
PIB-ul României va scădea cu 6% în 2020, urmând să crească cu 4,2% în anul 2021, conform previziunilor economice din primăvara anului 2020 făcute de către Comisia Europeană. Inflația va atinge valoarea de 2,5% în cursul anului 2020, fiind urmată de un procent de 3,1% în 2021, în timp ce rata șomajului va ajunge la 6,5% în 2020 și la 5,4% în 2021. Pandemia de coronavirus reprezintă un șoc major pentru economii, în UE și la nivel mondial, cu consecințe foarte grave din punct de vedere socioeconomic. În ciuda răspunsului politic rapid și amplu, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, economia UE va cunoaște anul acesta o recesiune de proporții istorice, spun oficialii Comisiei.
De asemenea, economia zonei euro va înregistra o contracție-record de 7¾ % în 2020, urmând ca în 2021 să cunoască o creștere de 6¼ %. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 7½ % în 2020 și va crește cu aproximativ 6 % în 2021. Previziunile în materie de creștere pentru UE și zona euro au fost revizuite în sens negativ cu aproximativ nouă puncte procentuale față de previziunile economice din toamna anului 2019.
Șocul resimțit de economia UE este simetric prin faptul că pandemia a lovit toate statele membre, însă atât scăderea producției în 2020 (de la -4¼ % în Polonia la -9¾ % în Grecia), cât și capacitatea de redresare în 2021 urmează să varieze considerabil de la o țară la alta. Redresarea economică a fiecărui stat membru va depinde nu numai de evoluția pandemiei în țara respectivă, ci și de structura economiei și de capacitatea de reacție prin politici des stabilizare. Având în vedere interdependența economiilor din UE, dinamica redresării din fiecare stat membru va afecta în același timp și capacitatea de redresare a altor state membre.
„În această etapă, nu putem decât să măsurăm cu aproximație amploarea și gravitatea șocului provocat de coronavirus asupra economiilor noastre. Consecințele imediate vor fi mult mai grave pentru economia mondială decât cele ale crizei financiare, însă amploarea impactului va depinde de evoluția pandemiei, de capacitatea noastră de a relansa activitatea economică în condiții de siguranță și de a ne reveni ulterior. Asistăm la un șoc simetric: toate statele membre ale UE sunt afectate și se preconizează că toate vor cunoaște o recesiune în acest an. UE și statele membre au convenit deja asupra unor măsuri extraordinare pentru atenuarea impactului. Redresarea noastră colectivă va depinde de menținerea unor reacții ferme și coordonate la nivelul UE și la nivel național. Împreună suntem mai puternici”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor
Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat: „Europa se confruntă cu un șoc economic fără precedent de la Marea Depresiune încoace. Atât amploarea recesiunii, cât și capacitatea de redresare vor fi inegale, condiționate de rapiditatea cu care pot fi ridicate măsurile de izolare, de importanța unor servicii precum turismul în fiecare economie și de resursele financiare ale fiecărei țări. Aceste diferențe constituie o amenințare pentru piața unică și pentru zona euro, însă ele pot fi atenuate prin acțiuni comune și decisive la nivel european. Trebuie să facem toate eforturile pentru a înfrunta această provocare.”
Pandemia de coronavirus a afectat grav cheltuielile de consum, producția industrială, investițiile, comerțul, fluxurile de capital și lanțurile de aprovizionare. Relaxarea progresivă a măsurilor de izolare care se anunță ar trebui să pregătească terenul pentru redresare. Cu toate acestea, nu se așteaptă o recuperare în urma pierderilor suferite anul acesta de economia UE înainte de sfârșitul anului 2021. Investițiile vor rămâne modeste, iar piața forței de muncă nu se va redresa în totalitate.
Menținerea unor măsuri de politică eficace la nivelul UE și la nivel național ca răspuns la criză va fi crucială pentru limitarea daunelor economice și pentru facilitarea unei redresări rapide și robuste, astfel încât economiile să poată reveni pe traiectoria unei creșteri sustenabile și favorabile incluziunii.
Cu toate că sistemele de șomaj parțial, subvențiile salariale și sprijinul acordat întreprinderilor ar trebui să contribuie la limitarea pierderilor de locuri de muncă, pandemia de coronavirus va avea consecințe grave asupra pieței forței de muncă.
În zona euro, se preconizează că rata șomajului va crește de la 7,5 % în 2019 la 9½ % în 2020, după care va scădea din nou la 8½ % în 2021. În UE, se estimează că rata șomajului va crește de la 6,7 % în 2019 la 9 % în 2020 și apoi va scădea la aproximativ 8 % în 2021.
