CCR. Se modifică Legea recunoştinţei

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 31 ianuarie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989, au precizat, marţi, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Şeful statului a trimis Curţii Constituţionale, joia trecută, o sesizare asupra actului normativ privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004.

Klaus Iohannis arată că OUG 95/2014 introduce o serie de modificări şi completări în cuprinsul Legii nr. 341/2004.

„Unele dispoziţii ale ordonanţei de urgenţă încalcă o serie de norme şi principii constituţionale, redactarea lipsită de claritate creând o confuzie cu privire la etapele procedurale ce trebuie parcurse, la efectele juridice ale actelor emise, cu implicaţii directe asupra drepturilor beneficiarilor Legii nr. 341/2004 instituie de legiuitor ca formă a recunoştinţei statului român pentru sacrificiul acestora, dar şi asupra exercitării atribuţiei constituţionale a Preşedintelui României de a conferi titluri şi decoraţii, potrivit art. 94 lit. a) din Constituţie. Astfel, dispoziţiile din OUG nr. 95/2014 supuse controlului de constituţionalitate contravin unor norme şi principii constituţionale”, spune Iohannis.

Şeful statului precizează că necorelarea intervenţiei legiuitorului cu ansamblul reglementărilor existente, cu încălcarea normelor de tehnică legislativă, face inaplicabil întregul mecanism al conferirii de decoraţii de către preşedintele României pentru persoanele îndreptăţite, aspect ce contravine şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale, care a reţinut că o normă care face trimitere la o dispoziţie legală care nu mai este în vigoare încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie.

Preşedintele Iohannis menţionează şi că legea încalcă şi prevederile din Constituţie referitoare la exigenţele de calitate.

Şeful statului afirmă că normele privind procedura eliberării titlurilor de revoluţionar din lege nu respectă exigenţele de claritate şi previzibilitate a legii din perspectiva Legii nr. 24/2000, neclaritatea şi imprecizia acestora încălcând standardele de calitate a legii, contrar principiului legalităţii consacrat de art. 1 alin. (5) din Constituţie, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

El arată şi că prevederi din actul normativ contravin art. 1 alin. (5) din Constituţie, art. 94 lit. a) coroborat cu art. 100 alin. (2) prin raportare la art. 80 alin. (1), precum şi art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Şeful statului afirmă că plasarea etapei acordării titlului anterior celei a emiterii certificatului de revoluţionar, ca o etapă obligatorie, contravine nu doar rolului constituţional al preşedintelui României, ci şi mecanismului constituţional care dă posibilitatea manifestării controlului parlamentar în mod plenar şi direct asupra activităţii prim-ministrului şi, implicit, a Guvernului.

Preşedintele Iohannis invocă şi faptul că neclaritatea normelor prevăzute se lege, confuzia cu privire la actele juridice generatoare de drepturi prevăzute de Legea nr. 341/2004, precum şi cu privire la etapele procedurale ale atestării unor calităţi sau acordării unor titluri de onoare sunt susceptibile a genera şi o lipsă de predictibilitate cu privire la competenţa instanţelor de judecată, obiectul acţiunilor şi cadrul procesual.

Şeful statului solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004 este neconstituţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

27 de Comentarii

 1. eroii martiri adevarati au fost impuscati. cei mai multi au fost ucisi. una sunt „revolutionarii” aka securistii care si-au tras beneficii de pe urma altora, ca de obicei. EROII RANITI SI UCISI NU TREBUIE UITATI SI NICI IGNORATI, PENTRU CA NISTE PARAZITI NENOROCITI AU BENEFICII PRIN INSELACIUNE SI MINCIUNA DE 33 DE ANI!

 2. … SEFUL STATULUI”…!!!??? cine-i ala..? ati capiat cu totii ?

