Cât de reprezentative mai sunt guvernele?

Planul american pentru reglarea ultimelor conturi ale Războiului Rece, chiar cu riscul de a isca un nou asemenea conflict, a avut un impediment: una dintre sursele prosperității Germaniei, a UE în general, era energia si materia primă ieftină importată din Rusia și relația comercială profitabilă cu China si Rusia. ”Provocarea pentru neoconservatorii americani a fost să-i convingă pe liderii germani mercantiliști să facă o alegere irațională din punct de vedere economic și să renunțe la comerțul profitabil cu Rusia și China. O soluție a fost provocarea unui război între Rusia și Ucraina”, consideră economistul american Michael Hudson.

”Rezultatul a fost schimbarea dependenței Germaniei și a UE de energia din Rusia cu dependența de energia mult mai scumpă din Statele Unite, o schimbare care este numită ”eliberare” și la care se adaugă mutarea companiilor industriale europene în Statele Unite (sau chiar în China), pentru a obține energie la un preț competitiv. La această situație se adaugă golirea depozitelor de arme și muniție din Europa, după ajutoarele oferite Ucrainei, de unde necesitatea de a le reumple cu armament american. Până acum, cel mai mare perdant al noului război rece sunt Germania și restul Europei”, mai scrie Michael Hudson.

Atunci când vine vorba despre cât de reprezentative sunt guvernele occidentale, opiniile lui Hudson, un economist de stânga, se întâlnesc cu cele ale lui Paul Craig Roberts, un economist liberal.

”Un lucru pe care îl știm cu certitudine este că niciun guvern occidental nu reprezintă poporul pe care îl conduce. Aceste guverne reprezintă interesele celor care finanțează campaniile electorale. Guvernul este pur și simplu cumpărat de acești finanțatori. Nu este un guvern în sensul folosit de Thomas Jefferson. În SUA, Curtea Supremă a legalizat cumpărarea guvernului de către grupurile de interese, care îl folosesc apoi pentru agendele lor. Practic, Curtea Supremă a stabilit că, în virtutea libertății de exprimare, grupurile de interese au dreptul să cumpere guvernul Statelor Unite”, scrie Paul Craig Roberts, cu referire la deciziile instanței supreme din SUA privind eliminarea limitelor contribuțiilor la campaniile electorale, prin crearea așa-numitelor super-comitete de acțiune politică. Începând cu 2010, asistam la o ”liberalizare” a cursei pentru fonduri electorale în SUA și la o explozie a sumelor investite în campaniile electorale.

”În restul lumii occidentale este și mai rău, pentru că guvernele trebuie să reprezinte interesele Washingtonului. Reprezentarea Washingtonului este rareori conformă cu propriul lor interes, de unde rezultă că aproape niciun guvern occidental nu are susținere populară”.

”Ratele de aprobare a cancelarului Germaniei, a premierului Marii Britanii și a președintelui Franței sunt mai mici decât rata de aprobare a președintelui Joe Biden. Cancelarul german are o aprobare de 17%. Cu alte cuvinte, 87% dintre germani îi dezaprobă acțiunile. Cu toate acestea, el îi conduce pe germani. Peste tot în Europa, ratele acestea de dezaprobare sunt între 65% și 70%. Cum putem să numim asta democrație? Nu putem”, scrie Paul Craig Roberts.

”Autorul libertarian Albert Jay Nock făcea distincție între puterea socială și puterea statului. Puterea socială este atunci când poporul deține puterea. Atunci se poate vorbi despre guvernare. Puterea statului este atunci când statul are puterea. Atunci este tiranie. Acest ultim scenariu intervine când guvernul, inclusive agențiile guvernamentale, este privatizat de grupurile de interese, pentru ca statul să îndeplinească scopurile acestor grupuri și să nu poate fi tras la răspundere pentru asta.

