Cât public cult avem?

La sfârșitul anilor ʼ80 ai secolului trecut, o carte de popularizare a științei s-a vândut rapid în 700.000 de exemplare. Adică, 0,01 la sută din populația omenirii a citit ori a încercat să citească această carte. A fost un record istoric de vânzări în domeniul cărților ce nu sunt considerate divertisment ori ficțiune. Așa a devenit un star cosmologul Stephen Hawking, iar cartea sa, Scurtă istorie a timpului”, un mare bestseller.

La nivelul populației noastre, 0,01 la sută înseamnă 2000 de cititori. Acesta este, teoretic, nivelul publicului cu adevărat cult la noi, dacă transformăm reperul Hawking în unitate de măsură. Nu avem a ne mira. Un calcul mai vechi a arătat că publicul cult în Europa medievală reprezenta 0,03 din populație. Era, iată, un nivel mai bun decât acela revelat de bestsellerul lui Hawking. Ceea ce s-a pierdut, în timp ce alfabetizarea a crescut, ține de intensitatea curiozității umane.

Dacă acceptăm că aici, în România, nu avem un public cu adevărat cult mai mare de 2000 de persoane (ceea ce e confirmat de tirajele medii ale cărților cel mai bine vândute), avem a înțelege de ce am avut un spectacol haotic al discernământului public sub pandemie și de ce acum, în vremea războiului din Ucraina, sunt puțini concetățenii noștri care pot judeca cu adevărat geopolitic ceea ce se întâmplă. Nivelul geopolitic al puterii de judecată ține de un domeniu la fel de specializat pe cât era subiectul acelui bestseller al lui Hawking.

Cultura generală pe care ne-o însușim prin învățământ nu are la noi, dar și aiurea, grijă să predea istoria împreună cu logica” securității marilor puteri. De aceea, este dificil de înțeles o spusă precum aceasta a lui Henry Kissinger: SUA au contribuit la relansarea economică a Chinei ca să slăbească URSS, dar curând vom fi obligați să facem ceva ca să slăbim China”. În privința Chinei relansate, la finele vieții sale, Richard Nixon a spus: Mă tem că am creat un Frankenstein”. Mai puțin patetic, Kissinger a atras atenția că SUA și NATO nu ar trebui să continue politicile de slăbire a moștenitorilor URSS dacă nu doresc să vadă o aliniere a intereselor Rusiei și Chinei.

Nu ne aflăm, azi, chiar în fața unei astfel de alinieri, dar nici nu vedem jocul înțelept care să o facă să fie cât mai puțin posibilă. Dacă publicul cu adevărat cult reprezintă doar 0,01 din omenire, acest procent ar fi un dezastru în cazul în care ar deveni reprezentativ și pentru clasa politicienilor. Ceea ce, iată, pare că s-a întâmplat deja.

Este uimitor cât de puțin a ținut cont clasa politică din ultimele decenii de analiza profesorului harvardian Samuel Huntington, care anunța în urmă cu trei decenii că, după ieșirea ideologiilor combatante din istorie, marile ciocniri de interese geopolitice se vor desfășura pe faliile dintre civilizații. Aici, în Europa, falia descrisă de Huntington cădea între lumea catolică și cea ortodoxă. Fosta Iugoslavie s-a spart pe falia aceasta.

Acum, Ucraina suferă din pricină că falia aceasta a determinat în partea greco-catolică a țării un curent prooccidental de netolerat pentru partea ortodoxă a fostului URSS. Rusia de azi mai are o falie care a fost vizibilă în războiul din Cecenia, o ciocnire în fața căreia Occidentul a ales să fie de partea violențelor extreme ale Kremlinului. Același Occident se află acum în fața violențelor extreme din Ucraina și nu mai poate fi de partea autorilor lor.

Dar același Occident a ales să nu informeze constant în ultimii ani despre violențele din Donbas, deși acum opt ani a informat la timp despre sosirea omuleților verzi” în regiune, iar acordurile de la Minsk (care au acceptat opera acestor omuleți”) urmau să dea regiunii aceleia drept de veto în privința aderării Ucrainei la NATO. Ceea ce regiunile prooccidentale ale Ucrainei n-au vrut să accepte. Dar NATO știa că aderarea Ucrainei era blocată chiar prin acordurile de la Minsk, garantate de Franța și Germania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

27 de Comentarii

  1. Nu e vorba de partea greco-catolica prooccinentala, ci de partea semita, sustinuta de SUA si Israel, care ataca crestinii, atat greaco-catolici, cat si ortodocsi. In privinta asta Zelenski nu are limite. E dispus sa transforme Ucraina in ruine. Nu trebuie sa fii cine stie cat de cult, ca sa intelegi ce se petrece.