 3. Nu a fost nici revoluție nici lovitură de stat. Aceiași oameni, niciodată aleși, din umbră nu la vedere, ce conduc lumea de sute de ani, mai ne schibă decorul (regimul) prin înscenări numite în cărțile de istorie revoluții sau războaie.
  De pildă, să-mi arate careva sânge în vestitele poze din Paris Match cu înscenarea de la Cluj, 21 decembrie 1989!

 4. recunostinta? Acum cativa ani am citit ca revolutionarii primesc o indemnizatie cat un salariu mediu brut…De ce ei ai fost scutiti sa mai munceasca de 34 de ani? De ce nu o suma fixa precum pensia minim garantata si restul ceea ce au adunat prin propriile forte. Cei ramasi cu probleme fizice este firesc sa fie ajutati cu o suma mai mare, dar deja un salariu mediu brut adica peste 6000 este prea mult…pt ca revolutia nu a insemnat numai o victorie a devenit o situatie in care s-a distrus totul ca dupa un razboi. Si puntru asta trebuie sa fim recunoscatori revolutionarilor?

 5. de ani s-au tocat de la buget miliarde. Din cateva mii de adevarati luptatori s-a ajuns la 30-40 000! Sii, marea, marea majoritate gradati! Caa, la vremuri noi, tot noi…

 6. Calin: am fost in strada! un prieten a murit impuscat langa mine!! un coleg a fost impuscat in picior, iar celalalt a fost impuscat in gura – AICI A FOST MIRACOL: l-a prins cumva cu gura deschisa, glontele a trcut prin canin, in traiectorie oblica, glontele a iesit undeva prin gat, in spate FARA A ATINGE NICI UN VAS DE SANGE PRINCIPAL! a avut o rana vindecabila in gura si partea din spate a gatului! da, cred ca Dumnezeu este aici, cu noi…

 7. ocupatiile celor care ard gazul natiunii:urinaritul,cacaricitul si lauda Lovilutiei din dec 1989 care a dat noua clasa de paraziti:lovilutionarii

 8. Să înțelegem că toți apăruții politic în decembrie 1989 când erau împușcați cetatenii, vor fi spălați pentru drepturi etern? Așa pare!

 9. In 1989 – 1990 cf. Procuraturii, erau cca. 1000 buc. „rivolutionari” cu raniti si morti cu tot. Azi, in 2023, Romania se „mandreste” rusinos, cu cca. 100 000 de fericiti posesori de Certificate „rivolutionari'” acordate non-stop anual si lunar de 33 ani, cu generozitate de Secretariatul ala cuplat la Buget, urmatorilor escroci: amante, neveste, frati, surori, neamuri, amici de smenuri, membri din partide, SPP isti, securisti, politisti – daruiti cu hartiile de sters la k..r, dupa formula penala „eu te recunosc pe tine, tu ma recunosti pe mine”. Cadorisiti cu pensii nemuncite, gratuitati la tot si la taote, imobile, terenuri. Johanis ar dovedi ca nu se lasa prostit de escroci, daca ar obilga sa se precizeze in Lege, sa ramana numai aia 1000 buc din 89′.

 10. „ȘI CE LI-ȚI FACE LA CEI CARE AU DICTAT LEGEA NECONSTITUȚIONALĂ,DA LA CEI CE AU BENEFICIAT DE „BINEFACERILE” EI DE 34 DE ANI,;ȘI SĂ LE MULȚUMIȚI DE SITUAȚIA INFLORITOARE A „PROTECTORATULUI-DATOR CU 165 MILIARDE DE EURO ȘI FĂRĂ 5 MILIOANE DE ROMÂNI???

