Cațavencii: Maestrul Cîrstoiu 

Nimeni nu spune că un medic, un ortoped cu practică de două decenii, profesor universitar, decan la UMF și manager de spital nu are mai multă îndreptățire școlară decît un analfabet funcțional, tovarăș cu Vanghelie, cu facultatea cumpărată la Ploiești și cinci categorii de conducător auto la Pitești, fost condamnat penal cu executare.

Pe lîngă Piedone, Cătălin Cîrstoiu arată ca Erasmus din Rotterdam pozînd cu o jumătate de porc. Numai că, în cursa pentru Primăria Capitalei, e rîndul lui Piedone să se uite înapoi, peste umăr, ca Bikila Abebe, alergătorul fără pantofi, după ceilalți maratoniști.

Și Cîrstoiu, și Piedone sînt produse ale sistemului. Cîrstoiu e fabricat la etajele superioare ale Puterii, Piedone la demisol, în zona de gîndaci și igrasie. „La etajele superioare ale Puterii“ te întîlnești cu rețeaua de impostori din Sănătate, cu loja marilor bancheri, cu serviciile secrete și generalul Pahonțu, cu nașul Petrov, fost turnător la Securitate și, obligatoriu, președinte al republicii. Meseria de medic te ajută să-ți clădești relații cu bolile protipendadei, să te faci util și indispensabil unui mănunchi de rude și amante cu pedigri politic, să urci în carieră tratînd oase și fracturi la nivel înalt. Cătălin Cîrstoiu are profilul unui supraviețuitor care și-a adaptat profesia unor ocazii de avansare în grad didactic și, poate, de altă natură, și a fost selectat pentru insectarul cu disponibili. Ca și celălalt doctor de la Capitală, Sorin Oprescu, Cîrstoiu a văzut în relația cu politica și cu politicienii o oportunitate cronică. Pe amîndoi i-a îmbogățit știința, dar nu atît știința de carte, cît știința plasamentului.

Piedone e făurit, cum ziceam, în subteran, în aria de jos a uzinei de disponibili, între ghenă și canalizare, acolo unde ești lăsat să înaintezi pe țevile statului, odată cu miriapozii de umezeală. Impostor și mincinos, Piedone s-a tîrît cu răbdare și cu infinit tupeu spre lumina izbăvitoare a combinațiilor cu administrația publică, unde prosperă de aproape trei decenii. Dar pe cît de jalnică e substanța lui umană, pe atît de irezistibil e pentru alegători discursul scos din inima de pungaș.

Așa cum arată sondajele de opinie, mulți bucureșteni îl admiră pe Piedone, căci văd în el varianta simplificată a succesului. Cu cît e mai mare sărăcia, cu cît e mai adîncă disperarea, cu cît e mai fatală prăbușirea în TikTok, cu atît e mai imparabil triumful acestui fals acordeonist.

De aceea, Piedone nu poate fi învins decît prin înlăturare. Dacă îl vor pe Cîrstoiu primar, cele două etaje ale fabricii – etajul și subsolul – trebuie să discute între ele și să ia măsuri. Dacă Piedone e retras – și Piedone poate fi retras prin cunoscutele metode, care pornesc de la oferte și ajung pînă la dosar, cercetare penală și reținere –, atunci Cîrstoiu mai are de luptat doar cu Nicușor. Dacă nu, sistemul e obligat să și-l asume pe Piedone și să facă din el cîștigătorul coaliției.

Odată eliminat candidatul Piedone, doctorul Cîrstoiu s-ar măsura cu Nicușor Dan, un fost olimpic de geniu, cu doctorat strălucit în Franța, cu priză în societatea civilă și cu sprijin din partea USR și PMP. Balanța academică e aici ușor inversată, căci Nicușor Dan e un matematician special, în timp ce Cătălin Cîrstoiu e un succes de context, favorizat de legături și apartenențe. Nivelul e, însă, altul, incomparabil cu nivelul Piedone. Lăsînd la o parte zgomotul politic, o competiție între oameni cu o educație de acest nivel ar fi un fel de recuperare a decalajului din ultimele decenii. Și, trebuie spus, abia în această situație Cătălin Cîrstoiu ar avea șanse, fiind susținut de cele două partide mari, PSD și PNL, ai căror alegători n-ar mai fugi spre Piedone.

Sînt multe elemente care arată că civilul Cîrstoiu n-a fost o propunere recentă a coaliției. De la teatrul ieftin al lui Rareș Bogdan, care o făcea pe niznaiul, la îndelunga frînă pusă candidaților de partid mai bine plasați, faptele arată că omul era așteptat. Iar aici nu e vina partidelor, fiindcă partidele, ca de obicei, nu pot face nimic atunci cînd li se spune, așa cum li s-a mai spus, pe cine să pună.

De aceea, întrebarea e alta: poate fi omul sistemului mai bun ca omul democrației? Răspunsul e și da, și nu. În cazul primarului Băsescu, răspunsul a fost da, fiindcă Băsescu a fost mai bun, mai energic, mai popular și mai activ ca Ciorbea, Halaicu sau Lis. Dar judecînd după viteza de creștere și propagare a răului, președintele Băsescu a fost un primar mai rău ca toți.

Maestrul Cîrstoiu, pe care Rareș Bogdan se prefăcea că îl confundă cu Ion Cristoiu, semnează azi un editorial întortocheat, scris de alții. Rămîne de văzut cît talent au scriitorii și cît umor au cititorii.

Articolul este scris de Doru Bușcu și a fost preluat integral din Catavencii.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 28
Author

19 Comentarii

 1. Super articol, super documentare reală! Mulțumesc! P.s. tot ce e scris in articol, parcă e identic cu ce arata numerologia pe baza de date personale ale lor.

