Ce am spus (68)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz „Ce am spus“ apărută la Mirador, Arad, 2019.

(68.) De la „autor de dicţionar” la „autor de dicţionar”

„Istoria critică a literaturii române”, alcătuită de Nicolae Manolescu, cred că ar fi fost mai potrivit să se intituleze „Istoria sentimentală a literaturii române”. Astfel, acuza de subiectivism exacerbat n-ar mai fi fost la locul ei.

Cartea aceasta nu poate fi comparată cu nici o alta din aceeaşi categorie, fiind o pledoarie deschisă pentru afinităţile autorului ei: afinităţi pentru un anume trecut, afinităţi pentru o anume grupare de astăzi. Dacă „Istoria…” ar fi apărut într-un regim politic autoritar, lucrurile ar fi fost grave. Într-un regim de totalitarism cultural, consecinţele sunt neglijabile. Mai ales pentru viitor.

Dl. Manolescu a inventat o categorie de scriitori „de dicţionar”. Mi se pare un rang deosebit de onorabil pentru cei nominalizaţi în acea listă. Drept urmare, mulţumindu-i pentru cinste, bunăcuviinţa mă obligă să-l plasez şi eu pe dl. Manolescu în această secţiune minunată din Istoria Critică a Literaturii alcătuită în sufletul meu.

P.S.

Cel mai interesant aspect al acestui subiect mi se pare cel legat de ecourile în presă de care se bucură masivul op. Nici măcar în viaţa politică n-am văzut o deosebire atât de mare între ceea ce se spune pe la colţuri cu ceea ce se spune în public. Nu degeaba fotbalul şi cultura noastră se aseamănă atât de mult cu viaţa noastră politică.

(Ancheta revistei Astra despre „Istoria critică a literaturii române”, februarie 2009.)

 

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.