Ce li se pregăteşte beneficiarilor de ajutor social

asistati-social-saracie-tarani

Beneficiarii de ajutor social vor primi indemnizație timp de încă 6 luni, din momentul angajării, dacă se angajează pentru o perioadă de cel puțin 24 luni, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență întocmit de Ministerrul Muncii.

Ministerul Muncii a anunțat că a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care vizează stimularea participării pe piața muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependenței lor de acest beneficiu, precum și introducerea unor măsuri care să contribuie la reducerea șomajului în rândul tinerilor care nu au loc de muncă, nu merg la școală şi nu participă la activităţi de formare profesională.

„Campania efectuată la începutul anului pentru a verifica modul de stabilire și de acordare a ajutorului social a permis efectuarea unei radiografii a situației beneficiarilor de ajutor social de la nivelul comunităților supuse verificării, precum și identificarea de persoane vulnerabile aflate în nevoie. Dincolo de aspectele evidențiate, care țin de nevoia de instruire școlară și calificare profesională pentru cei apți de muncă din familiile vulnerabile, s-a constatat și necesitatea introducerii de stimulente pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor apți de muncă”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Una dintre prevederile proiectului vizează menținerea ajutorului social, timp de încă 6 luni, din momentul angajării, dacă beneficiarul se angajează pentru o perioadă de cel puțin 24 luni.

„Totodată, pentru a preveni dependența de acest tip de sprijin acordat de stat și pentru a stimula angajarea, se introduce obligativitatea ca persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate de aceasta pentru a li se aplica măsuri de activare pe piața muncii. Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă va fi asimilată refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social, cu posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, se arată într-un comunicat al ministerrului.

Potrivit acestuia, în cazul în care contractul de muncă încetează din inițiativa angajatorului, în mai puțin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit și nu vor fi recuperate. În schimb, dacă raporturile de muncă încetează din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă.

De asemenea, ordonanța prevede înscrierea persoanelor apte de muncă în programul educațional de tip „A doua șansă”.

„Înscrierea în acest program se va face la recomandarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele școlare, iar refuzul de participare va conduce la încetarea ajutorului social și interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca și în cazul refuzului unui loc de muncă”, se mai arată în comunicat.

O altă măsură constă în decontarea transportului pentru cei care urmează cursurile programului „A doua șansă” la o distanță mai mare de 5 km față de locuință.

Proiectul include și modificări ale Legii nr. 76/2002, respectiv introducerea unor măsuri care să contribuie la consolidarea ocupării forței de muncă și la reducerea șomajului în rândul tinerilor NEET.

„Principala modificare vizează extinderea grupei de vârstă din definiția tânărului NEET, de la 16 – la 30, față de 16 – 25 de ani în prezent. Această modificare va implica o accesare mai mare de fonduri europene nerambursabile pe viitoarele programe operaționale, respectiv alte categorii de fonduri puse la dispoziție de către Comisia Europeană”, mai arată Ministerul Muncii.

Se estimează că de măsura adoptată vor beneficia în perioada următoare, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, aproximativ 2.000 persoane, impactul financiar fiind estimat la 5.625.000 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. dar nainte daia, pa can aduceti tatarii blestemati de teleorman in fata plutonului de executie pa stadion, ce au ingropat in totalitate economia, industria sin tregul aparat de productie, odata multilateral dezvoltatat in toate ramurile, dealunglu a 40 de ani??

  2. Mai bine decît pe social este refugiat; banii de refugiat, pe lîngâ casă și masă, sînt mai mulți decît ajutorul social.
    Mergem la un centru de refugiați, curați și-mbrăcați bine, vorbim în orice altceva decît română, fără acte și gata.

  3. E incredibil ce mizerie de lege fac astia! Vai anormalilor la cap, habar nu aveti ce poate prevede o lege pe aceasta tema dar va aruncati cu botu-n orice rahat pentru turism electoral cum la fel procedati cu ajutorul la lumina si gaze! Am mai scris proiectul aici pe blog, lege cirecta si clara care nu poate fi contestata de nimeni nicicand! Intra omul in somaj si legea trebuie, obligatoriu, sa contina pentru 6-12 luni de zile:
    – lunar in timpul celor 30 zile cursiv, somerul trebuie sa trimita 2 e-mailuri pe saptamana pentru angajare la societati= 8-10 e-mailuri,
    – aceasta actiune, se dovedeste prin corespondenta online imprimata pe coala A4 si se preda la fortele de munca sau consilierului de care depinde,
    – daca nu dovedeste interesul cautarii unui loc de munca, nu mai are drept de somaj, doar o mica indemnizatie(nu pensie minima cum confuzeaza intentionat javrele politice pensionarii contribuabili cu lenosii milogi viitorii turisti la alegeri), subtire, sa aiba ce manca. E diferenta uriasa intre ceea ce fac javrele politice.ro si tarile civilizate!

