Ce spune șeful NATO despre bombele cu dispersie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că Ucraina „rămâne fără muniţie” şi că „trebuie făcut tot posibilul pentru a o furniza”, deşi decizia de a livra Kievului controversata muniţie cu dispersie este o decizie individuală a fiecărei ţări, transmite EFE.

„Adevărul este că, cel puţin pe termen scurt, Ucraina rămâne fără muniţie, aşa că trebuie să facem tot ce putem pentru a o furniza. Apoi, referitor la întrebarea specifică ce tip de muniţie mai exact, aceasta este o decizie naţională a fiecăruia dintre aliaţi”, a indicat Stoltenberg în cadrul întâlnirii care precede summitul liderilor NATO care are loc marţi şi miercuri la Vilnius.

Răspunzând întrebării dacă decizia SUA de a livra Ucrainei muniţii cu dispersie, interzise în peste o sută de ţări, a divizat aliaţii, Stoltenberg a amintit că „unii aliaţi au semnat Convenţia privind muniţiile cu dispersie; alţii, nu”.

„Aici nu este vorba despre o poziţie a NATO. Aliaţii au poziţii diferite în această convenţie. Ceea ce trebuie să înţelegem este că muniţiile cu dispersie au fost folosite de ambele părţi în acest război”, a comentat el.

Stoltenberg a făcut însă o distincţie între întrebuinţarea pe care o dă Rusia acestui tip de muniţie, pe care o foloseşte „pentru a invada o altă ţară”, şi scopul în care o utilizează Ucraina, „pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse”.

Politicianul norvegian a amintit că aliaţii trebuie să-şi refacă stocurile, epuizate de livrarea masivă de muniţie de artilerie către Ucraina, şi pentru aceasta au decis să consolideze baza industrială şi să plaseze comenzi comune.

„Încet încet, producţia creşte”, a spus Stoltenberg, care a recunoscut totuşi că „este nevoie de mai mult timp pentru a avea toată capacitatea necesară”, aşa că „până atunci, furnizarea de muniţie este o provocare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

 1. Tradatorul Baconshi, vrea un milion de srilankezi in Romania in urmatorii zece ani. Astia sunt doar barbati fara familii.

  Tradatorii din presa, servicii, guverne aproba.

 2. NATO are de o mie de ori mai multi vectori pentru minciuni decat are Rjusia….Rusia nu a atacat neprovocat pe nimeni…Orice chior care se uita pe o harta vede cum NATO a ajuns cu expansiunea la granitele Rusiei…. NATO e obisnuit cu anexarea fara replica a Tarilor si nu se poate impaca cu ideea ca exista vreo Tara care refuza sa fie incorporata in NATO….Din acest motiv a inceput Rusia operatia speciala in Ucraina, pentru a stopa Expansiunea NATO….Acum Rusia se bate cu 30 de tari NATO care toate si – au adus armament si munitie in Ucraina plus mercenari, plus zeci de miliarde de dolari….Rusia e tara mare dar NATO e si mai mare….Daca NATO se retrage la linia legala Berlin, Rusia se retrage din Ucraina…..

 3. Rusia foloseste impotriva militarilor nasisti ,
  Ukraina foloseste impotriva localitatilor eliberate din teroarea ukraineana!

 4. In 89, dupa 45 de ani sub influenta sovietica, Romania avea: 24milioane populatia, majoritatea tineri si educati. zero datorii, 12 miliarde in cont (dolari din 89). toata industria, resursele, terenurile apartineau Romaniei.

  Dupa 30 ani sub influenta prietenilor, americani si europeni: mai sunt 16mil locuitori din care 7mil pensionari. 180 miliarde datorii, toate resursele in mainile strainilor.. toata industria la fier vechi.. acum se vrea aducerea de srilankezi pentru inlocuirea tinerilor goniti din tara..

 5. Vrajeala cu Rusia care agreseaza iar Ucraina care se apara…asta e minciuna vanduta de sutele de Vectori ai minciunii din UE…In realitate, Ucraina se bate cu Rusia pentru pozitia de Primul intre Slavi, Primul intre Rusi. Ucraina se crede Rusia adevarata, Rusia chiar este Rusia adevarata….Istoria ne spune despre Rusia kieveana. Nu de Ucraina kieveana…..Deci avem un Razboi Civil intre Rusia si Ucraina care se termina numai cand unul invinge FATA ajutor decisiv din exterior…Rusia a ajuns in Istorie mai mare FARA a fi ajutata din exterior…Ca sa fie credibila si morala Ucraina trebuie sa faca la fel, sa ajunga mai mare ca Rusia FARA ajutor decisiv din exterior…..Ucraina este in postura jegoasa a Sotiei care isi cheama Amantul American ca sa il bata pe Sotul sau Rus…..Culmea, Amantul American se da civilizat, pudrat si parfumat. Dar are in buzunar Bomba cu dispersie si mai apoi la nevoie Bomba nucleara..

