Cațavencii: Ucraina luptă și în Israel, în Taiwan, în Coreea

Chiar dacă nu e ideea lui Putin, atacul Hamas din 7 octombrie asupra civililor israelieni pare desprins dintr-un plan de subminare a Ucrainei. Asta pentru că ciocnirea civilizațiilor din Orientul Mijlociu răscolește lumea mai tare decît o face sîngerosul război din stepa ucraineană. Israel e mai bine reprezentat în politica și cultura occidentală, are avocați mai buni în Congresul SUA, la Casa Albă și pe Wall Street. Cota lui geopolitică e globală, în timp ce a Ucrainei rămîne zonală. Israel e singura democrație în marea de dictaturi islamice care o înconjoară și care dețin peste jumătate din rezervele de hidrocarburi ale planetei. E un stat modern și eficient, articulat pe o tradiție culturală occidentală, pe o istorie a inteligenței și o reputație biblică multimilenară, din care Occidentul s-a inspirat pe rupte. Ucraina e pînă una-alta o națiune-baricadă, eroică și haotică, sprijinită financiar și militar de SUA ca să lupte cu rușii în locul unei Europe prea puțin preocupate de propria securitate. Ucraina se bate cu un monstru politic și militar și înregistrează pierderi de natură să-i pună în discuție existența. De aceea, pentru ea, orice întrerupere a sprijinului american poate fi fatală.

Israel, în schimb, duce un război de mici dimensiuni. Se luptă cu un grup de fanatici (cruzi, dar puțini) pe care știe că îi va învinge. Hamas are mulți suporteri, dar nici unul nu e gata să-i ia partea pe teren. Așa că Israel nu se va opri pînă cînd nu va termina de nivelat Gaza cu buldozerele, în ciuda valului de proteste din lumea musulmană și a reverberațiilor din SUA și Europa. Cu sute de mii de soldați mobilizați și cu portavioanele americane în Mediterană, nu-i exclus ca Israel să-și dorească o greșeală a miliției șiite din sudul Libanului, ca să încheie socotelile și cu Hezbollah.

Dacă în cazul Ucrainei sprijinul SUA înseamnă tancuri, rachete, avioane, obuziere și bani pentru echilibrarea uriașului deficit, Israel are nevoie mai mult de sprijin moral și de descurajare. Un război direct cu Iranul e aproape imposibil. Iranul e la două mii de kilometri distanță, nu-și poate trimite trupele prin Siria și Irak ca să se lupte cu Țahalul. Poate trimite doar rachete și avioane, dar la războiul aerian Israel împreună cu portavioanele americane dețin supremația.

Totuși, apariția Israelului la coada unde America împarte sprijin politic și militar întunecă perspectivele Ucrainei. Îi diminuează porția, îi scurtează termenele și îi pune în discuție capacitatea de a duce războiul spre un final convenabil. Pentru Europa e o veste proastă, fiindcă Europa nu e capabilă să suplinească diminuarea sprijinului american. Europa abia dacă poate lupta cu propria slăbiciune. Cum ar putea cîștiga războiul din Ucraina dacă nu-și poate înfrînge nici măcar tentația de a face afaceri cu Putin? UE nu va reuși să se mobilizeze pentru Ucraina de una singură, fiindcă unanimitatea ei e făcută praf de Ungaria, Austria, Slovacia – și ăsta e doar începutul listei –, state care fac politica lui Putin cu hărnicia Dumei de stat.

Mai e un lucru: dacă Trump ajunge președinte, lucrurile pot lua o întorsătură și mai urîtă. Ajutorul american pentru Ucraina va fi redus drastic, Putin va fi invitat să facă pace „în 24 de ore“, iar NATO ar putea deveni o alianță ezitantă, în care SUA să pună în discuție articolul 5. Banii Ucrainei ar putea lua în totalitate calea Israelului, țară pe care Trump o susține înflăcărat. Astfel, situația de securitate pe flancul estic al NATO și al UE poate degenera grav, cu statele baltice, Moldova și România expuse direct, ca state vulnerabile, incapabile să opună o rezistență serioasă dacă America trece în expectativă.

