Ce va face România în caz de conflict în R. Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută în Republica Moldova, că, având în vedere apartenenţa sa la NATO, România nu poate acorda sprijin „pur militar” Moldovei, în eventualitatea unei extinderi a conflictului din Ucraina, dar ar putea ajuta cu dotarea sau cu perfecţionarea militarului.

Întrebat dacă România ar putea să asigure o umbrelă de securitate pentru Republica Moldova într-o astfel de situaţie, şeful statului a precizat că România poate asigura sprijin logistic.

„Aş fi tentat să vă întreb ce înseamnă o umbrelă de securitate, fiindcă România este în NATO şi Moldova este un stat neutru, deci pur militar nu văd modalităţi prin care să intervenim în cadrul unui conflict, dar putem să intervenim pentru perfecţionarea personalului din Moldova pentru a-i instrui, pentru a-i ajuta cu dotarea, cum am şi făcut-o, cu cazarmament şi aşa mai departe. Deci, sunt foarte multe modalităţi prin care putem şi chiar intervenim pentru a ajuta Moldova”, a precizat Klaus Iohannis.

Referitor la felul în care ar funcţiona garanţiile de securitate pentru Ucraina, Iohannis a transmis că aceste chestiuni se află încă în discuţie şi urmează să fie dezbătute în cadrul viitorului Summit NATO.

„Asta este o chestiune pe care o tot discutăm între noi şi va fi una din temele centrale şi la Summitul NATO, aşa că nu aş vrea să intru eu acum în detalii, dar pot să vă spun că este (…) o temă importantă în discuţie”, a amintit preşedintele României.

Klaus Iohannis a făcut referire şi la procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, afirmând că acesta unul complex şi depinde de efortul susţinut al autorităţilor.

„Dacă toată lumea se străduieşte, atunci se poate realiza în câţiva ani, dar, uitaţi-vă, de exemplu, în Balcanii de Vest, unde au avut suişuri şi coborâşuri. Eu sper foarte mult ca administraţia din Republica Moldova să rămână pe un suiş constant. Eu îmi amintesc cum a fost procedura când România a solicitat să devină stat membru şi ce complicate au fost negocierile. Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe. Din punct de vedere administrativ, câteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a avea garanţia că toată lumea se află pe aceeaşi treaptă. (…) Îmi doresc tare mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an şi pentru asta şi ajutăm administraţia din Republica Moldova pentru a se pregăti pentru aceste negocieri. Sigur, depinde în relativ mică măsură de România, depinde de progresul făcut de administraţia din Moldova şi de felul cum la Bruxelles sunt văzuţi paşii care s-au făcut, dar eu sunt optimist. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat”, a spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

29 de Comentarii

 1. Serios? Isi trimite generalii engos din Romania sa lupte in republica moldova? A luat decizia el ca persoana fizica si nu un referendum pentru aprobarea de catre cetatenii din tara.

 2. Bravo Iohannis ! Uite, eu am decis sa donez bravei armate moldovene doua perechi de ciorapi „usor” gauriti din timpul armatei, pe care daca ii pui stau si „in picioare”, adica vertical, linga patul din dormitorul cazarmei ! Si, daca o mai gasesc, si ladita de lemn !

 3. Tradatorul asta de tara ar fi in stare sa ne arunce intr-un razboi impotriva rusilor .De multe ori ma intreb cum a reactionat Parlamentul ,intreaga clasa politica ,inclusiv poporul atunci cind Basescu a facut greseli ,iar acum cind acest individ isi bate joc de tara si de romani zi de zi ,nimeni nu ia o pozitie si il lasa sa faca tot ce vrea muschii lui.

 4. Daca Romania acorda ajutor militar R Moldova atunci incepe efectiv al Treilea razboi Mondial….Nu vad ce cauta R Moldova in UE si in NATO….Are Transnistria si Gagauzia pe cap, are destui etnici rusi pe cap la Chisinau…efectiv NU exista explicatie pentru Politica Criminala facuta de Maia Sandu. Occidentul vrea inca un client ca Piata de desfacere. A obligat Occidentul la Politica Criminala a Maiei Sandu? Sau populimea moldoveana crede ca a venit vremea Pomenilor din care sa haleasca toti hotii si puturosii? Vrea populimea moldava drelturi pe care nu le merita? Uite, acum au si dreptul la Razboi…Imbecilitatea nu se vindeca decat cu o chelfaneala zdravana!

 5. Un conflict în RM poate fi numai un război civil iar alt conflict poate fi numai o ivazie din partea Ucrainei. Alte variante nu vad. Nu cred că gagaujii sau rușii din Transnistria își pot permite acum un conflict fiindcă nu-l pot câștiga…
  Interesant și cu controfensiva ucrainenilor. „Ba e frig sau noroi sau prea cald și intuneric”..