 6. Dupa retorica lui Stotinberger asta, daca rusii raman fara munitie ,va trebui sa foloseasca nuclearele ca de asta e.Pe cind ceva gaze neurotoxice ,bombe cu napalm.Totul pentru front totul pentru victorie.A se vedea Vietnamul, Cambogia si Laosul.

 7. Daca nu mai aveau nici bombe cu dispersie … le dadeau arme chimice dupa „logica” asta ?
  E ca si cum pengtru a pedepsii un ucigas care se ascunde … i se omoara copii unul-cate-unul pentru ca ucigasul sa se dea prins !
  De cand SCOPUL SCUZA MIJLOACELE si boxului i e permis loviturile sub centura sau fotbalului golurile din OFFSIDE ?
  USA e mai demagogic-evangelist-protestant-crestina decat BIBLIA !
  Daca pentru a prinde un ucigas care se ascunde pentru crime e voie sa folosesti chiar mijloacele pentru care-l urmaresti
  de ce nu i s-ar putea ucide copii sau familia pe rand pana se da prins …comunistii si nazistii faceau la fel !
  USA a zis … e voie sa uciceem sute de miid e civili japonezi doar pentru a salva cateva mii de soldati americani = SCOPUL SCUZA MIJLOACELE !
  De ce sa nu dam ukrainei bombe cu dispersie pentru a pedepsii rusii prin asta ? De ce sa nu dam ARME CHIMICE pentru a invinge rusii de ce sa nu facem crime pentru a pedepsii criminali !
  ASTA-I MORALA „CRESTINA”(=in God we trust!) americana ? 🙁
  La fel pot spune si rusii …pentru ascapa de amenintarea NATO … folosim ATOMICE TACTICE pe Marea Britanie (LONDRA + GLASGOW) 😉 ! 🙁 ! MDA !

 8. Adda spune:
  11 iulie 2023 la 13:01 ——–Foarte corecta opinia D-vs.din pacate exista destui spalati pe creier ,sau poate din nastere dementi ,care nu stiu situatia asta .Ii vedem si aici pe acest forum citi din astia exista care se uita la nenorocitii astia de americani ,sau la Spitalul de nebuni de la Bruxelles, ca la un Dumnezeu.

 9. Vai ce miorlaituri.
  La Mariupol rusii au nivelat tot, cu fragmentare,cu dispersie, termobarice,cu fosfor…
  Alea nu se pun ca erau sfintite, aduceau bunastare.

 10. @tetea
  E vorba ca amricani se cred poporul ales (crestin) si ca ei au voie la DEMAGOGIE insa
  critica paiul din ochii altora …
  Nu e vorba ca rusii ar fi sfinti sau ca rusii au facut ei crimele de la HIROSHIMA si BAGASAKI pe sutele de mii de … CIVILI !
  Greu esti de cap … omule prea simplu !

 11. Lui Tetea: de unde sti tu ce au facut rusii la Mariupol,erai in Azov ?

 12. Din acest moment jocurile Rusiei in Marea Neagra si in nordul extrem , in Artica ,se inchid .Suedia si Finlanda vor pozitiona submarine germane de inalta tehnologie pe masura ce pe intreg flancul de Est si intreaga Europa se inarmeaza cu tehnologii de ultima generatie dovedite performante .In Pacific deja NATO isi extinde influenta la fel cum o face si UE deocamdata in Noua Zeelanda . Ucraina primeste bombele cu fragmentatie si ofera Rusiei un motiv de a se retrage .Rusii inteleg foarte bine ce pot face aceste bombe cu fragmentatie ce vor lovi ultimul aliniament de transee si depozitele de combustibil si armament aflate la distanta . Practic intrega lor structura de aparare se va narui .Nici un comandant militar nu este atit de nebun sa decida a-si lasa oamenii la cheremul loviturilor cu fragmentatie .Rusia nu poate decit sa insceneze un accident nuclear(poate chiar acceptat de ucrainieni si occidentali ca si motiv de oprire a conflictului ) ce ar permite obtinerea unei zone de demarcatie .Separarea va fi totala .Pina in primavara anului 2024 razboiul se sfirseste .

 13. despre care ucraina suverana si independenta vorbeste caprarul asta?…premaidan sau post maidan?…a marionetei ianukovici sau a marionetei zelenski?…ultimul mai are o „calitate” absolut necesara pentru noii stapani: este si mascarici imburicat! (oare nu s-a gasit chiar nimeni sa-i spuna ca uniforma militara si casca aferenta ii definesc statutul de mascarici atunci cand le imbraca?)…ucraina postmaidan a devenit „carne de tun” atat pentru razboi cat si pentru bordeluri (inrolati si imigranti) „pana la ultimul ucrainian”…asa s-au ingemanat interesele progresistilor sorosisti, (m)UE si U$ de s-a ajuns aici, bombele cu fragmentatie nu fac deacat sa intareasca aceasta situatie impusa de ipocrizia si interesele economice ale lacustelor americane, doar pamant parjolit in urma lor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.