Ce-a căutat Iulian Fota în Canada

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, a efectuat o vizită oficială în Canada pentru consultări politice cu autorităţile canadiene, context în care a subliniat cooperarea foarte bună în cadrul NATO şi la nivel bilateral şi a reafirmat angajamentul comun pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei, conform MAE.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, marţi, pe parcursul vizitei, desfăşurată în perioada 29-31 mai, Iulian Fota a avut o serie de întrevederi cu ministrul adjunct al afacerilor externe, David Morrison, consilierul prim-ministrului pentru politică externă şi de apărare, Jordan Zed, asistentul adjunctului ministrului afacerilor externe pentru securitate internaţională, Heidi Hulan, asistentul pentru politici al adjunctului ministrului apărării naţionale, Peter Hammerschmidt, oficiali canadieni din cadrul Ministerului federal al Afacerilor Externe.

De asemenea, secretarul de stat Fota a avut o întâlnire cu cei doi copreşedinţi şi alţi membri ai Grupului de Prietenie Canada-România din Parlamentul canadian.

Oficialul român a evocat stadiul foarte bun al relaţiilor bilaterale, confirmat inclusiv de convorbirea telefonică dintre prim-miniştrii celor două state, din 24 mai 2023. În cadrul dialogului pe teme de securitate, secretarul de stat român şi interlocutorii canadieni au subliniat cooperarea foarte bună în cadrul NATO şi la nivel bilateral, observând că regiunea Marii Negre este în mod particular afectată de consecinţele agresiunii militare ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„A fost reafirmat angajamentul comun pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei în vederea restabilirii integrităţii sale teritoriale, precum şi pentru implicarea în procesul de reconstrucţie post-conflict. De asemenea, a fost discutată necesitatea ca Republica Moldova să beneficieze de sprijin internaţional pentru creşterea rezilienţei instituţiilor sale democratice şi a securităţii, precum şi gestionarea dificultăţilor economice generate de agresiunea rusă din Ucraina. Partea canadiană a salutat organizarea la Chişinău, la 1 iunie 2023, a Summitului Comunităţii Politice Europene”, se arată în comunicat.

În cadrul discuţiilor a fost abordat şi stadiul cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare civile, cu accent pe retehnologizarea Unităţii 1 a Centralei nuclearoelectrice Cernavodă şi pe extinderea acesteia, prin construirea Unităţilor 3 şi 4, precizează sursa citată.

Totodată, ambele părţi au subliniat importanţa viitorului Summit NATO, organizat pe 11 şi12 iulie la Vilnius, Lituania, pentru securitatea Flancului Estic al Alianţei.

Pe parcursul vizitei, Iulian Fota a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai think-tank-ului Canadian Global Affairs Institute din Ottawa, cu care a avut un schimb aprofundat de idei şi evaluări privind situaţia de securitate la nivel global.

„Agenda vizitei a mai inclus o discuţie cu un grup de studenţi ai Universităţii Carleton din Ottawa, precum şi o întrevedere cu profesori universitari de origine română, prilej cu care au fost discutate oportunităţi de cooperare academică, precum: schimburile de studenţi, cercetători şi cadre didactice, elaborarea de lucrări ştiinţifice în cadrul echipelor mixte şi dezvoltarea de proiecte comune de cercetare”, se mai spune în comunicat.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8288 Articole
Author

17 Comentarii

 1. In canada? Bani negri fin orice actiuni ascunse de ochii lumii in complicitate cu pestii si traficantii de orice?! Sau, o vila pentru calul mieu, fara a fi declarata, daca nu o plimbare cu vreo tuta careia i se va da un loc cald avantajos din toate punctele de vedere!

 2. Dragi prieteni, Fota ăsta nu era, cumva, afon pe partea de limbi străine? Acum vorbim de cooperări pe partea academică? Dacă e așa cum îmi amintesc despre .imbricul securistului Petrov, adică ceva cultură la genunchiul broaștei, asistăm la încă o mizerie glo(a)balistă…

 3. A vorbit în engleză sau in franceza predata de profa din Suceava?

 4. Sinistru si slugarnic personaj!nu va asteptati la vesti bune dupa aceasta „vizita”.
  Eu doar mai sper sa nu ne bage psihopatii astia in razboi cu putin.

 5. Iulian Fota Editat ca totzi parazitzii astia. Alt sculament guvernamental

 6. „Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota”?
  Di cîn’ yeggzistă fon’țîia aiasta? ..șî UNDI?
  Papagalu’ aista șuolduovian uo fuost în Kanada ca sî-ș’ cauti cuvintili!
  …pe ăsta să-l întrebați cît a costat voiaju’, și cine i l-a plătit! …că poate aflăm șî la iel că a fost plătit de o „terță parte”, la fel cum vacanțele lu’ dințaru’ Bușoi cu blonda Kaili fură plătite de șeicii criminali dîn Qatar……[RumBurak Rishi]

 7. Toate scursorile lui Basescu inca sint la ora actuala in functii foarte mari.Asta inseamna ca de fapt lantul sarlatanilor inca se mentine si nu a fost rupt asa cum ar fi trebuit ,o data cu plecarea tartorului mare.Exista o mare legatura intre toti indiferent ca sint din partide diferite .Ce vedem noi este doar un circ ,in realitate ei colaboreaza incontinuare unii cu altii si isi bat joc de tara si la fel de noi.

 8. Fota (SRI) recita ce invata pe acasa, dar nici macar fragmentul ala corect si complet… Daca si Fota a ajuns secretar de stat la MAE… A ajuns rau tara. Era un articol in presa cu SRI fura fin bagaje pe Otopeni la controlul vamal, dar la ordin a disparut imediat si sters cu totu. Fota e teleghidat de SRI, de aici si nivelul extraordinar …

 9. Fota s-a-ntâlnit cu sorosisti canadieni. Nu, însa, cu cel mai fioros dintre ei, numitul Trudeau, prim-ministru. Drept care, vizita nesemnificativa. Bravo, si la mai multe de-acelasi fel, spre binele României: Canada lui Trudeau nefiind un reper pozitiv.

 10. Domnul Fota, (nu mai scăpăm nici de ăsta?) o fi comandat un avion Bombardier standard prezidențial pentru familia Iohannis, în care să încapă cu tot confortul doamnele de onoare și membrii marcanți ai FDGR.

 11. ce cauta cipilica asta in Canada bolsevica? Scursura adusa de cipilica Basescu?…se privatizeaza Nuclearelectrica? Daca suntem prosti si nu iesin in strada sa curatam tara de alogeni asa ne trebuie!

 12. Dacă nici ăsta nu este pot de muncă inventat „Secretarul de stat pentru afaceri strategice” …. voi vă dați seama că asta are creierul stafidit ? Mănâncă și bea și cred că de plictiseala mai citește cărți …… să secretar de stat pentru afaceri strategice ….:)))))))))))

 13. Încă o dată… ă-ă-ă… ne-am făcut de… ă-ă-ă… cacao… ă-ă-ă… asta e!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.