Unele state membre vor înregistra creșteri mai semnificative ale șomajului decât altele. Cele cu o proporție ridicată a lucrătorilor cu contracte pe termen scurt și cele în care o mare parte a forței de muncă depinde de turism sunt deosebit de vulnerabile. Tinerii care intră pe piața forței de muncă în acest moment vor avea la rândul lor dificultăți în a-și asigura un prim loc de muncă.
Se preconizează că, în acest an, prețurile de consum vor scădea semnificativ pe fondul reducerii cererii și al scăderii puternice a prețului petrolului, care, împreună, ar trebui să compenseze din plin creșterile izolate ale prețurilor determinate de perturbările aprovizionării în contextul pandemiei.
În zona euro, inflația, măsurată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), este în prezent estimată la 0,2 % în 2020 și la 1,1 % în 2021. În UE, inflația se va situa, conform previziunilor, la 0,6 % în 2020 și la 1,3 % în 2021.
Statele membre au reacționat decisiv prin măsuri bugetare de limitare a pagubelor economice provocate de pandemie. „Stabilizatorii automați”, printre care se numără plățile aferente prestațiilor de securitate socială, împreună cu măsurile bugetare discreționare vor determina, după cum se pare, creșterea cheltuielilor. Ca urmare, se preconizează că deficitul public agregat al zonei euro și al UE va crește de la doar 0,6 % din PIB în 2019 la aproximativ 8½% în 2020, după care va scădea din nou la aproximativ 3½% în 2021.
După ce a înregistrat o tendință descrescătoare începând cu 2014, ponderea datoriei publice în PIB va crește la rândul său. În zona euro, se estimează că va urca de la 86 % în 2019 la 102¾ % în 2020 și apoi va scădea la 98¾ % în 2021. În UE, se preconizează că rata datoriei va crește de la 79,4 % în 2019 la circa 95 % în acest an, după care va scădea la 92 % anul viitor.
Previziunile de primăvară sunt marcate de un grad de incertitudine mai mare decât de obicei. Ele se bazează pe un set de ipoteze cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus și la măsurile de izolare aferente. Scenariul de referință pornește de la premisa că, începând din luna mai, aceste măsuri vor fi treptat relaxate.
Riscurile care planează asupra acestor previziuni sunt, de asemenea, extrem de mari și se concentrează pe o evoluție negativă.
O pandemie mai severă și mai îndelungată decât se preconizează în prezent ar putea duce la o scădere a PIB-ului mult mai mare decât cea estimată în scenariul de referință pe care se bazează actualele previziuni. În absența unui răspuns comun ferm și rapid la nivelul UE, există riscul ca criza să provoace denaturări grave în cadrul pieței unice, precum și decalaje economice, financiare și sociale profund înrădăcinate între statele membre din zona euro. Există, de asemenea, riscul ca pandemia să declanșeze schimbări mai drastice și cu caracter permanent ale atitudinilor față de lanțurile valorice globale și cooperarea internațională, fapt care ar afecta economia europeană, foarte deschisă și interconectată. Totodată, pandemia ar putea lăsa sechele permanente prin falimente și pagube pe termen lung aduse pieței forței de muncă.
Amenințarea reintroducerii taxelor vamale în schimburile comerciale dintre UE și Regatul Unit după încheierea perioadei de tranziție ar putea duce, de asemenea, la reducerea creșterii economice, chiar dacă într-o măsură mai mică în UE decât în Regatul Unit.
Degeaba se prabuseste caci salariile si pensiile criminal de nesimtitite vor hrani anual prin miliarde si miliarde de euro slugile securismului multilateral subdezvoltat!
URA,URA,URA,PDL-ul zis astăzi PNL A INVINS.DECI INTELEG CA CEL CARE A VENIT CU PLACUTA DE INMATRICULARE DIN SUEDIA A GRESIT ADRISANTUL.ESTE VORBA DE VOTANTI.ADICA,DOCTORI,PROFESORI,PENSIONARI SI ALTII CARORA LI S-A MARIT SALARIUL SAU PENSIA DAR ASTA NU A CONTAT.ACUMA URMEAZA RESTRUCTURARI LA BUGETARI.NUMAI ASA O SA SIMTA CEI DE MAI SUS ADEVARATUL SENS AL PLACUTEI.CA ACEST LUCRU SA NU FIE SINGULAR APAR PE RAND GRATULATII FACUTE DE ALTE TARI SAU DE DIVERSA SOCIETATI SAU PERSOANE LA ADRESA POPORULUI ROMAN – VEZI FRANTA CU EXPRESIA CA SUNTEM CERSETORI,VEZI GOOGLE CU BISERICA PROSTIRII NEAMULUI SAU VEZI DECIZIA CEDO DATA IN BATJOCURA LA CEVA CE EI NU POT FACE REFERIRE(GERMANIA LEA DAT CU FLIT IN MAI MULTE CAZURI PRIVIND CURTEA CONSTITUTIONALA LA CARE CEDO NU ARE DREPTUL SA JUDECE).IN REST MIE IMI PARE RAU CA A VENIT VIRUSUL ASTA CA ACUMA PDL-PNL SE ASCUNDE CA UN COPIL DE DOI ANI IN SPATELE LUI CA DUPA FUSTA MAMEI.EU VREAU CA PDL-PNL SA GUVERNEZE MULTI ANI PANA O SA VA IASA PE NAS DE ATATA CLARITATE SI CAPACITATE MANAGERIALA.SA ZICEM LA POPA DOMNU DOCTOR.