 11. celor care balacaresc sacrificiul EROILOR care au fost impuscati si ucisi, le adresez intrebarea: unde ati fost voi, atunci? erati nascuti? sau faceati parte din „ielita” ceausila? sau faceati parte din securitatea care l-a executat pe ceausila? PENTRU CA VOI SA DEVENITI BENEFICIARII DIRECTI AI CONTURILOR LUI? PE AVUTIA LACOMULUI, V-ATI CONTRUIT PALATELE LASATE MOSTENIRE ODRASLELOR VOASTRE, CARE AU BOLIZI DE LUX SI N-AU MUNCIT IN VIATA LOR? cine sunteti mah, voi? sa vorbiti FARA SA STITI CE ESTE IN SUFLETELE MAMELOR CARE SI-AU PIERDUT ATUNCI COPIII? cum de va rabda mah pamantul asta? cum de judecati? AU MURIT ROMANII ATUNCI PENTRU LIBERTATE! CINE SUNTETI VOI? URMASI AI TORTIONARILOR SI PSIGOPATILOR SISTEMULUI SECURISTO-BOLSEVIC DE ATUNCI!

 12. am mai scris si repet : NU am certicat**. am refuzat sa il am. este o mizerie ce se intampla. ipocrizia, manipularea si crima. DAR CEI RANITI SI MORTI – FAMILIILE LOR, TREBUIE SA AIBA RECUNOSTINTA STATALA! FARA EI, VOI NU AVEATI ASTAZI DREPTURI SI CONSTITUTIE, MAH! pe care faceti pip cu bolta de lipsiti de gandire si paraziti ce ati devenit, mah!

 13. cei care au avut bun simt, nu au cerut si nu cer nimic. Exceptie ar trebui pentru ranitii, mortii si urmasii, astia ar trebui sa primeasca rente.
  Din pacate ca si pe vremea lui Ceausescu, mereu se bagau unii in fata, in fata la bucate nu la gloante!
  Daca si dupa 34 de ani se mai voteaza FSNul lui Ilici, ce sa mai asteptam de la poporul nostru?????
  Una din doua, ori emigram, ori facem un Falanster.

 14. @ marin- la 11:58 subscriu. Citi taietori de frunze la ciini s-au ” trezit” revolutionari pe principiul : ” Eu te sustin pe tine , tu ma sustii pe mine” ! La asta poate raspunde si ” marele lider sindical” de la ” Tractorul , unul Apostu ,care s-a vazut ” revolutionar prin 2007 -2008 ….S-au ” inmultit ” ca ciupercile dupa ploaie! Cunosc cazul unui ofiter ranit , a ramas fara jumatate din muschiul gambei ,iar piciorul a fost ” reparat” de ortopezi , care si-a continuat cariera . Are doar acea ” diploma” de revolutionar . Astia sunt urmasii lui Bebe Ivanovici ,parca ,nu ? Are dreptate Maries cind se infurie si-ii demasca pe impostori.

 15. Toti Cei care au organizat si administrat(elemente din etnia POPORULUI ales) ASA ZISA REVOLUTIE,paraziteaza ,fura,descon sidera,isi Bat joc pe fata,dezbina,agita,maniPULEAZA,otravesc mental si fizic romanii.Iar voi II votati???🤔

 16. marin -iar esti un neghob vai mama ta de jucarie lovulutionara tot o viata amarata de vierme,duci
  toata lumea te contrazice dar tu o ti langa

 17. Când generalul Stanculescu, care-a dat ordin de tragere-n decembrie 1989, a terminat în „erou” national, despre ce fel de „lege a martirilor” se mai vorbeste?! „fa-te ca scrii, Mircea!” @Calin: subscriu.

 18. Altadata cand o puneti de o REVOLUTIE ADEVARATA Cei din institutiile politice si de forza ale statului, trebuie luati primii si de la A la Z,la ciomagit,si eliminat,nu cetatenii normali trebuie sa sufere.Ce schimbare de regim e aceia cand tot Cei care au condus in vechiul regim Raman la putere, si in noul regim e LOGIC,sa faca ce au facut,despre ce schimbare si REVOLUTIE vorbim.

