Care sunt cauzele creșterii accelerate a prețului curentului electric

Prețurile record înregistrate în ultimele zile pe piața angro de electricitate sunt cauzate de creșterile prețurilor combustibililor și certificatelor de emisie, de caniculă și de deconectarea unui reactor de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă, susține Ion Lungu, Director Executiv al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER).

Acesta a ținut să spună că nu furnizorii se fac vinovați de aceste creșteri de preț ale curentului.

”Furnizorii de energie electrică dau asigurări că depun eforturi susținute pentru ca majorările substanțiale de prețuri de pe piața angro să se resimtă în cea mai mică măsură posibilă la consumatorii finali”. a spus Lungu. 

Conform acestuia, traversăm o perioadă dificilă, cu turbulențe, impredictibilitate și multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor și consumatorilor.

”Am intrat într-o spirală de creștere generală de prețuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori. Situația actuală pe piață energiei este mai complicată: prețurile combustibilor – cărbune, gaze naturale, petrol – s-au majorat pe toate piețele, europene și internaționale.  În plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de așteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preț de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la prețul energiei tranzacționate pe piața spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) și recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei și deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situația în spațiul public, nu în mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovați pentru creșterile de prețuri. Adevărul este că, în contextul exploziei prețurilor de tranzacționare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, așa cum este și firesc, în sprijinul clienților cu soluții pentru a menține un echilibru în facturi și în relația cu aceștia”, a declarat Ion Lungu.

Prețurile de furnizare sunt puternic influențate de prețul energiei tranzacționate pe piețele la termen administrate de OPCOM, cu livrare în anul urmator, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piața pentru Ziua Următoare, prețurile energiei tranzacționate sunt cu 150% mai mari, fata de aceeași perioadă în 2020, a spus Cristian Culea, membru în Comitetul Director AFEER.

Reprezentanții Asociației au prezentat o situație a creșterilor lunare de prețuri pe Piața pentru Ziua Următoare:
• pentru luna aprilie se remarcă o creștere a prețului cu 150% în 2021 comparativ cu 2020, la 309 lei/MWh de la 123 lei/MWh
• pentru luna mai, creșterea prețului energiei cu 140%,  la 289.31 lei/MWh în mai 2021 comparativ cu 120.4 lei/MWh în mai 2020
• în iunie, prețul energiei a crescut cu 160%, la 382lei/MWh față de 146.7lei lei/MWh
• luna iulie, creștere cu 150% a prețului energiei:  447.29 lei/MWh comparativ cu 179.41 lei/MWh.

În ceea ce privește prețurile din piata de echilibrare care detremină costul dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, schimbările legislative de la începutul anului (introducerea decontării la interval de 15 minute, preț unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate și creșteri de costuri (s-a ajuns la un varf de 2500 lei/MWh!) pentru furnizori, a precizat Culea.
Pe de altă parte, la nivelul pieței din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen scurt (lună, săptămână) ceea ce induce o impredictibilitate în formarea prețului oferit consumatorului final.

Aceste perturbații în piață au ca principală cauză o ofertă sub nivelul cererii, determinată de lipsa capacitatilor de producere, în ultimii ani investițiile in capacități noi fiind aproape inexistente. În această situație, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiți să cumpere energie elctrică din import, la prețuri mai mici decât cele din piața locală.
Este simplu să arunci vina pe furnizori pentru creșterea de prețuri, dar nu este corect față de acești operatori și față de clienții acestora. Afectați de criza sanitară și economică, furnizorii de energie și-au asumat toate riscurile, mulți dintre ei fiind într-o situație dificilă din punct de vedere financiar, situație generată atât de creșterea prețurilor din piață cât și de obligativitatea de a livra energie consumatorilor care nu și-au achitat facturile pe perioada stării de alertă, fapt care afectează întregul portofoliu de clienți.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 36 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

16 Comentarii

  1. ”Am intrat într-o spirală de creștere generală de prețuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori.”
    Minciuni. Singura susra credibila, de care romanii au obligatia sa asculte, propaganda iohannista, spune ca nu-i adevarat. Ca fara a creste pensiile si salariile dar crescand preturile, totusi romanii o duc mai bine. Tot mai bine.

  2. capusarea de catre mafia securista a tuturor utilitatilor si firmelor create special pentru a hrani tagma lor. firme si firmulite „autorizate” anre, la care autoritatile au ochii larg inchisi. niste jeguri care recurg la tot felul de metode de a jecmani romanii. hai siktir. hoti la druimul mare, prifitori ai poolimii care se pare orice. Tara unde puteti face ce vreti bhaaai! liber la furat si la ucis nemernicilor!

  3. Cauzele alea multe si nenumarate, e una mare si lata: hotia instaurata in Romania dupa 1989.
    Ca in toate sferele vietii rromanistaneze si energia este la discretia mafiei. De-aia n-a fost bun Ceausescu: nu-i lasa pe mafioti sa fure.

  4. Cum naiba in alte yari cu tot cu cresterea certificatului verde si a pretului de materii prime pretul a crescut cu 4-5% si la noi de cand s-a liberalizat pretul s-a dublat asteptamd ca la finalul anului sa fie triplu fata de anul ttecut. Cum dracu explica boul asta marsavia asta?

  5. Astia chiar cred ca cetatenii romani, consumatorii fideli ai utilitatilor, sunt naivi sau prosti! Ma tem ca ei sunt mai prosti decat cetateanul consumator! Apropo, cati numiti politic aveti in acest domeniu? Peste 500 bipezi?!

