De ce merge președintele și în Dubai?

După ce presa și internauții au scris că președintele României, Klaus Iohannis, se deplasează în Dubai pentru o luare de cuvânt de trei minute, Administrația prezidențială a ținut să trimită programul complet al vizitei oficialului român în emirat. 

Conform sursei citate, președintele va participa, în perioada 2-4 decembrie 2023, la cea de-a 28-a Conferință a Statelor parte la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care se va desfășura în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Reprezentarea la COP28 este una la cel mai înalt nivel, până în prezent peste 140 de șefi de stat și de guvern confirmând participarea și urmând să aibă declarații naționale la Summitul Global privind Acțiunea Climatică. Intervențiile naționale, limitate la aproximativ trei minute de regulile ONU, având în vedere numărul foarte mare de vorbitori, vor iniția negocierile care urmează la COP28 pe parcursul întregii Conferințe care va dura două săptămâni și la care sunt așteptați zeci de mii de negociatori, reprezentanți ai guvernelor, întreprinderilor, ONG-urilor și mediului academic și de inovare.

Președintele României va susține declarația națională în dimineața zilei de 2 decembrie 2023 și va evidenția faptul că schimbările climatice se intensifică, iar efectele acestora sunt dezastruoase în întreaga lume. Președintele Klaus Iohannis va susține necesitatea implementării de urgență a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice. Totodată, va sublinia importanța pe care educația privind clima și mediul înconjurător o are în sistemul de învățământ din România. În același timp, va reliefa ambiția României de a reduce în continuare emisiile de gaze cu efect de seră și deschiderea spre cooperare într-un cadru multilateral pe teme relevante pentru diplomația climatică a țării noastre. În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis va face un apel cu privire la un angajament comun ambițios având ca obiectiv protejarea mediului înconjurător, în beneficiul tuturor cetățenilor.

Președintele României va participa, totodată, pe 2 decembrie, la Evenimentul la Nivel Înalt pe Atenuarea Schimbărilor Climatice, în cadrul căruia, alături de alți șefi de stat și de guvern, va discuta cu privire la răspunsul la nivel global la schimbările climatice prin măsuri de atenuare care pun accent pe tranziția climatică justă. În aceeași zi, Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la un eveniment de promovare a inițiativei Net Zero Nuclear, pe care România o susține la COP28. Cu acest prilej, Președintele României va interveni pe aspecte legate de rolul energiei nucleare în asigurarea securității energetice și în procesul global al decarbonizării.

Pe 3 decembrie, Președintele Klaus Iohannis va participa la evenimentul care marchează alăturarea României la Alianța Solară Internațională. În mesajul său, va evidenția, printre altele, beneficiile pentru România care derivă din aderarea la această alianță de state care promovează extinderea energiei solare.

Pe 4 decembrie, Președintele României, în calitate de vorbitor principal, va participa la Forumul Inovației Sustenabile pentru a extinde dialogul cu actorii non-statali a căror importanță este crucială în limitarea schimbărilor climatice. Acțiunea climatică eficientă are nevoie de investiții, modele noi de afaceri, colaborare pe multiple niveluri și implicarea universităților în dezvoltarea unor noi tehnologii și soluții climatice.

Prezența Președintelui României la COP28 se înscrie în rândul acțiunilor privind clima și sustenabilitatea inițiate și sprijinite constant de-a lungul celor două mandate și transmite un semnal puternic la nivel național și internațional în ceea ce privește angajamentul serios și consecvent al țării noastre de a răspunde provocării schimbărilor climatice.

România se va implica activ la nivel politic și tehnic pentru a sprijini procesul global de atenuare și adaptare la schimbările climatice, așa cum a făcut constant în ultimii ani. Prin această abordare, România își propune să beneficieze de multiplele efecte pozitive pe care acțiunea climatică le aduce planetei, economiei mondiale și cetățenilor, în special în materie de sănătate, locuri de muncă decente, sisteme alimentare sustenabile și prețuri accesibile la energie.

Țara noastră are un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor în raport cu alte țări UE, un angajament de a reduce în continuare emisiile și obiectivul de a colabora cu celelalte state ale lumii în procesul de gestionare a provocării fără precedent a schimbărilor climatice.

Conform datelor publicate de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU, ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat la nivel global. Planeta se încălzește din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, iar posibilitatea de a limita suficient schimbările climatice se reduce, în vreme ce fenomenele meteorologice extreme se intensifică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

28 de Comentarii

 1. pentru ca se intalneste cu spuma lumii, 140 de sefi de state; pe cine trebuia sa trimita?:)))))

 2. cum de ce…
  face pregatirile pentru noua sa rezidentza fiscala…
  e numai cu lume buna acolo

 3. Summitul Global privind Acțiunea Climatică? Serios? Ne scarpină grija de bășinile vacilor și nu de zecile de mii de obuze, miile de rachete, depozitele de combustibil, muniție care explodează zilnic pe fronturile de luptă? Asta da preocupare, noi ne uităm cum să consumăm mai puțin combustibil , să folosim mașinile cât mai puțin și ăștia aruncă-n aer planeta, dar, nu-i așa, dacă amerlocul e mulțumit cu războaiele (face tone de bani) și noi continuam cu pupatu-n dos e perfect? SLAVĂ PĂCII ipocriților !