 19. Marineee! „revolutionaruleee” raspunde acilea, cum de s-au inmultit „rivolutionarii” de la cca. 1000 buc. in 89′-90′, la 100 000 buc „lovilutionari'” in 2023 ?! Toti cu pensii si indemnizatii nemuncite nici o zi, cu gratuitati la tot si la toate, imobile, terenuri. De 33 ani, hartiile de sters la k…r aducatoare de bani nemunciti si restul beneficiilor, sunt distribuite pe sest, lunar si anual, non-stop, pe formula puscariabila „eu te recunosc pe tine, tu ma recunosti pe mine”. Johanis s-a saturat sa finanteze din Buget, pe amantele, neamurile, membrii din partide, amicii de pahar, SPP istii, politistii, securistii cu Certificate de „lovilutionari” paguboase.

 20. Uitati.va la fetele astora care au aparut la televizor si au manipulat si dat ordine si cine a Distrus Romania si romanii in ultimi 33 de ani* Intrebare:Cum va simtiti in acest Moment cand ATI aflat si v.ati dat seama cum ATI fost trasi pe sfoara si dusi cu zaharelul,in timp ce toti din vechiul regim sant, ei si fii lor,azi, milionari si miliardari si voi santeti de pe.o zi pe alta?🤨

 21. Am fost in 21 Decembrie 1989 in Piatza Universitatii , am trecut pe acolo si in 22 Decembrie 1989 la Televiziune de la ora 15 pana la ora 17 când ne-a zis cei de la Armata de la Troitza sa plecam acasa ca vin teroristii ! Si am plecat de la Televiziune ! In urma mea se auzeau focuri de Arme ! Se trăgeau cu Pustile ! In sinenea mea mi-am zis bine ca am plecat de la Televiziune ! Acasa la Televizor se spunea veniti sa aparati Televiziunea ! So credeti voi ! Ca mai vin eula telviziune ! In 23 decembrie 1989 a fost rau ! Ca teroristii trăgeau de pe blocuri in civili si in gărzile patriotice in Bucuresti . Nu am mai iesit din Casa pana in 25 decembrie 1989 când sau linistit lucrurile in Bucuresti .

 22. Acestia care ne conduc au tras in noi in 89 si tot ei sant revolutionarii.Care Revolution ari si care REVOLUTIE azi romanii emigreaza sisant Plini de boli ,in saracie si mor de foame,in timp ce ei sant miliardari in euro,care.i meritul Acestor PARAZITI,CE MERITA EI?🤔

 23. DE ce nu l-a aparat nimemeni pe CEAUSECU desi existau si real si ideologic 4 000 000 de membri de partid, jurati PCR-ului
  cu „shedinte de partid si INDOCTRINARE ciclica”?

  pentru ca CEAUSESCU n-a ales 20 30 000 dintre ei si NU i-a platit baban ca SCUT pentru ZILE NEGRE
  E OK ce fac astia de azi …dupa ce au invins la „REVOLUTIE”
  astia „de azi” nu ca CEASESCU, care zgarcindu-se a ajuns NE-APARAT de propriul partid … la ZID
  ASTIA vor vaea aparatori cu ARMA in man la o noua si de ce nu macro-economic-posibila
  INCERCARE DE LOVITURA DE STAT …in urmatorul DECENIU ! 😉
  _________
  daca faci niste calcule … prin „indemnizatiile” astea de „revolutionari” ai la dispozitie CE NU A AVUT CEASESCU
  cateva zeci de mii de luptatori subterani … mega-banesc-interesati de $TATU$-QUO !
  NU E SCUMP … cand te gandesti ca din 4 000 000 de PCR-isti ciclic indoctrinati in „sedinte de PSR” nu l-a aparat nimeni
  si straniu punte-dracesc-romanesc nu s-ai aparaninimi nimicul
  ALTCEVA era daca avea si CEAUSECU 30 000 de „revolutionari PCR-isti” care c-o indemnizatie PCR-ist de rigoare aveau si arme $i aveau si ce pierde …cum au astia „indemnizati” cu grija si PREMEDITARE de azi !

