Casa în care a locuit Eminescu la Cernăuți, victimă a războiului

Casa profesorului Aron Pumnul, în care a locuit poetul Mihai Eminescu pe perioada studiilor de la Cernăuţi, are nevoie urgentă de consolidare şi reabilitare, a declarat preşedintele Fundaţiei culturale de binefacere „Casa Limbii Române” din Cernăuţi, Ana-Cristina Tărâţeanu-Mihaiesi.

Potrivit sursei citate, imobilul, care ar fi trebuit să găzduiască Muzeul „Mihai Eminescu”, aparţine oraşului Cernăuţi, însă este dat spre administrare, până în 2024, Fundaţiei „Casa Limbii Române”.

Pe fondul războiului din Ucraina, autorităţile de la Cernăuţi nu au fonduri pentru finanţarea proiectului de consolidare a casei lui Aron Pumnul, iar din acest motiv comunitatea românească din această regiune consideră oportună şi necesară o intervenţie a statului român.

„Este o urgenţă. Casa este din lut şi paie şi se află în paragină. E critică deja situaţia. Din păcate, posibilitatea prăbuşirii pereţilor acestei case este din ce în ce mai mare de la o zi la alta. Pe zi ce trece, situaţia se agravează tot mai mult. Ploile, zăpada o afectează. Ea nu mai este locuită din 2013. Cine ştie cât va mai dura până începe să se prăbuşească pereţii originali, care sunt din lut şi paie”, a afirmat Ana-Cristina Tărâţeanu-Mihaiesi, fiica fostului academician Vasile Tărâţeanu, care s-a stins din viaţă pe 8 august 2022 la vârsta de 76 de ani.

Preşedintele Fundaţiei culturale de binefacere „Casa Limbii Române” consideră că spaţiul în care au locuit Mihai Eminescu şi profesorul său de Limba română, Aron Pumnul, reprezintă un simbol al românismului din Ucraina, iar românii de pretutindeni au obligaţia să îl refacă.

„Nu mai avem timp. Şi aşa s-a prelungit timpul, cu COVID-ul, şi cu războiul. Nu mai avem timp. Este obligaţia românilor faţă de neamul nostru românesc, de spiritualitatea noastră, de Mihai Eminescu, de Bucovina. Este obligaţia tuturor românilor, de pretutindeni”, a adăugat Ana-Cristina Tărâţeanu-Mihaiesi.

credit foto AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

16 Comentarii

 1. Gowernul si presedentia Romaniei nu au bani pentru consolidarea unui TEMPLU al culturii romane , in schimb au pentru inzestrarea armatei urkace.Blestemati ” conducatori” mai avem.CiCiolacule se aude ? Ca JohAnnuSSul mai vrea niste bani de plimbari…

 2. Deci, e Casa profesorului Aron Pumnul, în care a locuit poetul Mihai Eminescu pe perioada studiilor de la Cernăuţi și nu casa in care s-a născut Eminescu! E in ukraina peste graniță Romaniei! De ce cer de la Romanica fonduri daca Romanica nu da niciun leu pe monumentele reale din tara care se dărâmă peste noapte? Asta e o mânărie financiara din bugetul statului român în buzunarele care se vor îngrășate?

 3. Pe fondul războiului din Ucraina, autorităţile de la Cernăuţi nu au fonduri pentru finanţarea proiectului de consolidare a casei lui Aron Pumnul.
  Dar pana la razboiul din Ukraina ,au facut ceva la aceasta casa aceste autoritati de la Cernauti ? Nu vedeti dragi romani cum astia isi bat joc de noi ? De ce tocmai acum ia apucat grijea ,pana acum ce au facut ?

 4. Cu certitudine se impune alocarea urgenta de fonduri prin guvernul Romaniei. Cand este vorba de Eminescu si alte personalitati de seama ale culturii romane, nimic nu este scump.

 5. cum ma, nu au???? ca finanteaza cu miliarde dolari/euro pe dementul de la KIEV

 6. Eminescu a locuit in ucraina? sau ucraina a furat teritorii de la Romania?

 7. Nu-i o victimă a războiului,ci a nepăsării ucrainenilor care nu dau doi bani pe tot ce ține de România,la care se adaugă slugărnicia guvernanților fată de licurici !

 8. Puteți s-o vedeți de pe stradă la coordonatele: 48°16’58″N 25°55’44″E.
  Într-o poză sau desen de a 1910 partea din dreapta nu era. La mijloc, cum altfel, o frigurie. Învelită cu draniță/șindrilă și gurile specifice de ieșit fumul. Asta dovedește că hornul a fost pus mai tîrziu. Casele românești nu au horn. Fumul iese, printr-o băbătie (nu știu cum se numește în alte părți) în pod, de unde iese prin paie sau gurile din draniță/șindrilă.

 9. Casa aia nu s-au deteriorat în halul ăsta în ultimii doi ani.

 10. Ba Mihail, Eminovici a fost UCRAINEAN get-beget pe care l-a invatat romaneste Aron(ovici)ce A DAT CU Pumnul la REBELIUNILE marxiste
  de la 1848, incepand cu Parisul!!!Il trimisese anterior la Viena Confreria sa-si „completeze studiile” in gherila stradala!!!! A fugit de AUSTRIECI din Transilvania taman la…AUSTRIECI la Cernauti!!!

 11. @ Charlie si @ Elena Popa = Sharla si Popoae. Niste nemurici, vai mama lor.Dar ia zi-ne Sharla tu ce natie sau etnie esti ? Si poate ne spui de ce nu te recunoaste ” taticul” tau ? Sa mergi in” Eretz Israel” ?Si chiar nu doare prostia Sharlica ?Daca ne mai pingaresti marii nostri oameni Sharla , ai de la mine un cocteil. Molotov!Hai cenzura

 12. Ca si Aronovici care l-a controlat operativ pe Eminovici trimitandu-l sa-si continue „studiile” la Viena, Ioan Slav-vici a ajuns acolo unde a intrat in contact cu camaradul de arme Eminovici…ANTISEMITUL MILITANT si AGENT AUSTRIAC Slavici i-a transmis lu Eminovici pornirile RASISTE si ANTISEMITE, primind in schimb LECTII DE PROPAGANDA MARXISTOID/NARODNICA…Trei CULTURNICI…

 13. Ce face girafa de la penelea, gasca ciuca ciolache,bogdael,bolovanul de la 3 coceni, lichelele politicii romanesti, pentru asa ceva sunt laudati de presa, televiziuni si scuipati de popor. Votati-i in continuare prostime!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.