Cea mai ieftină și ușoară metodă pentru a scăpa de durerile de spate

Mersul pe jos ar putea reprezenta o modalitate ieftină şi uşoară de a preveni durerile de spate recurente, au declarat oamenii de ştiinţă după ce testele au arătat că pacienţii care au ieşit la plimbare zilnic s-au confruntat mai rar cu această problemă de sănătate.

Specialiştii au descoperit că persoanele care au mers pe jos de cinci ori pe săptămână, în medie timp de 30 de minute pe zi, sub îndrumarea unui fizioterapeut, au resimţit de două ori mai puţine dureri comparativ cu cele care nu au primit niciun tratament.

De asemenea, mersul pe jos în mod regulat a îmbunătăţit calitatea vieţii pacienţilor şi, potrivit cercetătorilor, timpul în care au fost nevoiţi să se învoiască de la serviciu aproape s-a înjumătăţit.

Conform oamenilor de ştiinţă care şi-au publicat rezultatele în jurnalul ştiinţific Lancet, mersul pe jos ar putea avea un „impact profund” asupra unei afecţiuni cu care se confruntă opt din zece persoane din Regatul Unit şi care reprezintă principala cauză de handicap la nivel mondial.

Mark Hancock, profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie din Australia, a declarat că mersul pe jos este „un exerciţiu cu costuri reduse, accesibil şi simplu, pe care aproape oricine îl poate practica, indiferent de zona geografică, de vârstă sau de statutul socio-economic”.

Aproximativ 800 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de dureri lombare, iar şapte din zece persoane care se recuperează după un astfel de episod au recidive în decurs de un an.

În prezent, gestionarea şi prevenirea durerilor de spate implică o combinaţie de exerciţii fizice, terapie şi, în unele cazuri, intervenţie chirurgicală. Însă, potrivit cercetătorilor, unele forme de exerciţii fizice nu sunt uşor accesibile şi, de multe ori, necesită supraveghere.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat peste 700 de adulţi care tocmai se recuperaseră după un episod de dureri lombare. Jumătate dintre aceştia au fost repartizaţi aleatoriu într-un program de mers pe jos personalizat şi şedinţe cu un fizioterapeut, în timp ce restul au fost incluşi într-un grup de control care nu a beneficiat de niciun tratament specific, având însă posibilitatea de a solicita tratament în cazul în care simptomele reveneau.

„Grupul de intervenţie a prezentat mai puţine apariţii ale durerilor care limitau activitatea, în comparaţie cu grupul de control, şi o mai lungă perioadă de timp până la o recurenţă, cu o medie de 208 de zile, comparativ cu 112 zile”, a spus Hancock.

„Nu ştim exact de ce mersul pe jos este atât de bun pentru prevenirea durerilor de spate, dar probabil acesta include combinaţia de mişcări oscilatorii uşoare, încărcarea şi întărirea structurilor şi muşchilor coloanei vertebrale, relaxarea şi ameliorarea stresului şi eliberarea de endorfine ce conferă senzaţia de bine. Şi, bineînţeles, ştim, de asemenea, că mersul pe jos este însoţit de multe alte beneficii, inclusiv pentru sănătatea cardiovasculară, densitatea osoasă şi greutate, dar şi pentru sănătatea mintală”, a precizat cercetătorul.

Dr. Natasha Pocovi, cercetătoare la Universitatea Macquarie, a declarat că mersul pe jos a îmbunătăţit calitatea vieţii persoanelor studiate, reducând totodată „la aproximativ jumătate” nevoia acestora de asistenţă de specialitate şi de concediu medical. „Studiul nostru a demonstrat că acest mijloc eficient şi accesibil de exerciţiu are potenţialul de a fi implementat cu succes la scară mult mai largă comparativ cu alte forme de exerciţii fizice”, a spus ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. S’a descoperit mersul pe jos , nu costă nimic și mai uiți și de belele.

  2. MDA…! DACA MERGI PE JOS, CAT VEZI CU OCHII, SCAPI DE DURERI…BUNA!! NU..?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.