Cartel ALFA: Cât ar trebui să fie salariul minim în țara noastră

Salariul minim trebuie calculat în funcţie de coşul minim de consum lunar. Lunar, un român are nevoie în medie de 2.818 lei net pentru un trai decent, susțin sindicaliștii de la Cartel ALFA, aruncând săgeți către actualii guvernanți.

„Salariul minim trebuie calculat în funcție de coșul minim de consum lunar! Legea 174/2020 spune clar: “Coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale.https://bit.ly/3rHNo3a)
 Indiferent de lege, guvernanții nu țin cont de bunăstarea omului de rând și aruncă niște cifre doar ca să ne mai ofere un leu în plus. Anul acesta salariul minim pe economie a crescut în România cu aproximativ 3%. Am ajuns la 2300 RON brut, suma care este foarte departe de coșul minim pentru un trai decent.
 În 2020, Friedrich-Ebert-Stiftung Romania a estimat valoarea coșului pe lună la 7278 RON NET pentru o familie alcătuită din 2 membri și 2 copii, la 6194 RON NET pentru doi adulți și un copil, sau la 2818 RON NET pentru un adult.
 Lunar, un român are nevoie în medie de 2818 RON NET pentru un trai decent. Salariul minim este aproape jumătate din acea valoare, chiar dacă legea spune că ar trebui să se țină cont
în mod principal de acesta.
 Totuși, Guvernul nu ține cont. Premierul Cîțu ne anunță că avem creștere economică, dar de salariul minim extraordinar de mic nu mai zice nimic. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, întrebată fiind cum s-ar descurca pe salariul minim, a spus lucrătorilor că ar trebui să-și ia un part-time. (https://bit.ly/37fTZbL)
Noi, Cartel ALFA, continuăm să milităm pentru salarii care să asigure un trai decent. Nu este prima dată când ieșim în stradă indignați pe politica guvernamentală de sărăcire a omului de rând. Nu este prima și nici ultima dată!
❗️Vrem salariul minim pentru un trai decent!
❗️Vrem deblocarea negocierilor colective!
❗️Vrem dialog social!”, au transmis sindicaliștii într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

15 Comentarii

 1. Ttebuie sa fie zero sclavii(cei care se considera romani) nu merita mai mult de atat sa fie fericiti ca pot sa respire

 2. ‘Cartel’ Alfa, cer ce este normal dar cer la o poarta inchisa si blocata de acaparari si lacomie, la o poarta care poti primi doar pe gaura cheii cate un scuipat politic! Asta s-a intamplat in cei 31 ani de manipulare a expresiei „revolutie”!

 3. Salariul minim ,trebuie să acopere o chirie la o garsonieră + întreținerea + lumina ,deci dintr-un foc 2500lei , pe urmă mâncarea cea de tote zilele pe 30 de zile 500lei + transport abonament stb toate liniile 80lei(pret nou de la 1 august) + produse igienă personală 30lei+ bani de buzunar pentru o eventuală carie dentară 250lei, fără bere, mici, cafea,telefon,televizor și internet, întâlniri și musafiri,fără nevasta sau copii,adică fără socializare, bani de supraviețuire pentru un lup singuratic. Minim 3360LEI net(cca.681€), sub banii ăștia nu se merită să ai servici ,pentru că cu siguranță si la 45 de ani vei sta cu părinții, cunosc cazurile unora care sau obișnuit cu sărăcia, stă cu nevasta la părinții pentru că lucra amândoi pe salarii mizere,sau nu sau căsătorit deși au peste 35 de ani.

 4. Este absurd sa discutam de salariul minim în situartia în care evaziunea fiscala este PESTE nivelul salariului minim pe cap de locuitor. TREZITI-VA !

 5. Salariul minim in Romania e ceva mai mare decat in alte cateva tari. Aia cum traiesc??

 6. orice conducere criminala care fura poporul il indreptateste pe cel din urma sa fure si sa talhareasca in egala masura conducerea statala. daca legile ar fi DREPTE oamenii nu ar avea de ce sa munceasca la negru. asta aduce un aparat bugetar supra-dimensionat cu bugetari si securisti anti-romani de lux. asta aduce vanzarea si distrugerea a tot ce mai are productiv Romania. asta aduce vanzarea Tarii pe bucati. o constiinta distorsionista a omului de rand cu privire la un stat criminal si mafiot.

 7. in aceste momente de aderare , integrare si deznationalizare

  1 000 EURO = Salariul minim in RO

 8. Iobagii trebuie sa rabde la noul regim hasburgic ca totusi meditatoru e sas iar bastinasii au picat din copac in tara noastra. Pnl va dispare complet. Congresul pnl va fi un circ de oportunisti care isi vor lua rasplata pentru raul ce il fac. Adio pnl opozitia va asteapta. Dumnezeu e intotdeauna cu Romania dar nu cu acest guwern scirbos.

