Caz de abuz în Suedia: Copii români preluați „ilegal” de stat

Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, solicită Guvernului suedez o „reacţie foarte rapidă”, pentru a da curs solicitărilor „absolut îndreptăţite de a stopa detenţia absolut ilegală şi abuzivă” a două minore cu cetăţenie română, ai căror părinţi locuiesc în Suedia.

„Facem un apel la raţionalitate şi la reacţie foarte rapidă din partea Guvernului suedez, pentru a da curs solicitărilor absolut îndreptăţite de a stopa situaţia acestor fete. Este absolut inacceptabil ce se întâmplă, când o fetiţă de 12 ani ajunge să folosească otravă, ajunge să-şi dorească să-şi pună ştreangul de gât, ajunge să folosească tablă, să-şi taie venele de la mână sau ajunge să ia cuţitul este o chestiune inacceptabilă care nu credeam că se poate întâmpla într-un stat democratic aşa cum este Suedia. Aşteptăm un răspuns foarte rapid din partea statului suedez”, a precizat luni Corlăţean, la o conferinţă de presă comună cu deputatul Ben – Oni Ardelean, având ca temă cazul unei familii de români care locuieşte în Suedia cu cele două fiice, Sara şi Diana, care „au fost luate abuziv” de către asistenta socială din comunitatea suedeză în care această familie locuieşte.

Corlăţean cere, de asemenea, Guvernului suedez să asigure respectarea cu stricteţe a angajamentelor internaţionale ale Suediei şi relaţiile foarte bune de natură politică cu statul român şi să repatrieze imediat cele două fete, „care sunt deţinute ilegal”.

„Solicităm Guvernului suedez, pentru că tratatele internaţionale sunt aplicate de guverne, nu de servicii de asistenţă socială, să asigure respectarea cu stricteţe a angajamentelor internaţionale ale Suediei şi relaţiile foarte bune de natură politică cu statul român, să dea curs solicitărilor statului român de repatriere imediată a propriilor noştri cetăţeni care sunt deţinuţi împotriva voinţei statului de cetăţenie şi împotriva voinţei părinţilor. Soluţiile anterioare propuse prin intermediul Ambasadei României la Stockholm, acela de înapoiere a copiilor în formatul familiei extinse, lărgite, Convenţia ONU prevede această posibilitate (…). Cetăţenii noştri, deţinuţi ilegal, trebuie repatriaţi. Avem o colaborare foarte bună cu instituţiile guvernamentale româneşti. Solicităm Guvernului României să rămână în continuare foarte angajat şi împreună să facem toate demersurile care se impun. Suntem pregătiţi pentru o misiune la Stockholm, o misiune politică, împreună cu partenerii guvernamentali cu care noi am ţinut legătura din Guvernul României”, a completat Corlăţean.

În continuare, senatorul a relatat cazul familiei Samson, lucruri petrecute începând cu luna decembrie 2022.

„Familia Samson, Daniel şi Bianca, cu cele două fiice, Sara şi Diana, la sfârşitul lunii decembrie 2022, au intrat într-o situaţie care a marcat şi marchează această familie de o manieră îngrozitoare. La 2 decembrie, asistenta socială dintr-o comună din regiunea Skone din Suedia intervine şi ridică de la şcoală cele două fete, Sara şi Diana. Sara, la 11 ani neîmpliniţi, Diana, 10 ani. De la acel moment, familia trăieşte o adevărată dramă. De la ce a plecat toată situaţia. Într-o discuţie în familie, fetiţa cea mare, Sara, solicită imperativ părinţilor să i se cumpere un machiaj şi un smartphone. Părinţii răspund: eşti prea copil şi eşti foarte frumoasă, nu este cazul la această vârstă de machiaj, ţi-am luat un laptop, cu acesta ai internet şi la şcoală şi acasă, ai tot ceea ce îţi trebuie, ştiind că la şcoală fetele spuseseră – copiii folosesc smartphone-ul inclusiv pentru a accesa site-uri pornografice. Atunci, în mod firesc, părinţii, care sunt crescuţi în familia creştină, au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a ameninţat că dacă nu i se va da curs solicitării va spune la şcoală faptul că ei suferă de acte de violenţă în familie. Ceea ce s-a şi întâmplat. Asistenta socială, fără niciun fel de verificare, vine şi ridică fetele. Cealaltă fată, de la bun început, Diana, afirmă foarte clar că este o invenţie a surorii sale, că sunt copii iubiţi în familie, respectaţi, că nu este vorba despre niciun fel de abuz. Cealaltă fată, care iniţial a făcut această declaraţie falsă, după două – trei zile realizează că situaţia este foarte delicată şi spune foarte clar asistentei sociale şi Poliţiei faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău şi că a fost o solicitare a ei, căreia părinţii, dintr-un motiv sau altul, nu i-au dat curs în acel moment. Poliţia face o investigaţie şi într-o lună, maximum două, închid acest caz, pentru că evident nu au existat astfel de probe, moment din care practic dispare orice fel de raţiune pentru ca fetele să fie deţinute în continuare de către asistenţa socială”, a relatat Corlăţean.

