Câştiguri uriaşe din investiții la bursă

35.000 de persoane fizice care investesc la Bursa de Valori prin instrumente precum acţiuni, produse structurate, obligaţiuni au plătit statului român impozite de 372 mil. lei pe baza tranzacţiilor bursiere din anul 2021 prin intermediul Declaraţiei Unice completate şi depuse la ANAF.

Cu alte cuvinte, aplicând nivelul de impozitare de 10% pentru câştigurile bursiere, aceşti investitori au realizat în anul 2021 câştiguri de circa 3,7 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar, adică o medie de aproximativ 106.000 de lei pentru fiecare participant bursier.

Chiar dacă valoarea impozitelor plătite prin ANAF de către investitorii de la Bursa de la Bucureşti este aproape dublă faţă de anul 2020, adică 372 mil. lei faţă de 202 mil. lei, la un număr aproximativ egal de contribuabili investitori, analiştii consultaţi de Ziarul Financiar spun că această diferenţă nu e chiar o surpriză în contextul în care Bursa locală s-a apreciat cu 40% cu tot cu dividende în 2021 faţă de 3,4% în anul precedent.

„Cred că ar trebui să legăm datele cu privire la profiturile declarate la Fisc de evoluţia indicilor bursieri în 2021. Nu mi se pare surprinzător faptul că mulţi investitori au ales să îşi marcheze profiturile, profitând de evoluţia foarte bună a bursei“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, una din cele mai vechi societăţi de brokeraj bursier din România.

Nici pentru Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria AM, dublarea impozitelor nu vine ca o surpriză. „Nu este de mirare faptul că românii au marcat profituri duble pe piaţa de capital în 2021 comparativ cu anul precedent, având în vedere că a fost un an cu randamente record atât pe bursa locală cât şi pe cele internaţionale.“

Cel mai mare impozit plătit de un investitor persoană fizică pentru tranzacţiile bursiere din 2021 a fost de 15,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, raportat la impozitarea de 10% pentru câştigurile de pe piaţa de capital, acest investitor a reuşit ca în anul 2021 să obţină un profit net, respectiv diferenţa dintre câşti­gurile şi pierderile din portofoliu, de aproape 155 de milioane de lei (30 mil. euro). Cel mai probabil acest profit realizat anul trecut provine din partea unui antreprenor, mai ales în contextul în care unele companii antreprenoriale au înregistrat raliuri în 2021 susţinute şi de un context de piaţă favorabil pentru sectorul în care activează: chimic, medi­cal, materiale construcţii, IT&C, agricultură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Un castig de 20 000 euro nu este „urias” cum titreaza Cotidianul. Avand in vedere aprecierea bursei, atunci capitalul a fost in medie de 50 – 60 000 euro. … adica mizilic. Un investitor serios la bursa are un capital de 6 cifre, adica intre 100 si 999 000 euro. Si aici ma refer nu la un speculator, ci la un investitor care isi pregateste cosul de bani pentru pensionare. Si in Romania, un om care se vrea pensionat fara griji are nevoie de un capital de minim 2-300 000 euro din care apoi sa poata trai fara griji. Nu in lux, ci doar fara prea multe griji.

  2. Toti sunt romani sau banuiti ca fiind romani? Oricum, castiga cine trebuie.

  3. @Charlie 200k-300k EU pentru un pensionar din Ro….baga tare maestre…incearca si cu hashish…pe ce parte a globului traiesti…daca esti atit de rupt de realitate…oamenii de acolo triaesc de azi pe miine…ai fost in casele pensionarilor, ai mincat cu ei la masa…esti delirant …

  4. „Si aici ma refer nu la un speculator”

    Ce-i ala speculator ? Limbaj de comunist imputit ajuns la capatul zilelor. Ce te aputi tu sa vorbesti de bursa cand tu n-ai bani sa treci strada si mananci de pe jos ! Plimba ursul mare … ca la Ojdula.

  5. Spălare de bani! Se iau după case mai mari sau lucrează pt ele.

    „After Laundering $800 Million in Drug Money, How Did HSBC Executives Avoid Jail?
    The banking giant HSBC has escaped indictment for laundering billions of dollars for Mexican drug cartels and groups linked to al-Qaeda. Despite evidence of wrongdoing, the U.S. Department of Justice has allowed the bank to avoid prosecution and pay a $1.9 billion fine. No top HSBC officials will face charges, either.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.