  2. Se vede cum ne-au condus timp de 32 de ani acesti 2000 de oameni culti ,in toate domeniile de activitate,Aici includem si activitatea Academiei Romane care s-a indreptat incotro bate vantul.Se vede acum si punerea pe scaunul ICR de la Paris a lui Cezar Preda ,regele gropilor de gunoi.Domnia ta spui ca neavand un public cult, avem un spectacol haotic al discernamantului public in legatura cu pandemia cat si cu razboiul din Ucraina.Cel mai periculosi in gandire,mai ales in gandirea preconceputa, o au asa zisi oameni culti,care se cred atat de inteligenti,de superiori incat nu accepta alta varianta a intelegerii realitatii ,pe care o prezinta cei mai putini culti.Am vazut o gandire realista,practica,poate si din instictul de autoconservare a oamenilor simpli, fara ifose de superioritate.Aveti impresia ca oameni simpli nu au capacitatea de a intelege istoria geopoliticii,faliile religioase? Da ,ei oamenii simpli inteleg clar,ca unele tari puternice ,bogate ,care nu au zacaminte ,vor sa puna mana pe zacamintele altor tari sau a tuturor tarilor ,prin diverse metode politice, religioase, de dezbinare,diversiune si razboaie.Faliile religioase sunt un motiv ,nu o cauza .Inteleg ca marile puterii ale lumii ,se razboiesc pentru influente economice,financiare si geopolitice.Realitatea ,bate uneori cartile citite de culti.Discernamantul cultilor s-a vazut de multe ori, ca nu are legatura cu moralitatea.cu obiectivitatea ,cu realitatea.

  3. Multă minte și cultură aveți domnule Buduca dacă evaluați nivelul de cultură a populației României extrapolând un procent raportat la populația globului. În anii 80 la orice categorie socială sau profesională v-ați fi raportat obțineați un procent cu 2 cifre. Toată lumea avea în casă bibliotecă, în liceu și facultate era concurență ce citești, revistele literare erau deosebite, iar până la sfârșitul anilor 70 existau reviste de specialitate de valoare. Că acum fiind membrii UE am ras de pe fața țarii industria, televiziunile sunt de o imbecilitate toxică iar cărțile din cauza coperților scumpe sunt tot mai puțin accesibile este adevărat. Dar la târgurile de carte este tot timpul plin și lume cumpără. Și nici nu se mai poartă biblioteca, lumea bună le-a înlocuit cu un perete de cuburi în care pui orice. Că doar ne-a educat domnul Băsescu că nu mai trebuie filozofi, deci nici cărți când poți afla de pe net cine a fost Marx.

  4. La romani se poate evalua simplu numarul de oameni culti.
    Ii numeri pe cei care nu asculta manele. Va ajung degetele.

  5. @Viki. Ahrticolul e bun, comentariul de nota zece, civilizat, fara injurii si la obiect

  6. Da oamenii simpli inteleg clar,ca unele tari puternice,care nu au zacaminte ,vor sa puna mana pe zacamintele rusilor, sau a tuturor tarilor ,prin diverse metode politice, religioase, de dezbinare,diversiune si razboaie.
    Asa a fost cucerita Romania si Ucraina.

  7. Da oamenii simpli inteleg clar,ca unele tari puternice,care nu au zacaminte ,vor sa puna mana pe zacamintele rusilor, sau a tuturor tarilor ,prin diverse metode politice, religioase, de dezbinare,diversiune si razboaie.
    Asa a fost cucerita Romania si Ucraina.

