada 1867-1918 a stat la baza distanțării Marii Britanii și Franței de Ungaria. ”Ungaria a fost principalul inamic moral al Aliatilor”, susține el, potrivit Hungarian Spectrum. Având în vedere tratamentul dur la care Ungaria i-a supus pe cei de altă etnie, ”nu este de mirare că Ungaria a avut parte de un asemenea tratament”. El mai arată că monumentul nu ar fi decât o provocare la adresa statelor vecine și ar putea să alimenteze naționalismul în regiune.

 16. Daca asa ceva s-ar intampla oriunde in lume,in orice tara de pe glob,”initiatorii” ar fi fost prinsi si executati pentru INALTA TRADARE !!Astfel de „proiect de lege” intr-o tara suverana,independenta, unitara şi indivizibila-conform Constitutiei Romaniei,reprezinta un atac direct impotriva statului roman,iar initiatorii trebuie executati (de-aia nu-l semneaza liderii lasi ai udmr,de frica esafodului)!!

 17. Si care-i problema ta?…n-ai nicio grijă că nu-ți cară nimeni cu roaba românia in ungaria sau aiurea!…
  Daca cere și Dobrogea autonomie?…sau Moldova?…

 18. Cea mai dură critică a venit din partea economistului Tamas Bauer, care vede momumentul ca pe o provocare la adresa românilor, slovacilor, ucrainenilor, croaților, slovenilor, austriecilor, sârbilor. El a mai arătat că, atunci când Budapesta a acordat cetățenie ungară etnicilor maghiari din aceste țări, ”a violat tratatele de pace”. Este ceea ce Bauer numește ”revizionism soft”. Economistul mai critică și înființarea Conferinței Ungare Permanente, care ia decizii și în ce-i privește pe ungurii din afara granițelor. El mai arată că gravarea în granit a toponimelor din Ungaria Mare ”trimite întregii lumi semnalul că guvernul ungar îi consideră ca parte a Ungariei nu numai pe etnicii maghiari, ci și localitățile din Ungaria Mare”.(DIN acelasi articol in Cotidianul 2019)
  de retinut ca Hunedoara a fost inima rascoalei antimaghiare a lui Horia cel mai multi nemesi maghari lacomi si salbatici au platit cu viata atrocitatile impotriva romanilor
  razbunarea/vendeta este considerata de sociologul Max Weber o instituție universală, care aparține logicii tuturor popoarelor și culturilor,acțiunea care cauzează un rău egal ,legea nu este niciodată pe deplin eficientă,

 19. Și uite-așa mămăligarii români se vor bucura, în sfârșit, de voturile date de ei în ultimii 34 de ani. Odihnească-se în pace!

 20. Tov Nistorescu, astept si o intepretare a faptului ca, desi contracandidatul lui s-a dus la televiziunea la care l-a invitat, johanis nu s-a dus la televiziunea la care l-a invitat contracandidatul lui, si a faptului ca, inainte de a se aseza pe tron la Cotroceni, s-a dus in USA „in vizita la niste prieteni”. Hai, ca sa ma convingeti ca judecati, nu doar strigati lozinci.

 21. Care secui ?? Cercetați statistica numărului de minoritari din țară și nu veți găsi secui. A, sunt vreo 16000 de cetățeni la „alte minorități”. Pentru care secui vor ungurii autonomie ? Vor o enclavă in inima țării în care să-și bată joc de Ro . Cunoaștem prea bine cât de mult iubesc țara asta. Ați putut auzi ce „bine” vorbesc românește elevi de liceu, care au proba de română la bac. Cum de iau bacul ? Au profesori maghiari și la limba română.

 22. Mai, la Bucuresti Rivolutia din 1989 a durat fix 20 de ore, a inceput pe 21 dec ora 16 si s – a terminat pe 22 dec. ora 12…In schimb la Timisoara Lazlo Tokes a reusit s – o lungeasca o saptamana…Lazlo Tokes este parintele Rivulutiei din dec. 1989. Ungurii merita mai mult???

 23. Ciolacu este noua „victimă” a lui „nea Cornel”așa cum în urma cu câțiva ani era Dragnea.Atata se poate!

 24. …cum să fie niște necunoscuți cei care au întocmit proiectul?mai ales dl.Terza,care a umblat neobosit să caute modele de autonomie peste tot pe unde se poate? și știți unde l-a găsit pe cel mai cel?taman la o azvârlitură de băț,în Găgăuzia…așa că ori le ziceți „secui”,ori le ziceți „găgăuți”…tot aia e(de la „rădăcina” turcică până la masca europeană din prezent),sângele apă nu se face!

 25. Bătrâne de ce nu infuleci in liniște sarmale de porcule și caltaboși? Tot cu Cornel Nistorescu in gură? Iarba nu îți mai place, gura nu iti mai place drăguța mioara?

 26. Mă, ce fel de jurnalism ești de nu cunoști parlamentarii din parlament, chiar de nu ai cultura de a le pronunța numele..Cu siguranță autonomia ținutului Secuiesc se va realiza..Cu siguranță..Mai mult, e foarte posibil chiar independenta Transilvaniei..Știi vorba bre..De ce te temi mai mult nu scapi..Clar.

 27. Ungurii provoacă…
  De exemplu, naveta asta permanentă lui Victor Orban prin România când are el chef, ce vă spune ?
  Nu dă nici bună ziua…
  Ar merita Un șut în (editat), sau o duzină ?

 28. Cei de la ” Magyarsszag Szovietszag” ,recte UDMR, au uitat ca doar 2(doi) cetateni s-au declarat secui la recensamint? daca este sa le dam autonomie celor doi , cu mare drag. Si am vrea sa-i stim si noi , inclusiv zona pentru care cei doi vor autonomie.Aaaaa ca vor ungurii si ceangaii” cszongy” sau soachite, (a nu confunda maghiarii care-s ca si noi ,vai de mama lor si de a noastra ), asta-i alta treaba.Intotdeauna vor fi din aia care vor mai mult decit ” ii tine plapuma ” , nu-i asa mai @ qwe si @ Marele scUrs?

 29. Sub denumirea de Ținutul Secuiesc se înțelege teritoriul format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș.

  În secolul I d. Hr. și la începutul secolului al II-lea, pe teritoriul actual al Transilvaniei s-a aflat centrul politic al regatului Dacia.
  Regatul dac condus de Decebal a fost cucerit, după două războaie,

  în anul 106 d. Hr. de Imperiul Roman sub conducerea împăratului Traian care a început organizarea noii provincii romane Dacia.

  Triburile maghiare au intrat în Bazinul Panonic, aflat la vest de interiorul Arcului Carpatic unde este situată Transilvania, spre sfârșitul secolului IX, în anul 896, când s-au stabilit în câmpia Panoniei. La mijlocul secolului al X-lea ei încep cucerirea Transilvaniei unde întâlnesc o puternică rezistență din partea formațiunilor statale conduse de Gelu, Glad și Menumorut.

  Prima mențiune documentară privitoare la existența secuilor pe aceste meleaguri datează din anul 1116, secuii fiind amintiți alături de pecenegi ca alcătuind avangarda cavaleriei ungare.

  Masacrul de la Siculeni (numit și Siculicidium) a fost o execuție în masă organizată în anul 1764 de armata austriacă împotriva secuilor rebeli, care s-au împotrivit încorporării în nou înființatele regimente grănicerești secuiești ale graniței militare.

  Sarcina principală a contingentelor secuiești a constat în consolidarea și apărarea fortificațiilor de graniță . În consecință, comunitățile secuiești au fost deplasate treptat, concomitent cu avansarea hotarelor statului maghiar spre estul și sud-estul Transilvaniei.

  În 1867 autoritățile maghiare de la Budapesta au decis desființarea scaunelor secuiești.

  La recensământul efectuat în perioada 18-27 martie 2002, doar 532 de persoane s-au declarat că aparțin minorității secuilor din România.

 30. da Ciuca si Ciolacu de la ma-sa din batatura ceva? Le mai sta capul pe umeri la asemene valori? Pt ca au murit bai rezervistilor care n-ati stiu ce-i teama unui razboi poate doar la papusoi cand iesati dusi de Ceausescu. Cum pot sta pasivi milioanele de barbati care au jurat credinta tarii de la soldat la general. A pierit Y-ul din Romania? Chiar toti aveti fuste? Locul vostru e pe rogojina…UE este o…monstrozitata…

 31. Conform Digi24 din 29.04 ac, Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a trecut, tacit, de Camera Deputaților. Conform inițiativei legislative, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut.

 32. Termenul până la care trebuia dezbătută și votată inițiativa, 25 martie, a trecut, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie. Inițiatori sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.

 33. Lucrurile puse la cale de UDMR in coniventa cu Budapesta, sunt lucruri serioase, dle Nistorescu. DVS le duceti in derizoriu prin luarea in bascalie a „covrigarului” Ciolacu. Cita diferenta intre acest „editorial” si cel despre iernile la Martinas..

 34. Potrivit proiectului, va fi şi un preşedinte al Ţinutului Secuiesc, precum şi autorităţi ale Scaunelor – Consiliul Scaunal şi Preşedintele Scaunului. Va exista şi un Consiliu Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primar.
  „Preşedintele Ţinutului Secuiesc este ales de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc prin alegeri libere şi generale, prin vot secret şi direct pentru o perioadă de patru ani”. O persoană poate avea maxim două mandate ca preşedinte al regiunii autonome. Preşedintele Ţinutului Secuiesc dispune de imunitate acordată demnitarilor. Acesta nu poate îndeplini alte funcţii publice sau private. Consiliul de Autoadministrare al Ţinutului Secuiesc poate iniţia printr-o majoritate de 2/3 a voturilor membrilor săi eliberarea din funcţie a preşedintelui Ţinutului Secuiesc în cazul trădării intereselor comunităţii din Ţinutul Secuiesc, lezării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, neîndeplinirii obligaţiilor ce decurg din prezentul Statut de autonomie.

 35. … cu referire la cei 100.000, nr.judete, etc.Vad ca nimeni dintre cei care au comentat nu au facut referire la articolul invocat!
  Art. 74 – Iniţiativa legislativă
  (1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

 36. Eu cred ca mascarada cu autonomia a fost inițiată de haita antiromaneasca fsn(psd pnl udmr și minoritari).prin noiembrie a transpirat in presa ca sparlamentarii(fsn) au fost informați de o sesiune intre Crăciun si Anul Nou.Serviciile de ce tac?Sau si ele sunt implicate în mascarada?Ce diversiune ascunde fsn?

 37. Este aproape sigur că „proiectul” va fi respins în Parlament însă instinctul îmi spune că asta aşteaptă şi inițiatorii lui. Un nou motiv de a-l continua, de a urla din gură de şarpe. Cum sunt bietele minorități asuprite, victime ale barbarilor minoritari şi cum nu pot trăi ele sub jugul asupritor. „Săriți oameni buni, uitați ce ne fac!” Tactică veche şi bine cunoscută. Să fii minoritar a devenit o virtute în aceste de vremuri aşa că toți cei ce fac parte din această categorie se vor folosi de ea ca de un mare atu. Cine şi cum îi ajută astăzi cu înverşunare pe minoritari? Nu ştim cu cine s-a consultat Ciolacu atunci când a decis să grăbească respingerea dar să sperăm că nu a decis după capul lui. Probabil undeva se coace ceva iar el ar trebui să ştie ce şi unde. Nu putem pica cu toții în plasa ce pare să-i fi fost întinsă.

 38. “Adânc în noaptea nopții și-n Iadul cel din urmă
  În care-al iernii viscol suflarea nu și-o curmă
  Nicicând, stau prinși în gheață ai lumilor mișei:
  Grozavă li-e durerea, și vecinică li-e truda
  De-a stânga țipă Cain, de-a dreapta urlă luda,
  Iar ce-ar da Ardealul ajungă între ei!
  (După Golia ticălosul de G. Coșbuc)

 39. Din prezentarea articolelor proiectului reproduse mai sus nu vad niciun pericol la integritatea teritoriala a Romaniei.