 6. Serios? Să acceptăm și ocraina-n nato și moldova? Păi să ieșim din nato când intră ocraina, n-avem nevoie să ne trimitem fii și fiicele la război pentru a susține nazismul! Dacă comandantul nostru suprem mai are 1 an de mandat și nicio fiică sau vreun fiu e salvat( el nu are ce pierde ), alții nu sunt bucuroși să participe la un răzbel provocat de naziștii lui cerșinski ! Să facă referendum să vedem dacă poporul vrea să-și dea sângele pentru un conducător VÂNDUT amerlocilor ! SLAVĂ PĂCII !

 7. „conflict între cine și cine?” între ucraineni și moldoveni?,între ruși și ucraineni?,între moldoveni și găgăuzi?, SAU CONSIDERĂ DNA SANDU CĂ S-A APROPIAT PREA TARE DE ”piromanul lumii jelenski” și rușii o vor trage și pe ea de urechi!NU-I DESTUL CĂ NE-AM FĂCUT CEI MAI PRIMITORI PRIETENI AI UCRAINENILOR „REFUGIAȚI CU MERCEDESUL”,AM PUS CĂILE FERATE ȘI ȘOSELELE LA DISPOZIȚIA UCRAINENILOR,AM TRIS INCLUSIV ARMAMENT,AM ASIGURAT INSTRUIREA „SOLDAȚILOR UCRAINENI”!!! OARE DOREȘTE KWJOHANNIS CA ROMÂNIA SĂ DEVINĂ TEREN EFECTIV DE LUPTĂ? SAU PROFUL DE FIZICĂ A UITAT CE ORIGINE ETNICĂ AVEAU LUPTĂTORII ÎMPOTRIVA INDEPENDENȚEI MOLDOVEI ÎN TRANSNISTRIA PRIN ANII 90!!!

 8. @Paulian Ionescu: Pe vremea lu’ Băse exista un triumvirat = Justiția, ce era ‘partener de nădejde’ al DNA, iar materialul probator era oferit (mai precis, era ‘produs’) de către SRI. După ce s-a facut ‘curățenie’, s-a făcut și ‘liniște’…

 9. @axon : ba exista o „explicatie”: numita UrSSula, din acelasi aluat cu Jale-nski si Sandu Maia. Trei sorosisto-pfizer-isti, doamne, si toti trei. Johannis: la o adica, se poate refugia-n SUA, la fel „nucleului” Maidanului, „Yatze” (vila si domeniu-n California), Poroscenko … Jale-nski – si-n R. Moldova, Sandu Baba Cloantza -, mituitii de nenumarate ori. Amanunte, la Nuland -„fuck Europe”. De consultat cu-ncredere („5 miliarde” pe „revolutia portocalie”, pâna-n 2019, bine cheltuiti : bombardamente zi si noapte asupra zonelor Donetzk, Donbas, Lugansk …, distrugerea retelelor de canalizare si apa potabila, a liniilor de cale ferata si drumurilor din Ucraina, a oraselor si solului agicol, alta data, bogat, fiindca cernoziom + bombardarea-n draci, si tot de regimul de la Kiev, a centralei electrice ATOMICE de la Zaporoje… Seful Republican al Camerei Reprezentantilor si administratia Robinette au ajuns la un acord de”-nghetare” (???!!!) a plafonului datoriei SUA pâna-n 2025, intrarea-n functie a noului presedinte, de la care sa lase, cu totii, „SUA mostenire urmasilor” „si urmasilor urmasilor”, cu cheltuielilor MILITARE cu tot, care nu-s înghetate, asa ca. Desi Trump îi cere Republicanului, foarte prost „negociator” – adica un corupt excelent, de premiat -, sa demisioneze. Nu din alte motive decât interne SUA).

 10. Rideti voi, rideti, da’ sa stiti ca fantomatica „Rep. Moldova”, asa neajutorata si miloaga cum o vedeti voi, e mult mai inarmata si mai periculoasa decit Ucraina ! Pai ce, e acelasi lucru sa arunci dupa Sukhoi cu borcanul de castraveti sau cu damigeana de Busuioaca ? Aaaa, aud ? ..

 11. Cu o singura lovitura Ucraina sterge armata de pensionari rusi din Transnistria si capata un important depozit de armament ,numai bun de utilizat impotriva Moskoveilor; nu are altfel cum sa dispara armamentul din Transnistria

 12. Cred că
  militarii moldoveni vor fi instruiți foarte bine, știu eu unul care îi va învăța cum să-și coasă nasturii că el atît a învățat în armată și a ajuns comandat suprem!

