Ce am spus (79)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz „Ce am spus“ apărută la Mirador, Arad, 2019.

(79.) De ce se ceartă scriitorii?

Păi, scriitorii, dragă domnule, se ceartă, bineînţeles, din opt motive. Le reproduc prin bunăvoinţa respectabilului Administrator General al Marii Biblioteci Universale. Domnia Sa nu numai că mi-a îngăduit să acced la (FSS) Fondul Strict Secret, dar mi-a şi oferit permisiunea de a fi primul care să facă public Documentul BRbr23471837465c95 din Fondul e3rZB2 al FSS. Motivaţia oficială a Administratorului General a fost că Documentul BRbr23471837465c95 din Fondul e3rZB2 a devenit liber, având o vechime oficială mai veche de mai mult de 8.600 ani. Iată, aşadar, fragmentul care ne interesează din nepreţuitul document:

SENZAŢIONAL

1. Scriitorii mari, mijlocii şi mici se ceartă fiindcă aceasta este o sarcină de serviciu de pe fişa postului lor;

2.a Scriitorii mari se ceartă cu mult mai mare talent decât impostorii. Certurile scriitorilor mari sunt întotdeauna extrem de bine venite şi pot fi utilizate cu vârtos folos în studii academice, teze de doctorat, precum ca  exemple negative la orele de etică;

2.b Scriitorii mijlocii se ceartă cu un talent evident mai mic decât scriitorii mari;

2.c  Pentru scriitorii mici, cearta este atât opera, cât şi capodopera lor; 

  1. Scriitorii … [lacună în textul original păstrat la FSS]…, ceea ce este foarte important;
  2. Un scriitor mare este fie paranoic, fie schizofren, oricum bolnav irecuperabil. Certurile scriitorilor mari ţin de simptomele suferinţelor lor. Care sunt sincere şi greu de suportat atât de ei, cât şi de anturajul pe unde bântuie;
  3. Deci, scriitorii se ceartă frecvent, însă, din păcate, ajung în cazuri cu totul excepţionale să se şi omoare între ei. Chiar şi procentul rănirilor fizice este nesemnificativ (4,56% din totalul cazurilor avute în evidenţă). [Notă pe marginea manuscrisului: „A se aduce la zi”]
  4. Marea majoritate a scriitorilor nu se ceartă numai între ei, ci şi cu pisălogii care vin să le ceară chiria, impozitele, datoriile pe haine, mâncare, pensie alimentară etc. fiindcă, în general, scriitorii care se respectă au testosteronul îmbogăţit cu certamină. Ei se ceartă cu toată lumea, ceea ce le produce o satisfacţie ce le poate aduce adevărate momente de orgasm intelectual. Certamina mai este stimulată şi de faptul că scriitorii nu sunt înţeleşi de contemporani – care nici nu-i merită! -iar dacă sunt înţeleşi, nu sunt suficient înţeleşi şi preţuiţi.
  5. Cel mai frumos spectacol organizat de om este cel a bătăliilor dintre scriitori (alături de luptele dintre gladiatori, câini de luptă ori peşti beta splendens). Cel mai frumos spectacol şi cel mai ieftin. Organizatorii nu trebuie decât să decerneze cununi de lauri, diplome, medalii ş.a.m.d. În cazul scriitorilor, cele mai iritante stimulente pentru eliminarea de certamină sunt premiile în bani.
  6. Pentru a se menţine tonusul cât mai ridicat al certurilor, scriitorii vor fi minţiţi cu talent că trebuie să se bată pentru renumele postum. Din păcate, observându-se un tot mai scăzut nivel al certurilor, atât din interiorul şleahtei scriitorilor, cât şi al celor dintre adunările de scriitori şi lumea înconjurătoare, Marele Rege Însuşi a ordonat realizarea unui Mare Tratat Unitar al Certurilor Generale şi În Special Al Certurilor Dintre Scriitori. Scriitorii care vor continua să se certe prea puţin sau o vor face sub nivelul minim de spectacol vor trebui executaţi public, ca pildă pentru ceilalţi ticăloşi.

În urma devoalării publice a Documentului  BRbr23471837465c95 din Fondul e3rZB2, domnul Administrator General a fost, desigur, demis, însă Domnia Sa a depus o contestaţie ce se află, bineînţeles, în fază de recurs. (Recursul, conform cutumelor, nu poate dura mai mult decât vechimea documentului, astfel că, până – cel mult! – în anul 8.811, vom avea o sentinţă definitivă şi irevocabilă şi în acest caz.

P.S. Nu pot să închei fără a-i mulţumi din tot sufletul domnului fost Administrator General al Marii Biblioteci Universale pentru sprijinul acordat şi îi urez din toată inima ca anul 8.811 să-l găsească total reabilitat şi repus în totalitatea drepturilor Sale legitime. Atunci vom putea spera să putem vedea şi publica chiar şi veşnic atât de utilul „Mare Tratat Unitar al Certurilor Generale şi În Special Al Certurilor Dintre Scriitori”.

(Ancheta revistei Orizont: „De ce se ceartă scriitorii?”, 28 iunie 2011)

Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.