 40. Apropoo bre.. Se pare că tot nu știți,.. Sau nu vă interesează.. Borfetul din inspectoratul școlar mureș a repins iarăși inființarea liceului catolic II. Rákóczi Ferenc din clădirea bisericii catolice din Tg Mureș,..unde de altfel din bunăvoința bisericii funcționează și liceiul teoretic Unirea,. nume care e ridicol in ziua de azi..Deci educația e interzisă in limba maternă.. \sabotajele invățămîntului in limba maternă continuă și borfașii patrioțo iși fac de cap.. Iar evident un ministru sau chiar un președinte cu programul ”romania educată” nu le știe bre. \ei de fapt au nevoie de analfabeți funcționali..

 41. Da’ de ce să nu existe autonomie în regiunile istorice anexate de România?
  Ordinea de drept din România vorbește despre descentralizare și deconcentrare, or autonomia ar fi fix punerea în practică a acelor principii care stau [degeaba] pe buzele politicienilor de atât amar de vreme.
  De ce ar trebui să decidă Bucureștiul cum cheltuie Iașiul sau Clujul banii cetățenilor din Iași sau Cluj? de ce să plătească sucevenii salarii parlamentarilor bucureșteni – care cheltuie banii în București – în loc să plătească parlamentari suceveni care cheltuie banii în Suceava? de ce să ajungă impozitele marilor contribuabili constănțeni în visteria de la București – ca să se construiască în București catedrale și să fie plătite plimbările și vilele unui sibian – în loc să ajungă la constructori constănțeni care să dezvolte o autostradă de coastă în Constanța?

  Statele centralizate sunt o jignire adusă poporului și o modalitatea de a controla [a se citi „asupri”] popoarele diferite de cel majoritar în cadrul statelor naționaliste [a se citi „rasiste”].

 42. Nimic nou sub soare ! Ungaria este consecventa politicii pasilor marunti. Anual, proiect privind autonomia Tinutului Secuiesc.

 43. Este normal sa se dezbata in Parlament ca sa nu treaca tacit precum s-a intamplat in aprilir a.c.

 44. Ce scandal ai starnit, Nea Cornele ! Dar parca n-ai ales bine data. Se potrivea parca mai bine de 1 aprilie !

 45. Deoarece România este o tara CENTRALIZATA (unica si unitara, suverana si independenta) si NATIONALA (apartinand poporului cel stravechi si majoritar (90%) de pe acest taram/NATIEI Române). SI NU ESTE de tip descentralizata si multi-etnica.

  Conform Constitutiei României din 2003:
  Statul român
  (1) România este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.
  (2) Forma de guvernamânt a statului român este republica.

 46. Marele Urs,un analfabet funcțional,crede că numai ce vrea crăcănatul de Victor Orban,e bine.
  In fantoma numită ținutul Secuiesc numărul românilor e mai mare decât al secucu.
  Sunt voci și de la Pesta Buda și nu puține că ținutul Secuiesc e o prostie!

 47. Deoarece România este o tara CENTRALIZATA (unica si unitara, suverana si independenta) si NATIONALA (apartinand poporului cel stravechi si majoritar (90%) de pe acest taram/NATIEI Române). SI NU ESTE de tip descentralizata sau multi-etnica.

  Conform Constitutiei României din 2003:
  Statul român
  (1) România este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.
  (2) Forma de guvernamânt a statului român este republica.

 48. …ce de oameni singuri!…sa aveti sarbatori fericite!…

 49. Se prevede ca Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României.
  Un Consiliu de Autoadministrare ar urma să exercite autonomia Ţinutului Secuiesc.
  Acest Consiliul de Autoadministrare va stabili simbolurile Ţinutului Secuiesc.
  Consiliul de Autoadministrare poate înfiinţa, în propria sa competenţă, organe pentru asigurarea ordinii publice, posturi proprii de televiziune şi de radio, orice mijloc de comunicare în masă, care contribuie la realizarea obiectivelor sale.
  Ţinutul Secuiesc ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.
  Limba maghiară, recunoscută ca limbă oficială a regiunii.
  Prefectul face legătura între stat şi regiunea autonomă.
  Legile şi ordonanţele precum şi alte acte normative emise de către Parlamentul României şi de către Guvernul României, care au reglementări valabile şi în Ţinutul Secuiesc, pot fi adaptate de Consiliul de Autoadministrare, iar prinfr-o hotărâre luată cu o majoritate de 2/3 a membrilor, Consiliul de Autoadministrare îşi poate exercita dreptul de a solicita rediscutarea actelor normative în cauză.

 50. Viața merge înainte, nu înapoi. Se spune că iubirea aproapelui şi chiar a duşmanului este una dintre condițiile esențiale ale dreptei judecăți. Oare avem
  o astfel de iubire? Când mintea este tulbure sau întunecată mai putem judeca drept!?

 51. „Smecheia cu autonomia tinutului secuiesc” e un nou ACT DE TRADARE NATIONALA similar decretarii „REGIUNII AUTONOME MAGHIARE”, ACT INSTITUIT de COMINTERNISTII Romaniei!!!

  TERORISTUL buzoian trebuie sa se delimiteze clar de aceasta LOVITURA DE STAT TERITORIALA pt. a-si pastra o bruma de credibilitate
  in cadrul PARODIEI democratice pe care oricum o joaca precum un actor…prostocrat, vorba lu PROFI Marga!

  Cat timp Romania e pe mainile ODRASLELOR TORTZIONARILOR BOLSEVICI COMINTERNISTI SOVIETICI o sa fie supusa unor astfel de LOVITURI
  MORTALE pe fondul APATIEI POPULARE!!!

  Sclavetele rasputinoid ANTIROMAN-ATEU-ANTISEMIT/CARE URASTE ATAVIC EVREII-APATRID doru popescu a reprodus din CONSTITUTIA Romaniei si ARTICOLUL 2 care nu are de-a face cu demersul shogorilor si anume ca „forma de guvernamant este ‘republica'”,
  in acest fel, din exces de zel ne-a expus RATIUNEA DE BAZA A LOVITURII DE STAT KGB/GRU/Comintern din decembrie 1989!!!

 52. Toti romanii din Transilvania trebuie sa stie ca asa zisul Tinut Secuiesc….NU mai EXISTA in Romania de azi !.
  La recensamantul din anul 2011 s-au declarat SECUI (un trib barbar adus de magheari in 1311),doar 531 de persoane.
  La recensamantul din anul 2022 s-au declarat SECUI,doar 41 de persoane.
  NU mai EXISTA in Romania nici de „samanta” secui !….au emigrat in hungaria !.
  De RETINUT ca asa zisi „SECUI !?”,in toata istoria lor NU au avut o limba,scriere,cultura si istorie PROPRIE !.
  In Romania pana si GIPSY au o cultura,scriere,limba,proprie mai dezvoltata decat „secuii”,

 53. Cine cunoaste limba magheara ,stie ca in Hungaria,asa zisi „secui” din Transilvania sunt numiti GIPSY !..si nu sunt recunoscut de etnie magheara !. Doar „(editat)-naționalist-hungur” Viktor Orban a acordat DUBLA CETATENIE,pentru a obtine VOTURI la alegerile din Hungaria.
  Alegerile parlamentare din 2024 vor pune CAPAT la Tinutul Secuilor !…vine AUR !.

 54. Vanatorule, un tip o roaga pe vanzatoare sa-l sfatuiasca in ce priveste un cadou pentru iubita lui. Vanzatoarea il intreaba, este frumoasa? Nu Este cocheta? Nu Este culta? Nu. Atunci te sfatuiesc sa cumperi cadou pentru altcineva. Asa si tu. Daca faptul ca esti cu cineva, te impiedica sa gandesti…

 55. „Ţinutul Secuiesc ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.
  Limba maghiară, recunoscută ca limbă oficială a regiunii.
  Prefectul face legătura între stat şi regiunea autonomă”.Functia de prefect dispare pentru ca regiunea devine autonoma,cu presedinte,autoritati locale independente etc.,iar Romania pentru ei nu ar fi decat un vecin ostil !!Clar trebuie schimbate legile in Romania!Pentru INALTA TRADARE sa se raspunda cu viata,nu putem tolera bataia de joc la adresa romanilor,mai ales atunci cand arogantul rusofil Orban vine in Romania si isi bate joc de romani ! Astfel de „initieri de legi” trebuie aspru pedepsite,pentru ca integritatea teritoriala a Romaniei NU ESTE LA CHEREMUL UNOR TRADATORI !!

 56. Ok, worst case scenario, ce se intampla daca li se acorda autonomia? Pe langa faptul ca nu mai cotizeaza la bugetul central.

 57. E resuscitarea relicvelor politice: UDMR și UNPR, doua manivele pe care le folosește PSD când are interese pe alegeri! Ați uitat că UNPR și UDMR câștigă voturi din pix fals, în teren e totul pe habar nu au, nu exista cetățeni maghiari unde sunt enorm de multe voturi, vezi Vaslui, Călărași, Craiova plus destule localități.

 58. 1. Deschideti lincurile: Harta cu visul jidanilor din Ucraina nazista si din Ungaria hortista https://www.google.ro/url?esrc=s&q=&rct=j&sa=U&url=https://www.incorectpolitic.com/khazaria-dinastia-rothschild-noua-ordine-mondiala-ucraina/&ved=2ahUKEwivv-_rmauDAxWDVfEDHVh2BbEQqoUBegQIDRAB&usg=AOvVaw15XSnRpKsQSMT4Td4klZzy
  Imperiul roman inainte si dupa rozboiul cu galii https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Cesare_prima_Gallia_58_a.C.jpg/1280px-Cesare_prima_Gallia_58_a.C.jpg
  Bozgorii ca si tziganii sunt si ei triburi de khazari, adica inchinatori la Satana Yehova, lucru dovedit de multi istorici adevarati. Khazarii sau jidanii nu sunt evrei, ci fac parte dintr-un trib satanist din Babilon care s-au amestecat cu evreii si si-au spus evrei . Ei se inchina la Satana Yehova si isi spun pagani antici, avand Talmudul ca invatatura de la Satana, in care sunt indemnuri la crime, la viol, la furt, la ura si la tot ce in Biblia crestina Ortodoxa inseamna pacat. Pentru acesti paduchiosi orice nu este jidan, chiar si evreii adevarati, este GOYM, adica animal spurcat. In Gaza sunt gali, neam de traci care au populat acea zona inainte de imperiul roman. Galul Iisus Cristos, blond cu ochi albastri, a fost arestat de jidani si dat pe mana romanilor sa fie rasticnit acum 3384 de ani la varsta de 29 de ani pe care ii implinise in 11 ianuarie in anul Domnului 4147. In prezent suntem in anul Domnului 7531. Batalia de la Vaslui a avut loc in 10 ianuarie 1475 adica in anul Domnului 6983 conform documentelor vremii.

