Cazul City Insurance – există o altă problemă

Mulţi dintre clienţii City Insurance vor rămâne fără garanţii pentru că nu vor găsi mijloace alternative de garantare, iar problema cauzată de falimentul City Insurance se duce dincolo de piaţa de asigurări, a spus Antonio Souvannasouck, managing partner al Asigest Broker.

„Situaţia este dificilă şi va fi dificilă în continuare. Dacă toată lumea la începutul crizei City Insurance a luat în calcul doar RCA-ul, totuşi la RCA există soluţii. La garanţii, mulţi dintre clienţii City Insurance vor rămâne fără garanţii. Mulţi dintre aceştia nu vor găsi mijloace alternative de garantare. Au început deja să se rezilieze contracte. Această problemă se duce dincolo de piaţa de asigurări şi nimeni nu s-a gândit. Mereu ne gândim la cumpărătorii de RCA, dar acolo sunt soluţii. La această problemă, mulţi dintre asiguraţi nu vor mai găsi soluţii“, a explicat Antonio Souvannasouck în cadrul Forumului Internaţional de Asigurări-Reasigurări (FIAR) 2022, conform ZF.

El a mai spus că flexibilitatea City Insurance pe zona asigurărilor de garanţii a venit pe o bază statistică în care rata de daună se află la circa 15%, una dintre cele mai bune rate de daună.

„City Insurance a fost flexibilă acestor riscuri, dar şi pe o bază, după părerea mea, statistică. Eu nu am auzit de vreo daună de garanţie neachitată de City Insurance aici sau în Italia, ştiu că rata daunei pe această linie este undeva la 15%, una dintre cele mai bune rate de daună. Nu ştiu de ce există această reticenţă din partea asigurătorilor în a acorda capacitate şi resurse în a subscrie acest risc pentru că este o linie de business care s-a dovedit până acum că este profitabilă“, este de părere Antonio Souvannasouck.

În acelaşi timp, Eugen Anicescu, country manager la Coface România, susţine că asigurările de garanţii sunt cel mai mare sector de asigurări corporate pe care îl are piaţa din România şi extrem de relevant în relaţia cu companiile.

„Sunt undeva la peste 30.000 de companii care furnizează statului şi cam acestea sunt companiile care au nevoie de sprijinul pieţei de asigurări. Dacă ne uităm la piaţă, asigurările de garanţii în asigurările de piaţă contează în proporţie de 4%. Dacă deduce subscrierile pe pieţele din Italia, rămâne probabil la 3%. Însă, dacă din asigurările de piaţă scădem liniile auto, Casco şi RCA, care sunt vreo 70%, de fapt asigurările de garanţii contează pentru 10% din subscrierile non-auto. Deja arată o altă poziţionare. Este a patra clasă după asigurările auto şi cele de incendiu“, explică Eugen Anicescu.

Totodată, Eugen Anicescu a mai adăugat că cea mai mare este zona de achiziţii publice, iar asigurările de garanţii au devenit principalul instrument prin care companiile care lucrează cu statul îşi garantează contractele.

„Dacă ne uităm şi încercăm să vedem şi de ce, putem să discutăm despre faptul că asigurările sunt mai rapide, au o logistică mai bună, dar realitatea este că asigurătorii au fost mai flexibili. Putem vedea acest lucru cu dublu sens. Flexibilitatea aceasta, care a fost de fapt a principalului jucător din piaţă de la momentul respectiv, care avea cea mai mare pondere, a fost şi o flexibilitate nesănătoasă până la un punct, dar trebuie să fim conştienţi că această flexbilitate de fapt a dus piaţa la dimensiunea pe care o are astăzi, la câteva zeci de milioane de euro de prime şi principalul instrument pentru companiile care lucrează cu statul“, susţine Eugen Anicescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

4 Comentarii

  1. Un amalgam din care nu intelegi nimic. ce intelegem este ca de ficare data cumparatorii de RCA sunt tepuiti,cu acceptul tacir sau voluntar al ASF,care sa trezeste ,brusc sa anunte ca o societate de asigurari este in faliment.Pai tu ASF ,nu aveai datoria sa-i supraveghezi financiar? Nu pentru asta iei tu o carca de bani? Doar ca sa constati ceva deja infaptuit?DNA nu se autosizeaza? Ai plange si a le purta de grija firmelor de asigurari,ai albii ca pe alba ca zapada,ca sunt probleme cu garantarea asigurarilor,chiar nu ne intereseaza.Cum si-au impartit frateste banii intre ei,cu fel si fel de contracte asa sa si raspunda financiar. Oricum asigurarile de boala si de viata sunt iarasi mari tepe.De abia mai poti sa recuperizi o parte din banii platiti,care deja in 10 ani s-au devalorizat. Ce face ASF la sesizari,transmite adrese aiguratorilor,care insiruie niste legi intr-o adresa,pe care ulterior ASF ti-o retransmite tie.Asta e ,te-ai tapit!La asigurarile de locuinte cred ca este la fel,daca ai facut modificari in locuinta fara autorizatie,fara proiect,nu te mai despagubeste nimeni.Nu este surprinzator ca aceste firme falimenteaza in fiecare an,cate una.

  2. Stati blanzi, acesta este programul care trebuie respectat de cei care lucreaza in Romania.

  3. aloooo, voi nu ati observat ca city avea pretul cel mai mic in ultimii ani la RCA? Poate erau rau platnici dar sa fim seriosi, toti sunt cam la fel, daca nu ai cunostinte nu primesti banii repede, cum a fost eliminata Insurance cum au crescut brusc pretul asigurarilor, deci despre ce vorbim?

  4. Ziceți “la câteva zeci de milioane de euro de prime”, dar nu spuneți cine a încasat și incasează aceste prime. Fiindcă toți care lucrează pe piața asigurărilor au case noi trăznet, mai multe în curte una și una și-și petrec vara și iarna la schiuri numai în Italia, Austria Elveția. Pentru o mașină de mâna a doua de 5 mii euro plătești asigurare pentru o valoare de 1 Milion euro mașină și 6 Milioane alte daune. Angajații au avut probabil un accident și au primit asemenea sume. Că urmașii decedaților după accidentul făcut de Huidu le-au dat câteva zeci de mii de lei

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.