  8. Intr-un memorabil interviu al D-lui Cristoiu spunea :”După părearea mea Caragiale este în primul rând un mare meditator asupra presei. Eu mereu dau scena din „O noapte furtunoasă” când cei doi Jupân Dumitrache și Ipingescu citesc ziarul. Este o scenă tipică pentru consumatorul român de presă din toate timpurile, inclusiv de acum. Ei nu citesc ca să afle. Ei citesc un ziar din care nu înțeleg nimic, dar era un ziar care le satisfăcea punctele lor de vedere cu ciocoii. Și acum publicul de Antena3 dacă vine mâine Dacian Cioloș și dacă e genial ori se supără pe Gâdea că de ce l-au chemat sau consideră că a fost idiot. Ei (publicul:)nu se vor uita niciodată (la modul )obiectiv.”(INTERVIU: Ion Cristoiu, la 51 de ani de presa)
    In alta ordine de idei ,teoria lui Huntington aparuta in 1993 e fundamentata pe idea centrala ca dupa caderea URSS,Islamul va fi cel mai serios oponent al globalizarii sustinute de SUA si urmatoru razboi va fi cu Islamul!Huntington a scris in editia din 1996: „În lumea emergentă a conflictelor etnice și a ciocnirii civilizaționale, credința occidentală în universalitatea culturii occidentale suferă trei probleme: este falsă, este imorală și este periculoasă”Corect!
    Unde cam sufera fie iertatul este ca neglijează mobilizarea ideologică a elitelor și nevoile socio-economice neîmplinite ale populației ca factori cauzali reali care conduc conflicte.
    Teoria lui cu demarcatia religiilor,cu suprematia bisericii protestante, este falsă
    de ex. Japonia e infinit superioara ca civilizatie SUA

  9. V-ați gindit vreodată ce trăsături caracteristice au indivizii cuprinși sociologic in grupul decretat pompos = “ culții “ ?

    Fizic anemic , coloana vertebrală înclinată , fruntea înaltă și bombată , ochi mereu obosiți și urechi clapauge , nas coroiat și nefolositor , priviri pierdute , mers împleticit . Culții se cred “ elite “ , așadar ei nu trăiesc la timpul prezent ci prezic viitorul citind despre trecut .
    Culții defilează prin societate sub protecția diplomelor , își caută mereu slujbe călduțe dar plătite bine .
    Culții se recunosc între ei , își formează cluburi , cartiere rezidențiale și clanuri , se protejează de prostimea înconjurătoare facindu-și legi favorabile .
    Culții = Aristrocratia societăților occidentale .

    PS … din cei 2 000 de indivizi culți din România implementată oare citi au priceput mesajul cărții mai sus amintite ?

  10. Stimate domn ca m-ai facut incult pt ca n-am citit o carte. Mama are o vorba fiecare vorbeste de cartea pe care a citit-o, nu-i mai destept doar ca nu in totdeauna se potrivesc cartile citite de doi interlocutori”. Cate carti de mitologie ati citit? Am citit in copilarie tot ce se gasea in biblioteca orasului, altii au citit carti de razboi, mie nu mi-au placut, de aceea nu l-am apreciat pe Faulkner, in schimb mi-a placut Dreiser sau Norris, primele lectii despre bursa. Tot un „numeni” este Angelo Morretta, Daniel Constantin, Carlos Troya. In ziua cand am inteles de ce il pretuieste tata pe Mihai Eminescu, m-am schimbat. Nivelul de patrundere in Univers a lui este mult mai semnificativ decat a lui Stephen Hawking, care si-a cerut scuze pt ca era gresita ipoteza. In schimb ipotezele sugerate de Mihai Eminescu au fost demonstrate in sec. XX prin teoria relativitatii si prin observarea ca steaua Polara s-a stins desi o vedem ca in La steaua. Sihastrii nu au citit biblioteci, dar nici unul din noi nu poate spera sa atinga comorile sufletului ca un sihastru devenit izvor de Lumina.

  11. Al catelea stephen hawkin e asta ? Doar un brand ca si putin. Morti amandoi demult.

  12. „Publicul cult” stie ca de fapt razboiul se duce intre „clica” Rotschild-Soros(Zelenschi este de-al lor) si rusi. Deci tot un razboi ideologico-religios. Ucrainienii nenorociti sunt simpla carne de tun. Ce spune dl. Buduca este valabil doar daca „clica” a acaparat total catolicismul (?!)

  13. Un cetatean care e doxa în istoria sportului e sau nu e cult? PS. Unde dragoste nu e nimic nu e.
    Liiceanu e o persoana culta, dar profund imorala. Pleșu, Patapievici, Cărtărescu, etc. Așișderea. Au emanat aceste fiinte putere, moralitate și spiritualitate convergenta în comunism? Dar acum? Priviți sfinții închisorilor. Cultura, credinta, morala, dragoste, atașament fata de valorile naționale. Când vom discuta și despre ei? Despre sacrificiul și înălțare și repere morale.

  14. Aiurea, la noi se crede cult orice balalau care isi face un selfie cu biblioteca pe fundal si o pune pe fbk! Sau poate se cred intelectuali doar pentru ca citesc FII COIOS (nu strgeti ca asa se numeste) sau alte bazaconii moderne de dezvoltare personala care sunt acum la moda cu era pe vremuri sandra brown si care te invata cum sa fii un sclav al muncii fara sa-ti doresti nimic de la viata!!

