Cartea de identitate cu cip, și în Capitală

Bucureștenii vor putea solicita peste două săptămâni eliberarea cărții electronice de identitate, a anunțat, vineri, secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu.

”Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, este un document care are un cip și în acest cip sunt 11 servicii digitale și facilitează o interacțiune mai bună a cetățeanului cu autoritățile publice. Nu se limitează în niciun fel libertățile individuale ale cetățenilor prin această carte electronică de identitate. Similar acestei cărți sunt alte asemenea modele în spațiul Uniunii Europene. Este concepută pentru a oferi siguranță, o siguranță crescută pentru a preveni fraudele, falsurile documentelor și, bineînțeles, furtul de identitate. Din punctul nostru de vedere, această carte de identitate oferă elemente de protecție de ultimă oră”, a declarat Despescu, în cadrul unei conferințe de presă.

El a adăugat că proiectul cărții electronice de identitate este inclus în PNRR, ținta fiind eliberarea a cinci milioane până în luna iunie 2026.

Potrivit secretarului de stat în MAI, joi, la Cluj, au fost preluate 67 de cereri pentru noua carte electronică de identitate.

”Următorul oraș va fi București, undeva peste două săptămâni, iar, în maxim două luni, vom extinde în toată țara, la cele 674 de servicii publice comunitare de evidență a persoanelor”, a transmis Bogdan Despescu.

”Această carte nu conține funcții care permit urmărirea geografică. Așa cum știm, pe baza unor dispozitive, există posibilitate, dar această carte nu permite localizarea din punct de vedere al urmăririi geografice. Cipul este similar cu cel din pașapoartele pe care le folosim astăzi și pe care le folosim în deplasările în afara țării, mai ales în zona externă Schengen. Informațiile sunt accesibile numai titularului cărții”, a explicat Bogdan Despescu.

Recomanda

3 Comentarii

  1. De ce un oficial al statului român minte cetățenii?Cum protejează Digitalizarea de hecari sau penurie de energie datele personale?Cit de ușor se pot duce acestea într-un alt cont?

  2. Ha, ha! Dân momentu-n cari datile nu pot hi accesate dicăt di titular iar tu pirsonal, nu-ț mai cunoști datile personale ș’ sâmț nevoie s-accesez’ prop’ia C.I. pintru a țâ-le aminti cre’ că mai digrabă ai nevoi de lunj’ vacanță la Bălăceanca…

  3. Daca celor din diaspora le este refuzata incontinuare eliberarea cartii de identitate nu ne ajuta cu nimic. Un stat mafiot si criminal care nu recunoaste identitatea celor plecati din tara dar care sustin si au sustinut cu zeci de miliarde de euro economia romaniei si implicit salariile si pensiile grase speciale. Huo probabil ca mai bine ar fi sa renuntam la cetatenia romana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.