Thomas Jefferson a dorit ca America să fie guvernată de puterea socială. Însă restul părinților fondatori au dorit guvernarea de către puterea statului, pentru a-și asigura privilegiile de mari proprietari de terenuri și de sclavi. După 60-70 de ani, președintele Abraham Lincoln a susținut fățiș interesele constructorilor feroviari și taxele cerute de industriașii din nordul țării, care au apăsat mult pe umerii populației. Aceste politici au fost un motiv major al secesiunii statelor din Sud și al războiului lui Lincoln împotriva Confederației. Pentru a acoperi faptul că Lincoln nu era decât un vehicul al marilor interese economice, istoricii au inventat o versiune despre războiul lui împotriva Confederației.

În Occident, democrația este cel mult un exercițiu menit să-I convingă pe oameni că dețin controlul. Suveranitatea populară a fost înlocuită de stat. Astăzi, patrioții înfierbântați ajung să susțină statul în detrimentul națiunii și al suveranității populare. La început, puterea statului a crescut prin favoruri pentru a susține interesele speciale ale celor care obțineau controlul statului. Astăzi, situația s-a înrăutățit. Statul este folosit împotriva celor care se opun intereselor speciale, este folosit împotriva presei alternative, a politicienilor anti-mainstream. Ceea ce nu înțeleg cei care își pun speranțele în presa alternativă este că fiecare website poate fi închis imediat.

Regimul în care americanii trăiesc după respingerea ideii lui Jefferson este un regim al intereselor speciale. Respingerea ideii de suveranitate populară i-a obligat pe americani să plătească prin reducerea libertății, a veniturilor și a nivelului de trai, în favoarea celor puțini și bogați. Cei mai bogați 1% dintre americani și-au sporit averile cu mii de miliarde de dolari. Este o diferență mare între cei care au averi de 11 milioane de dolari și cei care dețin mii de milioane, însă ambele categorii intră în acei 1%. Cei cu adevărat bogați sunt doar o zecime din acel procent”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

25 de Comentarii

 1. Io cred ca Iuropa ar tre’ sa-si puna doliu ca a renuntat la gazele, petrolul si buleftrica ieftina livrate de muscali, cu care Putinantropul Antropid ne santaja cum vrea muschii lui.
  Ne dresa putinantropul ca la Tzirkus: esti ascultataor si faci ce spun io, iti da tata Putina zakarelul. Nu esti cuminte si ajuti Ucraina, iti ia tata Putina zakarelul.
  Ca k sa vezi ce avantaj fabulos a pierdut Iuropa! Dragi to’ashi si pretini, nu ne mai poate santaja Putinantropul! Ne-am nenorocit!……[Rumburak]
  *(Cainele moare de drum lung si prostul de grija lui Rumburak)*

 2. Teleaca,bati campii rau.Guvernele,la care guverne faci referire? La cele spre care arata Putin cu degetul ,iar voi trolii repetati?

 3. The top export countries in 2023:
  China – $3.59 trillion
  United States – $3.0 trillion
  Germany – $2.0 trillion
  Japan – $910 billion
  United Kingdom – $875 billion

  PS Germania a importat in 2023 de 1,2 trillion dolari
  De unde pana unde suferinta?Până acum, cel mai mare perdant al noului război rece sunt Germania și restul Europei”, :))))
  Hudson e specializat in economia Babilonului,consultati CV-ul

 4. Minciuni și fraze-i totul ce statele susține,
  Nu-i ordinea firească ce ei a fi susțin (M Eminescu, 1874)
  Tot ce spun statele e minciună, tot ce au e din furat (Nietzsche, 1883)

 5. Vasazica Rusia santaja Europa cu gaz si petrol ieftin, iar Europa ii oferea Rusiei Extinderea NATO si invazia Armatei Americane la granitele Rusiei….Vasazuca Rusia santaja Europa cu gaz si petrol ieftin iar Europa nu a oferit Rusiei in 25 de ani nici macar un Autoturism ca lumea….Asa da santaj..