 13. In caz de conflict moldovenii vor fugi de război ca în 1940 și 1944 din calea sovieticilor. Atunci România avea conducere responsabilă și puternică și deși era război a plasat organizat refugiații în case și i-a integrat în locuri muncă după pregătire deci salarii și ajutoare în haine și încălțăminte în cât mai era Regatul România. Acum locuințele sunt cam ocupate de ucraineni și banii tot spre ei se duc, iar moldovenii vor avea același statul ca în anii 90 când au venit cu speranțe în România și nu s-a ocupat absolut nimeni de ei. Români, copii unor părinți născuți în Regatul România veniți cu emoție și speranță au plecat din România care s-a dovedit mamă vitregă și au rămas în Olanda, Germanii și alte țari aiurea. Și ne mirăm numărul românilor este în scădere în țară și diaspira. Priviți ca și comparație ce face Ungaria, țară mai mică ca România, cât a investit de 33 de ani față de maghiarimea din Ardeal.

 14. @axon1 IUNIE 2023 LA 20:45: ai baut busuioaca din R. Moldova alaturi de Sandu Maia de te-ai contaminat? „pensionari rusi”: du-te tu sa dai ochii cu ei, daca esti asa de stiutor si de viteaz. Plus ca Transnistria NU-I PARTE a REPUBLICII MOLDOVA. E RUSEASCA. LEGALMENTE RUSEASCA, aiuritule (=contaminat de Aiurescu).

 15. Ce face Romania in caz de conflict in Rep.Moldova?Raspuns:se va cufuri pe ea!

 16. @De la Nistru pân’ la Tisa: la cedarea Basarabiei, in `40 romanii moldoveni au fugit din calea sovieticilor. Dar khazarii bolsevici au ramas si au impuscat pe la spate soldati si ofiteri romani. Armata romana a avut ordin sa nu riposteze. In `41, cand Maresalul a ordonat trecerea Prutului, bestiile bolsevice au iesit iar cu pustile, dar armata a ripostat si i-a lichidat. De aici vine jelania perciunatilor cu ” holocaustul „. Si, dupa cati au ramas si azi in RM, se pare ca n-a fost destul. Acum se bat intre ei: gasca lui Shor, cu cea a lui Sorosh si Nuland. In aceste conditii, vad mai degraba o unire cu Ucraina, nu cu Romania. Nici nu ne trebuie asa ceva.

 17. @De la Nistru pân’ la Tisa: la cedarea Basarabiei, in `40 romanii moldoveni au fugit din calea sovieticilor. Dar khazarii bolsevici au ramas si au impuscat pe la spate soldati si ofiteri romani. Armata romana a avut ordin sa nu riposteze. In `41, cand Maresalul a ordonat trecerea Prutului, bestiile bolsevice au iesit iar cu pustile, dar armata a ripostat si i-a lichidat. De aici vine jelania perciunatilor cu ” holocaustul „. Si, dupa cati au ramas si azi in RM, se pare ca n-a fost destul. Acum se bat intre ei: gasca lui Shor, cu cea a lui Sorosh si Nuland. In aceste conditii, vad mai degraba o unire cu Ucraina, nu cu Romania. Nici nu ne trebuie asa ceva. Nici lor! Si nu trimit prea repede, dar sunt incorect politic.

 18. RO va vinde bilete! Așa un spectacol, va fi pe plus, cu încasări record! Ps. Nu va fi ratat! Oscarul este deja, istorie,in acest scenariu, rocambolesc. Plusează cineva?

 19. @Pentru cine nu stie, sau a uitat (I) : Intrarea românilor în actuala republica Moldova s-a filmat: tipii merg linistiti, nimic înaintea lor, nici o rezistenta, si n-au nici arme-n mâini, si-n sate lumea – femei, mai ales -, nu-i baga-n seama: tipele sunt fie la câmp, fie ca spala rufe. Daca pe criminalul de Obama nu-l apucau pandaliile sa nu recunoasca faptul ca sovieticii au câstigat WW2, si, prin consecinta, sa decreteze Rusia „dusman”, sa-i întoarca spatele lui Putin pe plajele Normandiei si la palatul Elysée (Paris, Franta) si sa nu vrea, mitocanul nazist, sa fie prezent la acelasi prânz festiv cu tipul (fiindca, pentru Obama, victimele razboiului nu contau si nu conteaza, numai fundul lui sa prospere! Are-un domeniu de 400 de milioane de $ în Martha’s Vineyard), pentru a hotarî, o data-n SUA, ca Rusia e „dusmanul” NATO, nici pe tine nu te-ar fi apucat rusofobia. Afla ca RUSIA a DISTRUS TOT ARMAMENTUL NATO, în Ucraina, si ca faimoasa alianta TERORISTA-i acuma-n fundul gol! Cu maresali, generali si alti trepadusi (Geoana, Stoltenberg, Lungescu Ioana…, nazisti baltici si polonezi), în schimb, de hranit. 1. KHAZARII NU MAI EXISTA. Erau DE ORIGINE TURCA SI RELIGIE NECUNOSCUTA. Ar fi avut, prin primele secole ale erei nostre, un imperiu/regat/voievodat prin Asia centrala-Ucraina-nordul Turciei actuale spre Caspica. 2. Numai „bolsevici” nu puteau sa fie, fiindca NU MAI EXISTAU : s-au pierdut în negurile istoriei.