 59. Din istoria omenirii si a poporului roman lipsesc 1361 de ani pe care jidanii i-au ascuns ca sa nu ne cunoastem trecutul. Priviti harta Impriului roman marcat cu galben, inainte de cucerirea galilor marcati cu verde. Observati ca galii erau si pe teritoriul Daciei marcata cu maron, si se vede clar ca acum 3400 de ani Dacia exista dar nu era nici picior de bozgor in Panonia si nici jidani in INEXISTENTA Ucraina.
  Imperiul roman a pastrat documentele in biblioteca Vaticanului care are 243 km de rafturi.Acolo se gasesc si manuscrisele furate de jidani din biblioteca din Alexandria inainte de a fi arsa, din acelasi motiv, sa se poata ascunde istoria adevarata a omenirii. Harta publicata de mult timp pe net care arata adevarata intentie a jidanilor : Romania nu mai exista ci doar Ucraina si Ungaria, adica numai jidani peste tot. Déjà in Romania au venit milioane de jidani paduchiosi pentru care se construisera pe ascuns apartamente. In Pipera – Bucuresti, exista un cartier jidanesc construit de peste 10 ani. Acum vor sa intre si borgorii peste romanii IDIOTI si harta cu visul jidanilor este completata. Asa cum Ucraina paduchioasa si nazista a luat-o in freza de la Rusia, cea mai mare tara ortodoxa care il are pe steag pe Sfantul Gheorghe Biruitorul in lupta cu Balaurul, asa si bozgorimea o s-o ia in freza, nu de la romanii IDIOTI si CRETINI ce s-au dovedit a fi in ultimii 80 de ani, ci de altii, pentru ca Romania este gradina Maicii Domnului Iisus Cristos si nu va lasa ca gradina sa plina de romani IDIOTI sa fie pangarita de jidanii paduchiosi si spurcati care se numesc unguri.

 60. Fiind DOAR un Român (nascut in orasul Craiova din România) citez (pe taramul nostru) DOAR din Constititia României !
  ASA SCRIE ASA CITIM din Constitutia României !

  Uzurpatorul monarh in ’89 batuse palma cu NEromânii si ANTIromânii de la Budapesta pentru FARAMITAREA României ca tara (in schimbul tronului sau) ! Exista numeroase DOCUMENTE scrise (despre TRADAREA României) in acest SENS !
  Si de aceea, dupa Revolutia Româna din ’89, forma de GUVERNAMANT de tip REPUBLICA a TREBUIT sa FIE si ea PASTRATA, ca o CHEZASIE a UNITATII patriei noastre România.
  DEH … tradatorii de patrie si popor … cei NEromâni si ANTIromâni … tot TRADATORI raman in cuget si simtiri !

 61. Fiind DOAR un Român (nascut in orasul Craiova din România) citez (pe taramul nostru) DOAR din Constititia României !
  ASA SCRIE ASA CITIM din Constitutia României !

  Detronatul monarh in ’89 batuse palma cu NEromânii si ANTIromânii de la Budapesta pentru FARAMITAREA României ca tara (in schimbul tronului sau) ! Exista numeroase DOCUMENTE scrise (despre TRADAREA României) in acest SENS !
  Si de aceea, dupa Revolutia Româna din ’89, forma de GUVERNAMANT de tip REPUBLICA a TREBUIT sa FIE si ea PASTRATA, ca o CHEZASIE a UNITATII patriei noastre România.
  DEH … tradatorii de patrie si popor … cei NEromâni si ANTIromâni … tot TRADATORI raman in cuget si simtiri !

 62. Fiind DOAR un Român (nascut in orasul Craiova din România) citez (pe taramul nostru) DOAR din Constititia României !
  ASA SCRIE ASA CITIM din Constitutia României !

 63. Intr-o tara nu pot exista doi presedinti in acelasi moment! Unul al majoritatii si altul a unei minoritati local !

 64. Cineva si-a facut un test ADN, si a creat o adevarata discutie pe tema.

  Astfel a aparut o marturie:

  „Mie mi-a ieșit pe lângă rădăcinile neaoșe, 12% sephardic jewish, 4% grec, 3% West Asia adică Anatolia. Și pot confirma pentru că știm sigur că avem un strămoș evreu otoman stabilit în București puțin înainte sau după Independență. Ulterior, s-a convertit la creștinism și s-a căsătorit cu o localnică. De asemenea, are sens să fie evreu sefard adică Orientul Mijlociu și nordul Africii deoarece otomanii au salvat o bună parte din evreii expulzați din Spania și i-au poftit să se stabilească în Istanbul. Secolul 17 parcă. Românii sunt foarte pestriți. Adică gen uită-te în jur, sunt unii de zici că sunt arabi, alții suedezi, și mai apar și trăsături din alea de Asia centrală, cu ochii migdalați, pomeți proeminenți etc. ”
  (Adevarul)

 65. O chestie pe care nu știi s-o vezi..Regiunile din nord estul Transilvaniei alipite de Ungaria în urma dictatului de la Viena sunt mult mai dezvoltate și bine organizate decit chiar alte zone ale Transilvaniei golite de unguri.On plus regiunea autonomă maghiară a fost fruntea in vremea lui Dej.. Incontestabil a fost zona unde au migrat cel mai masiv opincarii valahi.. Acu clar exsista o frica. Doar sunt Stan Pățitul și frica de unguri e justificata..

 66. Interesant este că există experți care susțin că între români și popoarele care trăiau în jurul lor există o serioasă asemănare genetică și că românii și maghiarii ar fi mai mult sau mai puțin înrudiți. Aceasta este concluzia unor specialiști, printre care și Mihai Netea, autorul cărții intitulate „Istoria genetică (incompletă) a românilor”, volum apărut în 2022 la Humanitas. Concluzia sa este că din punct de vedere genetic românii și ungurii sunt înrudiți.
  Propaganda maghiara nu vorbeste despre asta.

  (Adevarul)

 67. Ce-o vrea Ciolacu e mai putin important fata de ceea ce le-a puiat mintea ungurilor : un stat cu toate atributele sale , condus de unguri pe teritoriul Romaniei

 68. În timp ce pe șestache intră în România vreo trei milioane de foști locuitori ai unei țări aflate în război cu….toată Lumea și pentru care se construiesc în draci cartiere rezidențiale în vreme ce tinerii români nu-și permit nici bani de chirie din remunerațiile ridicole de la tot felul de firme străine, dar și de la statul român ajuns vai mama lui de când (decembrie 1989) este condus doar de alogeni ( Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Johanus, Itzărescu, Petre Roman, și alți brucani,sârbi, ciutaci și alte corcituri, inclusiv udemeriste, mai toți dintre ei având pedygri ales prin tăiere-mprejur), conduși și ăștia de alții din USA și UE două mari cacealmale istorice, se aruncă petarda cu ținutul secuiesc, un fel de ținere de vorbă și distragere a atenției de la ceea ce se petrece cu adevărat. Cum toată elita acestui ong sorosist ,udemereul, e vrei nu vrei, alcătuită din niște străini de neam, nu numai românesc, dar și maghiaresc, ei neavând nimic a face cu bieții maghiari sau sași, sau secui care sunt la fel de năpăstuiți , disprețuiți și exploatați ca și noi românii era normal ca să arunce astfel de fumigene sub care să treacă oarecum neobservată o altă adevărată invazie ce calcă în picioare Constituția României care interzice primirea în masă de cetățeni străini pe teritoriul ei , mare parte din ei păstrându-și sasu recuperându-șiuneori chiar și mai puțin legal, cetățenia română , pentru orice eventualitate și mai ales pentru că se poate !
  Că banii n-au miros, cum au ei, când e vorba și de a mirosi că-i rost de-o afacere foarte profitabilă 😎
  Pentru ei, nu pentru n(g)oi…. 😒

 69. @Mihai,
  Nu lipsește nimic din istoria românilor doar că istoria lor în acei ani (cu măcar 100 mai puțini decât afirmi dta) s-a scris pe teritoriile din Romania (adică în Balcani) acolo unde au trăit până când au migrat la nord și au ocupat teritoriile pe care s-au format cele 3 popoare care poartă numele de românești și care sunt de fapt romane.

 70. Romanii din Austro Hungaria 500 de ani,sub catolici,nu aveau drepturi de Nici un fel erau tratati precum sclavii,la fel si marea majoritate a secuilor,la Acea vreme frati de chinuri cu romanii ,in schimb de 100 de ani ungurii au drepturi mai multe Ca romanii si 0 obligatii.Intrebare:cine.i mai superior si tolerant?

 71. Adevaratul STAPIN al ROMANIEI , este PSD ! Ungurii , care sunt cetateni ai Romaniei , nu putem ignora asta , nu pot face nimic fara acceptul PSD , inclusiv proiectul de lege pomenit mai sus ! Este posibil sa fie facut chiar la initiativa PSD … ca sa aiba ce respinge ! Patriotism electoral ! In compensatie noi va dam voturi in TR, OT, GR , GJ, DJ… va asiguram intrarea in Parlament unde manipulam legile statului roman , dupa interesele de partid si grup ! Este atit de simplu , cind ai presa ta , tv. tale , ziaristii tai ! Dar asta inseamna ca ROMANIA , nu este un stat de drept … este un ceausism cu fata umana ! De asta se teme C. Nistorescu … si milioane de romani cinstiti si patrioti !

 72. Spuneam la 14:47 üöin de avant CONTRA’revolutionar’:

  Ce alta DOVADA a ANTISEMITISMULUI/URII VISCERALE FATZA DE EVREI mai doresc cititorii Cotidianului citind DEJECTIILE elucubrant-halucinante ale hemo roid-ului gelu devenit Mihai, raspoputu marin alias marius ticacalositu Mare urs siberian IREDENTIST tis si Imre? DUSMANII MARXISTI/BOLSEVICI/CEAUSISTI/RASPUTINOIZI ai ROMANIEI GENERICE!!!

  Dejectii in sistem carnatzi tzaranesti stil, mai nou, Cpt core/Core alias dpru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID ALOGEN UCRAINEAN BOLSEVIZAT din STRABUNIC NARODNIC in BUBNC si TATUC COMINTERNISTI!!!

  Ce INvolutie spectaculoasa a suferit stefangheorghist Cpt core de cand din Asta e care A fost un CEAUSIST FANATIC devenit la ORDIN SOVIETIC in 1989 TERORIST ANTICEAUSIST, s-a rebotezat Cpt Core revarsandu-si din nou ceausismul ordin nar, sporovaind ca
  o catzaveica!!! Dintr-o „vestala timida” careia-i scoteai citatele din tertzi cu clestele stoma to ilogic…

 73. Celor care au cerul gurii negru, le-as sugera sa-si faca un test ADN, poate asa si-ar explica anumite porniri instinctuale de negare…

 74. Charlie, inteleg ce spui.

  Este un articol in Adevarul in care se spune ca in Europa, populatia evreiasca este 9% din cea de pe tot globul.
  In Franța sunt zece milioane de musulmani dintre care majoritatea sunt ostili Israelului și evreilor. Printre aceștia se numără foști membri ai ISIS și elemente radicale care cresc în suburbii în care poliția nu îndrăznește să intre. S-a văzut recent o previzualizare a acestui lucru în revoltele care au izbucnit când un tânăr musulman a fost ucis de poliție”.

  „Nu ar fi nevoie de mult pentru ca mulțimile să înceapă să se înfurie pe străzi, să-și întoarcă furia asupra evreilor și să le facă rău. De la începutul războiului, a existat o creștere dramatică a incidentelor antisemite și nu există nicio garanție că acestea nu se vor deteriora într-o violență și un pericol mai mare. Comunitatea (evreiască locală) a fost martoră la acest proces de mulți ani, dar a câștigat avânt din 7 octombrie. Începând cu acea zi îngrozitoare, numărul de dosarele deschise pentru a emigra în Israel (din Franța) au crescut cu 400%.

  Nu vreau sa ma gandesc ca cei pe care-i numesc prieteni, s-ar putea sa ridice piatra. Inca mai sper…
  Inca mai sper ca ura nu va intuneca mintile.

 75. la recensamantul trecut s-au declarat secui cateva sute mai putin de 500 pt acestia este necesar un Tinut Secuiesc? Intrebare stie cineva cati au mai ramas la ultimul recensamant?