 6. cand ajungi sa ai colonii ca moldova, ukropia, balticele, unde tot guvernul si parlamentul e format din agenti cu dubla cetatenie… scoliti la americani, nu numai ca acestea nu mai sunt reprezentative, sunt irelevante pentru interesele populatiilor nationale

 7. guvernele sint f. reprezentative,
  e o vorba romaneasca:
  „-s-a intalnit hotzul cu prostul”,
  numai datorita „democratiei universale”!

  guvernul canadei a bagat OBLIGATORIU
  „produse de igiena feminina” in wc barbatzi din
  parliamentul canadian,
  intzelegi?

 8. De ce oare omului ii place sa auda aceeasi minciuna in mod repetat?E ceva in neregula cu povestitorul sau cu auditorul?Arhiva prostirii populatiei este actualizata continuu.Cati dintre tinerii de azi vor mai fi peste 50de ani?dar vor fi alti tineri carora li se va servi din arhiva dupa timpuri.Povestea e veche doar prostul e nou.

 9. Foarte ciudate comentarii (daca ar fi facute de persoane care rationeaza, pe baza unor FAPTE, nici macar „informatii”, „dezinformatii” etc.). Se pare ca orice articol care pune in discutie „naratiunea oficiala” trebuie discreditat. Tot atat de ciudat e ca nu exista nici un fel de moderare pe site (mie nu imi apar toate comentariile dar nu ma plang, nu pierde nimeni). Am mai observat ca atunci cand fac referire la moderatorii de pe site ori la calitatea limbii romane folosita de autori probabilitatea comentariului de a nu aparea creste vertiginos. Comentez in continuare, in amintirea zilelor din 1990 cand cumparam Cotidianul lui Ion Ratiu pentru a citi si altceva decat oferea FSN.

 10. ”În restul lumii occidentale este și mai rău, pentru că guvernele trebuie să reprezinte interesele Washingtonului”.

  La noi este mai simplu, guvernul trebuie sa reprezinte doar interesele WA DC !

 11. Absolut nici un guvern din asazisa lume democratica nu mai este legitim de sute de ani.Un guvern este reprezentativ cand partidul care a candidat in alegeri intruneste 50%plus UN vot din totalul alegatorilor.Aliantele de dupa vot sunt moartea democratiei si introducerea dictaturii.Iar FINANTAREA partidelor din banii publici este cea mai mare mizerie din lumea democratica.

 12. Treaba e de fapt foarte simplă: conform principiilor doctrinei Wolfowitz SUA au declanşat un război înpotriva Europei, pe care l-au şi câştigat fără niciun foc de armă, ci doar corupând conducătorii europeni. Şi ca licrurile să fie mai uşor de controlat, au creat organizația trădătoare denumită UE, cu instituțiile sale criminale. Şi au colonizat Europa.
  Asta e tot.

 13. Alegerile din 9.iunie sunt CRUCIALE pentru soarta Europei si Romaniei.
  Ce vom VOTA !?…CREDINTA sau ATEISM, LIBRETATE sau SCLAVIE, SUVERANITATE sau GLOBALISM, PACE sau RAZBOI !.
  Sa NU spuneti ca n-ati STIUT !.

 14. Germania își luase cam mult avânt. Eu prefer să-i știu supravegheați de americani decât prieteni cu rușii. Noi am pierdut Bucovina cu Ribbentrop – Molotov.

 15. O afirmatie fara acoperire, Parlamentul European are peste 700 de locuri, Romania are 33. Doar aceste cifre spun ca nu stii ce vorbesti. AUR este un partid extremist, niciun alt partid se aliaza cu el la vreo actiune. Continua sa faca poze cu telefonul. Colectie placuta.

 16. „Alegerile din 9.iunie sunt CRUCIALE pentru soarta Europei si Romaniei”

  O afirmatie fara acoperire, Parlamentul European are peste 700 de locuri, Romania are 33. Doar aceste cifre spun ca nu stii ce vorbesti. AUR este un partid extremist, niciun alt partid se aliaza cu el la vreo actiune. Continua sa faca poze cu telefonul. Colectie placuta.

