Cărți pentru românii din Ucraina. “Bătaie de joc, le-ați trimis Iubire regăsită“

Un nou motiv de scandal între PSD și AUR.

Reprezentanții AUR au anunțat, că de Ziua Unirii Bucovinei cu Țara Mamă, au donat un fond de carte în limba română, peste 3000 de volume, românilor din Ucraina. Potrivit unui comunicat al formațiunii, acțiunea vine “ca răspuns față de neseriozitatea domnului Zelenski care nu și-a respectat promisiunea prin care statul ucrainean recunoște limba română“.

În acest context, marți, microbuzele AUR au trecut vama Siret și au ajuns la reprezentanții românilor din Cernăuți (Ucraina)

“Încep prin a mulțumi tuturor autorităților care au pus umărul la conservarea românismului în Ucraina. Ajutorul oferit a fost binevenit, cu atât mai mult cu cât vine într-un moment cu o încărcătură simbolică deosebită.

Totodată, vreau să transmit mesajul meu cu prilejul Zilei Unirii Bucovinei cu România prin care vă asigur de cele mai călduroase gânduri și sentimente de solidaritate. În această zi de sărbătoare și conștientizare a istoriei noastre comune, inimile noastre sunt alături de voi. Este o onoare și o bucurie să vă anunț că în semn de recunoștință și unitate am inițiat un fond de carte dedicat comunității noastre din Ucraina. Această donație are menirea de a aduce lumină și cunoaștere în viețile voastre, să vă îmbogățească cultural și să vă simțiți mai aproape de rădăcinile noastre comune.

Fiecare carte este ca o fereastră deschisă către lume, iar prin această inițiativă, sperăm să vă aducem o bucată din căldura și istoria noastră comună. În această zi semnificativă, să simțiți că suntem uniți prin cuvinte, prin cultură și prin aspirația comună pentru libertate și demnitate.

Vă mulțumesc pentru puterea voastră de a menține vie flacăra românității în inimile voastre. Sunteți eroii noștri de fiecare zi, iar gestul vostru de a lupta pentru identitatea și valorile noastre comune nu trece neobservat.”, a declarat Președintele, George Simion.

Fondul de carte a fost recepționat de domnul Vasile Răuț, președintele societății Golgota la Palatul Național al Românilor din Cernăuți. Tot aici își au sediul mai multe societăți non-profit care luptă pentru păstrarea identității naționale în nordul Bucovinei. Totodată membri AUR au fost întâmpinați de reprezentanți ai societatii Mihai Eminescu și Societatea Femeilor Bucovinene.

“Am găsit un colectiv de oameni primitori, care serbau ziua Bucovinei și cântau cântece patriotice, povesteau și s-au bucurat enorm de donația pe care am făcut-o. Am mai anunțat și câțiva profesori români din zona ce vor veni zilele următoare și vor prelua de la palat cărți pentru localitățile de unde sunt ei.”, a reclarat vicepreședintele filialei AUR Suceava, domnul Daniel Prelipcean.

 

Deputatul PSD Daniel Suciu a declarat, miercuri, că reprezentanţii AUR au trimis românilor din Ucraina nişte cărţi „cel mult îndoielnice”.

„Ieri am avut un spectacol în Camera Deputaţilor cu cărţi, cu plângeri că sunt blocate în vamă nişte cărţi absolut necesare românilor care trăiesc în Ucraina şi aş avea doar două variante să cataloghez acest circ ieftin. Varianta soft este – inadecvare şi varianta a doua este – o bătaie de joc. Stimaţi colegi care aţi umblat cu cărţi pe aici ieri, într-o ţară în care oamenii mor, într-o ţară aflată în război, dumneavoastră aţi crezut de cuviinţă să le trimiteţi celor de acolo ‘Iubire regăsită’, ‘Petrecerea lui Ralph’ şi ‘Dorinţa’, nişte cărţi cel mult îndoielnice, de dragoste, de dorinţă şi veniţi şi plângeţi aici şi spuneţi că românii trebuie să citească aşa ceva. Vreau să vă citesc o singură frază pe care românii din Ucraina ar fi trebuit să o citească: ‘Pe ţărmul abrupt, bătut de vânturi, al unei insule britanice îndepărtate, destinele unei tinere nobile şi unui cavaler îndrăzneţ sunt legate de încercările sorţii şi de dorinţa nestăvilită care se naşte între ei’. Stimaţi colegi, acesta este ajutorul pe care doreaţi dumneavoastră să îl trimiteţi românilor din Ucraina, o ţară aflată în război, şi aţi făcut circul de ieri cu asemenea titluri?”, a transmis Suciu, în plenul Camerei Deputaţilor.

El a calificat comportamentul parlamentarilor AUR drept „o bătaie de joc”. „Vă recomand să citiţi cărţi de dragoste şi în vremuri de război”, a încheiat Suciu.