Diferente a ritmului anual de creștere a PIB
2000 = 7,0 -Adrian Nastase, ciuma rosie
2001 = 11,9 – Adrian Nastase, ciuma rosie
2002 = – 0,7 – Adrian Nastase, ciuma rosie
2003 = 13,1 -Adrian Nastase, ciuma rosie
2004 = 16,5 – Adrian Nastase, ciuma rosie
2005 = 11,1 – Calin Popescu Tariceanu, PNL
2006 = 12, 1 – Calin Popescu Tariceanu, PNL
2007 = -9,4 – Calin Popescu Tariceanu, PNL
2008 = -8,0 – Calin Popescu Tariceanu, PNL
2009 = -36, 8 – Emil Boc, PDL
2010 = -27, 4 – Emil Boc, PDL
2011 = -9, 0 – Emil Boc, PDL
2012 = -2, 3 – Emil Boc, PDL, din 1 ianuarie -12 februarie; Mihai Răzvan Ungureanu: 9 februarie – 7 mai ; Victor Ponta: 7 mai – 31 decembrie.
2013 = -4, 1 – Victor Ponta, USL
2014 = -6, 1 – Victor Ponta, USL
2015 = 3,8 – Victor Ponta, USL pana in 5 noiembrie 2015
2016 = 4,8 – Dacian Cioloș, tehnocrat
2017 = 7,0 – Sorin Grindeanu, 4 ianuarie 2017- 29 iunie; Mihai Tudose: 29 iunie – 31 decembrie , ambi ciuma rosie
2018 = 4,1 – Mihai Tudose 1 – 16 ianuarie; Mihai Fifor – interimar: 16 ianuarie – 29 ianuarie;Viorica Dăncilă: 29 ianuarie- 31 decembrie, ciuma rosie
2019 în primele nouă luni = 4, 1 -Viorica Dăncilă, ciuma rosie
dupa psd- potopul Adica astia trebuie sa faca din rahat bici
Daca se va prabuși se știe cine e de vina! peeeee seeeeeee deeeeeeuu! Nu guvernu incapabil/incompetent,total afon, și cu preșidintili mieu! Care a ținut morțiș sa aibe guvernu lui,(antinațional,antidemocratic)cu încalcarea Constituției! Alegeri mînarite ,ciolaci care se tărăsc pe burtă sa nu supere pe Johannis deoarece e și președintele lui-a lu ciolacu adică.Restul peeeseeedeeeului merge pe burta.Olguța ține ciocu mic și joc de glezne,nu mai vb. de colegii ciolacului ,fifor,badalau,firea,stanescu,și alți executanți docili ai ordinelor venite de la epoleți..
Ba nu avea Dragnea si cu Ponta dreptate. PIB-ul Romaniei a crescut numai in guvernarile PSD, si ceva PNL cand era Tariceanu PM. Cat a fost CDR, PDL adicatelea cam 4+4+2 jos tata. Si datorii la FMI si BCE.
Cum adicatelea se va prabusi PIB-ul Romaniei? Tocmai ieri, 05.05.20.20, ne-a anuntat Catu in gura mare ca incasarile la buget pe luna aprilie 20.20( pe timp de pandemie globala cu virusache capitalist caruia Trump ii da cu flit in nas si nu poarta masca)au fost mai mari decat cele din aprilie 2019! Nu se poate, nu pot sa cred! Cica economia Romanie va pleca din pol-position ca din tun si ca la noi stagnarea a insemnat de fapt crestere in conditiile in care bugetarii au lucrat de acasa si au pierdut sporile pentru venirea din concediu (acum sunt in concediu cu plata) de peste 500%. Singura problema este ca si medicii de familie care au lucrat la distanta de virus cer sporul de 2.500 ron/luna din cauza de COVID-19. Huuuo Johannis cu pisicul(CATU) tau cu tot!