Casa Regală a României, omagiu pentru Republica Moldova

Casa Regală română a organizat, miercuri, o recepţie dedicată Republicii Moldova, context în care Principele Radu a îndemnat zecile de persoane prezente, printre care şi ministrul Culturii din ţara vecină, Sergiu Prodan, să se simtă ca „în familie”.

Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Margareta, le-a mulţumit oaspeţilor din ţara vecină pentru participarea la această recepţie. „Vă mulţumesc că aţi venit de departe”, a spus Custodele Coroanei.

De asemenea, Principele Radu a subliniat că acest eveniment reprezintă un omagiu adus fraţilor şi surorilor din Republica Moldova.

„Vrem să vă simţiţi, ca şi noi, în familie. Întâlnirea de astăzi nu are niciun fel de barieră între gazde şi musafiri. Este un fel de a aduce omagiu părţii noastre de societate care munceşte dincolo de hotarele României, în Republica Moldova, care îşi construieşte acolo o viaţă demnă, cu mult curaj, cu multă creativitate şi cu multe sacrificii. Credem că în fiecare an merită să ne oprim pentru o oră sau două şi să ne plecăm frunţile în faţa efortului pe care fraţii şi surorile noastre îl fac, pentru a ajunge din urmă o situaţie pe care nu au provocat-o ei”, a spus Principele Radu.

Acesta a amintit şi istoria relaţiei dintre România şi Republica Moldova.

„Secolul XX ne-a despărţit pe noi, împreună, de lumea vest-europeană, iar ulterior, pe noi între noi. Şi dorim ca această seară să fie un pansament pus pe această rană morală. De aceea nu dorim să avem nici microfoane, nici difuzoare, fiindcă este o întâlnire aşa cum avem întotdeauna când ne dorim să fim cu cei dragi, cu cei de acasă”, a arătat Principele Radu.

El a spus că este a doua recepţie de acest fel organizată în onoarea Republicii Moldova, în prezent fiind de marcat momentul în care ţara de peste Prut „a făcut încă un pas către lumea demnă a ţărilor europene”.

La rândul său, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a evocat unitatea de limbă şi cultură a celor două state şi aspiraţia către aderarea la UE a ţării sale.

„Pentru noi, Casa Regală reprezintă, de fapt, acel simbol de unitate naţională. În ziua de astăzi, când provocările sunt atât de puternice, când războiul este la uşa noastră practic, la ţara vecină, în Ucraina, când războiul este de fapt în Europa, când provocările şi atacurile hibride care se produc în masă acum împotriva Republicii Moldova sunt atât de puternice, o unitate înseamnă de fapt un punct de reper fără de care nu poţi să rezişti. Rezilienţa noastră, a Republicii Moldova, se bazează pe unitatea noastră de cultură, de istorie şi de limbă”, a spus el.

Ministrul a amintit că obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea europeană, iar „România întotdeauna a fost şi este nu partenerul şi nici fratele, esenţa noastră şi suportul nostru de zi cu zi în parcursul acesta atât de greu către Uniunea Europeană”.

În acest sens, el a evocat sprijinul Casei Regale în acest demers şi şi-a exprimat speranţa că în 2030 „Republica Moldova va sta alături de România în marea familie europeană”.