 4. Din Europa se duce vreun șef de stat?… ăla de peste baltă vine?…

 5. intr o [ublicatie de zilele trecute citisem ca KJ este singurul sef de Stat care si a anungtat prezenta …acum sunt derutat ,,dar cdara stirea anterioara I cea valabila nu mi ar ramane sa I spun decat ca l detest cand prin risipa pe care si o permite ..ma face prost ,,,in fata

 6. Terminati cu prostiile, asta este ultima ocazie pentru o excursie moca la shopping in Dubai.

 7. Se duce cumva cu bicicleta sa nu mai poluieze daca tot il doare sufletul de „incalzirea globala”?

 8. Pleaca cu discursurile gata scrise de consilieri, se duce sa le citeasca si sa-l vada lumea. In rest, vacanta! Cate zile pentru cate minute de publicitate politica? Cate milioane pentru cati oameni? Care ste beneficiul Romaniei din vraja asta? Pentru ca un lucru sunt sigur: problema numarul 1 a Romaniei nu e Alianta Solara, sau ce mai inventeaza birocratia ONU ca sa-si ia salariile grase. Da, un popor de oi isi alege conducatorii dintre lupi, dar asta e hipopotam.

 9. Joha reprezinta Romania. Pe voi va reprezinta Simion, un gitan, finul unui santajist condamnat si a unui pedofil viitor condamnat. Bagati asta bine in capetele voastre goale ca la balerine.

 10. Pentru ca duba-i acolo! Vrea sa faca o calatorie spre Romainia . In duba !

 11. Cine naiba îl mai bagă în seamă pe puturosul ăsta de Jeganis , afară știu foarte bine că în România nu mai contează pt români nici cât o ceapă degerată

 12. merge duamna la shopping… recolta slaba in africa si vin acu sarbatorile iar hermesul din nairobi nu e acelasi cu hermesul din dubai… astept cu interes ziua de dupa mandat… ha ha ha ha astia habar nu au ce-i asteapta.

 13. ha ha ha

  …”va evidenția faptul că schimbările climatice se intensifică, iar efectele acestora sunt dezastruoase în întreaga lume.”

  pai decit sa pui in miscarea atitea avioane sa se intilneasca 100 de prosti inutili, care mesteca cuvinte inutile, mai bine pun d-un zoom.

  astia care ne conduc sint prostii prostilor. ei cred ca ii baga cineva in seama…

  imbecili mindria tarii: „… va discuta cu privire la răspunsul la nivel global la schimbările climatice prin măsuri de atenuare care pun accent pe tranziția climatică justă.

  ce tare…

 14. Este inca tanar, dar de cde are asha obraji lasatzi numai dupa aproape (?!) 10 ani de domnie)

 15. Tipul s-a rupt total de problemele reale ale Romaniei. Adica lipsa investitiilor in economie si saracia, educatia proasta… Pe el il f.te grija pentru sanchi „problemele globale”. A intrat intr-un fel de „aristocratie” planetara si Romania ii miroase urat . Crede ca romanii nu merita decat actiuni politice de supunere iar singura institutie utila este SRI-ul si consilierii sorosisti de la Cotroceni.

 16. Torino cocalare de ce jignești doamnele balerine,neica nimeni știi ce înseamnă meseria asta ,hai sictir badarane

 17. cata lume umbla acum la Dubay e randul dumisale sa i-l ara nevestei.

 18. Se duce sa manance Rahaaan despre incalzirea glogala, acum alerta climatica pentru fraierii care ingheata prin case, taxe climatice ca-n Grecia bravului Ahile, ai carui nepoti ieseau cu SMS din dulap in Plandemie, automobile tip frigider, iar el merge cu avion de lux,……… . Doar e demnitar – ce e aia demnitar si pe banii cui ??? Demnitar public – o denumire pentru prosti care nu-si pun intrebari ! Demna antrenata de profesorul de tenis avea o marturie mincinoasa parca ?!

 19. „de ce jignești doamnele balerine”

  Tu ai vazut balerina cu capul acoperit ? De injurat sa-l injuri pe Maximilian, cel care scria textele lui Caragiu, de acolo am citat. Dar, deja ti-am dat prea greu la mansarda, te las cu capul gol, profesional.

 20. Si tot cu avion de lux si de mina cu ravasitoarea? Nemernicii astia sunt de tot rasul lumii!

 21. Dar sunt suportati de poporul roman care-i plateste excursile!!!

 22. Ca sa se plimbe. Acum pe ultima suta de metri o sa se tot plimbe pe banii nostri. Probabil va ajunge si la poli. Acolo a fost?

 23. Mare atentie la Mesajele din Email . In Junk Mail vine un Mesaj de Verificare al Email-ului . Nu deschideri Junk Mail ca este Spam si ramaneti fără Adresa de Email !

 24. Am citit că pe 1 Decembrie, de Ziua Națională, dl presedinte Haos Werner Iohannis impreuna cu madama lui, fac o ESCALĂ în România, sa sarnatoreasca Ziua Marii Uniri!!
  Sa ne uneasca!!!!!!
  Mai dezbinati ca acum, nu au fost romanii niciodata, dle Haos!!!

 25. Ce întrebare aiurea! Merge pentru ca se apropie de sfărșit valabilitatea voucherului de călătorie de lux pe banii valahilor – și mai e 😀 atâtea state prin care nu și-a plimbat încă distinsa consoartă! Așa că…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.