 9. Au dreptate cei de la cartel alfa,dar nu vad actualul guvern sa rezolve problema.Sunt prea multi sugaci de la bugetul de stat ca sa mai ramana banii si pentru poulime.Inechitatile sunt atat de mari intre diferite categorii sociale si nu vor fi rezolvate de nimeni , pentru simplul motiv ca sunt atat de multi cu sinecura si pensii speciale,ca nu le ajung lor ce sa mai dea si la altii.Gargaragiul asta de Catu e doar unul din multii puliticieni,care te mint in fata doar pentru a ramane la sacul de bani si culmea,pentru felul cum ii cheltuie ori distribuie nu da socoteala la nimeni .De ce asta ? Pentru ca Romania a devenit o tara de legume ….

 10. Dar banii astia de unde vin bai taticule? Din cer,ploua cu bani, cresc in pom.
  Gargara asta cu pensiile speciale (o anomalie), cu achizitii militare nu tine. Nu sant sume care sa acopere efortul bugetar.
  Treaba este foarte simpla, ai puterea economica a Germaniei, ai salarii ca in Germania, esti rupt in fund ca aia din Bongo Bongo, ai salarii de Bongo Bongo.
  Cand decuplezi partea sociala de economie Venezuela scrie pe tine.

 11. Tetea, esti prost. Prost care stie sa scrie totusi, deci problema e de logica si gandire. Daca TVA-ul nu se colecteaza cat ar fi, daca multinationalele isi externalizeaza profitul, daca bancile au cele mai mari profituri din UE, daca tara are resurse naturale care nu le au jumatate din tarile lumii, s vii sa spui ca nu sunt bani pentru un trai decent in Romania, trebuie sa fi trepanat la cap.
  Abia astept ca PnDL-ul sa aiba soarta PDL-ului si sa vedem golanii de acolo ce partid mai capuseaza. Ar fi la rand USR-ul da e posibil astia se se autodesfiinteze daca mai ainsista putin, e posibil sa debarce gasca in actualul PSD, care daca stai si gandesti putin nu ar fi rau, poate se reseteaza ceva in clasa politica 😀 DOAMNE tara lui Papura

 12. @Andrei. Ce resurse ai tu bai prostovane? Venezuela sta pe un ocean de petrol mai baiete si ei au ajuns sa se duca la pascut de foame. Au inceput cu populismul asta dement, s-au batut cu multinationalele, cu bancile….. au plecat aia, au nationalizat tot. A fost bine 2-3 ani pana au ajuns la fundul sacului. Noi va dam, noi va dam,noi va dam. Pana cand au inceput ,pe rand sa cada toate companiile, in loc de investitii totul s-a dus in consum.
  Ma uit cu groaza cand vad ca in Romania situatia se aseamana. Aceeasi retorica. Si acum in Venezuela dementii astia care au distrus tara mai au sustinatori. Astia ne-au dat, ei sant buni dar imperialistii nu-i lasa.
  Ca nu se colecteaza TVA-ul. Pai cine a intrerupt taticule in 2017 programul de digitalizare al ANAF? Ca multinationalele externalizeaza profitul. Pai ce vrei, sa ti-l dea tie moca?
  La inceputul anilor ’80 in Romania era raiul pe pamant fata de saracia din China. Cum s-a dezvoltat China? Prin investitii masive de capital american,japones, european. Prin multinationale. Mii si mii de miliarde. O fi vreo colonie China te pomenesti, cum tot aud tampiteii astia pe la noi.
  Ca trebuie sa marim salariul minim la 2800 lei. problema nu este la multinationale, problema este ca bagi in faliment 80% din IMM-uri, distrugi tot capitalul romanesc.
  Fara suport economic orice marire se duce in inflatie, cresteri de preturi necontrolate. Oamenii tot la fel or sa traiasca.
  Cu asa ceva nu trebuie sa te joci. poti sa ajungi in incapacitate de plata si Grecia scrie pe tine. Aia erau in zona euro, au fost ajutati, noi ne ducem direct in cap.
  La greci cand a venit tavalugul in 3-4 zile s-au dezmeticit si au inteles ca 50-60% din pensie sau salariu inseamna mai mult decat nimic.
  Solutii sant sa maresti putin salariul minim. De exemplu la 1.3 mil de bugetari ai 1.3 mil cu salariul minim. De ce trebuie sa dai tichete de vacanta? Scutesti de impozi salariul minim. Suma este aceeasi. Banii tot in economie se duc.

 13. tetea. Foarte corect ceea ce spui. Doar unii romani verzi au mania persecutiei si se vand ieftin pe un vot dat unui politician ce promite ca le da si iar le da. Nu conteaza de unde si in ce conditii. Nu-i intereseaza nici cine sufera pentru ca ei sa primeasca firmituri. Ca doar nu investesti nu ai crestere economica. Nu faci lucruri calitative, nu exporti.Sa dam exemplul Daciei,care nu mai este autohtona. Si altele. Dar ce sa inteleaga niste nostalgici care si acum cred ca am fost buricul pamantului candva. Dar cand a fost acel candva ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.