 76. Mă.. Pricepe odată.. Înainte de 1860 nu existau nici Romania nici român nici „țară românească” .. Avram Iancu era doar tigan valah.. Ortodox in Ardeal nu era nimeni..In regatul român ortodox s-au creat doar in 1872..Deci, in nici un caz românu, românia nu are nici un drept legal, moral, istoric asupra Transilvaniei..Clar bre ?

 77. Am avut patru cani din sticla transparenta, termorezistente. Le iubeam pentru ca erau transparente. Primele trei s-au spart in timp dar ultima, m-a impresionat prin semnificatie. Pusesem ceai fierbinte in ea, l-am varsat in alta cana si m-am grabit sa o clatesc. Fizica si-a spus cuvantul, nu a suportat socul fierbinte, rece…
  Meteu am spus ca lumea se supune legilor fizicii, oamenii se supun legilor fizicii.

 78. Unii de pe aici refuzând sa vadă o realitate au convingerea ca ea nu exista.
  PS. In politica ca și în lumea cuvintelor sa nu spui niciodată, niciodată fiindcă s-ar putea sa se supere Charlie și îngerii sai. Iar supărarea ar strica echilibrul vieții aleșilor în noul scrutin mondial. Ce frumos suna cuvântul alianta. E ca și cum ai asculta o poezie de dragoste rostita de unul care se război cu tine din cauza unor neînțelegeri de nuanțe, nuanțe pe care un iubitor de natura moarta le-ar considera esențiale în definirea noului traseu care vine sa-ti mângâie sufletul. Asa ca totul e bine când se termina cu bine. Și binele e evident intrunchiat în Charlie. Ca de obicei raul e trimis la ghilotina și binele incoronat regele autoritar al prezentului care nu-si permițe sa aibă dubii, fiindcă dacă ar avea nu ar mai fi prezentul ales de către aleși, ci de către neaveniții de nealesi.

 79. …va dati seama cata ura zace in voi?… am intrat acum, doar am constatat faptul ca majoritatea dintre voi sunt oameni singuri…si v-am urat sarbatori fericite…si ce am primit?…un raspuns plin de ura…ma deranjeaza?…nu, nici dezamagit nu sunt…simt asa, mila!…oricum, repet urarea:sarbatori fericite tuturor, indiferent de alegeri, mai pe scurt…sfat: nu mai mergeti dupa fente si vom fi fericiti!…multa sanatate voua si familiilor voastre, cel mai important lucru…banii se vor face dar, fara sanatate, degeaba!… la multi ani!…

 80. mare, mic sau ce-oi fi de urs, asa este, prin 1860, romanii nu erau recunoscuti ca natie de bozgori si austrieni (am cunoscut personal austrienii, mai prosti ca astia n-am vazut in viata mea), desi populau Ardealul in proportie de 99%…..EI CUM POTI SA AI TUPEUL ASTA ACUM IN 2023 SA RAVNESTI LA ARDEAL CAND TU ESTI DOAR 1% DIN POPULATIE……RAUS….

 81. O ciorba reincalzita .Ati uitat cine a respins proiectul de autonomie in era Dragnea ? Enclava numita Tinut Secuiesc nu poate aparea in Romania ar fi o idiotenie fara margini sa oferi o enclava ungurilor .Ciolacu vrea doar sa profite electoral . Din acest motiv UDMR a fost gonit de la guvernare .Acum Kelemen , Barna si Orban fost de PNL vor sa loveasca punctual spre a sprijini pe Simion (fostu lor asociat la Motiune ) in alegerile Prezidentiale .Ciolacu ii loveste inlaturnd jocul UDMR si asociatilor lui .

 82. Să înțelegem acum că schimbarea denumirii de tzigan cu rrom implementată prin anii 95-2000 a fost făcută cumva cu intenția de ai asocia sau confunda cu românii, sau a avut o bătaie şi mai lungă? Trebuie asociați sau confundați acum şi cu gipsy sau cum? Vreți să înființați un stat tzigănesc-gipsy-rrom şi aveți nevoie de un teritoriu virgin? Ați pus ochii pe el şi nu mai încăpeți de români?
  Adunarea Națională Țigănească a locuitorilor din Ardeal solicita în memoriul întocmit la 27.04.1919: „de aici înainte, în toate actele româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi următorii noştri, numirea (porecla) ca batjocură ci aceasta, dacă nu se şterge cu totul chiar din uzul oficial, să se circumscrie cu o altă denumire care se va afla de corespunzătoare.” (Petre Matei, Adunările țiganilor din Transilvania, din anul 1919 -partea I – ” Revista istorică” XXI (5-6) din 2010. Ce este în capul tău? Cum adică nu exista nici român nici țară românească înainte de 1860?

 83. „vanatorul de troli”, cum cred ca sunt singura care ti-am raspuns, imi pare rau daca te-am suparat.

  Iti multumesc pentru urări si-ti doresc si eu mult bine, sanatate si sarbatori cu ce-ti doresti!
  In curand vom intra intr-un an nou care sa speram ca va fi bun pentru toti!

 84. esti destept ca noaptea, dar de apostolul Andrei ai auzit? Si de sabotarea de catre preanefericitul prizonier a lui Banescu de refacerea mitropoliei Tomisului ai auzit? Dar de trimiterea in Polonia a sotiei lui Alexandru cel Bun pt ca era ortodox si nu a vrut sa se converteasca la catolicism? Dar de doamna Clara care a incercat catolicizarea lui Mircea Ciobanu ai auzit? Dar de faptul ca turcii erau mai civilizati decat austriecii care au fortat convertirea la catolicism a romanilor pt ca maghiare se omorau intre ei pt ca majoritatea erau protestanti unitarieni, iar catolici au ramas sarmanii secui dupa ce si-au pierdut identitatea pt care a luptat si GH Goja ucis cu o cruzime inumana, dar maghiar nu poti recunoste. Ei da turcii erau umani ii lasau in raiale pe romani sa fie ortodocsi, dar bisericile sa fie simple, asa este bisericuta din centrul Brailei. Voi existati cand va bateati cu Menumorut, dar omiteti ca era un drum la Brailei pt care domnitorul Vlaicu a dat privilegii negustorilor brasoveni pe Drumul Brailei in 20 ian. 1368. Cand voi erati pe nicaieri Mircea cel Batran a invins pe turci la Rovine pe cand adunatura catolica de cruciatia a fost invinsa la Nicopole, asa ca las-o mai moale. Atunci Almasul si Fagarasul erau la Tara Romaneasca. Iar Stefan cel Mare a primit de la Papa distinctia de Atleta Chisti desi era ortodox. Cand in ADN vei avea o gena asiatica atunci voi crede ca maghiarii sunt unguri, altfel doar niste raspopiti/maghiarizati romani cu aere de parveniti.

 85. E primul mare succes al ungurilor și primul pas spre dezintegrarea țării. Dobitocilor care sunteți!

 86. Cum sa ”dezbati” ceva ANTICONSTITUTIONAL ?! Suntem loviti in cap? Asa ceva nu trebuia sa intre niciodata pe rol!E pur si simplu ABSURD !. VOTAM AUR CU !OO % !!!

 87. uite ce ascunde,

  -NYT Publishes Video Showing Israel Bombing the “Safe” Places Where It Ordered Civilians to Go

  December 23, 2023

  NYT,chiar jewyork times!

 88. @Marele Urs (de fapt, un mare editat): Clar ca esti dus rau cu capul daca minti cu atita nerusinare. Ia-l de toarta pe ics si duceti-va pe pustii, ca numai prostii aveti in cap.

 89. Redactiei:

  De ce nu editati si textele pline de injurii la adresa romanilor? Permiteti sovinilor unguri sa ii insulte fara nici o restrictie pe romani dar editati expresii benigne adresate acestora. Cum altfel decit minciuni gogonate pot fi calificate postarile lui ics si a celui care se pretinde mare urs, cind nu este decit o (editat)?

 90. nu e nicio smecherie…. nu e prima data cind udmr propune un astfel de proiect. si la fel ca si pina acum capetele seci isi vor mai adauga un cucui… intrebare: poti depune si lua in dezbatere un proeict de lege anticonstitutional? acum ca i se nazare unui imbecil sa ceara autonomie ca asa vrea stapinul lui de la budapesta ca nu-si mai incape burta in panaloni, mi se pare o chestiune de porc si de neam prost, tovarasu gyula gabor aka victor orban…

  udemereu nu duce lipsa de psihopati…

  Eu sint de acord cu tot ce spune „Marele Urs/Rus”. N-a existat domne nimic. Nu exista romani, daci, traci, exista doar slavi si unguri. Numai ca ai o mica problema azi acum aici si in viitor: exista un petec de pamint care se numeste Romania, ghinion pentru tine, care e populat de cei numiti romani, iarasi ghinion pentru tine si unde toti cetatenii romani au documente oficiale emise de statul roman, iarasi ghinion… macani in pusti non-stop, iarasi ghinion pentru tine. cit ghinion ai? cam cit avura aia de admirau opinca pe parlamentul de budapsta… iarasi ghinion. vrei sa-ti continui lista ta de ghinioane? ma gindesc ca unui psihopat care se neaga pina si pe sine, orice i-ai spune ca-l consolezi n-are efect. ghinion… o viata neconsolata in propria mizerie imorala…ghinion… numai ghinioane ai @Mare Urs/Rus atit de mari incit pare ca Universul ride tine fix cu aceeasi masura. nu ti se apre nimic straniu? ha ha ha ha ha ha prostul traieste in 1860. desteptul traieste in prezent. ghinion…. azi, aici, acum….ha ha ha ha ha ha ha nu-ti convine? valea in 1860 cind existau numai unguri care azi nu mai exista.

 91. nu poti sa mergi in 1860? ghinion… nu stiu cum dar de tine se leaga numai ghinioanele… ce sa zic? ghinionistule…

 92. …lasati ursuletul de plus, are o mare problema, istoria stramosilor lui incepe la mii de ani dupa cea alor nostri, tre sa-i intelegeti frustrarea…mie imi este simpatic, asa cum tre sa fie un ursulet de plus, fie mare sau mic!… si situatiunea este doar o smecherie a serviciilor-a cata?-pt a justifica rezultatul alegerilor si cresterea dovleacului de buzau, nimic mai mult!…raman la parerea mea, 99,99% din comentatori sunt oameni singuri…

 93. Vânătoare de troli cu trol singur, singuratic.., waw, ce stife!

 94. Dezmembrarea va venii de la amerucani, englezi, austrieci si rusi . De la amerucani si rusi poate fi cand Romania va fi data despagubire de razboi. De la austrieci cand Austria isi va face iar Imperiu si va vrea Transilvania si Bucovina pentru minele de aur si uraniu. Adevaratii dujmani ai Romaniei sunt PRIETENII.

 95. …ursuletule, la multi ani!…dupa cum am spus, iubita mea este unguroaica…deci, primo, nu sunt singur…doi: stii cum sunt unguroaicele, acum astept randul la dus…desi am o varsta si am fost exploatat noaptea ce a trecut, am vana de cioban… roman!…

 96. RECTIFICARE … doru popescu CU PATRIE/ROMÂNIA (fiind NASCUT in orasul Craiova din ROMÂNIA, tatal meu fiind nascut tot in orasul Craiova din ROMÂNIA, bunicul meu (dinspre tata) fiind nascut tot in zona rurala (Isalnita) din jurul orasului Craiova din ROMÂNIA, iar strabunicul meu (dupa tata)/pe care l-am prins in viata, fiind nascut tot in zona rurala (Isalnita) din jurul orasului Craiova din ROMÂNIA, cel care mi-a povestit ca stra-strabunicul meu era tot român nascut tot in zona rurala (Isalnita) din jurul orasului Craiova din Tara ROMÂNEASCA/inainte de anul 1859. Iar dupa mama ma trag din orasul Iasi din ROMÂNIA, bunica mea (dinspre mama) fiind nascuta tot in orasul Iasi din ROMÂNIA, strabunica mea (dinspre mama)/pe care am prins-o in viata, fiind nascuta tot in orasul Iasi din ROMÂNIA, cea care mi-a povestit ca stra-strabunica mea era tot româna nascuta tot in orasul Iasi din Tara Moldovei/inainte de anul 1859).
  Asa incat, oricat te-ai stradui sa afirmi neadevaruri … eu tot ROMÂN pamantean (pana la a cincea generatie) RAMAN !