Iar competiția pe bani poate deveni încă și mai dură. Ucraina se luptă deocamdată cu Israel, dar se poate trezi atacată și de Taiwan, și de Coreea de Sud. Dacă izbucnește ceva în Asia sau dacă încordarea militară depășește un anume nivel, America trebuie să-și drămuiască ajutorul și mai tare. Ucraina va primi de două, de trei sau de patru ori mai puțin, în funcție de cîte fronturi reușesc alde Putin, Xi, Khamenei și Kim să-i deschidă. Ucraina nu luptă doar în Donbas și Crimeea, ci participă, fără voia ei, la confruntările din Orientul Mijlociu, peninsula coreeană și Marea Chinei. Sînt fronturi active, unde bătălia pentru ajutorul american e în desfășurare.

Ca de obicei, România nu e pregătită să lupte nicăieri, nici măcar la ea acasă.

Articol scris de Doru Bușcu și preluat din catavencii.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

18 Comentarii

 1. Faptul că Rusia a luat 1 milion de obuze din Coreea de Nord, iar Ucraina nici măcar jumătate de milion din tot Occidentul, n-ar trebui să ne facă să ne îndoim de capacitatea economică și militară a lumii libere. Sper că nu-i trece nimănui prin minte să ceară ieșirea României din NATO și intrarea într-o alianță cu Coreea de Nord și Rusia, pe motiv că armata română ar avea atunci suficiente obuze.

 2. Zelensky,din banda evreilor sioniști,care a trimis la moarte sute de mii de ukrainieni și face jocul Sioniștilor și a lui Netanahui,sper sa.l jupoaie ukrainienii,deja au înțeles că i.a tras în Războiu ca sa faca jocul și interesele mondiale
  ale Sioniștilor de a pune tot mapamondul in criza să forțeze DICTATURA DIGITALĂ.

 3. Catavencii sunt neamuri proaste ! Ce debiteaza numai prostii !

 4. Sprijinul financiar și militar vine din partea acelorasi elite care au finantat revolutia proto-bolsevica franceza, imperialismul si colonialismul, comertul cu sclavi, un numar mare de razboaie si lovituri de stat, sprijinul pentru revolutia bolsevica din Rusia din 1917 via Wall Street si precipitarea Marii Depresiuni in 1929, toate acestea fiind folosite pentru a promova ,,lovitura de planeta” cu aroma feudal-tehnocratica in curs de desfasurare prin uciderea unei proportii substantiale din populatia umana paupera, remodelarea fundamentala a ordinii mondiale, inclusiv prin transformarea celor ramasi in viata in sclavi transumani, determinarea colapsului economiei globale si implementarea redistribuirii finale a tuturor bogatiilor planetei catre aceasta elita hiper-minoritara si hiper-psihopatica in comparatie cu majoritatea umanitatii. E o rezolutie mai simpla fata de tot talmes balmesu asta geopolitic aparent din articol.

 5. Mda. Nu poți nega niște evidențe. in spoatele fiecărui conflict armat se află america, NATO,. Sunt numitorul comun al răului planetar. Deci clar sunt un sytat terorist agresiv .. O recunoaște in declarații atît bufonul nazist cît și turbatul disperat bibi..chiar și indirect unele lichele din UE.

 6. ‘Chiar dacă nu e ideea lui Putin, atacul Hamas din 7 octombrie asupra civililor israelieni ‘:)))))))))
  ce copilarie:))) este exact ideea lui Putin de a deschide inca un front pentru americani

 7. „Ucraina e pînă una-alta o națiune-baricadă, eroică și haotică, sprijinită financiar și militar de SUA ca să lupte cu rușii în locul unei Europe prea puțin preocupate de propria securitate.” Șut cu stâgu-n dreptu, autogol.

 8. @ ale.. Bre ciumete, tu ca ”europa” ești cumva in război cu cineva ??

