Ce nu merge bine în politica agricolă europeană. Subvențiile încotro?

”În ultimii 15 ani, mai mult de o treime din fermele din Europa au fost nevoite să se închidă, cu mult înainte să se vorbească despre Pactul Verde în politica generală. Trebuie să ne uităm la ceea ce nu merge bine în politica agricolă europeană spune Terry Reintke.

Verzii europeni doresc schimbarea modului în care sunt distribuite subvenţiile agricole în Uniunea Europeană.

Există  în przent  un sistem în care 80% din subvenţii merg către doar 20% din fermieri, a anunţat co-lidera grupului Verzilor din Parlamentul European.

Într-un interviu organizat la Strasbourg de European Newsroom  politiciana a răspuns unei întrebări legate de protestele fermierilor din diverse ţări ale Uniunii Europene.

”Aş dori doar să clarific un lucru: în cadrul dezbaterii, conflictul este acum foarte des prezentat ca şi cum fermierii ar fi împotriva Pactului Verde.

În realitate, situaţia dificilă a agricultorilor din Europa nu a evoluat în ultimii cinci ani. În ultimii 15 ani, mai mult de o treime din fermele din Europa au fost nevoite să se închidă, cu mult înainte să se vorbească despre Pactul Verde în politica generală. Trebuie să ne uităm la ceea ce nu merge bine în politica agricolă europeană.

Nu o să vă surprind dacă vă spun că una dintre sugestiile pe care le avem în calitate de Verzi se referă la sistemul de distribuire a subvenţiilor agricole în Uniunea Europeană. În prezent, 80% din subvenţii merg către doar 20% dintre fermieri. Vrem să schimbăm acest lucru”, a spus Reintke.

În unele ţări există o ”situaţie imposibilă pentru fermieri” 

Sistemul de concurenţă nu funcţionează din cauza existenţei marilor retaileri şi a lanţurilor de supermarketuri care stabilesc preţurile, situaţie în care fermierii, cei care ar trebui să definească preţurile, sunt ignoraţi şi în acest context nemulţumirile lor sunt juste.

În plus, susţine Terry Reintke, este nevoie de măsuri pentru protejarea biodiversităţii şi a climei.

”Toate aceste lucruri sunt posibile, dar trebuie să schimbăm abordarea politicii agricole la nivel european”, a adăugat ea.
 

Problemele  fermierilor europeni nu pot fi soluţionate cu declaraţii populiste 

La începutul lunii februarie, Verzii europeni şi-au desemnat, într-un congres desfăşurat la Lyon, cei doi capi de listă pentru alegerile europene din 6-9 iunie, Terry Reintke şi Bas Eickhout.

În vârstă de 36 de ani, Terry Reintke a fost desemnată lideră a campaniei electorale a Verzilor şi va candida apoi la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Eurodeputată din 2014, ea co-prezidează grupul Verzilor din 2022, când a înlocuit-o pe conaţionala sa Ska Keller.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

8 Comentarii

 1. Problemele agricultorilor europeni vor dispare cand vor dispare Verzii,cei mai cretini oameni,care cred in prostia lor ca omul poate influenta clima, impotriva curentilor oceanici…

 2. De ce am crede că se va schimba ceva daca sunt acte semnate pentru radierea agriculturii definitiv în multe țări europene? Am scris in 2020 când am auzit interviul lui Merkel, totul pe fabricați non naturale agricole și intrarea agresiva a produselor din gândaci, și orice pe baza de plastic, hrana pe plasticata exista de câțiva ani pe piata strainezia: orez, paste, faina porumb și grau cu gândaci, sunt mare parte din produsele de panificație, au intrat bine din in produsele agricole(roșii, vinete, ardei+) dar nu in cantități uriașe pentru toate țările.

 3. De ce nu vezi cum că in europa doar interesul american contează.. Nimic și nmeni nu indrăznește să scoată o vorbuliță contra de ce zice un șoroș, sau unii corporatiști care de fapt manevrează și alimentația și industria pharma..Bancherii tîlhari au devenit jucători de mîna a doua,. iar politicul,.. e mai bine să fie senil..Europa e condamnată.. Cei de azi nu au nici o greață și se știu pe mulți ani inainte l butoane,.. doar ei au painea și cuțitul,. și nu o lasă din mînă indiferent de vot.. Doar ghilotina mai salvează europa..

 4. Se impune subvenționarea regresivă,adicătelea cu cât ai mai multe ha cu atât mai putin primești subvenție mai mica la ha! 80% din subvențiile europene au fost înhățate de marii latifundiari și micii agricultori care nu pot concura cu marii moșieri de au ajuns la sapa de lemn! Succesuri guys!

 5. Intrebarea reala e: ce merge bine in politica europeana? Raspunsul e mai mult decat evident. Incepe cu ni si se termina cu mic.

 6. Vezi doctrina lui Vudro Gilson, al 28 -le-a președinte SUA- nevoiașilor trebuie de dat ajutor!! Lozinca beton..Adică cei care au de construit ceva sau de restabilit le dam un ajutor.. Dacă în lume nu-s astfel de doritori sau nu-s distrugeri ce credeti ca trebuie de făcut.. Corect..Trebuie de distrus ceva.. Și iată ca a fost distrusă Rusia în 1917 apoi și în 1941.. Acum s-a pornești un război e periculos..Poti lua la moaca cu vreo nucleară..Atunci poti distruge cu mâinile altora.. Sau să pui în funcție idioții utili cum Greta, Verzii și naziștii (ucraineni)
  Sunt alte păreri..?

 7. Vezi doctrina lui Vudro Vilson, al 28 -le-a președinte SUA- nevoiașilor trebuie de dat ajutor!!Bani sau armament..Lozinca beton..Adică cei care au de construit ceva sau de restabilit le dam „o mâna de ajutor”.. Dacă în lume nu-s astfel de doritori sau nu-s distrugeri ce credeti ca trebuie de făcut.. Corect..Trebuie de distrus ceva.. Și iată ca a fost distrusă Rusia în 1917 apoi și în 1941.. Acum s-a pornești un război e periculos..Poti lua la moaca cu vreo nucleară..Atunci poti distruge cu mâinile altora.. Sau să pui în funcție idioții utili cum Greta, Verzii și naziștii (ucraineni)
  Sunt alte păreri..?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.