  SPUNETI voi „desteptilor” … era sau nu era aparat CEAUSECU daca avea o GARDA PRETORIANA bine „indemnizata” ?
  MDA !
  Astia „noi” siöau invat lectia … REVOLUTIONARII taman riscandu-si viata si.au castigat „indemnizatia” si dreptul de-a fi considerati prin STAUS-QUO-ul indemnizat …viitori aparatori ai STATUS QUO-ului intr-un viitor caz a la CEASCA !

 24. MULTI VAD PUTINI PRICEP ! …insa eroii de la revolutie au arat ca nu le e frica de moarte …deci si-n viitor e sau gentic-curajosi copii lor NU LE VA FI FRICA sa lupte pentru … etc.

  Fricosii tari doar in VORBE … nu merita nimic … si: LA O ADICA N-AR RISCA cum au riscat si vor risca revolutionarii in cat de CEVA ! LOGIC ?
  PRICEPETI de ce „unii” trebuie sa aiba ? … si-n vechime erau de astia „cei 10 000 de nemuritori” ai regilor antici 😉 !
  JANICERII la turci medievali … aristocratia RENTIERA …etc.
  🤣🤣🤣

  ce-i mai scump … „indemnizatiile” luanre ale astora si garantia ca vor lupta in viitor pentru ele cum au demonstrat ca POT ne-las lupta …sau un risc pe care si l-a asumat tamp-zgarcit CEASHKA ? 😉
  IQ=?
  😉
  [PS: de-astia, „probati-in-curaj”, remunerati-pentru-curaj-genetic-dovedit, 😉 , au toate statele , inclusive USA 😐 ]

 25. Felul tau de-a gandi e genial-siguratic alut decat felul dresat de-a gandi al trurmei mioritice …
  ai LOGICA-n ce spui
  si vezi clar in spatele aparentelor !

  PUP !

  DA ! …STRANIU cum din 4 000 000 de PCR-isti re-re-ciclati in sedinte IDEOLOGICE de partid
  nu l-au aparat pe CEASCA la LOVITURA de STAT !

  A zis cineva …candva … un mare si GENIAL adevar … „CHIAR SI IDEOLOGIA SAU RELIGIA trbuie $a treaca prin PORTOFEL ca sa iaba efect ! Deci deageaba se rugau comunstii in TEMPLELE de PARTID PCR … zgarcenia le-a fost la urma de tot mai scumpa decat … credinat in credinta „juramatului ” IDEOLOGIC!

  A se tine minte asta … cei LASHI raman asa si cei demonstrat CURAJOSI raman asa … de ce ?
  pentru ca si „curajul” unui om e la fel de GENETIC imprintat unui OM precm ii i-e INTELIGENTA !

  Cati au avut curaj sa iasa in fata in ’89 stiind ca pe bune in caz de nereusita ii asteapta glontzul ?
  Cati ar iesi azi daca i-ar astepat la fel de sigur … GLONTZUL … intr-o „LA O ADICA” azi ?

  Nimic nu.i fara rost pe lume …chiar si INDEMNIZATIILE de REVOLUTIONAR isi au rolul lor …(ATENTIE!) … ACTIV !
  REPET … ACTIV nu PASIV ! 😛

  PS: Ca tine pe tema … ideologiei , celor 10 000 de nemuritori si … „ideologia templelor fie ele atheiste” ZERO fara PORTOFEL … gandesc muti romanii = taman aceeai purin care-ar trece TESTUL PISA !
  PUP !

 26. „Cati au avut curaj sa iasa in fata in ’89 stiind ca pe bune in caz de nereusita ii asteapta glontzul ?
  Cati ar iesi azi daca i-ar astepat la fel de sigur … GLONTZUL … intr-o „LA O ADICA” azi ?

  Nimic nu-i fara rost pe lume …chiar si INDEMNIZATIILE de REVOLUTIONAR isi au rolul lor …(ATENTIE!) … ACTIV !
  REPET … ACTIV nu PASIV ! 😛”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.