În replică, deputatul AUR Antonio Andruşceac a afirmat că intervenţia lui Daniel Suciu nu a reuşit să fie „persiflantă şi plină de ironie” aşa cum şi-ar fi dorit social-democratul.

„Nu v-a ieşit, domnule Suciu, că nici ironie fină nu sunteţi capabil, dar puteţi însă să fiţi un umil slujitor şi pentru aceasta vă dau şi dumneavoastră o carte – ‘Viaţă de câine’. Pentru dumneavoastră şi pentru ceilalţi colegi, dar nu neapărat pentru dânşii, poate o duc mai departe la Cotroceni, am ‘Enigma faraonului’. Orice citiţi e un lucru bun, să ştiţi, nu doare şi nu face rău. Dacă atât aţi putut înţelege dintr-un ajutor dat românilor dintr-o ţară în care li se interzice învăţământul în limba română, ar trebui să ne mai gândim”, a susţinut Andruşceac.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8480 Articole
Author

23 de Comentarii

 1. enigma otiliei? la medeleni? cel mai iubit dintre pamanteni? istoria Romanilor ? cartea lui zamolxe? mircea eliade…? mihai george cosbuc? garleanu? toparceanu? eminescu? uh interzis…cioran, interzis…multi interzisi…

 2. Cine dracu mai citeste azi carti cand lumea e cu ochii in smartphon? Eminescu, Caragiale, Creanga
  au ajuns in atentia majoritatii romanilor in epoca 1950…1990….Epoca in care s – a realizat si epopeea cinematografica a romanilor…Dupa 1990 nu mai intereseaza publicul filmul, literatura, muzica romaneasca. Efectul globalizarii inevitabile….Inainte de 1990 romanu ar fi turbat daca in Romania s – ar fi pus Baze militare sovietice, desi ca tara invingatoare in razboi URSS ar cam fi avut drept…Azi publicul romanesc e fericit cu Baze militare americane, chiar si franceze, germane in Romania.

 3. In 1987 , la *Izmail ( RSS Ucraineana ) am facut rost de ,,Jurnalul,, lui Liviu Rebreanu. Mai erau si alte carti in limba romana.

 4. ,,Iubire regasita,, e o carte in care prima eroare apare chiar in titlu ( re-re !)

  Ce-o fi mai incolo, va dati seama !

 5. traim inca o data si din nou si iar incendierea istoriei si culturii in numele „progresului”, in numele „binelui comun” si al „evolutiei industriale”… nu conteaza cat de mult citesti (de fapt se spune ca cine citeste prea mult si abramburica, de-a valma, fara sa-i foloseasca sau sa aiba nevoie, nu intelege mai nimic), conteaza sa intelegi ceea ce citesti si sa iti foloseasca in viata… ati observat ca cel mai bine memorezi atunci cand ai nevoie, efectiv, de acea informatie. pana la urma scoala te invata UNDE SA CAUTI, trasandu-ti niste principii. de aprofundat ramane la latitudinea cititorului. apropos ca oamenii care calatoresc sunt mai inteligenti. da, asa este. ai niste linii trasate dinainte, insa atunci cand vezi cu ochii tai, ramane tatuat in memorie. orice experienta din care inveti, avand deja o baza, ramane.

 6. ,,Destinele unei tinere nobile, urmasa a lui Umberto Nobile, si ale unui parlamentar de la AUR, cu aspect de balaur,, asa trebuia scris …

 7. Dupa 1990 am citit aproape exclusiv carti ameticane traduse in romana. Carti bune…Una sigur nu ar fi putut apare inainte de 1990 in Romania. Titlul cartii: Impotriva Crestinismului, autor, Michael Martin….Din creatia autohtona am citit din parintele Cleopa…Singura idee
  cu care am ramas, despre Post…Postul trebuie mentinut pana cand enoriasul se mai poate rasuci singur intins pe targa. Daca nu se mai poate rasuci Postul trebuie incheiat…

 8. Au turbat globalistii ca romanii din diaspora citesc carti in limba romana. Javrele puterii tradatoare ii vor la fel de „educati” precum pe cei din tara, tradatori americanizati si analfabeti functional dupa chipul si asemanarea mizeriilor pesediste, peneliste, useriste si ale altor lighioane politice care s-au aflat la putere. Cartile alea in limba romana le citesc si cei din tara, nu sunt picate din luna. Daca sunt bune pentru noi, nu vad care e problema imbecililor care critica actiunea AUR.

 9. Unii se bucură enorm de cât de proști sunt românii !!Se mușcă unul pe altul de cur în loc să fie uniți,iar aceste cauze naționale să le înfăptuiască împreună !!Balcanism de doi bani !!

