
În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz „Ce am spus“ apărută la Mirador, Arad, 2019.
(105.) Ancheta de vară Apostrof
<1. Care este ultima carte de literatură românească pe care aţi citit-o?
Am citit recent romanul lui Eugen Uricaru Complotul sau Leonard Bîlbâie contra banditului Cocoş apărut în noua colecţie Epica a noii vieţi a editurii Junimea.
Cartea mi-a reconfirmat că Eugen Uricaru este unul dintre foarte puţinii scriitori contemporani de la noi care ştie atât arta construcţiei, cât şi a folosirii atmosferei într-un timbru propriu. (Dacă ai găsi o pagină răzleaţă din scrierile lui Uricaru, i-ai recunoaşte imediat autorul!) Pe lângă asta, plasează acţiunea într-un spaţiu bine precizat care, însă, conţine în subtext atemporalul uman. Uricaru reprezintă un caz rar în care inteligenţa nu distruge epicul. Complotul sau Leonard Bîlbâie contra banditului Cocoş constituie un început perfect pentru noua serie a editurii ieşene.
<2. Care este ultima carte de literatură străină pe care aţi citit-o?
Linişte pasionată Ultimele zile ale Împăratului Hadrian de Antonio Costa Gomez, în traducerea Anei Simon.
Acest scurt roman este o mare provocare: după Memoriile lui Hadrian (1951) cu care Marguerite Yourcenar a cucerit o uriaşă recunoaştere internaţională, îţi trebuie mult curaj să reiei acest personaj, chiar şi după mai bine de jumătate de veac. Dar Linişte pasionată Ultimele zile ale Împăratului Hadrian este un pariu câştigat: o mică bijuterie stilistică ce ne introduce în cea mai caracteristică stare a împăratului filosof – starea de otium. O stare care transgresează vremurile. Traducerea Anei Simon constituie şi ea o performanţă demnă de a fi subliniată, întrucât păstrează şi pentru cititorul român o atmosferă atât de dificil de pus în cuvinte.
<3. Care este ultima carte de „ştiinţă”, fie din domeniul socio-uman, fie din domeniul ştiinţelor naturii, pe care aţi citit-o?
O istorie a psihologiei moderne de Duane P. Schultz şi Sydney Ellen Schultz, în traducerea lui Bogdan Boghiţoi şi apărută la Editura Trei.
Chiar dacă este o „carte de specialitate”, întrucât pretinde de la cititor o anumită pregătire, cartea se citeşte cu plăcere, deschide numeroase perspective asupra psihologiei şi filosofiei, oferă date biografice, citate reprezentative, interpretări, analize, în totul o lectură instructivă pentru orice intelectual.
(Revista Apostrof, nr. 8, 2015.)
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.