  6. Articol platit ,scris la comanda .Nu mai ncercati sa justificati cresterea preturilor.cu ,,intodeauna exista o explicatie,,Este un jaf la adresa populatiei,care duce la pauperizare.Sunt ,multi,multi,care sunt abonati ca lipitorile la imbogatirea pe spinarea consumatorului
    .1.Firmele straine care ne vand noua,curentul nostru ,la pretul,,asa zisei liberalizari ,cum vor muschii lor.
    2.Firmele de apartament de bloc,care distribuie curent,[baietii destepti]parca l-ar cara cu galeata
    3.Firme care monteaza contuare inteligente
    4.Firme care proiecteaza stalpii de curent chiar daca ei au fost montat
    5.Firme care citesc contuarele
    6 Firme care facturea curentul
    7Au vile ,au masini,au bani in conturi,au banii de sampanie de 10000,dar a devenit o boala,sa le intre bani nemunciti.in cont
    Cand consumul era mic.spuneati ca din aceasta cauza creste pretul ca sunt pierderi.Acum cand consumul este mare ar trebui ca pretul sa scada ,nu sa creasca.
    Nu mai avem fabrici si uzine,avem ,o gramada,de hidrocentrale,avem termocentrale,avem curent suficent>de ce celelalte tari,care nu au surse de energie,isi permit sa se incalzeasca cu curent,au aragaze pe curent [bulgarii incalzesc hotelurile] ,pretul curentului este mai mic,iar la noi ,cu cateva aparate de aer conditionat,incearca sa se justifice cresterea pretului.Rusine la toti complicii,Rusine ANRE care trebuie desfintat,si este complice la dezastrul national la subminarea economiei.Asa sa va ajute DUMNEZEU,dupa cum participati la asasinarea economica si sociala a tarii.Nu va mai ajunge.

  7. Pretul energiei influenteaza productia si transportul care influenteaza valoarea leului.
    Statul roman trebuia sa detina 33 % din piata energiei electrice si petrol gaze. Atunci daca particularii maresc pretul statul micsoreaza si le ia clientii. Aici e problema SPECULEI. Statul trebuie sa produca 33 % din toate domeniile de productie ca sa asigure stabilitate.

  8. Că să scadă prețul la electricitate in RO ar trebui sa se petreacă o minune geopolitica! Daca firmele securiștilor și a speculanților capitalului străin ? reunite în Asociaţia Furnizorilor de Energie – furnizori şi traderi licențiați pe venituri uriașe și mega- profituri – vor dispărea, atunci și prețurile la en.electrica vor fi rezonabile economic!

  9. Ia sa vedem,cati dintre consumatori isi permit sa mai plateasca in viitor facturile la utilitati!?
    In timp ce ei umfla preturile si nu va indexeaza pensii/salarii/alocatii,progeniturile lor,niste pusti prapaditi isi permit la o simpla iesire la mall sa consume la masa,un pranz de 2000lei.
    Da,a crescut puterea de cumparare in Romania,in Romania lor,nu a romanilor majoritari.

  10. A inclinat Translectrica firele, si s-a marit viteza luminii, a devenit stinsa

  11. Cresterea de preturi la utilitatile de baza si penuria artificiala de materii prime sunt la un nivel global, nu atarna prea mut in balanta cat de hoti sau prosti sunt guvernantii autohtoni.
    Aceste mega-trenduri se stabilec la reuniunile baietilor destepti, cu mult inainte. E exclus sa fie accident sau intamplare. Este plan- cu scopul clar, dezindustrializarea lumii si aruncarea ei inapoi in epoca de piatra.
    Fiti gata sa jucati in reality-show-ul Hunger Games. Ati avut noroc. Veti fi zombies.

  12. Eram copil si tin minte ca pana prin 1974 in Romania cu cat consumai mai mult curent cu atat plateai mai putin. Prima data sau construit hidrocentralele si apoi a inceput industrializarea . Ca la sfarsitul anilor ’80 a inceput criza energetica este si datorita faptului ca aveam peste 2000 de fabrici mari combinate metalurgice Aluminiu Slatina era energofag dar aveam o industrie care duduia. Acum stam in cateva fabrici care oricum nu sunt in mainile romanilor dar curentul electric este din ce in ce mai scump !!! Fara industrie unde se duce energia electrica produsa in Romania? Acum 15 ani eram ” amenintati ” ce ieftina va fi energia electrica in Romania ca vom avea parcuri eoliene ce mai va fi super bine. Dar totul a fost doar o minciuna. Hotii incearca sa ne abureasca acum cu pretul petrolului !!! In noiembrie 2006 barilul era peste 200 $ totul se scumpea un an mai tarziu petrolul era la 90 $ totul se scumpea anul trecut in luna mai barilul era sub zero dolari si nu sa ieftinit NIMIC macar de forma. Daca nu facea Ceausecu aceste hidrocentrale cum mai faceau banii hotii ? Sa mai construit vreo hidrocentrala in ultimii 32 de ani ? Sunt in stare hotii sa faca asa ceva ?Ceausescu a fost ucis miseleste pentru ca Romania sa fie jefuita in mod barbar.

  13. Frunzăverde s-a stins. Domnișoara AHM,, și alții, sunt bine, D-le Lungu? Tot mămicile dictează prețul?

  14. am o intrebare : atunci de ce nu scade pretul cand reactorul functioneaza, cand e frig, cand scade consumul????? minciuni, minciuni, minciuni.. consiliul concurentei nu isi face datoria, protectia cumparatorului nu isi face datoria, Agentia pentru energie nu isi face datoria, Parlamanentul nu isi face datoria…….trebuie verificate atat motivele de crestere cat si cele de stationare nejustificata a pretului…..

  15. Mariti preturile , romanii accepta orice mai ales daca vine de la guvernul de dreapta-progresist care le spune ca lupta cu comunistii, mafia, trotzchistii, conchistadorii lui Cortez, rasistii , xenofobii si nu in ultimul rand martienii de stanga!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.