  4. Gunoiul Fanariot Criminal Klaus Iohannis a Redus populatia Romaniei la o Masa Amorfa de Iobagi – Buni doar la Cules Sparanghel daca Mutter Merkel o Cere.
    A sosit timpul sa-l Fortam Democratic pe acest Gunoi Fanariot Criminal sa Plece in Mediul Privat unde va Functiona ca Halebardier la Castelul Hohenzollern.
    Il Asiguram cu Piosenie ca la Procesul Inextricabil, Exhaustiv al Curtii Martiale, Verdictul va fi in Favoarea cameristei sale de Weekend Carmen – zisa Iohannis.
    Dinsa va Beneficia de Garsoniera Confort III si Renta Viagera 428 Lei/Lunar la Rahova.

  5. Care vrea sa castige nu ramane acolo unde sunt asa-zisii beneficiari de ajutoare sociale. Pleaca in strainatete la munca sau in marile orase unde salariile sunt in raport cu munca depusa nu salarii mininale, cei mai tineri. De ce migreaza forta de munca capabila.
    Politica ministrului Turcan, a guvernului mey e ca nuca-n perete. De ce nu zice ca multe salarii/locuri de muncă la stat sunt pe pile si (in)comperință. Pile și relații „ăl de sus”?

  6. Educația e praf ăștia pomenesc de fonduri europene.

    Fonduri europene de la munca Spania, Italia, Anglia, Germania la șparanghelie în Plandemie cu avionul etc mai puțin Bruxelleze. Guwernanții sunt rupți de realitate sau fac pe proștii. De oaie.

  7. Ce pot sa debiteze imbuibatii altceva decat legi pentru iobagie.Ajutorul social este acordat celor aptzi de munca,dar carora nu li se poate oferi o munca rentabila si pentru ei,adica calculat la salariul minim,ca salariul ce li se ofera sa nu le asigure doar banii de deplasare la un loc de munca si doar hrana zilnica,pentru ca astfel el este doar un sclav.Iar ajutorul social nu trebuie conditionat de primari dupa cum au ei chef ca sa aibe mai multe voturi si dupa cum ii folosesc ei la treburile lor personale.Dar imbuibatii nu tin cont de aspecte obiective,pentru ca ei au nevoie de cat mai multi sclavi la firmele lor si ale neamurilor lor si ii santajeaza pe cei carora li se cuvine in mod obiectiv sa fie sprijiniti pentru a nu ajunge niste infractori periculosi pentru oamenii din jurul lor.Mai bine imbuibatii s-ar stradui sa creeze conditii de investire in locurile defavorizate,asa cum s-a facut in tarile dezvoltate unde firme de mare prestigiu au puncte de lucru in localitati relativ mici.Dar imbuibatii puturosi unde si la ce sa-i duca mintea? Ca,oricum,lor nu la place sa munceasca undeva la sate departe de sotzii si amante,ca le este frica ca sa nu le mai viziteze si altii.

  8. …de ajutor social beneficiază și oamenii care vor sa muncească dar nu mai sunt angajați din cauza vârstei…eu zic asa: dacă acel om trecut de vârstă tinereții face dovada ca a aplicat pt o slujba conform cerințelor angajatorului dar acesta are filtre pe răspunsul la cererea de angajare, filtre legate de vârstă, firma în culpa sa fie obligata sa-i plătească salariul mediu pe economie timp de 5bani, neîndeplinirea acestei obligații căzând sub sancțiunea legii penale și fiind pedepsita cu închisoare de la 5 la 7 ani…

  9. Ar fi fost „să fie” bine. O măsură similară exista în Canada din ’80. Aplicarea acestei masuri(după modelul canadez), ar fi fost extraordinar, după Revoluție. Azi nu am vorbi de „diaspora”. Dacă cifra era mai mare, de”ori”atunci măsura ar fi avut credibilitate. Altfel, rămâne doar parfum PNL-ist. Păcat.

  10. In America vezi acum in toate vitrinele si pe toate gardurile ca se cauta angajati. De cand cu ajutoarele pandemice care de multe ori au fost mai babane ca salariile, multi au preferat sa stea acasa. Acum se incearca readucerea lor la munca.Greu, si ei gandesc electoral.

  11. MINISTERUL MUNCII CONDUS DE UNA CARE N_A MUNCIT O ORA !!,INDIVIDA S-A CONFORMAT INDICATIILOR LUI CARAMITRU DIN 22 DECEMBRIE 89 „MIRCEA FA-TE CA MUNCESTI „,si CUCUTA NOASTRA ASTA FACE .
    DE UNDE SA -I VINA VRO IDEE DE MUNCA ACESTEI HABARNISTE ?,EA SE PUNE BINE CU CEI MANEVRABILI ,CU CEI MANIPULATI !,CU ASISTATII SOCIALI !.SE GASESC INTODEAUNA BANI PENTRU ASISTATII SOCIALI !!,DAR ACEI BANI VIN DIN CONTRIBUTIA CELOR CARE PLATESC TAXE,IMPOZITE ,PLATESC CAS ,GUVENUL CEL MAI MARE HOT NE FURA PE CEI CARE MUNCIM CA SA DEA LA CEI CARE N-AU MUNCIT NICIODATA !!.
    CUM STIMULATI VOI MUNCA ??. E ABSURD SA DAI BANI CELOR CARE -I BEAU LA CRASMA.INTELEG SA PRIMEASCA O PENSIE CEI CARE AU MUNCIT LA CAP PESTE 25 DE ANI !.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.