 9. Ei, noi avem relații la ruși. Se pune în fata lor ditamai Diana Șosoaca și gata. Suntem favorizați, vai de capul nostru.

 10. Articol care face pe comentatori sa-si dea cu negatia la adresa Ucrainei asta face catavencii . Divide et Impera !

 11. am citit elucubratii atat de corecte politic ca la acest scrib ce scrie in numele redactiei Cotidianului (RC).

 12. ca scribul in numele (RC) e dorubușcu, nu mai pierdeam timpul.

 13. Eu nu cred că Trump îl va lăsa pe Putin să câștige. America și-ar pierde orice credibilitate. America are nevoie de o pace cât mai convenabilă pentru Ucraina și să dea o lecție cât mai dură în Orientul Mijlociu. Când vrei să conduci un Rols Royce nu te mai uiți cât costă benzina.

 14. Care Trump?ăla care vroia sa mute capitala Israel le Ierusalim?Poate totuși o făcea fara sa mai ucidă palestinieni copii și femei nevinovate!🤨

 15. Să meargă Catavencii în frunte cu Doru Buscu în Ucraina să o apere, că tot suferă atât de grija ei.

 16. @Iliusin si Imbre si intox we trust:Elucubratii troli Rusi,nu ma asteptam din partea voastra,sa scrieti copilarii imbecile(atentie: nu v-am facut imbecili in mod direct).Dar trebuie sa va spun un lucru clar si rational,eu un om simplu ,in curs de culturalizare(am citit de doua ori Republica lui Platon),revin ,bagati bine la cap:Rusia nu se afla in razboi cu Ucraina,rusia este in razboi cu toata lumea libera,cu NaTO daca vreti.Nu ai cum sa castigi un razboi impotriva unei lumi superdezvoltate.Bagati bine la scafarlie ce va spun.Cand eram copchil, profa diriginta ne altoia (spre binele meu)cu o nuia.Eu daca as putea ,v-as ajuta cu vana de bou.Dar sunt prea departe.

 17. Un pic de istorie pentru sectariști analfabeți functionali, care iată, l-au citit de doua ori pe Platon (când o sa-l citești pe diagonală, de la dreapta spre stânga, să mă anunti !).. Maurice Tempelsman, născut în Belgia, are o istorie lungă și sângeroasă în Africa. Când primul premier al Congo-ului, Patrice Lumumba, s-a angajat să returneze bogăția diamantelor înapoi în noul independent Congo la începutul anilor ’60, Tempelsman, care a început cu De Beers în anii 1950, a ajutat la elaborarea loviturii de stat care a consolidat dictatura de 29 de ani. bătrânul colonel Mobutu și lovitura de stat împotriva lui Kwame Nkrumah din Ghana; diamantele erau în joc în fiecare. Maurice Tempelsman este președintele Congresului Evreiesc American, un grup de presiune sionist care susține că lucrează îndeaproape cu armata israeliană. Documentele SEC arată că directorii LKI sunt avocați și bancheri de investiții sioniști de mare succes: un director aparține firmei de avocatură care l-a reprezentat cândva pe președintele Kennedy – un alt prieten Tempelsman. LKI este, de asemenea, conectat la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), numită eufemistic. Imperiul Tempelsman rămâne solid în spatele lui Leon Tempelsman & Sons, De Beers și Lazare Kaplan International, furnizor de diamante Tiffany și Cartier. Ce legatura au toate astea cu Israel? Pai e cel mai mare traficant de diamante. Ce legatura are cu Ucraina? Majoritatea structurilor guvernamentale ucrainiene sunt conduse de criptoevrei din aceiasi seminție care conduce Israelul. Al treișpelea trib. Ce legatura are cu tine? Esti un suporter cre(s)tin al statului sionist Israel care promoveaza apartheid si genocid. Ca de la un cultist fanatic si primitiv obisnuit cu biciul si sodomia, nu ma mir.

 18. Urit si trist, domnule Buscu ! Chiar era necesar sa va aliniati „liniei oficiale” ?! …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.