Acesta a adăugat că acţiunea de separare a fetelor se desfăşoară „într-un ritm accelerat”, iar părinţilor le este interzisă revederea cu ele, fapte „ce încalcă” convenţiile internaţionale în materie.

„Această acţiune de separare a fetelor se desfăşoară de atunci într-un ritm accelerat, părinţilor le este interzisă revederea cu fetele, cel mult o oră pe lună, ulterior, o oră la şase săptămâni. Fetele sunt separate, încălcarea convenţiilor internaţionale în materie, Convenţia privind drepturile copilului, care stabileşte foarte clar, fraţii, surorile trebuie să rămână împreună, sunt trimişi în familii de încredinţare diferite. În clipa de faţă s-a ajuns la a patra familie de încredinţare pentru fiecare copil în parte, cu nişte abuzuri de natură psihică asupra copiilor, cu lucruri pe care fetele le mărturisesc şi care le-a determinat, în special pe Sara, să recurgă la nişte gesturi necugetate până la urmă. Acum două săptămâni, a fost înregistrată cea de-a cincea tentativă de sinucidere a Sarei. Până acum, a folosit otravă, pastile, a încercat să se spânzure, a folosit o tablă cu care a încercat să-şi taie venele de la mână şi ultima oară a folosit un cuţit, a fost oprită de familia de încredinţare, a fost sesizată Poliţia, dusă din nou la serviciul de psihiatrie. Sara este supusă, de altfel, unui tratament greşit, cu pastile psihotrope, a ajuns la 96 de kilograme la vârsta de 12 ani şi este o fată care spune permanent: vreau la părinţi înapoi”, a susţinut senatorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

 1. Cerșetorii și milogii de lux din politica românească, cer ce ar trebui să facă ei cu proprii cetățeni! Asta e politica celor 34-35 ani de trafic de persoane prin legea care permite anularea locurilor de muncă din Romania și cetățenii pot lucra oriunde in străinătate! Asta DA educație și reforma impecabila care au dus la distrugerea țării și națiunii!

 2. Mai vreti politicali corect, parinte 1 si parinte 2, progresism, lgbt-ism? Am ajuns sa nu ne mai apartina copiii nostri! Incredibil! Singura sansa, ROEXIT!

 3. Ei na.. O fi o altă serie din cei cu apucături de Țăndărei..De altfel toată europa știe ceea ce romînu nu vrea să afle.. Copii de romîni sunt vînduți la piață, de către părinții lor..de multă vreme. De nu sunt vînduți, sunt educați la cerșit și la furat..Deci, in nici un caz autoritatea suedeză nu a greșit.

 4. Am căutat repede să văd când a emis CPI mandat de arestare pe numele regelui sau premierului suedez pentru răpire de copii (așa cum a emis pe numele președintelui Rusiei); poate că informația este prea proaspătă însă am să urmăresc lucrările Curții ca să văd și eu cât de repede emite acea instituție ăăă…. democratică (nu-mi venea cuvântul potrivit) mandatul de arestare.

 5. bine faceati locuri de munca in tara, sa nu fie alungati romanii din tara lor!
  I-ati gonit sa le puteti lua mai usor averile.
  A ajuns o casa parinteasca cu gradina si acareturi sa se vanda la 12 000E? Jivinelor nesatule!

 6. unde-i lege nu-i tocmeala,afara cu extremismul religios din lumea copiilor
  Suedia e patria libertatii si a omeniei

 7. In Germania, in Danemarca, in Italia, in Suedia, in Norvegia, in Olanda…lista-i lunga, sunt mii de copii luati de la parinti. S-a creat o masa de tfl-ei cu studii de asistenti sociali plus familii de localnici care „primesc” copiii contra cost, masa de lenesi care trebuie hraniti. Cat timp copiii sunt luati parintii platesc costurile de intrtinere a copiilor….este o lucrare malefica, o alta maniera de exploatare a sclavilor imigranti considerati vite de munca….Statul roman trebuie sa intervina. Pentru ca sunt asa de multe cazuri, trebuie un serviciu specializat cu avocati si procese deschise impotriva statelor care abuzeaza.

 8. Guvernul suiedez a decizionat sa imi da mie aceste fete in scopul de a le machia si educa pa principiile aurii ale lui MISA.
  Multumesc inca da o mie da ori statului regal Suiedia care mi-a dat azil politic sa ma protejeaza da statul roman care interzice abuzivant raportururile da iubire cu fiinte majore subt 12 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.