„Republica Moldova nu va veni în Uniunea Europeană cu propria cultură, cu propria limbă, propria identitate. Identitatea noastră este cea românească, cultura este una pe care noi toţi o slujim şi noi vom veni de fapt să completăm cultura românească în marea familie europeană. Pentru că fără Basarabia, fără Republica Moldova de astăzi, fără partea stângă a râului Prut, cultura românească, naţiunea românească este neîntregită”, a mai afirmat ministrul Sergiu Prodan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Care „casa regala”??!! „Custodele coroanei romane”??!! Despre ce vorbiti? Abdicatul Mihai a renuntat la tron legal si a abandonat poporul roman in mainile sovieticilor! A fost decorat de Stalin pentru ca a tradat poporul roman si armata romana. Sute de mii de soldati romani au fost trimisi in Siberia in „prizonierat”. Pe abdicatul Mihai nu l-a obligat nimeni sa abdice. Ba chiar a pleacat din Romania cu vagoane pline de avutii. Fiicele lui sunt certate cu legea, una chiar a fost condamnata in SUA. De ce ne umiliti cu stiri de genul asta? Cu indivizi care doar profita de pe urma noastra. In timpul comunismului, abdicata familie care se pretinde mincinos regala nu a facut nici cel mai mic efort pentru romani. dar la privilegii de parazitii s-au infintat primii dupa 1990! Tupeu de nesimtiti pe tradatorii astia sa faca parada de ziua eroilor! Se intorc in mormant ostasii romani tradati de Mihai in 1944, Mihai abdicand in 1947…Treziti-va oilor!

 2. Felicitări Casei Regale pentru această frumoasă acțiune !Moldova este o fărîmă din sufletul romanesc .

 3. Prodan a vorbit ca un adevarat diplomat dublat de un adevarat roman. De altfel moldovenii de peste Prut traitori in diaspora reprezinta mai bine decat cei din Romania unitatea nationala de folclor, arta si cultura nationala la toate evenimentele de anvergura pe care le organizeaza. ( In Chicago din nou ii surclaseaza pe cei din Romania prin o noua
  editie a festivalului „Traditia” care este festivalul IIEI romanesti de peste tot).Orice interpret moldovean canta la fel de profesionist cantece din tot arealul romanesc dovedind mereu ca afara Moldova este de fapt Romania. Ardelenii raman blocati la o cantareata minora ca Vladuta care ii sufoca pe romani cu ardelenismele ei, banatenii la fel, neputand depasi dimensiunea locala. Cu un Stefan cel Mare in spate moldovenii de peste Prut se comporta peste tot fara complexe, atat acasa cat si in Romania si in orice tara de afara.

 4. Alți bandiți și hoți ai româniei!…această organizație sorosistă și teroristă urgent eliminată!…este anacronică cu timpurile noastre!…afară din românia!…

 5. Casa regală a cui stimabililor de la Cotidianul ?Nu ajunge intoxicarea de la alții , acum o propagați cu sârg și voi , sau așa e ordinul ?

 6. Casa regalia niste gunoaie de anglo saxoni degenerati,la gunoi cu ei. ,numai sclavii naivi si drogati mai pot sa creada in monarhie

 7. Corect! Ce ne trebuie noua, romanilor, Casa Regala? Ce sa facem cu ea? Noua, romanilor, ne vin bine presedintii… Ni se potriveste cate un Ceausescu, cate un Iliescu, cate un Basescu, chiar si vreun Iohannis. Dupa toti astia, avem nevoie ca de aer de un Ciolacu sau, in cel mai rau caz, de vreun Ciuca. Ce vreti, ba? Asta ne cade noua bune, ca la monarhie ne apuca sughitul. Nu-i de noi, duca-se la altii mai breji.

 8. Articolul contine greseli flagrante, pe care ar fi onorabil sa le corectati. Afirmatia corecta este „Doamna si domnul Duda, fiica si respectiv ginerele fostului rege Mihai I, au…” facut si au dres… Atribuirea de false calitati (semi-)oficiale este la limita legii !

 9. Cea mai mare umilinta,printre altele,asa zisa casa regala a Romaniei.O gasca de fripturisti si tradatori incepand Intaiul tradator mihai.

 10. Urmașii tradatorului fostul rege mihai – care nu prea a fost rege- a trădat tara și armata romana ! după 2989 s-a umplut tara de printi ,prințese, dude și dudese ca găinile lui mos Costache Tiribog de carcioabe, adevărate lipitori pe spinare poporului roman.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.