Ce mai zice Austria despre aderarea noastră la Schengen?

Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.

În doi ani, „am consolidat protecţia frontierelor externe”, iar „imigraţia ilegală a ajuns aproape de zero” în Austria, şi-a exprimat satisfacţia ministrul de interne austriac Gerhard Karner, după o reuniune la Budapesta.

„Aşadar, a fost făcut un nou pas important în vederea votării pe 12 decembrie”, a adăugat el cu referire la următoarea reuniune a miniştrilor de interne din UE, care ar putea marca intrarea deplină a celor două ţări la începutul anului 2025.

Miniştrii celor trei ţări în cauză s-au întâlnit în Ungaria, care prezidează Consiliul Uniunii Europene până la sfârşitul anului, pentru a face un bilanţ al progreselor înregistrate pentru ca Viena să dea undă verde.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă la un acord cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen terestru.

„Eu anticipez că lucrurile merg pe un făgaş foarte bun din moment ce ministrul austriac a convenit acest pachet. Era important să avem astăzi un acord, dacă întâlnirea de astăzi s-ar fi soldat cu un dezacord într-adevăr ar fi fost o problemă cu acest parcurs pentru care s-a muncit foarte mult de către toată lumea. Dar astăzi am realizat acest acord şi e important cred că ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România”, a spus Predoiu.

În ceea ce priveşte votul Ţărilor de Jos, Cătălin Predoiu a arătat că deocamdată nu există niciun semn că ar fi probleme în această procedură.

„Am abordat totdeauna dosarul acesta cu raţiune şi nu cu emoţie, sunt în contact cu ambasadoarea noastră de la Bucureşti, am vorbit despre numărate ori în această vară, în toamnă şi acum două zile înainte să vin încoace, sunt informat cu privire la stadiul acestor proceduri. Iată despre ce este vorba. Olanda anul trecut şi-a precizat poziţia favorabilă intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, noul guvern instalat şi-a precizat, de asemenea, o poziţie favorabilă, potrivit procedurilor constituţionale la nivel de Guvern şi Parlament în Olanda, înainte de fiecare Consiliu JAI, guvernul olandez trimite Parlamentului o informare care să fie luată la cunoştinţă şi eventual discutată de către parlamentari”, a precizat Predoiu.

Recomanda

16 Comentarii

  1. Acum puteți sa plecați toți acei care nu aveți școală și pregătirea lui Ciolacu!

  2. EXTRAORDINAR!
    AM INTRAT IN SCHENGEN PE DURATA CAMPANIEI ELECTORALE!

  3. Posibil ca Ciolacu să le fi zis să-şi ia catrafusele din România şi să se care dacă nu aprobă intrarea .Cu de ăştia gen austriecii nu se poate discuta decât aşa.Şi ei fac la fel.E o ipoteză.

  4. Intram in Schengen??.Cu siguranta DA. Dar am uitat sa va spun ceva marginal: intram si in razboi. N-avem ce face. Suntem solidari cu partenerii nostri occidentali. Ei cu armele, noi cu carnea de tun!. Echitabil, nu??. Rumegatoarele vor fi multumite, in sfarsit putem sa fim mandri. Suntem in Schengen. Dar totul are un pret. Vor fi unii care se vor lupta cu ucrainienii pe Coasta de Azur. Restul, in tacere catre abator!!

  5. Cea mai periculoasă mutare, cu consecințe negative enorme este DESFIINȚAREA GRANIȚEI DE VEST CU DUȘMANUL MAGHIAR!!! Ne băgăm nenorocirea in casă și îi pupam grav in tur pe ceilalți dușmani istorici, leprele de austrieci!

  6. dat petrolul și gazele moca, dacă ne dați și aurul de la Rovina, ne mai gândim!..
    Cunoaștem, tovarăși austrieci!

  7. Ziceți MĂ ce ați dat Austriei, Olandei și ungurilor contra Schengen: Redevențe 0 gaz Marea Neagră, Portul Constanța, gaz ce trece gratis pentru Ungaria prin conductele Transgaz, copii unguri fără examen din limba română la Bac, secuii steagul Ungariei și pe exterior, ceva hidrocentrale, Eon gaz Ardeal dat statului Ungari, MOL stat Ungaria cumpără și Gazprom?

  8. Nu cred ca intram in Schengen. E doar propagande electorala a lui Ciolacu. Anul asta vine randul Olandei sa se opuna!!!
    Fi-ti destepti!

  9. Ha, ha! Ioropianii nij’ nu știu ce chierd! Românii au bani muulț’ acuș dupe ce dom’ Colaciu o mărit penziile… Nu-i bai, om mer’e-n China c-acol’ ‘i mai ieftin ș’ sîntem ghiniveniț’…

  10. Schengen e pe ducă. Germania a introdus controale temporare la graniţă. Olanda, Italia, Austria vor face la fel. De la controale temporare pâna la permanente e un mic pas. Se caută portițe legislative pentru ca Acordul Schengen să fie suspendat.
    Ca să nu mai spun că situaţia politică în Olanda s-a schimbat: alt guvern, alte idei.
    Numai în Ro suntem tot cu Schengen în gură. De parcă ar produce nu ştiu ce schimbări majore în viața oamenilor. Mai lăsati-l încolo că oricum se destramă. Că aderăm la spartul târgului (dacă aderăm), asta chiar nu e o realizare. Dar în lipsă de alte idei e şi Schengen-ul bun ca temă de campanie electorală.

  11. Cat a costat răzgândească austriecilor, ce au primit unguri-sa ne spună cei doi Ciolacu, Ciuca. Olanda deja face spume de nu-si primește și ea tainul – dar cu cei doi doritori de demnități nimic nu-i prea mult, are balta peste (doar nu-s din bănuți lor de harjoneli).

  12. la tigai te pricepi tot ca la politica?
    Vad ca zilnic postezi, copii, soțul, nu-ti cer o cioba, ceva?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.