 17. Citat axonic:,,Europa nu a oferit Rusiei in 25 de ani nici macar un Autoturism ca lumea”.
  Da ma @axoane, de-aia toti stabii rusi umbla si acum numai cu Pobede si Lazi harbuite, iar iahturile lor sunt niste copai cu vasle. Te si miri cum, naiba plutesc……[Rumburak]

 18. Articolul este logic, coerent și nu face altceva decât să spună direct ceea ce, în fapt, știm cu toții (mă rog, cei care mai au capacitatea de a discerne și analiza – sistemul de educație din ultimii 30-40 de ani a creat, în tot Occidentul, din ce în ce mai mulți analfabeți funcțional, de unde capacitate de analiză la niște unii care nu cunosc istorie, literatură, artă, religie…?!). Și nici nu se mai poate schimba ceva – schimbarea vine de la oameni dar oamenii devin majoritar…legume! Cu legumele nu faci revoluții!

 19. Am retinut de ceva timp numele lui Calin Marchievici pentru calitatea articolele si il urmaresc de citva timp pentru relevanta subiectelor alese.

  Cel de fata este un articol singular pentru caracterul profund, fundamental al problemei ridicate ca si prin alegerea referintelor la care se raporteaza. Sper din tot sufletul ca autorul va continua nu doar prin articole bine scrise, ci pe aceasta cale tematica. Ziarele independente, Cotidianul, Platforma Romania Cetatenilor ar trebui sa fie dominate de aceasta abordare. Astfel de conceptualizare, _acest_ unghi de analiza, _ele_ vor trebui sa dea masa critica a discursului public pentru ca o schimbare de matca sa se produca, pentru ca romanii sa scape de puterea letala a statului.

  Felicitari dle. Marchievici si multumiri. Lucrul despre care scrieti a fost numit odata ‘Jeffersonism la firul ierbii’ (‘street Jeffersonism’) si el este populismul _bun_, libertar, nu in sensul pejorativ cu care termenul a fost incarcat de inamicii puterii sociale de care scrieti. Acesta este lucrul de care Europa de Est, Romania, ar fi avut nevoie dupa 1989 si de care Europa, unde libertatea economica si politica au fost complet uitate, are nevoie maxima astazi pentru redresare. Va indemn, pe dvs. si pe cititorii care rezoneaza cu materialul de fata, sa gasiti pe Telegram canalul Outis. Sub sintagmele de cautare ‘populismul libertar’, ‘stat mic, popor puternic’, ‘dezetatizarea Romaniei’ veti gasi telegrame direct relevante subiectului abordat azi.

  Libertatea politica a romanilor * De jos in sus * Om cu om

 20. Ceea ce spun eu de aproape 2 ani de zile…
  Dependenta de Rusia schimbata cu dependenta de SUA dar la preturi de 5 ori mai mari, fapt care anuleaza orice crestere economica si baga popoarele in faliment, inclusiv la nivel de cetatean.

 21. @Prostia ingroapă Rusia

  Faine trilioane dar vezi ca BCE are 17 trilioane EURO datorie si FED-ul are 34 de trilioane datorie
  CAT CREZI ca mai pot trai „burghez” din TIPARNITA BCE + FED clasele de 1% din omenire acum ca BRICS-ul
  nu-si mai da marfa de macualatura si BURSELE (aceste scheme LEGALE -> PONZI() sucomba ?

  Sti istoria LIREI STERLINE (in America de Sud doar ca exemplu) dupa ww2 ?
  DOLLAR-ul e pe duca … si cui crede ca glumesc il invit sa vada cum si cat a crescut (SI INCA MICRESTE 🙁 )
  datoria care desi pazit cu BAZE MILITARE yankeie 🙁 apasa destabilizant pe el ?