  RECTIFICARE … doru popescu CU DomnZEU/DZEU (TATAL cel CERESC/”*Dyḗws Ph₂tḗr” cel mitologic de tip PIE/3000 BC, ADORAT timp de peste 5.000 de ani de catre poporul meu stravechi geto-dacic, STUDIAT timp de peste 2.500 de ani de catre poporul meu stravechi geto-dacic conform credintei pre-crestine a OMUL-DZEU autohton Zamolxis/550 BC (cel care i-a avut ca mentori in epoca sa (de inceput a STIINTEI in Europa) pe matematicianul Thales, cosmologul Anaximandru si filosoful Pitagora), precum si IUBIT timp de peste 2.000 de ani pe taramul nostru stravechi geto-dacic conform credintei paleo-crestine si crestine a OMULUI-DZEU Iisus/incepand cu anii 50 AD).

 97. Dar tu Charlie … unde te-ai nascut ? carui neam apartii ? carei religii apartii ? Neraspunzand nu poti sa te revendici din neamul nostru cel pamantean românesc (URAND spiritualitatea cea NATIONALA româneasca), nu poti sa te revendici din ROMÂNIA cea straveche (avand URA FATZA DE ROMANIA) si nici nu poti sa te revendici de la credintele noastre cele stravechi de pe acest taram (URAND atat cunoasterea/STIINTA umana cat si IUBIREA cea crestina dintre oameni). Adica esti DOAR un corb VOPSIT care ar vrea sa se dea drept român din ROMÂNIA. Dar, NU POTI !
  Astfel incat tu ramai doar … Charlie cel FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID (strain GALITIAN) si ALOGEN UCRAINEAN BOLSEVIZAT (KHAZAR mozaicat) ! Adica doar un NEromân si un ANTIromân !

 98. Cultura de internet conduce la dependenta si pierderea memoriei cunostintelor acumulate in scoli…Abuzul apelului la internet si la mistificarile propagandistice vehiculate acolo va transforma in SCLAVETI mai ceva ca pe vremea IDOLULUI vostru ale carui vorbe le-ati uitat, citez aprox.: „O sa fie CAPITALISM in Romania cand o face plopul pere…”!

  Ce tradeaza spusa lui Ceausescu, sclavetilor incapatzanatzi in fixatii internaute? Ceausescu a stiut la Congresul XIV ce a pus la cale Gorbaciov, iar Ilici GENOCID nu putea sa nu stie cand a executat ordinul UZURPARII…

  Problema lui Ilici GENOCID fiind ca NU A DISPUS DE TIMPUL pe care si l-a pus Gorby la dispozitie ca sa-i pacaleasca pe CEAUSISTII
  din URSS si de aceea pt a nu-i speria pe MILIOANELE DE OAMENI NOI, adica pe VOI, a lansat sloganul cu „scrobirea idealurilor” si, pentru mai multa siguranta a pus la cale si MINERIADELE contra INTELECTUALILOR, DUSMANII dintotdeauna ai IDEOLOGIEI GENOCIDULUI!

  Reiterez ca sa inteleaga si sclavetii incapatanati care declara ca „inteleg ce vreu sa spun” si ca „spera cacamarazii sa nu cumva
  sa-l ‘dezamageasca'”, cu referire la POGROMURI, cele doua HAITE sunt ATEE precum CeTe Popescu si ANTISEMITE/CARE URASC VISCERAL EVREII precum doru popescu, monstrul ANTIROMAN ce-l acuza pe REGELE Mihai I de ROMANIA GENERICA de „intentia cedarii Ardealului”
  ungurilor ca garantie a REINSCAUNARII!?RP ungara fiind in vara 1989 in mainile CORESPONDENTILOR SOVIETICI ai lui Ilici GENOCID!

  Cica, de aia s-a pastrat „republica bolsevica” si zic eu, NU S-AU REVENDICAT TERITORIILE ROMANESTI pe care monstrul popescu abia acum le invoca, de cand Rasputin a invadat miseleste STATUL SUVERRAN Ucraina, pentru „IMPIEDICAREA RESTAURATIEI”!? Precis Ilici GENOCID, al carui TATIC COMINTERNIST L-A DETRONAT pe REGGELE Mihai I de Romania, care ne-a vrut ca „FRATI” cu „republica moldova” si nu a revendicat teritoriile raptuite de Stalin si date Ucrainei ar fi reinstaurat MONARHIA!?

 99. popa cu poalele-n cap… manareala unui pracurvios scirbos… bleah!

  „Momentul culminant a fost în 20.10.1989, când, la ieşirea din ţară a doi „cetăţeni unguri” luaţi in filaj din str. Timotei Cipariu, la controlul autovehiculului Lada Samara în punctul de frontieră Borş, s-au găsit, ascunse în plafonieră, o chitanţă olografă a lui Tökes Laszlo pentru suma de 20.000 lei (contravaloarea unei treimi dintr-o Dacie 1300) şi o coală format A4 cu
  informaţii (sub formă de întrebări venite de la Budapesta şi răspunsuri). Deşi conducerea DSS a propus arestarea lui Tökes Laszlo pentru trădare, propunere la care a achiesat Procurorul General al Romaniei, Nicolae Ceauşescu nu a aprobat măsura, având în vedere situaţia politică internaţională din momentul respectiv. În perioada Congresului al XIV-lea al PCR, servicii de specialitate ale unor ţări ce au cooperat cu Budapesta în amorsarea revoltei din România au trecut la contactarea lui deschisă. Cu câteva zile înainte de evenimentele de la Timişoara s-a aflat în zonă, încercând să ia legătura cu Tökes Laszlo, Denis Cury, secretar II al Ambasadei SUA la Bucureşti, o „corespondentă de presă” de la Ambasada Marii Britanii, un anume Rudolf Solomon, cetăţean austriac de la care am confiscat şi o înregistrare video cu Tökes Laszlo. Documentele obţinute pe tot timpul monitorizării lui Tökes Laszlo conduc fără drept de tăgadă la o singură concluzie: este un trădător.”
  – revista vitralii nr. 6/2011 pag 96…

 100. @ Zalmoxis(11,42)…EXCELENTA postarea ta!.
  In toata istoria lor,hungurii-reformati,au fost niste TRADATORI si LASI !.
  Hungurii au TRADAT pe :”austrieci”,”germani”,”rusi”,”romani”,”slovacia”,”cehi” si acum pe „ucraineni”.!!..astia sunt in stare sa TRADEZE si pe masa si tasu .

 101. @ics: Care trei popoare romane, mincinos ordinar?

  Nimeni, in afara de moldovenisti si hungaristi, ale caror gogomanii nu au baza decit in scornelile mintilor lor bolnave, nu sustine existenta a 3 popoare distincte la Nord de Dunare, avind origine romana.

 102. Si ce merita sa i se faca gunoiului tradator ??Dar de ce n-au facut-o ???

 103. Noi ROMÂNII am folosit Revolutiile NOASTRE doar in SCOPURI necesare ROMÂNILOR: SCOPURI de UNIFICARE teritoriala si de ELIBERARE de tip NATIONALA si SOCIALA !
  Scopul Revolutiei din 1821 a lui Tudor Vladimirescu a fost acela de INLATURARE a domniilor fanariotilor otomani. Si A REUSIT, revenindu-se la DOMNIILE cele PAMANTENE. Scop revolutionar care a fost insa incalcat in perioada anilor 1866-1948 !
  Cat si de REDESTEPTARE de tip NATIONALA a POPORULUI nostru ROMÂNESC. Si A REUSIT, la Revolutia din 1821 participand si moldoveni si transilvaneni.
  Scopul Revolutiei de la 1848 a marcat TRECEREA de la REDESTEPTAREA de tip NATIONALA si UNITARA a POPORULUI nostru ROMÂNESC (in toate cele trei Tari ROMÂNESTI) la PROGRAMUL cel COMUN de UNIRE a TUTUROR celor trei TARI ROMÂNESTI intr-un SINGUR stat de tip UNIC si UNITAR. Program realizat in doua etape: UNIREA Tarii ROMÂNESTI cu Moldova/1859 si UNIREA cu Transilvania si restul taramurilor ROMÂNESTI/post WWI, din 1918. Si A REUSIT.
  Scopul Revolutiei de la 1989 a fost acela de ELIBERARE democratica SOCIO-POLITICA a neamului nostru dar cu PASTRAREA INTEGRITATII de tip NATIONALA a POPORULUI si TARAMULUI nostru ! Libertatea de deplasare, libertatea de actiune si organizare (politico-financiara, socio-economica, culturala), libertatea credintelor si cunoasterii umane. Si A REUSIT .

 104. NU INTELEG ce doresti tu’ ? DEMOCRATIA inseamna ca in ALEGERI minoritatea se supune MAJORITATII. Altfel ai cadea in AUTOCRATIE.
  La noi ROMÂNII … POPORUL nostru A VOTAT ASA … NU AM MAI VRUT o MONARHIE de tip straina de neam, spiritualitate si tara, desueta si total POTRIVNICA istoriei stravechi a neamului NOSTRU cel ROMÂNESC ! Ca asta ‘nu este si vointa ta particulara’ asta NU CONTEAZA intr-o DEMOCRATIE adevarata !
  Si asa, doar ca sa te necajesc … monarhia ar putea reveni la noi doar atunci cand SUA ar deveni o monarhie ! Iar regalitatea doar cand Israelul ar redeveni un regat !
  Insa ceea ce doreai/doresti tu cu ADEVARAT este IMPUNEREA (violenta!) a unei RESTAURATII de tip AUTOCRATICA prin revenirea la PRIVILEGIILE (castei tale si nu ale poporului) de dinainte de anul 1948 ! Tu, personal, cat si familia ta, ai avut mult de pierdut in urma inlaturarii monarhiei in tara noastra.

 105. Ciolacul (fauritorul covrigilor de Buzeu) ar fi in stare si sa-si vanda nevasta ca sclava emirilor arabi, numai sa ajunga presedinte!Cine il va vota, va pati ca cei care dupa ce l-au votat pre Jo6haus de doua ori,s-au trezit cu buzele umflate!

 106. NU ! Tu ai vrut si vrei cu totul ALTCEVA … PASTRAREA si RECUPERAREA tuturor PRIVILEGIILOR unei anumite CASTE politice, cu iz nobiliar, intr-o RESTAURATIE post-revolutionara !
  Si de aceea te SPERIE toate miscarile Revolutionare … care iti pun in pericol ‘privilegiile castei tale’ castigate prin asuprirea si oprimarea poporului (a claselor de jos). Tie iti ese frica de zicerea lui Tudor Vladimirescu din programul Revolutiei de la 1821 … ” patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“ ! MASACRE GENERALE si de POGROMURI sunt generate doar de incercarea (disperata) de RESTAURATIE a unor clase politico-economice JEFUITOARE (dar minoritare in raprt cu restul poporului) care au avut de PIERDUT in urma Ravolutiilor. Dar in cadrul Revolutiilor de pe TARAMUL nostru, intotdeauna POPORUL nostru cel ROMÂNESC a fost acela care a TRIUMFAT si a CASTIGAT ! ASTA A CONTAT pentru NOI cei ROMÂNI pamanteni. Si de aceea tu ramai doar un
  Astfel incat, tu Charlie cel FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID (strain GALITIAN) si ALOGEN UCRAINEAN BOLSEVIZAT (KHAZAR mozaicat), fara a ne intelege NEAMUL nostru cel pamantean ROMÂNESC, ramai pentru NOI doar un ANTIromân si NEromân !

