Ce spun politicienii români despre ziua de 23 August?

Ziua de 23 august arată diferenţa pe care o poate face un singur om în faţa urii promovate de regimuri totalitariste, a afirmat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, evocându-l pe Regele Mihai în mesajul transmis cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.

„Astăzi se împlinesc 80 de ani de la decizia crucială a Regelui Mihai I, care a înţeles datoria pe care o avea în faţa poporului şi a ţării sale şi a acţionat cu responsabilitate şi demnitate, schimbând astfel cursul nefast al evenimentelor celui de-Al Doilea Război Mondial şi salvând România de la un iminent dezastru”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului reprezintă „un prilej de amintire şi omagiere a memoriei victimelor regimurilor totalitare instaurate pe continentul european şi a sacrificiilor tuturor celor care nu au renunţat să lupte împotriva acestora, pentru democraţie şi libertate”.

Totodată, Iohannis aminteşte că în urmă cu 85 de ani era semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, „un acord cumplit în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate pentru interesele unor regimuri criminale”.

Klaus Iohannis evocă ororile din acele vremuri, dar şi curajul de care au dat dovadă unii oameni, în acel context.

„Politicile naziste şi sovietice au condus la Holocaust şi genocid, la deportări, la despărţirea familiilor, la foamete şi numeroase abuzuri. Aceste orori au lăsat cicatrici şi traume care au afectat generaţii întregi, nevoite să se confrunte cu sărăcia şi cu persecuţiile regimurilor totalitare. Chiar sub ameninţarea unor pedepse crunte, oamenii nu au putut fi reduşi la tăcere şi au găsit puterea de a trece de cenzura vremurilor, iar exemplul celor care au rezistat în faţa opresorilor rămâne înscris în istorie ca dovadă de tărie de caracter şi hotărâre”, spune şeful statului.

El apreciază că, în prezent, Europa este un loc mai sigur, iar România a devenit un pilon în asigurarea stabilităţii şi a securităţii regionale.

„Ţara noastră contribuie activ la apărarea valorilor şi a principiilor democratice şi reprezintă un model în ceea ce priveşte promovarea ordinii mondiale bazate pe reguli şi pe respectarea dreptului internaţional”, afirmă Iohannis.

Acesta vorbeşte despre actualele provocări şi de eventuale soluţii pentru acestea.

„Vedem cum astăzi, sub diferite forme, populismul şi discursul instigator la ură îşi fac din nou simţită prezenţa şi tocmai de aceea este necesară vigilenţa întregii societăţi, pentru a nu ne expune riscului ca toate aceste valori la care România a aderat să fie duse în derizoriu. În acest sens, este imperativ să ne opunem oricăror derapaje la adresa statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi să fim conştienţi de pericolul reprezentat de ascensiunea forţelor extremiste care ameninţă democraţia”, transmite Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui, inacţiunea a facilitat, de-a lungul timpului, propagarea răului, a discriminării şi a intoleranţei.

„Astăzi ne reînnoim angajamentul de a reacţiona atunci când valorile democratice sunt periclitate. Apărarea şi promovarea adevărului istoric constituie o datorie de onoare faţă de victimele totalitarismelor, precum şi faţă de generaţiile tinere, care trebuie să cunoască trecutul tragic şi să se dezvolte şi să prospere într-o lume paşnică şi unită. Avem, fiecare dintre noi, puterea de a răspunde şi de a acţiona atunci când valorile şi principiile esenţiale sunt puse în pericol, precum şi responsabilitatea de a-i susţine pe cei care luptă pentru păstrarea libertăţii şi a democraţiei”, subliniază Klaus Iohannis.

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat „angajamentul ferm” al Guvernului pentru combaterea tuturor formelor de extremism, pentru promovarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi pentru consolidarea spiritului civic, prin educarea tinerilor cu privire la toate momentele ce au marcat istoria recentă a României.

Ciolacu a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului şi a Zilei Naţionale a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului – 23 august 2024.

„Reafirm angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de extremism, pentru promovarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi pentru consolidarea spiritului civic, prin educarea tinerilor cu privire la toate momentele ce au marcat istoria noastră recentă. Să cinstim memoria tuturor celor ce au avut de suferit şi să aducem un pios omagiu celor ce şi-au pierdut vieţile din pricina regimurilor totalitare”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că 23 august reprezintă o dată cu puternice semnificaţii istorice pentru România şi pentru spaţiul european, ziua în care comemorăm victimele regimurilor totalitare, onorând amintirea celor ce au suferit din pricina abuzurilor şi încălcărilor flagrante ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

„În 1939, în această zi, cele două regimuri totalitare îşi puneau diferenţele de o parte, unite de aversiunea faţă de democraţie, şi semnau Pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov pentru a diviza un continent întreg şi a-şi împărţi sferele de influenţă, marcând definitiv istoria unui continent. În România, regimul ilegitim şi criminal comunist a fost responsabil de abuzuri, represiuni, deportări, torturi şi crime, toate aceste acte fiind îndreptate împotriva întregii populaţii. Condamnăm cu fermitate urmele lăsate de regimul comunist, caracterizat prin violenţă, teroare şi setea pentru putere”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a punctat importanţa cunoaşterii adevărului istoric pentru ca astfel de manifestări să nu se mai repete în societatea românească.

