Castelul Corvineștilor, închis pentru vizitatori timp de șapte zile

Castelul Corvineștilor, închis pentru vizitatori timp de șapte zile. Castelul lui Ioan Corvin din Hunedoara nu va putea fi vizitat între 18 – 24 martie 2025, deoarece au loc lucrări de înlocuire a structurii de lemn a podului de acces în ansamblul medieval.

Începând de marți, 18 martie 2025, până luni, 24 martie inclusiv, Castelul Corvinilor nu va putea fi vizitat. În perioada amintită se vor efectua lucrări de înlocuire a structurii din lemn a podului de acces. Vor fi înlocuite toate elementele din lemn ale podului, motiv pentru care lucrările nu se pot derula în condiții de maximă siguranță și pentru fluxul de vizitatori.

„Vor fi înlocuite toate elementele din lemn ale podului, motiv pentru care lucrările nu se pot derula în condiţii de maximă siguranţă şi pentru fluxul de vizitatori, notează Muzeul Castelul Corvinilor”, pe pagina de Facebook a instituției.

Podul de la intrarea principală în Castelul Corvinilor, construit în fața Turnului nou de poartă, are o lungime de 60 de metri și este așezat pe patru stâlpi din piatră cu înălțimi variabile, cel mai înalt măsurând aproximativ 20 de metri.

Se va lucra inclusiv noaptea

„Pentru refacerea podului de acces se va lucra în schimburi prelungite, inclusiv seara/noaptea, astfel încât activitatea turistică la Castelul Corvinilor să se poată relua în data de 25 martie (2025). Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare și conservare a Castelului Corvinilor.”, este scris pe site-ul oficial al monumentului istoric din Hunedoara.

Castelul Corvinilor din Hunedoara a intrat într-o nouă etapă de restaurare

„Este vorba despre un proiect cu finanțare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenție din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de 5 milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operațional Regional).”, se mai precizează pe același site.

Din 2019, Castelul Corvinilor a intrat în șantier, fiind restaurat cu fonduri europene. Anul trecut a început o nouă etapă de restaurare care vizează lucrări complexe de consolidare şi de reabilitare a unor monumente, care nu au putut fi cuprinse în proiectul derulat începând din 2019 la castel.

Printre acestea se numără restaurarea mai multor fresce interioare şi exterioare, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea celor două poduri de acces, restaurarea Gropii Urşilor şi punerea acesteia în circuitul de vizitare, realizarea unui planşeu pe Terasa de Artilerie, refacerea armurii Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, repararea acoperişului (acolo unde este nevoie), curăţarea fântânii din curtea interioară, refacerea instalațiilor electrice şi de iluminat şi crearea unui sistem de supraveghere video unitar dotat cu camere video wireless.

Foto: Muzeul Castelul Corvinilor

Recomanda
Dan Orghici 273 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Prima oară am fost în castel după mijlocul anilor 1980. Nu era portar, intrare liberă. Nu se putea intra în unele încăperi (uși închise) și părți de castel (grilaje metalice). Cum a rezistat fără firmă de pază, fără ochiul atotvăzător (camere de supraveghere), reguli, orar, ghizi, pliante, bani europeni (doar în parte dar cu dedicație)?
    Poveste la prima mână anul trecut. Pe la castel lucau muncitori asiatici. Țiganul cu taraba de la intrare zicea că așa lenși rar mai vezi, toată ziua stau sprijiniți în lopată.
    Din partea mea TOATE castelel și palatele să ajungă ruine; sînt amintiri ale asupririi strămoșilr noștri de către cei ce purtau purpuriu și încă au simbolul pasărea Phoenix.

  2. Pentru manastirile ortodoxe din Nordul Moldovei si cele din Subcarpatii de Sud nu se gasesc bani desi acestea reprezinta identitatea istorica a poporului roman. Nu zice nimeni sa nu se aloce bani pentru acest castel dar este vizibila persecutia la care este supus restul Romaniei (reale) vis a vis de Ardeal.

  3. Jaj, jaj (vai, vai) și vin atâtea autobuze cu turiști de la Hungaria care nu vor putea să treacă podul. Jumătate din județul Hunedoara, păduri, livezi, clădiri sunt proprietatea cetățeni Ungaria. De mirare că un complet de judecată cu judecători români nu l-au cedat unor falși moștenitori. Judecători care a doua zi după sentință, neașteptat s-au pensionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.