 107. NU ! Tu ai vrut si vrei cu totul ALTCEVA … PASTRAREA si RECUPERAREA tuturor PRIVILEGIILOR unei anumite CASTE politice, cu iz nobiliar, intr-o RESTAURATIE post-revolutionara !
  Si de aceea te SPERIE toate miscarile Revolutionare … care iti pun in pericol ‘privilegiile castei tale’ castigate prin asuprirea si oprimarea poporului (a claselor de jos). Tie iti ese frica de zicerea lui Tudor Vladimirescu din programul Revolutiei de la 1821 … ” patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“ ! MASACRE GENERALE si de POGROMURI sunt generate doar de incercarea (disperata) de RESTAURATIE a unor clase politico-economice JEFUITOARE (dar minoritare in raprt cu restul poporului) care au avut de PIERDUT in urma Ravolutiilor. Dar in cadrul Revolutiilor de pe TARAMUL nostru, intotdeauna POPORUL nostru cel ROMÂNESC a fost acela care a TRIUMFAT si a CASTIGAT ! ASTA A CONTAT pentru NOI cei ROMÂNI pamanteni.
  Astfel incat, tu Charlie cel FARA Dumnezeu si FARA PATRIE/APATRID (strain GALITIAN) si ALOGEN UCRAINEAN BOLSEVIZAT (KHAZAR mozaicat), fara a ne intelege NEAMUL nostru cel pamantean ROMÂNESC, ramai pentru NOI doar un ANTIromân si NEromân !

 108. Pai da ma dorule da’ vezi tu, centralizarea asta e in folosul tau si in paguba mea. Ca banii din taxe si impozite adica din munca noastra se duc la Craiova in loc sa ramana la Constanta. Si uite asa tu te imbogatesti si eu saracesc si dupa aia eu sunt dependent de tine. De ce sa nu fii tu de mine? Deci ca sa fie fair-play de ce sa nu ne vedem fiecare de banii si treaba lui? In felul asta e si mai greu de furat ca sunt si mai putini, si la o portie mai mica. Iar daca te paste dorul de mare si pe mine de rau atunci facem iaca na o uniune vamala si de libera circulatie ca sa ne vizitam, chiar sa ne pupam da’ fara sa ne „unificam” ca sa rimeze. Autonomia/Federalismul/Confederalismul/Independenta e o idee buna daca nu-i pe criterii etnice. De ce doar Schen? Mai bine si un Romghen!

 109. DEMOCRATIA inseamna ca in ALEGERI minoritatea se supune MAJORITATII. Altfel ai cadea in AUTOCRATIE.
  La noi ROMÂNII … POPORUL nostru A VOTAT ASA … NU AM MAI VRUT o MONARHIE de tip straina de neam, spiritualitate si tara, desueta si total POTRIVNICA istoriei stravechi a neamului NOSTRU cel ROMÂNESC ! Ca asta ‘nu este si vointa ta particulara’ asta NU CONTEAZA intr-o DEMOCRATIE adevarata !
  Si asa, doar ca sa te necajesc … monarhia ar putea reveni la noi doar atunci cand SUA ar deveni o monarhie ! Iar regalitatea doar cand Israelul ar redeveni un regat !
  Insa ceea ce doreai/doresti tu cu ADEVARAT este IMPUNEREA (violenta!) a unei RESTAURATII de tip AUTOCRATICA prin revenirea la PRIVILEGIILE (castei tale si nu ale poporului) de dinainte de anul 1948 ! Tu, personal, cat si familia ta, ai avut mult de pierdut in urma inlaturarii monarhiei in tara noastra.

 110. Si asa, doar ca sa te necajesc … monarhia ar putea reveni la noi doar atunci cand SUA ar deveni o monarhie ! Iar regalitatea doar cand Israelul ar redeveni un regat !

 111. Si asa, doar ca sa te necajesc … monarhia ar putea reveni la noi doar atunci cand SUA ar deveni o monarhie a triburilor indiene !
  Iar regalitatea doar cand Israelul ar redeveni un regat precum in vechimea sa !

 112. Si asa, doar ca sa te necajesc … monarhia ar putea reveni la noi doar atunci cand SUA ar deveni o monarhie a triburilor indiene !
  Iar regalitatea doar cand Israelul ar redeveni un regat precum in vechimea sa !

 113. Ca o premonitie a lor, minerii NOSTRI au fost cei care au avut cel mai mult de suferit dupa anul ’89 !
  Asa ca nu te mai lega de minerii NOSTRI, truditori subterani dintotdeauna ! Si de MESERIA lor cu adevarat NOBILA !

  Tu un fost biet ‘BAIAT de bani gata filozofard elitist’ in epoca capitalismului precedent, devenit, dupa pierderea tatucului tau politic, un MALAGAMBIST etilist de pe la Berlin, Cina/cinelele cele de taina din anii ’50 (dupa propriile tale afirmatii) … cel care reprezinti un NIMENI pentru NEAMUL nostru cel ROMÂNESC !

 114. Si eu am platit toata viata mea taxele cele corecte.
  Dar oare ‘baietii de bani gata’ isi platesc in mod corect taxele lor ? De unde masini de fite, pipite, distractii de lux, droguri, furturi, crime, afaceri (toate dubioase), taxe de protectie … ASTIA sunt cei ce te FALIMENTEAZA pe tine si LOR SA TE ADRESEZI !

 115. Sclavetele sovietic RASTALMACITOR al ISTORIEI MILENARE A ROMANILOR se face ca nu stie ca multi VOIEVOZI din PRINCIPATE/VOIEVODATE au fost NEROMANI si AU SERVIT mai abitir decat majoritatea VOIEVOZILOR romani CAUZA ROMANITATII!!! VOIEVOZII „s-au nascut” din marii BOIERI pe care DUSMANUL BOLSEVIC al POPORULUI si ROMANIEI GENERICE a recunoscut repetat ca si-au urmarit propriile interese
  fara aplecare spre nevoilot TALPEI TZARII!!!

  Fiecare VOIEVOD incepand cu PRIMII care S-AU INSCAUNAT CU SABIA, POTOLIND INVRAJBIRILE BOIERESTI, AU INTEMEIAT D-I-N-A-S-T-I-I!!!

  REBELIUNILE ETERIEI finantate de cele doua IMPERII, rus si austriac, contra Imperiului OTOMAN vizau SLABIREA OSMANLAILOR folosind
  CRIMINAL NAZUINTA POPOARELOR si ETNIILOR de ELIBERARE NATIONALA, transformand in CARNE DE TUN SUTE DE MII inclusiv din PRINCIPATE
  unde Vladimirescu care a luat in serios INSCENAREA OTOMANA platita cu aurul ruso-austriac!!!

  Acolo unde Vladimirescu a alungat ADMINISTRATIILE OTOMANO-BOIERESTI a IMPARTIT PAMANTUL BOIERILOR si in consecinta NU S-A LIMITAT la „inlaturarea domnitorilor fanarioti” pentru a-i inlocui cu „pamanteni exploatatori”!!! Conform SCLAVETULUI, „exploatatorii ‘pamanteni’ sunt preferabili”, la fel cum OLIGARHII Securitatii, ai URSS-Rasputin si ai Chimei BOLSEVICE-Tzi Ohm Phing sunt de preferat MILIARDARILOR „evrei”, vorba lu Marchievici, din SUA si Colhozul BOLSEVIC european!? Amandoi stiu ca MILIARDARII FOSTI evrei sunt MILIARDARI ROSII ce servesc Cauza RESETARII MONDIALE marxistoid/bolsevicoide, dar nu-i lasa DOGMA sa recunoasca!!!

  In 1989 POPORUL ROMAN a fost S-P-E-C-T-A-T-O-R in fatza televizoarelor unde s-au dat pe post CASETELE cu „revolutia” inregistrate
  cu cateva zile inainte, la fel si CASETELE cu EXECUTIA!!! Ne norocitule, a vrut POPORUL ROMAN sa-i ASASINEZE pe sotii Ceausescu si inca in SFANTA ZI A NASTERII DOMNULUI? Sa-ti crape obrazul de rusine…

 116. Pe pagina oficială a oficiului de statistică din Moldova, la secțiunea cu numele „Apartenența etnică predominantă”, numele grupurilor etnice sunt: „moldoveni” – unul – și „români” altul, ceea ce înseamnă că moldovenii se consideră – și deci fac parte – dintr-un grup etnic distinct de cel al românilor.

 117. Ce merita tradatorii si hotii din Romania daca pe Ceaușescu l-au impuscat pentru mai nimic?

 118. Nerusinarea SCLAVETULUI BOLSEVIC UCRAINEAN intrece cu fiecare DEJECTIE limitele oricum laxe la aceste specimene DUSMANI AI TZARII!

  SCLAVETELE SOVIETIC isi continua MISTIFICARILE cand se screme sa „replice” pe chestiunea MINERIADELOR organizate de ASASINII din DECEMBRIE 1989!!! DUSMANUL POPORULUI ROMAN dorun popescu uita de REVOLTA MINERILOR din 1977, altfel o numea „revolutie”, UITA DE REPRESALIILE BRUTALE cu SUTE DE MORTI si FAMILII STRAMUTATE!!!Uita ticacalosul ca MINERII AU FOST INFILTRATI cu OFITERI ACOPERITI ai Securitatii precum viitorul „rege al huilei”!!!

  Mai uita ca au fost folositi in orb de Huila Coszma care era monitorizat de „nationalistul Securitatii infiltrat in Armata pe post de IZMANA NATIONALA!!!

  Cum puteau MINERII sa SUPRAVIETZUIASCA ECONOMIC si UMAN, monstru bolsevic, cand TOATE CATEGORIILE SOCIALE din Romania au avut de suferit bACELEASI TRIBULATII dupa LOVITURA DE STAT „popular”-KAGHEBIST/GRUIST/Cominternista” care a asigurat CONTINUITATEA PCR si Secu dupa CONCASARE-REBOTEZARE si a „republicii bolsevice” dorite de POPOL!? POPOL lasat pe drumuri prin DISTRUGEREA ECONOMIEI NATIONALE, DISTRUGERE TOTALA!!! Asta a vrut POPORUL ROMAN, ne norocitule? TRUCUL cu „minerii pauperi”, cu toate ca au comis la ordin MINERIADELE, a vrut sa spuna MacKakul, e pueril in incercarea de A-I ABSOLVI pe ASASINII ölu Ilici GENOCID de RASPUNDEREA CHEMARII LOR LA REBELIUNI!? Cica, ar fi venit singuri sa faca ordine!? Cum se scrie Mihai in franceza? Michel!!!

 119. @ Charlie(14,29)!…Moșulică nostalgic securist, trebuie sa sti ca in ziua de 22,12,1989 cand romanii au ocupat Comitetul Central PCR (am fost acolo,nu ca tine la televizor),daca DICTATORUL comunist Ceausescu Nicolae si Elena „NU FUGEAU” de frica cu elicopterul,atunci aveau SOARTA lui Benito Mussolini din 1944,daca o cunosti.

 120. @ics:

  Poate ca asa era pina la admiterea si oficial a evidentei: moldovenii sint romani. Identitatea moldoveneasca dustincta de cea romana este exclusiv creatia ocupantului rus, neadmisa de nici un lingvist sau istoric serios, inclusiv de scoala rusa. Oricum, tu ai refuzat sistematic sa-ti traduci cugetarile in moldoveneste, ceea ce este inca o proba a imposturii, a ta si a pretinsei identitati moldovenesti.