„Totodată, avem datoria să privim în urmă cu responsabilitate, să cunoaştem adevărul istoric şi să nu îl dăm uitării, pentru ca astfel de manifestări ce au distrus principiile şi valorile democratice şi au încălcat vădit drepturile fundamentale ale omului să nu îşi mai găsească vreodată locul în societatea românească”, a mai afirmat Ciolacu.

Pentru istoria ţării noastre, 23 august 1944 reprezintă reorientarea geopolitică a României şi scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu şase luni, a transmis vineri preşedintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă, într-un mesaj postat pe Facebook.

„Pentru istoria noastră, 23 august 1944 reprezintă reorientarea geopolitică a României şi scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu şase luni. Situaţia sensibilă de atunci a armatei noastre şi a aliatului german ar fi făcut ca planul sovietic de spargere a frontului în zona Moldovei să ducă la scoaterea României din război prin ocuparea ţării de către URSS. Astfel, întoarcerea armelor a fost o necesitate pentru salvarea ţării. Peste timp, actul temerar al Regelui Mihai şi semnificaţia zilei de 23 august 1944 au fost prea mult timp falsificate de regimul comunist”, a precizat Ciucă.

Potrivit preşedintelui PNL, este marcată şi Ziua Europeană de Comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, dar şi Ziua naţională a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.

„Rememorăm atrocităţile comise de regimurile criminale care au zdrobit drepturile şi libertăţile oamenilor, lăsând în urmă milioane de victime nevinovate şi zeci de milioane de destine frânte. Tragedia popoarelor din această parte a Europei a început în 23 august 1939, când continentul a fost împărţit în sferele de influenţă a două puteri dictatoriale, prin Pactul Ribbentrop-Molotov. Mentalitatea trasării de linii peste harta altor ţări o vedem şi acum la Răsărit. Sprijinul occidental pentru Ucraina invadată este respingerea categorică a acestui mod tiranic de abordare a relaţiilor cu statele învecinate”, a subliniat Ciucă.

El a relevat, totodată, importanţa apartenenţei României la NATO, ceea ce conferă ţării noastre „cele mai solide garanţii de securitate” pe care le-am avut vreodată.

„Poporul nostru a luptat mereu pentru libertatea de a-şi alege propriul destin. Spre deosebire de 23 august 1939 şi de 23 august 1944, acum nu mai suntem vulnerabili în faţa ambiţiilor imperialiste ale unor dictatori. Ca membri ai NATO – cea mai puternică alianţă militară defensivă din istorie – avem parte de cele mai solide garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată”, a punctat liderul liberal.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declaraţie din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului şi Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

27 de Comentarii

  1. Vad ca ati avut grija ca numele criminalului impotriva umanitatii care conducea Romania la 23 August 1944 a fost ascuns cu grija, sa nu turbeze sustinatorii lui actuali reusiti in partidul AUR.

  2. Este ziua trădării.. Incă una din istoria moldovlahilor ziși rumîni,.O zi a rușinii și a debandadei , intoleranței și a jafului.. Asta e , asta a fost..

  3. ROMANII (vorbitori de limba de SUBSTRAT de tip geto-dacic/pre 325 AD si de SUPRASTRAT de tip ROMANIC/post 325 AD) din ROMANIA (taram numit asa de catre Auxentiu din Durostorum/381 AD) nu folosim denumiri precum ‘vlahi’ sau ‘rumîni’.
    Acestea sunt doar niste ‘exonume’, folosite doar de catre strainii (slavi si magiari) din jurul taramului nostru carpato-danubiano-pontic.

  4. PS. Pentru noi Românii/ROMANII din România/ROMANIA … doar NEAMUL NOSTRU cel STRAVECHI (de 8000 de ani dpv. arheologic, genetic si documentar) de pe TARAMUL NOSTRU (cel carpato-danubiano-pontic) CONTEAZA ! SI DOAR ATAT !

  5. Rusine mai mare decat a ungurilor nu poate exista; prin definitie tradatori si oportunisti, pigmeii asiatici nu s-au putut dezbara de obiceiul de a-i cauta pe cei mai puternici ca sa se liguseasca pe langa ei. N-are rost sa arat sirul lung de tradari unguresti, doar amintesc de incercarea disperatilor dupa TRIANON de a se lipi de România, ca singuri erau varza. Bineinteles, au fost refuzati, cine iși baga dușmanul in casă?
    Si pt. ca suntem in tema cu 23 august trebuie amintit ca in martie 1944 amiralul fara flota Horthy l-a tradat pe Hitler incercand sa se puna bine cu Slin, numai ca a fost imediat arestat si bagat la racoare pana ce l-au scos de acolo americanii, in mai ”45.
    Asa ca, oagarilor, cand vine vorba de 23 august, holgas.

