Casa Albă: „Dovezile incontestabile ale legăturii lui Assad cu atacul chimic lipsesc (…)”

“The Washington Post”, citând un oficial al Casei Albe, spune întregii lumi că, în chestiunea atacului chimic din suburbia Damascului, “(…) Administraţiei îi lipsesc ‘dovezile incontestabile, mai presus de orice îndoială’, pe care doresc să le vadă americanii sceptici, inclusiv membrii Congresului care vor vota, în această săptămână, referitor la o acţiune militară în Siria“.

În acelaşi timp, însă, şeful de personal de la Casa Albă, Denis McDonoug, a declarat că “(…) ‘testul bunului-simţ’ indică faptul că Guvernul sirian este responsabil pentru atacul cu arme chimice despre care preşedintele Barack Obama susţine că necesită o reacţie militară din partea SUA”.

Comentariile sunt de prisos. Trebuie, în schimb, să considerăm drept pertinente atât luarea de poziţie a fostului procuror federal elveţian şi fost procuror la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, Carla del Ponte, în prezent membră a Comisiei de anchetă a ONU privind violarea drepturilor omului în Siria, cât şi soluţia avansată de Rusia, pe care SUA par a o ignora.

Carla del Ponte se declară împotriva unei intervenţii militare în Siria: “Nu văd bine o intervenţie militară, experienţa mea din Balcani îmi spune că vor fi mai multe victime şi mai mulţi morţi şi ar face şi mai dificilă o soluţie politică’ (…) negocierea este «singura soluţie posibilă pentru sirieni»”.

Aflat în vizită în Irak, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, atrage atenţia, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său de la Bagdad, Hoshyar Zebari, că “naţiunile civilizate au retras din Carta ONU, în urmă cu 65 de ani, recursul la forţă, ceea ce delegitimează un eventual atac militar împotriva Siriei, iar acestea, atunci când spun că «toate opţiunile sunt pe masă”, au în vedere, de fapt, recursul la forţă, soluţia care dispreţuieşte dreptul internaţional”.

Zarif a făcut aceste declaraţii după ce a discutat cu premierul irakian, Nuri al-Maliki, şi cu Zebari, în prima sa vizită în străinătate pe care a efectuat-o de când a devenit ministru, în urma cu o luna.

Ayatollahul Sayed Ali Khamenei a calificat drept “catastrofală” o ingerinţă militară a Statelor Unite în Siria (…), adăugând că americanii “se înşală în privinţa Siriei şi în mod cert vor păţi la fel ca în Irak şi Afganistan”, ceea ce au avertizat şi alte voci autorizate.

În tot acest timp, la Washington, acelaşi orgoliu rănit şi nevindecat şi aceleaşi atitudini de mare putere, puţin sau deloc gândite, dar încăpăţânate.

Recomanda
Aurel I. Rogojan 265 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.