 121. Tot TUPEUL si AROGANTA de azi,a etnicilor conlocuitori tolerati hunguri din Transilvania se DATOREAZA lui Traian Basescu care pentru a fi sustinut la presedentie a TOLERAT si ADMIS toate cerintele grobienilor UDMR !!.

 122. SĂ fie clar urmașii DACILOR , adică românii din interiorul arcului Carpatic, nu au vrut. nu vor și nici pe viitor nu doresc să fie jefuiți de către niște opincarii- mămăligarii, niște turme de bipezi cu păr pe talpă, veniți din exteriorul Carpaților.
  La muncă cu voi, miticilor dâmbovițeni.

 123. Cui i-e frică de reforme care n-au nici o legatura cu autonomia tinutului secuiesc. România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială.
  Există o cale de a face reorganizarea administrativ-teritoriala fara modificarea constitutiei. Aceasta se poate face mai simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
  De asemenea, in România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
  In prezent există depus la senat un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
  (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
  Este vorba de proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, ar trebui promovat de parlament cel putin acum când a ajuns cutitul la os din cauza crizelor suprapuse.
  (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)

 124. Daca in Romania nu ar mai fi permisa dubla cetatenie, multe din aceste probleme nu ar mai exista.

 125. ardelianul tăt ardelian rămâne; sânge amestecat, obiceiuri bivalente, identitate slaba. Unde a borât haustriacul, hop si alde blidar cu ai lui.

 126. „Si eu am platit toata viata mea taxele cele corecte”. alea de protectie?
  Dar oare ‘baietii de bani gata’ isi platesc in mod corect taxele lor ? De unde masini de fite, pipite, distractii de lux, droguri, furturi, crime, afaceri (toate dubioase), taxe de protectie … ASTIA sunt cei ce te FALIMENTEAZA pe tine si LOR SA TE ADRESEZI !”
  Pai mai dorule, pana una alta io’ vad ca TU esti ala care propteste propagandistic un sistem ce permite existenta „bairtilor de bani gata” si cand eu vin cu o solutie TU ma trimiti la plimbare fix la BAIETII TAI ! Pe tine nu te falimenteaza baietii astia de bani gata? Daca da, de ce mai platesti taxele corect. Daca nu, cum e posibil ptr unii muma si pt altii ciuma? Asdar si prin urmare eu ma adresez tie, iar daca tu umbli cu devieri si ma trimiti aiurea in boscheti, eu cred ca TU ESTI PROBLEMA! Tu vrei banii mei! Nu ma intereseaza ca iti platesti tu corect taxele de protectie sau de altfel. Pe mine ma intereseaza ca taxele pe care platesc si care puteau ramane la mine sunt luate de unul ca tine! Ori daca tu nu vrei sa pricepi cu vorba buna , e si greu ce-i drept data fiind natia ta ca si a odisosului prea bland impuscat in ’89 si aparent complet distincta faptic de a mea, sa stii ca se poate intotdeauna prin violenta. Vrei sa ajungem acolo? Ca se poate sa stii, dar vezi ca invingatorul ia tot, adica daca faci pe nebunul s-ar putea ca Craiova (ca cofonie deliberata) sa nu mai fie a ta. De cucerit e simplu, de gestionat e mai greu si intr-o situatie ca asta, atitudinea ta nu este nici constructiva nici dezirabila. Deci ia fa tu bine si stai departe de Constanta mea asa cum si eu stau departe de Craiova ta. Dar daca te maanca….asta e, trebuie sa te scarpini si noi aici in Dobrogea avem exact ac de cojocul tau. Faptul ca mi-ai raspuns asa ma face sa cred din ce in ce mai tare ca separarea de nebuni ca voi este nu numai o solutie buna dar si necesara! Si cred ca fara Romghen ca nu e bun la d’astia ca tine.

 127. moldovenii sint romani DA DA DA exact cum si austriecii sunt germani, iar boierii aia care turbau cand au auzit de unire erau toti ocupanti rusi nu grecotei masoni eliberatori de gypsy si daruitori de cetatenia romaneasca iudeilor cu consecinta directa 1907 gen koga si nici boieri autohtoni da pa vrema lui Bogdan din Cuhea ce l-a alungat pe Balc fiul lui Sas din Moldova.
  PS : lgbt pe cand tinere „nationalist”?
  Ptiu si cand te gandesti ca tasu’ i-a zis lu’ biet eminoviciu aracan suflitlu lui – bai baietule bai, natiunia molovineasca da, natiunia rominiasca ba! Adevarat graia si Odobescu in ale sale nuvele istorice prin vocea vornicului Dumnrava : „N-avem noi nevoie di domn muntean, munteanul îi om viclean; nu-l ca moldoveanul, ortoman şi dănos la mână şi la suflet fălos” cand a pocnit-o pi chiajna cu ghiaoca di la cingatoari.

 128. Cat tupeu pe acesti UDMR-sti,care nu sunt inregistrati ca partid politic!In ce tara mai gasim un asa „PARTID”,cum zic ei ca sunt,organizat pe criterii ETNICE? Va rog un exemplu,daca stiti!Unii de etnie maghiara care posteaza aici se fac ca nu cunosc adevarata istorie a lor si vorbesc de UNGARIA MARE,care nu a existat niciodata.Cand a devenit UNGARIA stat?Nu cumva dupa al DOILEA RAZBOI MONDIAL?Descendenta ungurilor este din triburile HUNICE.Locuiau in corturi chiar si pe timpul vestitului ATTILA.Centrul puterii hunice in EUROPA a fost PANONIA,UNGARIA de astazi.Si al doilea val de huni condusi de ARPAD,grupati tot in triburi si urmati de carute icarcate cu familii,s-au stabilit asemeni lui ATTILA tot in PANONIA.Hunii provin din zona Muntilor Altai din nordul CHINEI.Voi ungurii a-ti fost migratori si a-ti invadat EUROPA.Da a-ti patruns si pe teritoriile din ARDEAL,sub umbrela AUSTRO-UNGARIEI si ce atrocitati a-ti facut in TRANSILVANIA.Pacat ca acest popor roman este prea tolerant.Cand o sa ajunga la conducerea acestei tari un patriot adevarat,nu tradatori,nu venetici si sa modifice acel procent de 5%,pentru accedere in PARLAMENT,poate va vine mintea la cap.Dar voi nu va uitati in ce tara minoritatile mai au atatea drepturi in plus fata de majoritate.Merg anual prin JUDETELE,Covasna si Harghita si sunt dezamacit ca tot mai multi maghiari nu mai vorbesc ROMANA.Cata prostie s-a facut si cu retrocedarile!Mergeti si o sa vedeti ca mostenitori ai GROFILOR au venit si si-au revendicat propietatile cu toate ca statul roman i-a despagubit.Proiectul acesta separatist exista si la nivelul UE si care a fost dezvoltat de UDMR si organizatiiile asa zise secuiesti din TRANSILVANIA.

 129. …oameni buni, s-a desavarsit craciunul, se apropie anul nou!… nu putet fi voi insiva macar o secunda?…core, multam fain pt raspuns, chiar esti de treaba, esti om!…pt ceilalti, lasati-o naibii, stim toti ca nu se va intampla nimic, este doar joc de glezne al serviciilor sa scuze/argumenteze furaciunea cu umflarea covrigarului…hai sa trecem peste macar acum, avem timp de spanguiala dupa…desi, fratii mei, pe asta se bazeaza, asa ne fac in foi de vita serviciile, prin trolii din media…va doresc, din nou, indiferent cine si ce sunteti, la multi ani!…am asa, o presimtire ca, incepand cu noul an vom fi toti in aceeasi tabara…sarbatori fericite!…

 130. Aliatii „prieteni” vor fi cei mai aprigi dusmani ai Bucurestiului. Amplasarea strategica este deopotriva si un perpetuu blestem. Dusmanii musca si dau la schimb. Concret aliati nu exista. Poza cu acel steag a dat semnalul ca peste timp unii au alte ganduri. Mare atentie cu cine va tot strategic parteneriat aliat alaturati. Vor fi tradari mari de tot. Ramane de vazut ce o sa fie rezultanta finala.

 131. Romania este stat national, unitar si indivizibil, MILMOI pentru UDMR

 132. @Moldovan noncomisar:

  Zici ca esti noncomisar dar esti un komisar sadea, dupa prostiile pe care le spui.

 133. @ core, spune si cine era presedinte la Cam. deputatilor cand initiativa legislativa a fost aprobata tacit ca sa vada si cei care il slavesc, pe aici, pe Ciolacu cu ce ne-am pricopsit (si deci cu ce ne putwm pricopsi) cand e el presedinte pe undeva. Deci luati aminte ce votati !

 134. Aceste trei proiecte de legi au fost elaborate în grupurile de lucru ale Consiliului Național Maghiar din Transilvania și Consiliul Național Secuiesc, și NU de către UDMR.
  Au fost depuse de președintele Alianței Maghiare din Transilvania, format din fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania cu Partidul Civic Maghiar.
  Este partidul de opoziție internă a UDMR în cadrul comunității maghiare din România/Transilvania

 135. Tara noastra este foarte BOGATA in RESURSE subterane. Si atata timp cat ROMÂNIA are aceste RESURSE subterane VOR TREBUI sa EXISTE si MINERII ! Aceasta A REPREZENTAT una dintre MESERIILE cele STRAVECHI si de BAZA ale POPORULUI NOSTRU (inca din Epoca Sarii, Epoca Aurului si Cuprului, Epoca Bronzului si Fierului, Epoca Uraniului si Siliciului). Indiferent ca vor sau nu vor ‘unii nespalati’ de prin ‘piete de suprafata’ adunati !

  La NOI (pe acest TARAM/ROMÂNIA) se SPUNE doar POPORUL nostru cel NATIONAL (PAMANTEAN/de acum 10.000 BC, SEDENTAR. CONTINUU LOCUITOR, MAJORITAR si ACELASI dpv. GENETIC/de acum 8.000 de ani), POPORUL nostru cel STRAVECHI ROMÂNESC !
  Iar numele de ‘popol’ este folosit doar de catre acele ‘populatii’ migatoare si calatoare, sosite de pe alte ‘taramuri’ straine (afro-asiatice) si pe care le venereaza unii !

  Conducatorii nostri medievali au purtat DOAR numele de PRINTI si DUCI/(271-1300 AD), DOMNI si DOMNITORI/(1300-1881) !
  Dupa Anticele denumiri IMPERIALE din vremea PRINCIPATULUI si DOMINATULUI latin, epoca in care peste 40 de IMPARATI ROMANI s-au nascut pe taramurile stravechi PIE/3000 BC si IE/1500 BC ale BASILEILOR cei GETO-DACICI din neamul TRACIC. Numele de ‘voievod’ era un nume slavic care denumea ‘conducatorii armatei’ si nu ‘conducatorii statali’.

 136. Revolutia lui Tudor Vladimirescu din anul 1821 a AVUT drept SCOP principal RENASTEREA SPIRITUALITATII de tip NATIONALE a POPORULUI si NATIEI noastre ROMÂNESTI prin REINSTAURAREA de DOMNI de tip PAMANTEAN pe TRONURILE Tarilor ROMÂNE ! Este oare ASTAZI careva dintre ROMÂNI caruia sa nu-i fi CONVENIT acest SCOP INALTATOR de REDESTEPTARE NATIONALA a poporului nostru ROMÂNESC ? Doar strainilor, de alte neamuri si nationalitati, nu le-au convenit aceste SCOPURI pur ROMÂNESTI !

