Cât de puternice sunt companiile românești în raport cu cele multinaționale

În Top 10 al celor mai profitabile companii care activează în România sunt cinci societăți cu capital autohton, două fiind private, și cinci multinaționale. Situația se prezintă însă diferit în ceea ce privește exportatorii. Sunt aproape 22.000 de firme care vând în străinătate dar doar șase companii românești se află în topul primilor 100. „O spun cu tristețe: deși avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristețe o spun că în primii 100 sunt doar șase firme românești. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului! Cred că lucrurile trebuie privite și prin prisma clasamentelor UE — ultimul loc la inovare-cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii și la digitalizarea administrativă”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Cei mai mari exportatori din România sunt Automobile Dacia (cu capital francez), Rompetrol Rafinare (cu capital kazah până de curând) şi Petrotel Lukoil (cu capital rusesc). În primii 50 de exportatori din economie nu se află nicio companie cu acționariat predominant românesc. În jumătatea a doua a topului 100 găsim producătorul de mobilă Aramis Invest din Baia Mare, firmă controlată de Vla­dimir Iacob şi Marius Şelescu (locul 54), Romcab Târgu-Mureş, firmă aflată în insolvență), Gersim Impex, Compa Sibiu. Primele 10 firme din topul exportatorilor, toate străine, au o pondere de 17% din totalul exporturilor, ceea ce înseamnă 10 miliarde de euro, iar cele din primele 100, unde găsim doar 6 firme românești, dețin jumătate din exporturile autohtone, adică 28,4 miliarde de euro.

Chestiunea profitului

În ceea ce privește profitul, în primii trei sunt Banca Transilvania, cu un profit net pe 2016 de 1,228 miliarde de lei, Hidroelectrica, 1,227 miliarde de lei, și Romgaz, 1,024 miliarde de lei. Prima dintre ele este privată, fiind condusă de Horia Ciorcilă, iar celelalte două sunt în subordinea statului român, prin Ministerul Energiei. Români în top sunt și firma fraților Pavăl, Dedeman, și compania de stat Transgaz. Pe locul patru vine prima societate cu capital majoritar privat străin, OMV Petrom, cu 907 milioane de lei (austriecii de la OMV au 51% din acțiuni). Îi mai gâsim pe neții de la Continental Automotive, pe cei de la British-American Tobacco și pe nemții de la Kaufland. Chestiunea legată de profit și de plata profitului de către companiile din străinătate a fost inflamată în ultimele luni de către premierul Mihai Tudose care a acuzat băncile și alte multinaționale că fug cu câștigul afară iar România este neîndreptățită. „Mediul de afaceri românesc este bazat pe microîntreprinderi, iar dacă multinaţionalele se retrag închidem lumina ţării”, a spus Daraban. 90% din sistemul bancar românesc are capital străin, iar Dacia și OMV Petrom asigură fiecare câte 10% din PIB-ul țării, pentru că o serie întreagă de firme, inclusiv românești, sunt furnizori de diverse mărfuri sau servicii.

Discursurile guvernanților, în special cele ale lui Mihai Tudose, sugerează ideea că obținerea și apoi repatrierea profitului sunt infracțiuni. Or, obținerea de profit atestă faptul că agentul economic care a obținut în câștig net a contribuit la creșterea eficienței economiei țării. Șeful Executivului a spus, miercuri, la începutul şedinţei din Guvern care a schimbat Codul Fiscal, că este „o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului „au inflamat nişte multinaţionale”. „Ca să nu fiu secretos, vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Este vorba despre trecerea contribuţiilor. Acolo şi sindicate şi patronate , care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiilor, s-au inflamat, după ce Guvernul doreşte să introducă măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului. S-au inflamat nişte multinaţionale, dar din fericire înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi”, a afirmat Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4528 Articole
Author

10 Comentarii

  1. la cat jefuieste si fura occidentul prin multinationale si corporatii, ar trebui ca nici un roman sau firma romaneasca sa nu plateasca nici un fel de impozit si taxa ! numai strainii sa plateasca, cat mai mare impozit si cat mai multe taxe….si nici asa nu ar fi deajuns !
    solutia cea mai buna este : AFARA CU STRAINII !!! nimic pentru straini, totul pentru neam !
    totul apartine poporului nostru : suveranitatea independenta demnitatea omenia cultura traditia familia…resursele : aur, petrol, gaze, paduri, pamantul stramosesc aparat cu sange la Posada Rovine Vaslui Calugareni Plevna Marasesti Oituz…..

    • cine zice ca nu putem fara straini, e un tradator un vanzator de neam o coada de topor, sau insusi strain de neam, lup imbracat in blana de oaie !!!

  2. Sună a amânare fără final. Este lupta politicului cu corporațiile. Din păcate astfel de amânări vor îndepărta marile companii de România.

  3. Se caută tot felul de vinovați pentru situația economiei românești. Dacă nu vom avea investiții, adio progres.

  4. Nu este normal ce se întâmplă. Cum poți da vina pe investitori că tu nu ai fonduri suficiente pentru buget? Vor pleca și aștia cum au plecat și alții. Așa ne trebuie, dacă nu știm cum să gestionam astfel de situații. Și asta în condițiile în care au investit sume uriașe în România.

  5. Cine ataca multinationalele? Dragnea
    Cine este Dragnea? Un inculpat, acuzat astazi de DNA ca a realizat un grup mafiot.
    Daca-i mai tinem pe astea ne ducem naibii.

  6. Alooo, Pam Pam …bineinteles ca externalizarea profitului cu evaziunea taxarii este infractiune ! In SUA este… cea mai mare ! La fel de mare ca o crima.De fapt este considerata o crima.

  7. Sint de acord .Cozile de topor romanesti ne amenință ca daca nu lăsăm multinationalele sa ne fure va fi o tragedie ca petrolul,gazele,aurul,electricitatea,apa,cuprul,băncile ,porturile maritime,fabricile vor rămîne românilor.

  8. Sincer, este o nebunie ce face PSD cu razboiul asta impotriva companiilor straine. Poate pleaca jumate din astia si ii lasa cu ochii in soare pe guvernanti care sa chinuie sa stranga bani sa incerce respectarea promisiunilor fanteziste ale lui Dragnea.
    Isi da cineva seama ca unul cu grave probleme in Justitie arunca totul in aer pentru a-si acoperi mizeriile? Ieri era Soros de vina, azi sunt multinationalele. Au luat astia Belina, e vina cuiva ca a furat Dragnea prin Tel Drum?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.