Ce se va întâmpla în ziua morții reginei Elisabeta

Cotidianul britanic „The Guardian“ a intrat în posesia unui document secret privind protocolul care trebuie aplicat în cazul morţii Elisabetei a II-a până la funeraliile sale. Astfel, decesul reginei va activa operaţiunea „London Bridge“, potrivit „The Guardian“, citat de lastampa.it, care dă detalii în acest sens.

Iată ce se va întâmpla în ziua morții reginei Elisabeta, scrie sursa citată, “Operațiunea London Bridge”, o complexă procedură, stabilită din din 1969, va implica astfel Guvernul, corpul diplomatic, familia regală, BBC și armata.

The Guardian a obținut o copie a Operațiunii London Bridge, unul dintre cele mai bine păzite dosare din Londra. Numele codat ascunde o complexă procedură, stabilită în cele mai minime detalii până în anii ‘60.

Poate părea răutăcioasă o anticipare a ceea ce se va întâmpla după dispariția celui mai iubit dintre suveranii britanici, dar Elisabeta, care împlinește 91 de ani în aprilie, se bucură de o sănătate optimă, nu renunță la plimbările sale pe cal și a depășit total dispoziția de la Crăciun, care a constrâns-o pentru prima dată să nu iasă din apartamentele din Sandringham.

Încă de pe timpul reginei Victoria, preocupată de ritualul propriilor funeralii, urmaşii şi rudele apropiate ale acestora au fost întotdeauna consultate cu privire la ceremonia înmormântării, cu ajutorul unui nume codificat: pentru George VI era “Hyde Park Corner”.

Operațiunea London Bridge ia în calcul posibilitatea ca regina să moară după o scurtă boală. Doar medical său personal, profesorul Huw Tomas, va avea controlul asupra accesului în camera suveranei, tot el fiind cel care va scrie comunicatele şi va ţine legătura cu ceilalţi. Pentru boală se folosește formula “simptome care cauzează preocupare”.

Ultimul rege al Regatului Unit, George VI, a murit acum 65 de ani, într-o epocă diferită, în care era mult mai ușor să ții un secret de acest fel.

Suferințele lui George au fost asistate de medicul său, Lord Dawson, care i-a injectat 750 de miligrame de morfină și un gram de cocaină în cea mai potrivită perioadă pentru ca Times să poată tipări știrea.

Sir Christopher Geidt, secretarul privat al Elisabetei, este cel care are responsabilitatea contactării și informării primului-ministru privind vestea decesului.

Dintr-un loc încă secret din Londra, unde-și are sediul Foreign Office Global Response Centre, vor suna imediat telefoanele către 15 teritorii unde regina Elisabeta domeneşte, dar și în alte 36 de naţiuni ale Commonwealth. Fraza codificată care va fi comunicată prin liniile telefonice sigure este “London Bridge is down”.

Prin intermediul unui canal protejat va fi informată și BBC, care din 1930 a activat un “Sistem de alertă prin radio”, în cod RATS, ce prevede în detaliu cum trebuie să se procedeze după decesul suveranei.

Tehnicienii și jurnaliștii fac de câteva ori pe an repetiţii, pentru a evita erorile apărute la moartea Reginei Mamă. Atunci, în 2002, Peter Sisson purta o cravată maro când a făcut anunțul.

Transmisiile vor fi întrerupte cu fraza “This is the BBC from London”, text asociat cu o urgență națională. Și radiourile comerciale vor fi avertizate printr-un semnal particular. DJ-ii știu că, atunci când vor vedea o lumină albastră pe consolă, trebuie să treacă pe linia de știri și să transmită, în același timp, muzică adecvată.

De multă vreme, Sky News și ITN se antrenează făcând mai multe simulări. Times a pregătit deja paginile pe care le vor publica 11 zile succesiv după anunțul decesului.

Operațiunea London Bridge prevede diverse scenarii, în funcție de locul în care se va afla Regina în momentul decesului.

Dacă va fi în Scoția, corpul său va fi dus la Londra în tren și se anticipează că zeci de mii de oameni vor fi de-o parte și de alta a liniei ferate pentru a o omagia și pentru a arunca flori în vagonul în care se află trupul său.

Dacă se va întâmpla în afara regatului, avionul cunoscut drept Royal Flight ar decola imediat.

Potrivit codului, aceste zile triste vor fi numite cu D (from day), respectiv D1, D2, D3 ş.a.. Funeraliile se vor ţine în D9, la Abaţia din Westminister, cu 2.000 de invitați aleși dintre regi, regine, prinți, prințese, șefi de stat și de guvern din întreaga lume.

Marea Britanie își va plânge cea mai iubită regină, care a avut în soarta sa progresivul declin al țării sale, dar și amintirea reală a unui mare trecut.

Planurile Operațiunii London Bridge ar putea fi însă modificate. Regina Elisabeta se bucură încă de o sănătate optimă, astfel că ea ar putea spune că orice știre cu privire la dispariția sa este cu totul prematură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.