Ce noroc pe capul lor cu Klaus Iohannis!

România va rămâne un susţinător al aprofundării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde), a transmis, luni, preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în statul african.

În cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele José Maria Neves, Klaus Iohannis a precizat că această ţară este, la fel ca România, „un loc al respectului” pentru valorile democratice.

„România va rămâne un susţinător al aprofundării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Cabo Verde. Acestea sunt deja excelente şi se bazează, începând cu anul 2007, pe un parteneriat special, unic pentru o ţară africană. Cabo Verde este un aliat de încredere al Uniunii Europene în forurile internaţionale şi în Africa. Totodată, Cabo Verde este prima şi singura ţara africană care are un parteneriat de mobilitate cu Uniunea Europeană”, a menţionat Iohannis, conform declaraţiilor transmise de Administraţia Prezidenţială.

El a adăugat că Republica Cabo Verde este unul dintre statele „cu cele mai notabile rezultate în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului şi guvernanţa democratică” din Africa.

Potrivit lui Iohannis, în cadrul discuţiilor bilaterale a prezentat perspectiva României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt resimţite inclusiv pe continentul african, mai ales pe dimensiunea securităţii alimentare. Domnul preşedinte Neves mi-a prezentat evaluarea sa cu privire la crizele regionale şi am agreat asupra nevoii de stabilitate în regiunea Sahelului. L-am asigurat pe preşedintele Neves de angajamentul României pentru stabilizarea şi dezvoltarea durabilă a Sahelului. România susţine soluţiile identificate de actori regionali şi sprijină statele africane în dezvoltarea capacităţii de a-şi asigura propria securitate”, a subliniat el.

Klaus Iohannis a adăugat că relaţia bilaterală, stabilită cu aproape 50 de ani în urmă, dăinuie în primul rând datorită legăturilor interumane.

Preşedintele a evidenţiat că va fi intensificată cooperarea în domenii precum gestionarea situaţiilor de urgenţă, combaterea schimbărilor climatice, agricultura şi siguranţa alimentară, educaţia, cercetarea şi inovarea.

„I-am prezentat preşedintelui Neves noua noastră abordare strategică de relaţionare cu Africa, având la bază o noua strategie naţională, bazată pe interese şi valori comune. Am agreat să intensificăm cooperarea pe teme importante, atât pentru România, cât şi pentru Cabo Verde, precum gestionarea situaţiilor de urgenţă, combaterea schimbărilor climatice, agricultura şi siguranţa alimentară, educaţia, cercetarea şi inovarea. Memorandumurile de colaborare referitoare la gestionarea situaţiilor de urgenţă, în domeniul sanitar-veterinar şi în cel al educaţiei care urmează să fie semnate astăzi reflectă dorinţa noastră de consolidare a relaţiilor tradiţionale foarte bune”, a afirmat el.

Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan lui José Maria Neves, omologul său din Cabo Verde.

La rândul său, preşedintele statului african l-a decorat pe Klaus Iohannis cu Ordinul „Amílcar Cabral”.

Conform decretului, José Maria Neves a fost decorat „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare” dintre România şi Cabo Verde.

În cadrul unei declaraţii de presă comune, luni, Iohannis a mulţumit pentru distincţia acordată şi a reliefat bunele relaţii bilaterale.

„Domnule preşedinte Neves, daţi-mi voie să vă mulţumesc pentru înalta distincţie de stat pe care mi-aţi acordat-o. Acest schimb de decoraţii este uzual între preşedinţi atunci când între cele două state există relaţii bune şi foarte bune. Noi vă considerăm un stat apropiat, avem o tradiţie veche împreună, vă considerăm prieteni şi credem că împreună putem să construim foarte mult”, a spus Iohannis.

Preşedintele român a fost primit luni de către José Maria Neves, preşedintele Republicii Cabo Verde, la Palatul Prezidenţial.

Programul oficial al vizitei lui Iohannis în Cabo Verde include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva, şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho. Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România.

România şi Republica Cabo Verde au stabilit relaţii diplomatice la 17 septembrie 1975, la două luni de la proclamarea independenţei acestei ţări (5 iulie 1975).

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

 1. Scrisoarea unui sef de trib catre fiul lui plecat la studii in Europa:
  ” Fiule, cand ne-ai scris ca stai intr-o coliba peste alte 20 de colibe, ne-am bucurat foarte tare.
  Cand ne-ai scris ca ai un cal de foc ca al englazului care mai trece pe la noi, ne-am bucurat si mai tare.
  Dar cand ne-ai scris ca acolo inveti sa vindeci oameni, in loc sa-i mananci, bunicu` a cazut din copac si
  si-a rupt coada.”