  15. „Este uimitor cât de puțin a ținut cont clasa politică din ultimele decenii de analiza profesorului harvardian Samuel Huntington”

    Babele tin cont doar de nevoia lor de oras in Croatia. Puneti babe la conducerea statelor ! Ursula … ca la Ojdula !

  16. Daca publicul cult se refera doar la cei ce-si permit sa cumpere o carte ,va contrazic. Sunt multi oameni culti ,unii autodidacti . Unii neavind bani de carti au bani de abonament la biblioteca .Sunt putini ,dar sunt.Deci asta nu inseamna ca toti ceilalti ( mai putin aia 2000) sunt prosti facuti gramada .Atentie la nuante . Mai sunt si din aia cu o inteligenta nativa care de multe ori ii depasesc pe „culti „.

  17. Ce a creat,bre,Nixon ca nu a fost in stare sa bata nici macar amaratul de Vietnam?Sa recunoastem ,totusi,scandalul Watergate e nimic pe langa frauda electorala din 2020 prin care NWO a furat alegerile prezidentiale din SUA.

  18. @Fekete Tulipan
    Sper ca-ti mai amintesti cum, pe timpul Pietei Universitatii, nu era postare pe forum in care toate panaramele de tipul tau sa nu spuna despre A3 ca este un post vizionat doar de inculti, din cauza ca nu erau adeptii latratorilor din strada.
    Sper ca acum te-ai lamurit cat de culti au fost atat latratorii cat si votantii lor, dupa ce i-ati adus la guvernare pe latratori si acestia au facut in scurta lor perioada de coabitare cu PNL o gramada de prostii si hotii. Gramada a fost atat de mare si grava incat l-au convins pana si pe adormitul suprem sa renunte la serviciile lor si sa-i de afara de la guvernare cu suturi in fund.
    Acum s-ar merita sa te intrebi si tu ca si altii ca tine, unde erau incultii: cei care se uitau la A3, sau cei care latrau in strada, impreuna cu chibitii lor?

  19. Hawking este urat si dupa moarte de catre pupatorii de moaste decand a demonstrat facerea Universului fara ajutorul unui Joker (dumnezeu). Hauristii citesc decat o singura cartulie de buzunar, eventual cartile de popa prostu’, domnu a dat, domnu a luat (domnu joiannis).

  20. mai terminati dr-acului cu d’astea. Vestul e un cal nu inca mort, dar in agonie.
    Nu puteti face nimic Eurasiei , care devine CENTRUL Lumii.

  21. Problema mare a noastră sunt proștii. Două categorii, proștii inculți și cei mai periculoși proștii culți. Idee preluată.

  22. Vorbind despre oameni culti cred ca Autorul se refera la zecile de jurnalisti si jurnaliste de la noi care ne – au plictisit cu diagnostice gen….Putin e paranoic….Putin e botoxat….Putin e Hitler….Putin trebuie asasinat de oamenii de bine…Putin e raul absolut al lumii…Putin omoara civilii blajini ucrainieni….Putin omoara lumea, omoara rusii ca sa se mentina la putere…Daca asta a vrut sa spuna Autorul atunci are dreptate….Nu vezi in Media romana de azi o analiza a situatiei geostrategice care l -ar fi impins si pe cel mai blajin presedinte al Rusiei sa puna piciorul in prag. Inainte ca yankeii sa – i puna cizma pe grumaz.

  23. De ce toti covidiotii sunteti si anticristi ?A,uitasem,voi sunteti educati ,civilizati si plini de stiinta.

  24. Hawking asta, un mare exponent al literaturii universale,citit de niste fraieri care vroiau (mai nou – voiau) sa fie miliardari in carucior, calatori pe Marte pe o raza laser ! Acum sa doneze familia caruciorul stintific invalizilor de razboi progresisti si din Ucraina a lui Zelinski !

  25. @ scorillo , excelenta remarca

    Prostii culți , la noi , sunt chiar o pătura socială .
    Prostii culți au năpădit România , nu mai încapi de ei , ii găsești peste tot , in Mass-media , in , pe și in afara clădirilor , pe străzi și in cartiere selecte , in parcuri subtufe , sub pietre … etc

  26. Nu poate exista anti la ceva inexistent, o idiotenie pe care v-a bagat-o pe gura biserica. Ukraina este „teatrul” de razboi intre catolici si ortodocsi. Continuati … pana la disparitie !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.