CCR ”pică” sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis

CCR

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea referitoare la mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ.

Potrivit unui comunicat al CCR judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi au constatat că Legea privind modificarea şi completarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, în ansamblul său, precum şi dispoziţiile art.I pct.1 – cu referire la art.2 alin.(1) lit.e), art.I pct.6 – cu referire la art.13 alin.(1), art.I pct.11 – cu referire la art.181-184, art.I pct.16 – cu referire la art.23 alin.(3), art.I pct.18 – cu referire la art.25 şi art.I pct.19 – cu referire la art. 27 alin.(3) din aceasta sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

„În esenţă, Curtea a reţinut că nu a avut loc o încălcare a ordinii de sesizare a celor două Camere şi nici a principiului bicameralismului, astfel că în procedura de adoptare a legii au fost respectate prevederile art.61 alin.(2) din Constituţie, cu referire la art. 75 alin.(1) şi (3)-(5), prin raportare la art.73 alin. (3) lit.j) din Constituţie”, se precizează în comunicat.

Totodată, Curtea a constatat că dispoziţiile art.I pct.1 – cu referire la art.2 alin.(1) lit.e), art.I pct.6 – cu referire la art.13 alin.(1), art.I pct.11 – cu referire la art.181-184, art.I pct.16 – cu referire la art.23 alin.(3), art.I pct.18 – cu referire la art.25 şi art.I pct.19 – cu referire la art.27 alin.(3) – din Legea privind modificarea şi completarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ nu contravin prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(5) privind obligaţia respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, ale art.16 alin.(1) şi (2) privind egalitatea în drepturi, ale art.79 privind Consiliul Legislativ şi ale art.137 alin.(1) privind reglementarea prin lege a formării, administrării, întrebuinţării şi controlului resurselor financiare ale statului.

Legea, care i-a fost transmisă preşedintelui de Parlament pe 13 noiembrie în vederea promulgării, are ca obiect de reglementare stabilirea duratei de 5 ani pentru mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi pentru preşedinţii de secţie, mandat care poate fi reînnoit o singură dată, introducerea unor dispoziţii referitoare la dezvoltarea carierei personalului de altă specialitate decât cea juridică, modificarea unor proceduri şi atribuţii ale Consiliului Legislativ, restructurarea departamentelor din cadrul Consiliului Legislativ, precum şi armonizarea unor norme juridice cu legislaţia cadru aplicabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

3 Comentarii

  1. Bravo CCR,oricum BELFERUL nu înțelege o
    iota din ce scrie acolo.

  2. Mutul sa-si vada de turism cu ravasitoarea lui unde se pricepe!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.