 10. Da cum ba ? Se poate asa ceva ?? Au ajuns cateva milioane de carti a ,,presedintelui tuturor romanilor,,Pas cu Pas in China si la amaratii astia nici macar un exemplar de ras ,,Pas cu Pas,,? Ghinion.Nici nu trebuie sa mai spun ca stim toti ca Iohannis n-a dat odata prin Cernauti sa vorbeasca cu minoritatea romana in zece ani de presidentie ,a fost mai interesat de ,,vizite istorice,,prin America de Sud,Asia si Africa pe banii prostilor.

 11. Astazi pe 29 noiembrie 2023 am intrat in ,,lumea buna,, cu 170 devoturi ,,pentru,, 2 vouturi impotriva si 41 de abtineri pentru liber la consum pentru ,,faina,,din gandaci ,greieri si lacuste.Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect.Hm..Suspecta majoritatea asta ,,pentru,,cu numai doua impotriviri,probabil deputatii au fost manjiti cu ceva de cei interesati din afara ca Romania sa legalizeze ,,faina,,din insecte.Pofta buna.

 12. Sa aduni niste cărți, nu e mare lucru. Sa le donezi, la fel. Dar cu discreție. AiURitii, insa, se dau in spectacol. Daca n-ai in tine minima buna-crestere lasata de la natura, derapajele, inclusiv de exprimare, sunt iminente. E urmarea „zestrei” unui mediu al inconștienților sau de-a dreptul ticălos. Din mai multe pu cte de vedere, Putinoidul bulibasa Simion nu este decat un bufon. Unul dintre aceia care ar face orice pentru a se inalta in rang de abjectie rara. Pana si raiul l-ar dona dracului. Daca ar putea.

 13. Las’ ca le stringe mascariciul din Kiev si le arde, ca Goebbels (cu care seamana !) in piata Maidan ! La cit o sa le inghete curu’ la iarna (adica peste doua zile) …

 14. Este foarte bine ca românii din UA să citească şi literatură universală tradusă în limba română, nu e neapărat nevoie să li se bage pe gât doar Ciulinii Bărăganului, Patul lui Procust sau alte minuni literare! Important este ca limba română să dăinuiască iar asta se face prin exercițiul cititului unor opere atractive, care pot fi ale unor scriitori francezi, americani, ruşi sau de orice altă origine, nu să fie privită ca o povară ind8gestă.

 15. Ma indoiesc ca in Ucraina se vor gasi multi romani ucraineni care sa stie sa citeasca in alfabetul latin.
  La noi, cati lipoveni stiu sa citeasca in alfabetul chirilic? Eu am vazut lipoveni si haholi care nu stiau nici sa vorbeasca in rusa sau ucraineana. In familie vorbeau romaneste……[Rumburak]

 16. @ axon -chiar daca esti cu ” nasul” in smartphone ca multi altii ,afla ca mai sint si ” soareci de biblioteca” . Chiar destui. Dar nu-i poti vedea din cauza de smartphone.Acum citeva luni , cind era vacanta de vara , un grup de copilasi , de clasele 3-6 stateau in parc pe banci , fiecare cu o carte in mina.Fara sa le fi cerut cineva . Am avut o discutie fructuoasa si frumoasa cu acei ” nichiperci” . Care la un moment dat , pentru a ma face sa ma simt mai bine printre ei ( eu un bosorog) mi-au tinut un recital de poezie. Eminescu , Topirceanu , Cosbuc, ” veselul Alecsandri” , etc.Iar eu le-am recitat ” Invictus” de W.E. Henely.Crezind si sper inca la faptul ca le-am dat un imbold. Mai lasa smartphonul si priveste in jur. Vei vedea ca lumea freamata si nu este toata conectata cu ” smartphonul” !Imi spunea cineva cind eram tinar : ” Si dintr-o carte proasta , ai ceva de invatat” !

 17. Dar pesedistul Daniel a citit macar una din acele carti indoielnice? Cu siguranta ca nu. Baga si el capul in poza. Iar Ax On citeste din ‘campia romana’ a Somesului. Adica din autori maghiari.

 18. Ungure romanesc chiar daca initiativa nu a plecat din mintea lui Gica Simion, dar gestul facut de AUR merita felicitari si multumiri din partea tuturor celor ce sunt romani adevarati.

 19. Parlamentarii globalisti fac spume la gura ca in Ukraina au ajuns niste carti scrise in Limba ROMANA. Trebuie sa observam insa ca globalistii se straduie de zor sa poceasca TOATE Limbile nu numai Limba ROMANA! Acesti „oameni” au, precum se vede, covaseala dracului la inima ca oridecite ori „fac” ceva numai rau fac, iar atunci cind nu fac nimic vomita si se dau cu capu’ de pereti daca alticineva face un gest cit de cit omenesc!

 20. @ sandu , mai baiete , esti intreg la kap ? Pai tu ce ai fi facut daca faceai o donatie si statul , da statul in care traiesti te oprea la granita ? Cit de vorace a devenit prostia si analfabetismul functional….

 21. bai colhoaza, de cacofonie stiam, dar de rerefonie nu, pana m-ai luminat tu :)))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.