Cât se mai împrumută Ministerul Finanţelor la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, peste 1,939 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni, una de obligaţiuni de stat şi una de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de BNR.

Astfel, MF a atras 1,022 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat, cu o maturitate reziduală la 61 de luni, la un randament mediu de 6,36% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,2 miliarde de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

De asemenea, ministerul a atras 917,4 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 7 luni, la un randament mediu de 6,01% pe an. Valoarea emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,086 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna aprilie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,78 miliarde de lei, este cu 260 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în martie 2024, de 6,52 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Cunoaste cineva o cifra exacta , citi bani a inprumutat clasele noastre politice de la bancile straine ,din momentul la care Romania nu mai avea nici macar un leu datorie acestor banci ? Inafara faptului ca tot aceste clase politice au vindut aproape toata tara si bogatiile ei strainilor ,ne-au bagat in EU si asa dupa cum puteti vedea Romania nu se mai poate numii o tara suverana atita timp cit sintem obligati sa facem tot ce ne dicteaza Bruxellul.Tot clasele noastre politice ne-au bagat in NATO si nu ne mai putem numii o tara libera si idependenta ,atita timp cint avem soldati si unitati militare straine ,pe teritoriul tarii noastre.Cu toate aceste inprumuturi ce sa facut in Romania ,tinind cont si de vinzarea bogatiilor tarii noastre ,unde s-au dus banii ?

  2. ,, Numai banul îl vânează și câștigul fără muncă „.
    90% din banii împrumutați se regăsesc în averile colosale ale clasei politice, bugetarilor, aleșilor și numiților din toate instituțiile statului, salariile celor din spitale, primarii, în fapt de peste tot, mai puțin pensionarii ce au muncit și contribuit la pensii, oameni de rând ce duc un trai de azi pe mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.