Cât s-a cheltuit pentru summitul european de la Bulboaca

Republica Moldova a găzduit cel mai mare eveniment politic internațional din istoria sa: un summit al Comunității Politice Europene (CPE), iar pentru acesta au fost cheltuiți peste 13 milioane de lei MD (aproximativ 649.450 de euro), cu 3 milioane de lei MD mai puțin decât era prognozat inițial.

„Pentru organizare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a avut bugetat o sumă de 16 milioane de lei, dintre care am semnat contracte în valoare de 13.328.519 de lei. Acest tip de cheltuieli a fost investit în organizarea summit-ului”, a declarat premierul moldovean Nicu Popescu.

El a precizat că o parte din aceste costuri urmează să fie parțial rambursate de unii parteneri externi ai Republicii Moldova.

„Pentru organizarea acestui summit, mai multe state și-au asumat costurile pentru mai multe elemente de organizare. State precum România, Franța, Suedia, Marea Britanie, dar și mai mulți parteneri ai țării noastre”, a afirmat Popescu.

Cei mai mulți bani – pentru achiziționarea serviciilor de organizare

Șapte milioane de lei au fost cheltuiți pentru achiziționarea serviciilor de organizare a sistemelor de sonorizare, lumini, mobilier, spații pentru jurnaliști, ecrane, corturi, scene, cabluri pentru electricitate, rutere și altele, după cum a raportat ministrul moldovean de Externe.

Peste cinci milioane de lei au fost alocate pentru achiziționarea serviciilor de organizare a summit-ului și serviciilor de locațiune, pentru perioada 27 aprilie- 2 iunie.

Baza Auto a Cancelariei de Stat – asigurarea transportului pentru delegații și cheltuieli de combustibil, în valoare de 377.643 de lei.

Palatul Republicii – organizarea concertului pentru delegațiile oficiale care au sosit pe 31 mai, în valoare de 7.500 de lei și recepția oficială de bun venit, în valoare de 199.653 de lei.

Precizăm că sumele indicate sunt în lei moldovenești.

La 1 iunie 2023, Republica Moldova a găzduit Summitul Comunității Politice Europene, cel mai mare eveniment de politică externă din istoria acestei țări. Summit-ul a reunit, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE) a avut loc la Complexul vinicol Castel Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, la 30 km de Aeroportul Internațional Chișinău și la 38 km de Chișinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. … Iată-mă-s isprăvniceasă!”,M-am isprăvnicit!… Neamul nostru s-o înălţat!”, IATĂ interesul național , *m-am parisuit , m-am îmburghezit și m-am luxemgurghezit! *Chirița privește foncția de isprăvniceasă ca pe unul care-i dă privilegiul să vândă bunuri cu valoare perenă pentru a cumpăra nimicuri de sezon și statut.
  Deci are bani de chefuri.

 2. La cit le-au iesit moldovenilor si toantei cu privire blinda ovina la afacerea asta (e ca la CM de fotbal sau ca la olimpiade, cit bagi si cit iese …) „Rep. Moldova” (ha ha ! chiar exista ?) cred ca a evitat la limita falimentul !

 3. Maestrul C zice ca toata suma cheltuita pentru organizarea acestui sumit a fost achitata de Romania.

 4. Nu banii conteaza. Nici R. Moldova nu conteaza. Rusia conteaza…Fara Rusia nu se exista reuniunea Bulboaca.

 5. 100 mii e pomana donata de Romania, cumva? Nu vad cum sa fi fost doar din bugetul acestei tari care cerseste permanent ajutor in jur mai ales cu mare tupeu de la Romania.

 6. Și care sunt REZULTATRLE concrete ale summit-ului de la Bulboaca ? Eeeeh ??

 7. Suedeza Samdu a organizat foarte bine ce a invatat prin tufarisurile americane.Cel mai reusit -secs-cu grupul,cu lumina stinsa,de unde si economiile.Berlusconni nefiind invitat s-a prapadit de ciuda.Cica degeaba a facut scandal Wiermele de Sibiu sa se aprinda lumina si a facut apel la organizare ca luase trei suedeze in 5 minute si de 3 ori cu capul in calorifer.
  Radem ,glumim dar au ajuns toti papagalii si dezaxatele planetei sa faca ce doresc cu noi.
  Mai avem cateva zile pana marti cand Wiermele de Sibiu va ordona -Romani treceti Donul-si o sa ne bage rusii mintile in cap ca in 44.

 8. Acesti saraci de moldovani condusi de o anomalie sexuala o globalista care distruge Moldova Slava Borsul si Mamaliga

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.