 20. @Pentru cine nu stie sau a uitat (II): 3.Ilan Shor din R. Moldova teroristei de Sandu Maia: îti dau dreptate, mai ales ca pe tipa, agresiva, violenta si oportunista, corupta, nu pot s-o sufar. Am impresia ca Shor a reusit sa scape din R. Moldova la timp. Trebuie sa fi coborât la sud, ca nu-l vad vârându-se-n gura lupului, UE. Clinton, însa (amândoi. Bill având, acuma Alzheimer. La fel lui Bruce Willis), Nuland, desi evreica, Obama, Robinette si UrSSula sunt cu totii antisemiti. Povestea „sanctiunilor din cauza interventiei Rusiei în UCRAINA (lui Nuland, fiindca stramosii tipei si-ai lui Blinken din Ucraina erau)” fiind FAKE NEWS: daca SUA-UE ar fi sanatoase economico-financiar, adica $ si euro n-ar fi moneda calpa din cauza DATORIILOR DE NEPLATIT, atât ale SUA, cât si ale tarilor UE, si daca ROBINETTE n-ai fi avut AFACERI PERSONALE ACOLO (între care, traficul de droguri si de carne vie, fiindca Hunter numai de „fetite vesele” se ocupa la Burisma: Zelenski-i transmite documente pretioase lui Trump, pe care, însa, le blocheaza FBI, care, de-atuncea-l si santazeaza pe ucrainean, numai ca minciuna = picioare scurte, si scandalul tot a-nceput în SUA), pe tipi nu i-a fi apucat nici „dragostea” de „Ucraina”, „R. Moldova” si-alte gogoritze sorosiste. Cum, însa, SUA-UE-s în faliment, si-n schimb, economia rusa (a tarilor BRICS, în general), era pe roate, hop! si sanctiunile, ca, vorba aia, „sa moara si capra lui Gheorghe”. Mai ales ca SUA, desi-si încaseaza dividende zdravene de pe urma $, desi gaurit, si-au pierdut primul loc mondial, ca putere. $: cine-l foloseste, plateste dobânzi si se si expune la sanctiuni din partea SUA, daca nu le face politica pe care-o vor ele. Cf. Ceausescu, România (dezvoltata, adica INDEPENDENTA si SUVERANA). Îti dau dreptate ca tembeli de tip Sandu Maia numai în conditiile de mai sus puteau sa prospere.

 21. Saptamana rosie (28 iunie – 3 iulie 1940) sau Basarabia si evreii

 22. M-am săturat de „iubirea” asta univocă! Și de banii mei, tocați aiurea înt-un spațiu ostil! Basarabia, fără Transnistria, vrea la România, bine, mâine poate face acest lucru, să-l facă! Nu vrea, foarte bine, să încetăm cheltuirea banilor, și așa puțini, pentru o himeră și să ne vedem de treaba noastră!

 23. Io zic sa intram in razboi ca sa fim solidari. Experienta arata ca Ucraina o duce minunat si a facut o buna alegere ca sa slabeasca Rusia!

 24. Constițuția României
  Art. 91 – Atribuţii în domeniul politicii externe
  (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

 25. Nu voi lupta niciodată pt ucraina și malduova , două state mafiote care trăiesc doar din ajutoare

 26. Rashelo, nu ma mai contrazice, ca se supara neamul tau de la COMINTERN. Eu tot nu pricep cum ai scapat de COVID. Aveam si noi asa o bucurie! Shalom!

 27. @Rolansohn: Shalom, Rashelule! nu te contrazic, însa tu confunzi religia cu neamu’, de parca regimul de la Kiev, care i-a cerut … „despagubiri pentru comunism” (!!!) … Israelului …

 28. DACA vom putea sa o luam indarat, BASRABIA Intreaga, indiferent de CATI Altzii s-au SCURS acolo din 1945,
  SA O LUAM !
  CUM au venit ALTZII ilegal, sa o luam legal sau ilegal.

  Ca NU vor TOTZI Romanii strambatzi la creierash cu „MOLDOVENISMUL”, nu are importantza.
  Se vor VINDECA, daca AICI va fi bine.

  Da’ TA este o ALTA discutzie …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.