 2. Carstoiu a spălat banii primiți ca spaga in spitalele de stat pe firma particulara. Așa și-a tras averi incomensurabile inclusiv în, Mamaia. Liste fictive/ registre paralele de consultații ca sa spele banii ca să-și tragă bunuri pe firma. Și Oprescu are averi de miliarde de la lei. Smecheii de doftori Mara „manageri” sunt mai hoți decat tanti Floarea care vinde o legătură de pătrunjel și să bon fiscal! Ce se naște din pisica(Petrov), șoareci prinde!

 3. Se intilnesc,lunar,bilunar sau cand interesele o cer,in costume negre,evlavioase,austere ,ca la mort ,si discuta bezpartinâi despre cate si mai cate in lumina becurilor -lumanari, eventual sub cate unui compas zugravit pe perete,cu sortuletele de gat,asa cum i-a invatat Mithra
  De aici se aleg perdantii poolitici dar si castigatorii,ca la loz in plic.
  Carstoiu e un fel de Narmaifi,pus sa demonstreze inca o data ca teorema dupa care bucurestenii voteaza primarul general dupa om,nu dupa partid,e valabila si in 2024

 4. Intotdeauna saracul crede ca-cel care a furat mult pana acum, s-a saturat si n-o mai face. Altfel,sa vorbesti orice, e liber, nu se pedepseste. „De maine aveti apa calda” ! Bine ca ati gasit pe unul care cauta prin tarabe si prin frigiderele micilor comercianti. La aia mari se baga doar sa cumpere ! Popescu-Pinoccio primar !!!

 5. Rămâne de văzut…Apelând la baza de date a acestor urmasi ai vomei nomenclatutiste, putem vedea destul de clar ca nu au diploma de absolvire a celor 7 ani de acasă. Dezgustătorul Piedone este un Catavencu paranoic, obraznic, demagog, talhar, pentru care scopul scuza mijloacele. Oricât „Play-boy” s-ar turna pe burdihan, din întreaga lui ființă iese mereu un persistent miros de grajd. Oricât l-ai parfuma, putoarea nu dispare. Doctorul de oase care se crede salvator al capitalei este o catastrofa ambulanta din stirpea celor răi de gură si de bani negri. Cred ca a jurat credință lui (H)Ipocrit. La chermeze, desigur. Nu-l anima decat setea de mărire. In fine, seamana intre ei. Si unul si altul, doi mari cotcari josnici.

 6. A început Sedinta Parlamentului României cu Aderarea la NATO 20 de Ani ! Transmite in Direct pe TVR Info !

 7. Cică tata lui Cirstoiu a fost comisar? Realizați cine vrea sa conducă pe mitici! Copii organelor de ieri vor ajunge conducătorii de astăzi!

 8. de ce aici nu scrie nimeni care il cunoaste in mod direct pe acest Carstoiu! Sa stim ce fel de poama este! E oricum din start descalificat fiind finutzul lui Petrov , matelotul fara flota!
  Eu nu as vota niciodata o astfel de figura care nu imi inspira deloc siguranta buzunarului meu!
  Parerea mea! Avem cu adevarat nevoie de astfel de specimene? Sau …”noi muncim nu gindim?”

 9. ‘Prin prisma Cațavencilor’, Cîrstoiu deține ‘puterea’ AI, Pie(r)done deține ‘favelele’.

 10. In fapt, psd si pnl il vor vota pe Pietzone. Dar pt ca acesta este in partidul lui Voiculecu nu o pt face pe fata. Carstoiu este scos doar de sanchi. Acest mascarici le convine de minune ca spaga se va imparte pe din doua ori din trei. Carstoiu va dori toata spaga, nu va ceda nimic.

 11. Doru Buscu, la fel ca ceilalti ” gurnalisti ” de la ” Catavencii ” este tot un mancator de c… cu voie de la securitate. Ca maine, preluati si articole din ” Libertatea ” si ” Cancan „.

 12. Dacă Piedone ăsta câștigă alegerile, atunci trebuie să mutăm capitala în alt oraș. Sărăcia nu e o scuză Buscule, eu știu că cititorii nu trebuie ofensați, dar hai s-o spunem drept, e plin Bucureștiul de țopârlani și plină presa de semidocți cu fumuri, flămânzi sau leneși.. Deci trebuie să le dai ce vor că, vorba aia, cum e turcul și pistolul. E drept că îl trimiteți la primărie nu la academie, dar totuși.

 13. Mucusor dan a fost in schimb plamadit din canalizarea Bucurestiului si afumat la tevile de evacuare ale rablelor corporatristilor carora le pute STB dar ling clantele sefilor :)) hai buscu ca ai spalat destul cu limba in lenjeria lui mucusor :))

 14. Cine vrea un al doilea Băsescu să-l voteze pe Cirdtou, același zâmbet, aceiași vorbire, înverșunare ascunsă în colțul gurii, șmecheroi de șmecheroi, hoț mascat de renume, are nevoie de nemurire că în rest are tot etc etc …

 15. Numai faptul că a fost selectat de Ciolacu trebuie să fii circumspect!!!
  Un om serios, care este profesionist, nu și-ar abandona profesia pt primărie!!

 16. Foarte bun articolul. Clar si adevarat.
  Totusi nu as vrea sa ramana ideea ca Piedone si Carstoiu ar fi la acelasi nivel de suportabilitate.
  Daca nu iese Nicusor primar, nu m-ar deranja foarte tare sa fie Carstoiu, dar daca iese Piedone… suntem un popor de _____.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.