Cât a crescut datoria guvernamentală

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în octombrie 2024, până la 931,186 miliarde lei, de la 916,758 miliarde de lei în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor (MF).

Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 54%, de la 53,1% în septembrie (PIB conform comunicatului Institutului Naţional de Statistică din 6 decembrie 2024).

În a zecea lună a anului, datoria pe termen mediu şi lung s-a majorat la 869,216 miliarde de lei, de la 859,9 miliarde de lei în septembrie, iar cea pe termen scurt a crescut la 61,97 miliarde lei, de la 56,858 miliarde de lei în luna anterioară.

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 780,243 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 131,258 miliarde de lei.

Datoria în moneda naţională se ridica la valoarea de 444,283 miliarde lei, cea în euro la 390,471 miliarde de lei echivalent, iar datoria în dolari americani la 94,353 miliarde echivalent lei.

De asemenea, datoria administraţiei publice centrale a ajuns, în octombrie 2024, la 908,315 miliarde de lei, în urcare de la 894,36 miliarde lei, în septembrie, din care 846,387 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în lei (426,41 miliarde de lei) şi în euro (385,47 miliarde de lei, echivalent).

Datoria administraţiei publice locale a urcat la 22,87 miliarde de lei, de la 22,4 miliarde de lei, în luna anterioară, din care 22,828 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Totodată, datoria internă a administraţiei publice se cifra, în octombrie 2024, la 455,713 miliarde de lei (442,792 miliarde lei în septembrie), respectiv 26,4% din PIB (25,7% din PIB în septembrie), din care 437,945 miliarde de lei datorie a administraţiei centrale şi 17,767 miliarde de lei datoria administraţiei locale.

Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 475,473 miliarde de lei (473,966 miliarde lei în septembrie), respectiv 27,6% din PIB (27,5% din PIB în luna anterioară), din care 470,37 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 5,102 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.

Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Ce tot vă faceți că nu știți unde sunt banii?
    La bogați.
    Iar vă faceți că nu știți cine sunt bogații?
    Cine deține puterea în România?
    Bogații: justiție,guverne, președinte, armată, afaceriști pensii speciale etc.

  2. Datoria creste de la an la an si partidele pro UE nu fac nimic sa o opreasca. Evident o cale gresita de aceea ele trebuiesc sa plece de la putere si sa fie inlocuite de partide nationalist-suveraniste.

  3. O tara fara datorii este o tara de prosti, condusa de un escroc. Romania 1981-1989 v-a demonstrat cum este fara datorii. Pe prostul ala l-ati pus la zid, cu sinistra lui sotie. Ati gasit alt prost, cu alta sotie savanta ?

  4. Totul este fake, ka ka pooliticienii noshtrii, cica partide isterice impanate cu securicii care au creat noua Elita (sau ei zic istorice, fara Rege=0). Datori suntem ca existam, numai Aless!Bulake nu vor, ka cika ei au boul lor de aur. Artificial precum a fost inainte de Joia Neagra, ei vor sa-i faca datori pe totzi goyimii lor, ca pe vremea yobagilor. Se pare ca actuala incleshtare mondiala, vor sa rastoare actuala shemecherie. Este aici doar o iluzie visa-vis de Realitate, pe care Isus a demascat-o.
    O zi buna.
    Con
    P.S. Se pare ca gaurile lor negre lucreaza din plin, cu toate ca Boul lor era de Aur!!!

  5. ”Cât a crescut datoria guvernamentală”
    Ce datorie?! guvernantii vad un an fenomenal. Totul e roz. Mai vand ceva resurse …….

  6. Cat din PIB este adevarat si nu doar pe hartie? Cat din PIB este scos din tara de firmele multinationale?

  7. Doar că Italia are industrie cu care poate să-si plătească datoria, are agricultură performantă, are vinuri, mănânci struguri din Italia la Carrefour, are TURISM.
    Tu ce ai ? Pensie specială sau Șalariu nesimțit, măR🤮g …

  8. Ăștia sunt banii aruncați ca ajutor ukrainei și republicii moldova, sau furaciuni pe baza de fals în acte, cumva?!

  9. …spunea Ciolacu ca economia realizata prin implementarea masurilor ordonantei va fi de 1 % din PIB. Se noteaza deci ca totul e pentru ochii lumii. In conditiile in care contributia la NATO singua va fi ridicata de la 3 la 4 sau chiar 5 % din PIB ..iata acolo se duce economia realizata…si poate daca amercanul dispune aducem de acasa inca 1 % din PIB pt. NATO. Prin urmare, masura ordonantei este total ineficienta economic in raport cu sacrificiul ce urmeaza a fi facut. Cred ca trebuie identificate alte surse, prioritati guvernamentale si luate alte masuri, printre altele o alezare de calibru a politii externe cu personal ceva mai merituos decat actualul numit ministru de externe.

  10. @MYSEBI – suntem amanetati toti de pe vremea lu’ Petrov, doar acuma au inceput iobagii sa inteleaga treaba asta

  11. Crinel ( kakarau ) Antonescu – ce-ai face dac-ai ajunge Presedinte ?
    – V-as amaneta si nu v-ati prinde .

  12. „Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în octombrie 2024, până la 931,186 miliarde lei”

    Datoria Italiei, tara cu de 3x pop.ulatie mai multa si PIB de 9x mai mare, este de 15x mai mare ! Asa ca, plangeti la mormant strain. Comparatia nu este intamplatoare, majoritatea diasporezilor suveranisti iubesc sa stea in Italia europeana.

  13. 14.4 miliarde de ron, zic sa rotunjim la 3 miliarde de euro in plus datorie in o (UNA) luna… si vorbim de octombrie, mai ramane sa vedeti si noiembrie si decembrie. 3 miliarde inseamna 1% din PIB-ul rromaniei la nivel de 2023… datoria lor creste cu 1% din PIB intr-o luna… rromania lucrului bine facut

  14. Intreb: statul a renuntat la ajutoarele pentru Ucraina si Republica Moldova, daca nu mai are bani pentru a-si ajuta proprii cetateni?
    – un presedinte illegitim poate pupa occudentul sub poala legitim?
    – care credeti ca va fi diferenta dintre reczultatul procesului lui Ceausescu si cel a lui Georgescu?
    – daca CCR decide ca trebuie sa trimitem trupe in Ucraina, nu exista nici o institutie care sa-I cinteste decizia? Stiu ca nu are asemenea atributii, dar cum putem canstata are toate atributile pe carse si le doreste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.