Ce va fi în preliminariile CM 2026

 Cu un stadion arhiplin, peste 45.000 de oameni înfruntând o temperatură de zero grade la ora startului partidei, care apoi a tot coborât, naționala României a învins Cipru cu 4-1 și deja și-a atins toate cele trei obiective.

 

România a promovat în Liga B a Ligii Națiunilor pentru că reprezentativa Kosovo a învins acasă Lituania doar cu 1-0. Acest lucru înseamnă că și dacă, prin absurd, UEFA ar dicta meci pierdut de tricolori în fața Kosovo la masa verde, ai noștri tot ar fi primii la număr egal de puncte și egal ca diferență de golaveraj. Doar că România a înscris 15 goluri, iar Kosovo numai 13.

Câștigarea grupei ne trimite automat în urna a doua valorică la tragerea la sorți, însă mai știm câteva amănunte foarte importante în perspectiva preliminariilor. În mod sigur, vom face parte dintr-o grupă de cinci echipe în preliminarii, urmând a fi șase grupe de patru echipe și tot atâtea de cinci. Preliminariile CM 2026 vor debuta în martie 2025, dar nu toate echipele vor juca atunci.

De menționat că grupele de câte 5 echipe vor avea în componență o singură națională care nu își va putea susține meciurile în martie 2025. În acest caz, România va întâlni cu certitudine un adversar foarte greu din prima urnă valorică: una dintre Franța, Spania, Anglia, Belgia, Olanda (ambele fiindu-ne adversare la Campionatul European din vară), Portugalia, Italia, Croația, Germania sau Danemarca.

În schimb, vom evita rivale foarte dificile, fiind colege cu ele în urna a doua valorică: Ucraina, Turcia, Polonia, Ungaria, Serbia și Norvegia. Evident, acest lucru poate fi un avantaj important pentru noi, care avem slabe șanse de a termina grupa pe primul loc și a se califica astfel direct la Mondial, acolo unde nu am mai ajuns din 1998, deci de 28 de ani.

Nici urna a treia valorică nu e deloc de desconsiderat, acolo fiind multe naționale care pot pune mari probleme oricui: Scoția, Slovenia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Israel, Finlanda, Georgia, Albania.

Naționalele din ultimele două urne, a patra și a cincea, par a fi toate sub nivelul tricolorior, dar atenție că aici intră Kosovo, în urna 4. În afară de Kosovo, mai avem în urna a patra Luxemburg, Belarus, Armenia, Kazahstan, Azerbaidjan, Bulgaria, Estonia, Cipru, Letonia, Insulele Feroe, Lituania iar din urna a 5-a pe Malta, Gibraltar, Liechtenstein, Andorra, San Marino, Moldova.

Recomanda 1

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.