  BOIERII (nobilimea) ROMÂNIEI MEDIEVALE au reprezentat in mod permanent PACOSTEA neamului nostru ROMÂNESC ! IMBOGATITI in mod ILICIT (doar prin ASUPRIREA si JEFUIREA norodului/poporului), ORGANIZATI in clanuri (FAMILII boieresti) bazate doar pe INTERESE de GRUP (de imbogatire, jaf, parvenire si de SUPUNERE in fata STRAINATATII) BOIERII ROMÂNIEI MEDIEVALE au fost cei care au UNELTIT, au COMPLOTAT si au TRADAT pe DOMNII Tarilor ROMÂNE (doar potrivit propriilor lor interese). Ca A FOST ASA … sa ne amintesc de UNELTIRILE si TRADARILE BOIERILOR fata de DOMNII cei PAMANTENI Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Dimitrie Cantemir, Constantin Brancoveanu, Tudor Vladimireascu, Al. I. Cuza ! Si de aceea boierii NU AU REPREZENTAT nici PATRIA si nici POPORUL nostru cel ROMÂNESC, cf. zicerii lui TUDOR … ” patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“. Dar UNELTIRILE si TRADARILE incepusera inca din Antichitate, cand SEFI de TRIBURI geto-dacice l-au OMORAT pe Burebista si l-au TRADAT pe Decebal !

 137. Revolutia lui Tudor Vladimirescu din anul 1821 a AVUT drept SCOP principal RENASTEREA SPIRITUALITATII de tip NATIONALE a POPORULUI si NATIEI noastre ROMÂNESTI prin REINSTAURAREA de DOMNI de tip PAMANTEAN pe TRONURILE Tarilor ROMÂNE ! Este oare ASTAZI careva dintre ROMÂNI caruia sa nu-i fi CONVENIT acest SCOP INALTATOR de REDESTEPTARE NATIONALA a poporului nostru ROMÂNESC ? Doar strainilor, de alte neamuri si nationalitati, nu le-au convenit aceste SCOPURI pur ROMÂNESTI, cei care au incercat sa reinstaureze conduceri NEpamantene/STRAINE de tip monarhice in perioada 1881-1947 !

  BOIERII (nobilimea) ROMÂNIEI MEDIEVALE au reprezentat in mod permanent PACOSTEA neamului nostru ROMÂNESC ! IMBOGATITI in mod ILICIT (doar prin ASUPRIREA si JEFUIREA norodului/poporului), ORGANIZATI in clanuri (FAMILII boieresti) bazate doar pe INTERESE de GRUP (de imbogatire, jaf, parvenire si de SUPUNERE in fata STRAINATATII) BOIERII ROMÂNIEI MEDIEVALE au fost cei care au UNELTIT, au COMPLOTAT si au TRADAT pe DOMNII Tarilor ROMÂNE (doar potrivit propriilor lor interese). Ca A FOST ASA … sa ne amintesc de UNELTIRILE si TRADARILE BOIERILOR fata de DOMNII cei PAMANTENI Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Dimitrie Cantemir, Constantin Brancoveanu, Tudor Vladimireascu, Al. I. Cuza ! Si de aceea boierii NU AU REPREZENTAT nici PATRIA si nici POPORUL nostru cel ROMÂNESC, cf. zicerii lui TUDOR … ” patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“. Dar UNELTIRILE si TRADARILE incepusera inca din Antichitate, cand SEFI de TRIBURI geto-dacice l-au OMORAT pe Burebista si l-au TRADAT pe Decebal !

 138. cei 200 de secui au consiliu national sau e vorba balarii unguresti cu asimilare, falsificare, minciuna?

  200 de secui vor tinut secuiesc… bataia de joc hungureasca este evidenta la adresa secuilor pentru ca, dupa ce i-a deposedat de identitate, acum ii folosesc in fel si chip pentru cu totul alte scopuri… secuii nu cinta râia, râia hungaria ca nu au absolut niciun motiv. as zice din contra, le-ar cam rupe capul… ca de obicei miselia si curvasaria hungureasca sint evidente…

 139. HA , HA ! Intre CRACIUN si ANUL NOU , SE INTRUNESTE PARLAMENTUL de urgenta , pt. a respinge pretentiile ungurilor ! Pe care la facusera cu citeva zilein urma !!! Se confirma ce am scris cu 2 zile in urma _ vezi mai sus _ , o intelegere intre PSD si UDMR ! O INSELATORIE ELECTORALA !

 140. Taxele pe care le platesti, TREBUIE sa le PLATESTI ! Asa cum le platesc, in mod corect, si eu si oricare ROMÂN din ROMÂNIA ! Si cu asta BASTA !
  Nu-ti convine tie, te poti adresa Parlamentului ! NU te descurci, ca firma cu platile, da faliment ! NU vrei sa le platesti, asta este doar treaba ta, cea cu IZ penal insa ! Asadar … ai multe alte posibilitati de a actiona !

  Ca un platitor corect de taxe catre stat, actiunile tale private NU MA INTERESEAZA DELOC !

 141. O serie de SCLAVETI SOVIETICI au inceput sa povesteasca dupa 34 de ani de TACUT MALC cum au fost ei prin Piata Palatului si cum au fost ei „spectatori” atat in 21 cand s-a inscenat si filmat „revolutzia”, cat si in 22 decembrie 1989 cand s-a NATIONALIZAT LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern pentru „legitimarea populara” a ASASINILOR SOVIETICI!!!

  SCLAVETE SOVIETIC tomlin ticacalos, SECURISTII si CI-stii au fost la CC in 22 decembrie, adica toti monstrii de calibrul tau si de-ai lu Cpt core/Core care tin cu dintzii cariatzi de MITUL GENOCIDAR al „revolutiei”!!! INSCENAREA cu „fuga” a jucat UN ROL PROPAGANDISTIC, de „cadere apoteotica a regimului sub ‘presiunea popolului’ prin ‘inaltarea in vazduh a elicopterului'”, fapt care a avut loc in 21 decembrie!!!

  Despre INSCENAREA „LAPIDARII” ILEGALULUI BOLSEVIC Musolini, creatie a lui Lenin avand ca TEHNICA pe INTIMA lu Lenin Angelika Balabanoff am vorbit aici de nenumarate ori in detaliu!!! INSCENAREA cu Musolini seamana cu INSCENAREA Antonescu, amandoi fiind dusi initial la TATUC, Hitler, respectiv Stalin, dupa care au fost trimisi inapoi, unul sa fie „lapidat” pana la a deveni total de NERECUNOSCUT, doar camasa si pantalonii si celalalt sa fie „executat cu gloante oarbe”!!! Vezi si INSCENAREA „LICHIDARII” lu
  RASPUTIN in decembrie 1916, tot cu fatza mutilata!!! Vezi si „cadavrul” lui Condrea…

 142. @Matis Jeno: Adica este vorba de actiunea celor mai extremisti intre extremisti.

 143. Am fost in piata si la 21 decembrie (printre participantii din partea colectivului din IFA).
  In seara de 21 decembrie/post ora 17 am fost martor ocular la observatile astronomice efectuate in cadrul institutiei mele.
  Am fost in piata si la 22 decembrie ora 11-12 (ca manifestant). Am fost MARTOR OCULAR al fugii elicopterului.
  Am fost in zona TV la 22 decembrie ora 14 (ca martor ocular). Si am plecat la 14:30, neintamplandu-se nimic in zona.
  In seara de 22 decembrie/post ora 17 am fost martor ocular la observatile astronomice efectuate in cadrul institutiei mele.
  Pe 23 decembrie colectivul nostru a primit arme si munitie din rastelul de garzi patriotice a institutului nostru. Pentru a patrula si pazi perimetrul Institutiei noastre.
  Pe 24 decembrie, fiind de garda patriotica in institutia noastra, am cerut femeilor de seviciu sa arunce toata munitia in lacul de langa institutia noastra.
  Pe 25 decembrie am fost sa imi iau mama din zona blocurilor de pe stanga strazii HO-SI-MIN ! In geamul de la intrarea in bloc (bloc cu vederea spre biserica din Drumul Taberei) am zarit o urma de glont. Cum o fi ajuns acolo (cotit oare ?) acel glont ? Blocul nostru nu are vedere directa spre incrucisarea dintre Drumul Taberei si strada Ho-Si-Min !
  Tot ceea ce stiu este ca in zona taberei lui Tudor, primele blocuri aparute au fost, pana in anii 1960, cele ale absolventilor Academiei Militare. Iar dupa 1960, au aparut si blocurile securistice, vis-a-vis pe strada HO-SI-MIN. Doua entitati militarizate, insa complet diferite ca structura si menire. Iar vis-a-vis de cvartalul nostru de blocuri de pe str. Drumul Taberei a EXISTA dintotdeauna o UM, care dupa 1980 a devenit sediul MApN. (Traseul lui Trosca).
  Pe data de 27 decembrie am fost in cimitirul din spatele MApN de la Ghencea (la mormantul tatalui meu). Crucea din stanga noastra avea urma de glont ! Cum o fi ajuns acolo (oare ?) acel glont ?

 144. Hai să-ți ofer o variată dacă tot povestim la gura sobei. Undeva în vestul țării ajunsese la conducerea unității militare un zvon precum că un grup elicoptere urmează să ne atace. Întreaga unitate a luat poziție de apărare cu tot ce înseamnă asta. Era în jurul orelor 16.30-17.00. După aproximativ o jumătate de oră de aşteptare, lângă mine un coleg a început să strige disperat: Tovarăşe căpitan, tovarăşe căpitan, vin, vin! Unde, unde ? Uitați acolo, în direcția aia. Toți au început să armeze fără nici un ordin. Mă uitam în jur şi nu înțelegeam de ce fac asta toți. După vreo cinci minute, din direcția indicată de coleg s-a ivit o stea. S-au chinuit bieții comandanți jumătate de oră să scoată cartuşele de pe țeavă ca să nu se întâmple vreo nenorocire. Acum înțelegeți cine ar fi putut fi cei care au tras? Omul la panică şi disperare îşi pierde rațiunea. Asta s-a întâmplat şi atunci.

 145. Doar focile de pe pensii si alocatii voteaza un partid babuin ca PSD…

 146. In 2013, site-ul Vocea Rusiei (acum Sputnik) scria ca DUPA CE (nu daca) se instaleaza noua Cortina de Fier, care va merge pe crestele Carpatilor, Vechiul regat intra (si ramane) in zona de influenta ruseasca, iar Transilvania si Banatul raman la vestici, dar sub „management” maghiar. Am convingerea ca asta e o decizie de mult luata si pe care n-o putem contra, oricat ne-am impieptosa patriotic.

 147. De aceea am si scris …
  „In seara de 22 decembrie/post ora 17 am fost martor ocular la observatile astronomice efectuate in cadrul institutiei mele”. Deci, NU a fost NIMIC de OBSERVAT si SEMNALAT (dpv. aerian) pe Cerul orasului Bucuresti !

  „Omul la panică şi disperare îşi pierde rațiunea. Asta s-a întâmplat atunci.” EXACT !
  In haosul creat, oamenii s-au impuscat intre ei ! Avand si arme procurate de te miri unde ! Unii au tras de PLACERE (ca cei care simt placere si azi placere sa arunce cu petarde in oameni), altii de FRICA (de a nu fi omorati de altii), iar foarte putini (militari de cariera) fiind in exercitiul FUNCTIUNII !

 148. Interesantă analiza situației cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc. Privit în centralele de putere și manipularea informațiilor pentru a justifica politicile unor grupe de putere. Este important să continuăm a describe și a事� строи Besch și consac to follow the development of this situation and to raise awareness about the importance of transparency and accountability in political decision-making.

 149. Interesantă appreciated post! I completely agree with your thoughts on the importance of autonomy for Transylvania. It’s crucial that we recognize and respect the cultural identity of the people living in the region. The struggle for autonomy is not just a political issue, but a matter of self-determination and preserving cultural heritage. Thank you for shining light on this important topic!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.