  6. Pe astia sa-i pui la furat si tradat,sa vezi acolo pricepere,Ioano.

  7. Nu mai incercati sa il „scoliti” pe cel ce isi zice „marele urs”.
    Stie foarte bine istoria noastra dar, in ura lui fata de poporul roman, foloseste acest site pentru a ne jigni ori de cate ori are ocazia. Tot istoric vorbind, i-as sugera sa nu uite faza cu opincile agatate de turla parlamentului de la Budapesta. Ca noi nu am uitat si nici nu vom uita vreodata cat a suferit poporul roman sub cizma ungureasca.

  8. bai baieti …actul de la 23 august a lui mihai regele rumaniei de atunci a fost pe deplin rasplatit si apreciat de stalin criminalul autorul pactului cu hitler ,prin acordarea majestatii sale mihai intii a celei mai mari decoratii sovietice….explicati-o pe asta ori nu…johansky este un lingau ca mai toti ai nostri conducatori…

  9. Este ziua eliberarii romanilor din Transilvania de Nord de sub jugul hun …Inca una din istoria mareata a moldovlahilor zisi romani. O zi a gloriei si eroizmului poporului roman…Asta e,asta a fost..
    SLAVA 23.august.1944 !

  10. Nu va e bre rușine să vânturați minciunile lui Johanis planificate de Uniunea Europeană? Uniunea Europeană însemna Hitler la anul 1940. Hitler e ăla care a fost învins …La 8 mai învinșii sărbătoresc victoria…Nucleul și motorul UE a fost și este Germania….La 8 mai UE a inventat și sărbătorește confuzarea națiunilor..

  11. a avut Romania „criminali impotriva umanitatii”?
    Sigur nu esti de pe aici…

  12. „a avut Romania „criminali impotriva umanitatii”?”

    A avut trei, toti si-au primit binemeritata pedeapsa.

  13. Sigur că a avut. Condamnați de Tribunalul Poporului, cu acuzatori publici, cum a fost Dumitru Săracu, fost bucătar.

  14. @ altfel decât…Vinovații de Crime de Război din Romania nu au fost doar 3. Au fost probabil 30.000….O alianță cu Hitler, un război care a omorât 1 milion de români și 17 milioane de civili sovietici în anii de ocupatie, care a produs Holocaust în Moldova și Transnistria nu poate fi opera a doar 3 oameni…ci a mii de oameni.

  15. Cine stie (ghiceste) cine a scris, inregistrat si transmis la Radio Romania, PROCLAMATIA citita de regelui Mihai I de Romania din ziua de 23.august 1944 !?.
    Dupa ora 23,00 voi publica raspunsul CORECT!.

  16. Regele Mihai a înțeles datoria față de popor corect dar tu JOhanis n-ai făcut nimic pentru poporul român, NIMIC.De 23 august 2024 nu pot să -ți spun decât să-ți fie rușine!

  17. RASPUNSUL CORECR la intrebarea de 100 puncte este:….LUCRETIU PATRASCANU !..care va plati cu viata in penitenciarul Jilava,pe 17.aprilie.1954.

  18. Atat timp cat Germania avea suficiente trupe pe teritoriul Romaniei, orice incercare de-a intoarce armele s-ar fi soldat cu o repetitie a operatiunii Margareta din Ungaria.
    Iar la conducerea tarii nu ar fi fost pus nici regele, nici Maniu sau Bratianu, ci legionarii care fusesera adapostiti in Germania pe perioada razboiului. Si asta ar fi dus la consecinte mult mai nefaste pentru toata lumea.
    In rest, vorbe de intaltat zmeul, si prilej de-al scoat pe Antonescu drept tap ispasitor.
    Poate ar fi avut ocazia sa intoarca armele cateva saptamani, cel mult 1-2 luni mai devreme, dar nu in 43 sau 42 cum viseaza unii cai verzi pe pereti.
    Am fost si am ramas victima jocurulor intre marile puteri.

  19. De ce liderii de partid…. Iuliu Maniu si Constantin I.C Bratianu, NU au fost prezenti la Palatul Regal in ziua de 23.august.1944, pentru a forma NOUL guvern democrat,dupa arestarea Maresalului Ion Antonescu !?.
    Raspunsul CORECT,azi la ora 23.00 !.

  20. Antonescu s-a jerfit de buna voie pentru ca Romania sa nu fie distrusa.
    Totul a fost o sceneta sa pacaleasca rusii.

  21. La 23 August 1944 am întors Armele si am Mâncat Cremwursti ! De la Restaurant la Strada !

  22. Cei doi lideri politici Iuliu Maniu și Constantin.I.C.Bratianu au fost INFORMATI in dimineață de 23.august.1944, de la Palatul Regal,de INITIATIVA regelui Mihai I de Romania,pentru viitoarea arestare a Mareșalului Ion Antonescu și ieșirea țării din război!.(nu se știa PRECIS ziua!).
    Cei doi lideri politici au PREFERAT să se ASCUNDA in acea zi, in afara orașului București!.

  23. Actiunea de Palat Regal din 23.august.1944 a Regelui Mihai I de Romania, a SALVAT integritatea Romaniei si revenirea Transilvaniei de Nord in componenta istorica a tarii,dupa Dictatul-Odios de la Viena a lui Hitler si Musollini!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.