  Crezi ca daca mai rezista acum la 34 de trilioane … lumea va renunta la el cand datoria USA se va ridica la 50 de trilioane … 60 de trilioane …80 de trilioane ?
  Sti ce ce intreb ?
  Pentru ca nu vad cum fara schimbare de paradigma … capitalist-creditiv-dobandiera … se mai poate fara VARSARE DE SANGE
  schimba MONDIAL MACROECONOMIC ceva !

  Am 2-ou doctorate si stiu ce …aici doar puerli-obligat spun ! 🙁
  -> „NINGE PE FED!” … si fuga in AUR (pretul aurului!) arata ca CEVA FINANCIAR GROAZNIC urmeaza !

  Nu ma crededeti ca … macelul 🙁 la rusi … vedeti insa dupa ! 🙁

  SHALOM !
  (Israelul si-o cauta cu lumanarea -> semn ca e disperare FINACIARA la Jerusalem ! Li se-ngroapa passientza ! 🙁 )

 22. Timp de jumatate de secol URSS n-a taiat Evropei, pana la sa traiti bine pe GNL don Bidon de la …10.000km
  O nimica toata

 23. La noi se cheama o structura infractzionala organizata incepand dindec.89. Nu-i bai, ca era shi inainte, dar mai soft, asha ca l-au ciuruit pe impushcatul de Craciun, tov.Ceashka, maskota chibutzului lor PCR, desfintzat legal de Rege, dupa atentatul bolshevic cu bombe in Parlamentul Romaniei, care refuza inca in Colonia noastra d.originala sa omagieze victimile, shi cu syndromul Stockholm in sange, sta shi asculta bazaconiile lui Wexler, pui de nomenclaturist shi el de la Consilul de Minishtri( din tata in fiu, ca doar sunt venitzi cu Tank urile la el) . Asha ka kare guverne??? Daca sunt comunitatzi shi nu turme sau goyimi ,cum zic cei cu tay mult dicku, ele tebuie sa se auto-organizeze singure, nu sa vina alde alles!bullake, sa ne spuna el ce shi cum ( ex. lgbdt, schimbat sex,etc.), mai ales ca in mintea lor de haita, trebuie sa omoare pastorul ca sa haleasca turma. Un guvern il cumperi simplu cu salarii nesimtzite shi pensii speciale, salarii bune numai pentru unii, asha ka kakaia natziune, ca de aia Petrov, vroia la porunca sa fie numai 300 de Parlamentari, ca Oculta Mondiala, sa nu transpire la finantze, dar mai ales sa fie sigura pe ea. Extrapoland, se pare ca metoda se aplica Mondialu, numai cu China au luat leapsha in 89, asha ca pana la urma shi-au fuck norocelul precum Nula dixit. Idea este a lui Trotzky=stat in stat, cu crime, mai ceva ca dictaturile orientale, lucru intamplat in trecut, dar shi la noi in Dec.89. Asha ca pana ce armata asta subterana=stat in stat, de sio, zio, salam cu Zoia, sburda pe mapamond conform rabyiilor lor, ka ka ei nu este nimeni sa cucereasca Planeta, precum omul suporta ploshnitele, asha cum Mayakovsky a prevazut asta, shi nu mai avem incotro sa luptam (vezi teatru=Ploshnitza).
  O zi buna.
  Con
  P.S. Doctrinele totalitare, shi nu numai, au fost ka la kalaba lor, facute de ei (Rabyii, dinastii de Sculeni-Vama, NY, de ce vretzi voi), dar acum fiind expirate nu au ramas decat ka kabala lor la purtator.

 24. 87% adevar in ce domol si intelept zici !
  Pup !
  Te pup fara senzualitate, cinstit si uscat, ne-balos, FORMAL: ca IUDA pe ereticul Iisus !❤️
  Esti fratele meu !🤫🎶🍥

  SHALOM !
  (🤔IQ=?🤔)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.