Câți kilometri de autostradă promite ministrul Cuc în 2019

Noul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, avansează aceleași cifre pe care predecesorul său, Rovana Plumb, în ceea ce privește numărul de kilometri noi de autostradă ce vor fi dați în folosință în acest an – 180 de kilometri. Oficialul susține că a găsit în minister o estimare făcută de directorul general al Companiei de Autostrăzi, Narcis Neaga, și că preia informaţiile pe care i le prezintă acesta. „Eu, personal, îl voi susţine cu tot ce pot eu ca să finalizăm numărul pe care domnul director Neaga şi l-a asumat. (…) Pe la jumătatea anului acesta, noi ne dăm seama după evoluţia stadiului fizic cum vom sta cu lucrările. Dacă nu se mişcă, veţi vedea şi rezilieri de contracte. (…) Estimarea, domnul Neaga a dat-o. (…) În general, noi preluăm ce spune directorul CNAIR”, a declarat ministrul Cuc, care a subliniat că cei 180 de kilometri sunt cei pe care Neaga i-a „promis”. Vor fi gata, conform ministrului, loturile 1 şi 2 Sebeş-Turda, loturile 3 şi 4 Lugoj-Deva, precum şi Câmpia Turzii – Târgu Mureş.
La rândul său, Narcis Neaga a spus că ă vor fi în trafic conectate până la sfârşitul anului autostrada Sebeş-Turda cu autostrada Transilvania, loturile 3 şi 4 Lugoj-Deva şi între Câmpia Turzii şi Târgu Mureş. „De asemenea, mai mizăm pe o parte din Predeal – Cristian, unde mai sunt cam 10 kilometri, cu drum de legătură cu tot”, a adăugat directorul general al CNAIR. Neaga afirmă că estimarea de 180 de kilometri a fost făcută pe baza contractelor existente şi pe baza discuţiilor cu antreprenorii care au semnat noi contracte.
Estimarea făcută de Transporturi este contestată de reprezentanții ONG-ului Pro Infrastructură. Acesta spun că în 2019 pot fi inaugurați cu siguranță doar 43,28 km, adică loturile 3 (mai-iunie) și 4 (august-septembrie) ale Autostrăzii A1 Lugoj-Deva (între Holdea și Șoimuș). ”În acest moment, este fezabil, dar dificil, ca la finalul lui 2019 să circulăm pe încă aproximativ 8 km din Autostrada A10 între Sebeș și nodul Alba Iulia Sud, pe bretele scurte de acces de la Lancrăm. Restul tronsonului (până la Alba Iulia Nord) nu poate fi gata în 2019, realist vorbind. Iar sectorul de 17,9 km din Autostrada Transilvania (A3) dintre Iernut și Chețani are doar șanse teoretice să fie deschis până la sfârșitul lui 2019 din cauza problemelor financiare ale constructorului (Astaldi) și birocrației nerezolvate. Așadar, scenariul realist ne indică 43,28 km noi de autostradă în acest an, iar cel foarte optimist 69,18 km”, spun cei de la Pro Infrastructură. Aceștia au adăugat că
se promite inaugurarea inclusiv a unor tronsoane unde nici nu s-au început lucrările în teren, iar termenele contractuale de proiectare și execuție sunt de 19 luni (A3 Borș-Biharia), 24 luni (A3 Râșnov-Cristian) sau 3 ani (A7 Centura Bacău și DX12 Craiova-Slatina). Cu cei 43,28 km noi de autostradă, rețeaua noastră va ajunge la finele lui 2019 la 850 km.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

6 Comentarii

  1. A promis 0(zero) km.,chiar imi pare rau ca nu stie sa isi tina o promisiune!

  2. poa’ să zică şi 200000, că nu-l doare gura, un balon plin cu kkt…

    • Nu cred ca poate scrie „200000”,are o scuza,nu e astronom!Un zero barat mai intelege si el…

  3. Daca se vor face autostrazi acestea se vor construi numai si numai in Ardeal; este interzis de la brusel a se construi pe bani europeni autostrazi dincoace de Carpati dupa cum spunea un europarlamentar din vest: „ce e dincolo de Carpati nu conteaza”. Bruselul a dat interzis la autostrazi care sa traverseze muntii din romanica. Altfel cum se poate explica faptul ca A8 s-ar construi in doua moduri: in Moldova prin parteneriat privat si dincolo de munti cu bani de la mUUUUUUiEEEEE”, bani tot romanesti dar pe care ii gestioneaza vestul???!!!

  4. Zero griji tristi valahi, soseste guvernul Csolos 2 si face mii de kilometri in sus si-n jos, urca tara pan la cer si alta nu. Ah, ca bonus: reniveleaza lefuri si pensii, ca pesede alde-s de muie. Ghiolbani sinistri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.