 2. relaţia bilaterală, stabilită cu aproape 50 de ani în urmă:
  -A devenit un stat independent în 1975.
  -Condiții meteo anuale,
  Temperatură:
  Ianuarie 24 °C Februarie 24 °C Martie 25 °C Aprilie 25 °C Mai 25 °C Iunie 26 °C Iulie 27 °C August 29°C
  Septembrie 29 °C Octombrie 29 °C Noiembrie 27 °C Decembrie 25 °C.

 3. Stupid la cub. Domnul Iohannis președinte al Republicii Capu la Dreapta s-a dus până în Republica Capului verde să-i tămâieze cât sunt de democrați și civilizați fiindcă votează precum țările din UE după cum ordonă USA? Pentru așa ceva era mai pricepută Dana Budeanu. Și așa bizară cu este se îmbrăca mai sobru, mai de venită dintr-o țară cu cultură vestimentară pentru situații de reprezentare a țării.

 4. Iohannis bate cimpii, ca de obicei ! Rusii au trimis vapoare cu mii de tone de cereale in tari sarace din Africa, chiar acum citeva zile, si el vorbeste in Cabo Verde de conflictul din Ucraina !! Va merge in Senegal, unde le va povesti alora despre topirea ghetarilor din Arctica !

 5. Ia te uita in poza, ce moment de adevarata intilnire intre doi „sefi de stat” (zexe !) ! Iohannis se uita plictisit pe geam si isi zice : „Tiii ! Ia te uita ce vreme frumoasa e afara … si eu stau aici ca fraieru’, sa-i povestesc astuia despre „meandrele concretului” … pardon, am plagiat, dar doar nitel !”

 6. Rromînika, un loc al respectului pentru valorile democratice?
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

 7. klaus-ul și cu georgeta, un MÂRLAN SI-O MÂRLĂNITA, DOI PENALI DE JOASA SPEȚĂ, se plimbau prin Senegal(n-am avut alta rima).
  Romani, dormiți liniștiți!
  MÂRLANUL în Republica Cabo Verde (suna exotic) nu este în plimbare, el(MÂRLANUL) reprezinta ue!

 8. Pa Johannis il doare-n Capu Rosu de Romani. Oare dupa ce se sterge la DOS, depune un strat de hartie, la Anaf ?

 9. Dl inspector scolar nu s-a dus acolo sa promoveze interesele Romaniei, ci ale Internationalei Globaliste.
  Se vede din subiectele abordate.
  Nu e clar daca se mai poate repara ceva dupa acesti ani negri de Fanar modern in care tara a fost reprezentata de un tovaras al altora.

 10. no ma romani..cu asta ..iohaos m am lamurit io cat si voi..poate si el s a lamurit cat de nesuportat este (io fi spus si jeorjeta ca I put picerele ) daaa oare cine vine dupa insu asta ???..ar trebui sa vina …colonel..ori ce grad mai are siesta ..ca n armata rumena..gradele s caaa temperaatura ..la febra ..n gat…duope cate am cetit sasii pentru jermani sunt un intru n fel tigani pentru romani,,,deci urmeaza un,,,sas romanesc..la cotrocenesti..tzin s fii..tzins fii..auziti Doamna de vis a vis spune ca urmeaza Marian mexicanu..io n am auzit de budala asta daaa o fi si el vreo scula..ca daca amavut un iohaos why not a budala..tre sa I gasim o jeorjeta cu care sa poata vizita Bangladeshu..in rest zaua buna ..ca voi romanii suportati pa tot felu da saci..plin cu prostyie , cu jeorjete si cu ce o mai fi.

 11. deci don presedinte a mars in capu verde sa prezinte aborijenilor…situatia razboiului dintre Rusia si Ukraina..s or fi intrebT SI LOCALNICII CE ATRE SULA CIZMARULUI..CU STAMPILA PREFECTURII…SI MA INTREB SI IO..DAAA CRED MAI DEGRABA CA I O IMPROVIZATIE ..IN CAUTAREA LUI DE MOTIVA REZULTATUL CURIOZITATII NEMARJINITE …AAA GEORGETII..FATA CIZMARULUIINTR UN CONTINUU AVANT DE ACUMULARI …CULTURISTE..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.